Doğrudan Gözetimli Tedavi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ORAL MUKOZİT OLUŞAN HASTALARIN BAKIMINA YÖNELİK BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ
Advertisements

Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü
Erzurum Verem Savaş Dispanseri
TÜBERKÜLOZDA DOĞRUDAN GÖZETİMLİ TEDAVİ D G T
Uzelli D, Yörükbay S, Anıl M, Kara D, Helvacı M
HASTA KABUL VE TABURCULUK SÜRECİ
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM.
VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ADANA VEREM SAVAŞI DERNEĞİ VEREM HAFTASI ETKİNLİKLERİ OCAK 2012
VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
VEREM KONUSUNDA HALK EĞİTİMİ
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
SAĞLIĞIN TANIMI: KİŞİLERİN, SADECE HASTA OLMAMASI HALİ DEĞİL, BEDENEN, RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİDİR. Sağlık Otoriteleri tarafından kabul.
Güvenlik Raporlama Sistemi (GRS)
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
62. VEREM EĞİTİM VE PROPAĞANDA HAFTASI 04/01/ /01/2009 TARİHLERİ ARASINDA TÜM TÜRKİYE DE OKULLAR VE HALK EĞİTİMLERİYLE KUTLANMAKTADIR.
Dünyada konu ile ilgili sorunlar Ekonomik zorluklar, Sağlık altyapısının yetersizliği, Eğitimli ve yetişmiş personel eksikliği,
20. Sağlık insangücü planlaması
Antibiyotikler ve Antibiyotik Direnci
2. Sağlık hizmetleri.
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Verem SAVAŞ Haftası (1-7 OCAK).
DOĞRUDAN GÖZETİMLİ TEDAVİ (DGT) UYGULAMALARI
Demir Gibi Türkiye Emzirmenin Korunması, Özendirilmesi, Desteklenmesi ile Demir Yetersizliği, Anemisinin Önlenmesi Ve Kontrolü.
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile hekimliği
GRUP H LLEDERİZ Prof. Dr. SİBEL GÜNDEŞ & M.Fatih ÖZSARAY (başkan)
6. HASTANE ORGANİZASYONU.
ISTC International Standarts for TB Care TB-UBS TB’da Uluslararası Bakım Standartları 1 Bütün TB hastaları ve TB’dan şüphelenilen hastalar için uygulanması.
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü Doç.Dr. Kutay Demirkan Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı.
SHKS HASTA BAKIM HİZMETLERİ
EVDE HASTA BAKIMI.
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
KONULAR SEVK ZİNCİRİ NE ZAMAN VE İLK NERELERDE BAŞLADI? GENEL SAĞLIK SİGORTASI GSS KİMLERİ KAPSAMAKTADIR? GSS SAYILANLARDAN ALINAN PRİM ORANLARI ? KORUYUCU.
Eskişehir Osmangazi Ü. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD
VEREM SAVAŞI. DSÖ 1993 yılında TB için acil durum ilan etmiştir Nedenleri: 1- Hükümetlerin ihmali nedeniyle TB kontrol programları zayıflamıştır 2- Kötü.
Sağlık Görevlisi Tanım Görevleri Kulanılan Alet ve Malzemeler
HEMŞİRE NE YAPAR?.
ÇEVREYİ KORUMADA YEŞİL KİMYA EĞİTİMİ
Ecz. Sema ÖREN Uygulama Adı: İlaç Bilgilendirme Notları
ERZURUM BÖLGE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
67. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası
YAŞAM BOYU SAĞLIK.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi
VEREM Bursa Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı hastalıklar Şubesi
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
Kamu Hastaneleri Birliği
Hasta eğitimi terimi 1950’lerde kullanılmaya başlanmıştır. Van den Borne tarafından hasta eğitimi şöyle tanımlanmıştır: Bir takım durumlarla baş etmeyi.
Giriş ve Amaç: Sigara kullanımı dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu ölümlerin çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde oluşmakta,
 Soluduğumuz hava ile akciğerlere giren Tbc basilinin yol açtığı, asıl olarak akciğerlerde yerleşen,fakat kan ve lenf yoluyla tüm vücuda dağılabilen.
DİSPANSERLER
Enfeksiyon Hastalıkları Hastane Enfeksiyonları Adı:
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİNDE PALYATİF BAKIM
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
GRİP VE GRİP AŞISI   Grip nedir?
VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
HASTA HAKLARI.
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
01-07 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
tedavisinde kullanılan ilaçlar ÜCRETSİZDİR
TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU
ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİNİN ÖZENDİRİLMESİ için STRATEJİLER
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Tüberküloz Daire Başkanlığı.
Hemşirelik Kayıtları Planlama aşamasında hemşirelik girişimleri saptanırken, bunlardan kimlerin, hangi işlevlerden sorumlu olacağı ve ne zaman yerine.
Sunum transkripti:

