ÇİLEK SUYU KAYNAKLAR; Meyve ve sebze işletme tek.1

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DEAERASYON.
Advertisements

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Millî Eğitim Bakanlığı Ulusal Süt Konseyi
Dünya’da Ve Türkiye’de Kültür Mantarı Üretimi
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
SU DÖNGÜSÜ Yeryüzündeki suyun buharlaşıp havaya karışması, bulutları oluşturması ve yağış olarak yeryüzüne dönmesi sürecinde izlediği yola su döngüsü.
TANKLARA ASEPTİK DOLUM VE ASEPTİK BAG-İN-BOX SİSTEMLERİ
Konsantre Meyve Suyunun Ambalajlanması ve Depolanması
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
SÜT HAKKINDA MERAK ETTİĞİNİZ HERŞEY
KAYISI SUYU ÜRETİMİ.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
BEBEK GEBELİK GENÇLİK ÇOCUK YAŞLILIK BESLENME Yaşam Döngüsü.
TÜRKİYE SÜT, ET, GIDA SANA0YİCİLERİ VE ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
Canlılarda madde ve enerji
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ İVİ Kivi meyvesi folik asit, potasyum, krom ve E vitamini yönünden zengindir. Bir kivi meyvesi günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla.
DOĞAL VE BEŞERİ UNSURLARIN EKONOMİYE ETKİSİ
MİKRODALGA KURUTMA.
GENEL TEKRAR Prof. Dr. Özgül EVRANUZ.
SAÇLARIMIZ VE DOĞAL ÜRÜNLER
KALAMATA TİPİ ZEYTİN İŞLENMESİ
EZME ZEYTİN İŞLENMESİ.

DÜNYAMIZI TANIYALIM.
İçme Sütü Teknolojisi.
SİYAH ZEYTİN TEKNOLOJİSİ
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
Şeftali Şeftali anayurdu Doğu Asya ve Çin olan meyvedir.Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür. Şeftalinin faydaları Vücudun hastalıklara.
BİRİNCİ HAFTA Mutfakta kullanılan temel gıda maddeleri.
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
DÖRDÜNCÜ HAFTA Gıda koruyucuları, antioksidanlar,
SEBZELERİN FAYDALARI. Domates C ve E vitaminleri içerir. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını engeller. Kalp hastalıklarına.
Çiğ Süt Pastörize Süt ve UHT Süt
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
Erik bol miktarda B vitamini içerir.
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
SEBZE SUYU ÜRETİMİ (HAVUÇ SUYU).
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
YIKAMA VE AYIKLAMA MAKİNALARI
KREMA 2.4. Nötürleme   Kaliteli tereyağı üretiminde taze krema kullanımı esastır. Ancak sürekli üretimde bu pek mümkün değildir. Dolayısıyla kremanın elde.
LAHANA. Lahana Lahana grubu sebzelerin toplam ekim alanı yaklaşık 20 bin hektar üretim miktarı ise yıllara göre değişmekte olup ton civarındadır.
SEBZELER.
BESİN GRUPLARI. SÜT VE TÜREVLERİ 1……. Pastörizasyon: Sütün fabrikalarda çeşitli işlemlerden geçirilerek, yabancı maddelerden ayrılması ve belirli bir.
Sağlıklı Beslenme.
SALÇA ÜRETİM TEKNOLOJİSİ
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
MEYVELER.
Harika bir fosfor kaynağı… Kolesterol düşürücü etki…
Sağlıklı Beslenme.
Menü Planlama.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Haşlama makine ve ekipmanları
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Yenilenebilir Enerji Nedir?
FEN : DÜNYA VE GÜNEŞ HAZIRLAYAN:BÜNYAMİN,ELİF NAZ,RENAS,EKİN SINIF:6/A NO:313,321,317.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
ECOMİLK BUZAĞI MAMASI Veteriner Hekim Tahir S. YAVUZ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
İçme Sütü Teknolojisi-1
Sunum transkripti:

ÇİLEK SUYU KAYNAKLAR; Meyve ve sebze işletme tek.1 www.gidabilimi.com WWW.GİDATEKNOLOJİSİ.ORG

ÇİLEK BİLEŞİMİ Bilinen Bileşimi : Tanen, salisilik asit, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, A1, B1, B2, B3, B6, B12, C, E vitaminleri, folik asit. Özellikleri : İshale karşı tonik, basit kanamaları durdurucu, idrar söktürücü, hipertansiyonu düşürücü, romatizma tedavisinde etkili, karaciğer regülatörü, iştah açıcı. Hastalıklar : İshal, enterokolit, bağırsak kanamaları, metralji ( Rahim ağrısı ), sistit, nefrit sancıları.

