MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ MADDEN İ N ISI ETK İ S İ İ LE DE ĞİŞİ M İ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Advertisements

MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR MADDELERİN AYRIŞTIRILMASI
MADDENİN HALLERİ.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
SU DÖNGÜSÜ.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
1) MADDE 2)CİSİM 3) EŞYA 4) MALZEME
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
Hal Değişimi.
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Maddelere verilen ısı, sıcaklığı artırırken maddelerin boyutlarında da değişime neden olur. Isının etkisiyle maddelerin boyutlarındaki bu değişime genleşme.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Maddenin Isı Etkisiyle Değişimi Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Genleşme ve Büzülme Katı , sıvı ya da gaz halinde bulunan maddelerin hacimleri ısı aldığında artar, bu olaya genleşme denir. Aynı maddeler sıcaklığı düşük.
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
MADDENİN HALLERİ.
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ EREENGGHFGG ERİME-DONMA DOĞADA SU DÖNGÜSÜ
MADDE VE ISI.
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
Maddenin Hal Değiştirmesi
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
SEN ŞİMDİ GÖRÜRSÜN!!.
MADDENİN HALLERİ Maddeler ısı etkisi ile hal değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir. Çeşmeden akan.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE HAL DEĞİŞİMİ
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
Isı maddeleri etkiler.
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
Maddenin Değişimi.
MADDE NEDİR ? Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir.  Taş, toprak, ağaç, metal, cam, plastik, kağıt, kum gibi varlıklar birer maddedir.
MADDEYİ TANIYALIM.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
Fen Bilimleri Madde ve Isı.
HAL DEĞİŞİMİ.
Isınma ve Soğuma Sıcak bir yaz gününde bastığımız kumun sıcaklığını hissedebiliriz. Kum,güneşin etkisiyle ısınır ve sıcaklığı artar.
ISINMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan.
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ.
Madde,Cisim,Malzeme, Eşya,Alet
Günlük hayatımızda çeşitli etkiler sonucunda maddelerde bazı değişimler olduğunu görürüz. Örneğin bir kağıdı yaktığımızda kağıdın kül olduğunu, bir buz.
DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe.
HAL DEĞİŞİMLERİ Maddeler bir halde diğerine geçebilirler.
MADDENİN HALLERİ. Maddeler ısı etkisi ile hal değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir.
4.SINIF KİMYA KONULARI.
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞMELER :
Hal değişimi.
MADDE.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Fİzİksel ve Kİmyasal Değİşİmler
MADDEYİ TANIYALIM.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
Hazırlayan: B. Rabia Aslan
MADDENİN DEĞİŞİMİ FEN VE TEKNOLOJİ.
Maddeyi Tanıyalım.
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİklerİ
Fiziksel ve Kimyasal Değişim
Sunum transkripti:

MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ MADDEN İ N ISI ETK İ S İ İ LE DE ĞİŞİ M İ

Maddenin De ğ i ş imi Nesnelerin yapımında ve malzeme olarak kullanılan maddeleri do ğ al, i ş lenmi ş ve yapay maddeler olarak sınıflandırırız. Do ğ al Maddeler: A ğ aç, ta ş, demir, altın, sebze, meyve, pamuk gibi do ğ ada kendili ğ inden bulunan maddelere do ğ al maddeler denir. Do ğ al maddeler, çe ş itli ürünleri elde etmek için ham madde olarak kullanılır.

 Do ğ al maddelerin i ş lenmesi ile elde edilen madde yine do ğ aldır.  Pamuk ipli ğ inin ürünü, olan kuma ş son üründür. Do ğ al madde İş lenmi ş madde

Yapay Maddeler  Do ğ al maddelerin yerine kullanılmak üzere çe ş itli yollarla yapılan maddelere yapay madde denir.  A ğ açtan elde edilen do ğ al tahta yerine kullanılan sunta yapay maddedir.  Sunta, odun tala ş ının yapı ş tırılıp sıkı ş tırılmasıyla elde edilir.

Hal De ğ i ş imi  Maddeler ısı etkisi ile hal de ğ i ş tirebilirler.  Su yeterince so ğ udu ğ unda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir.  Çe ş meden akan su, dereler, göller ve denizler suyun sıvı haline örnektir.  Kaynamakta olan çaydanlıktan çıkan su buhar ise suyun gaz halidir.

Suyun hal de ğ i ş tirmesine örnek;

Erime ve Donma Katı bir maddenin ısı alarak sıvı hale gelmesine erime denir. Sıvı bir maddenin ısı kaybederek katı hale gelmesine donma denir. Erime ve donma birbirinin tersidir. Katı haldeki çikolatayı ısı etkisi ile eritip kalıplara döktü ğ ümüzde çikolata ısı kaybeder. Donar ve tekrar katı hale gelir.

Buharla ş ma ve Yo ğ unla ş ma Sıvı bir maddenin ısı etkisiyle gaz haline gelmesine buharla ş ma denir. Çaydanlıkta kaynayan sudan çıkan buhar suyun gaz haline iyi bir örnektir buharla ş ma

Gaz halindeki bir maddenin ısı kaybederek tekrar sıvı hale gelmesine ise yo ğ unla ş ma denir. Çaydanlıktan çıkan su buharına so ğ uk tencere kapa ğ ını tuttu ğ umuzda su buharı tencere buharında ısı kaybeder ve su damlacıkları olu ş ur.

Bozunma(Bozulma)  Örne ğ in ş eker, tuz, un gibi maddeler ısıtıldı ğ ında farklı bir maddeye dönü ş ür. Bu olaya bozunma denir.  Do ğ ada bazı katı maddeler ısı etkisiyle sıvı hale geçebilirken, bazı maddeler geçemezler.  Bir tüp içine koydu ğ umuz ş eker ispirto oca ğ ında ısıttı ğ ımızda bozulma olayını gözlemleyebiliriz.