BİLEŞİM ÖĞELERİ ÇİLEK % Toplam Şeker % Glukoz % Fruktoz % Sakkaroz 5.24 2.00 2.13 0.90

ÇİLEK SUYU ÜRETİMİ… Çilek bir üzümsü meyvedir.Üzümsü meyvelerden ülkemizde en yaygın olarak üretilen budur.Fakat bir çok ülkede ahududu,frenk üzümü,böğürtlen,bektaşi üzümü vs. gibi çeşitli meyveler üretilmekte ve meyve suyuna işlenmektedir.Bunların hepsinde benzer işleme yöntemi uygulanmaktadır.

Koyu renkli ve rengi stabil olan çilekler işlenmelidir Koyu renkli ve rengi stabil olan çilekler işlenmelidir. Çilekler çok süratli bozulduklarından hemen işlenmeli veya işlenene kadar zaman geçecekse soğuk bir depoda saklanmalıdır.

a- Hammadde: Çilek. b- Yıkama ve Ayıklama: Konsantre hattında tanımlandığı gibi yapılmaktadır. c- Ezme ve Çekirdek Ayırma: Çilekte palperden önce çekirdek ayırma işlemi uygulanmamaktadır.Çilekler iki vals arasından geçirilerek ezilmektedir. Kızılcıkta bu işlem uygulanmamaktadır.

d- Ön Isıtma: Çekirdeği ayrılan ve ezilen meyvelerin, buhar ceketli ön ısıtma borusal sisteminden geçirilirken 80-85°C'de 3-5 dakika ısıtılması ile yapılmaktadır. e- Palperlerden Geçirme: Ön ısıtma işlemi ile yumuşatılan meyve ezmesi iki veya üç kademeli palper sisteminden geçirilerek posa ve meyve pulpu birbirinden ayrılmaktadır. .

f- Deaerasyon: Meyve eti parçacıkları arasındaki havanın uzaklaştırılması amacı ile uygulanan işlemdir. Deaeratörde meyve pulpu yüzeyden ince bir tabaka halinde akarken yaklaşık 700 ton vakum altında tutulmaktadır g- Pastörizasyon: Havası çıkarılan meyve suyu plakalı pastörizatörden geçirilerek 85-95°C'de ısıtılarak pastörize edilmektedir. Pastörize edilen meyve pulpu, depolama tekniğine bağlı olarak hemen veya dolumdan sonra soğutulmaktadır

h- Depolama: Meyve pulpu depolamada kullanılan başlıca teknikler steril tankta depolama (KZE-depolama), dondurarak depolama ve kutularda depolamadır. Steril tankla depolamada meyve pulpu, pastörizasyondan hemen sonra ve aynı cihazda yaklaşık 20°C'ye soğutulmakta steril koşullarda KZE-tanklara alınarak aynı sıcaklık derecesinde depolanmaktadır. Dondurularak depolamada ise, soğutulan meyve pulpunun en az 85°C'de 5/1 'lik teneke kutulara sıcak doldurulduktan ve kutular hermetikli olarak kapatıldıktan sonra soğutulmasıdır

Verim: Elde edilen meyve pulpu verimi, meyve türü çeşidine göre değişmektedir ve genellikle 100 kg meyveden elde edilen pulpun litre olarak miktarı ile İfade edilmektedir. Yaklaşık olarak pulp verimi, çilekte %80-85 tir. -Çilek suyu,doğal bulanık çilek suyu veya berrak çilek suyu olarak ambalajlanmak su- retiyle tüketime sunulabilir. Nektar olarak tü- ketime sunulması daha yaygındır.

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…