Doğrudan Gözetimli Tedavi Uygulamaları Dr.Dilek Polat

Sunum Planı DGT nedir? Neden DGT? Gözetim planı DGT uygulamaları DGT’nin izlenmesi, denetimi Sorunların giderilmesi

Doğrudan Gözetimli Tedavi Bir hastanın tüberküloz ilaçlarını içerken, bir sağlıkçı ya da sorumlu bir kişi tarafından gözlenmesidir. EtkindSC.Med.Clin.NorthAM.1993;77(60)1303-14

Neden DGT ?

Tedavi sonucunu etkileyen faktörler Hasta ve doktorun ( hemşirenin) kişisel ve sosyal özellikleri, Hasta ve doktorun bilgi düzeyi, inançları Tüberküloz tedavisini sağlayacak kuruluşun alt yapısı Hastanın tüberküloz hakkındaki bilgisi Tedaviyi yapacak kişinin eğitiminin kalitesi

Tüberkülozlu hastaların sağlık önerilerini uygulama durumları Ne söylenirse yaparım %49.4 Şikayetlerim geçene kadar yaparım %50.6 Tülay Atay, Akciğer tüberkülozlu hastaların tedavilerini uygulama durumları,1997.Bilim Uzmanlığı Tezi Ankara

hemşire ilacını getirirse içiyor! Hastaların %69’u hemşire ilacını getirirse içiyor! Tülay Atay.1997 Bilim Uzmanlığı Tezi Ankara

Tüberküloz hastalarının ilaç alımında uyum p>0.05 Tülay Atay, Akciğer tüberkülozlu hastaların tedavilerini uygulama durumları,1997.Bilim Uzmanlığı Tezi Ankara

İlaç uyumu ile Cinsiyet, Yaş, Medeni durum, Okur yazarlık durumu, Hastanede yatış süresi, Daha önce tedavi görme öyküsü, İtaatkar olup, olmama ARASINDA İLİŞKİ SAPTANMAMIŞTIR. Tülay Atay.1997 Bilim Uzmanlığı Tezi Ankara

Tedaviye uyumsuzluk Nüfusun çeşitli katmanları arasında, kişisel, demografik ve coğrafik bir fark göstermeden eşit olarak dağılır. Hangi hastanın tedavide uyumsuzluk yapacağını önceden kestirmek olanaksızdır. Sbarbaro J.Directly observed therapy.Who is responsible Clin.Ches.Med. 1997, 18 : 131 - 3

Tüberküloz hastasının tedavisinin sağlanmasından kim sorumludur?* Tüberküloz hastasının tedavisinin sağlanmasından ne hasta, ne de doktor sorumludur. Sorumlu olan kişi toplum sağlını korumakla yükümlü olan kişidir. Sbarbaro J.Directly observed therapy.Who is responsible Clin.Ches.Med. 1997, 18 : 131 - 3

Hastanın eğitimi, hastalık ve tedavisi konusunda aydınlatılması, hasta ile iyi ilişki kurulması çok önemli, ancak tek başına yeterli değildir. İmproving patient adherence to tuberculosis treatment.1994.CDC.

Tedavi uyumu Doğrudan gözetim ile sağlanır.

İlaç gözetim şeklinin seçiminde Her hasta tek tek ele alınmalı ve hasta ile birlikte kendisine özel bir gözetim planı yapılmalı Hastanın anlayabileceği bir dille konuşulmalı Hastayı eleştirmekten kaçınmalı Doktor kendi değerlerini hastaya kabul ettirmekten kaçınmalı Hastanın beklentileri karşılanmaya çalışılmalıdır.

Destek ve yardımlar Hastanın tedaviyi tamamlamasını kolaylaştıracak, teşvik edecek küçük ödüller verilebilir Hastanın ilaçlarını almasını sağlayacak yardımlar yapılabilir. (Örn. Otobüs parası v.b.)

Gözetimli Tedavi Hastane temelli olabilir. Ayaktan yapılabilir. -Dispanser -S.O, AH -Özel hastane, poliklinik -İş yeri -Öğretmen, muhtar, imam -Cezaevi reviri -Evde vs.

DGT’NİN İZLENMESİ VE DENETİMİ Her hasta ayda bir kez dispanserde kontrol edilmeli Ortaya çıkan sorunlar hasta ile birlikte değerlendirilmeli ve çözümler bulunmalı Herhangi bir zamanda denetim amacıyla hasta ve gözetmen ziyaret edilebilir.

HASTA İLACINI İÇMEYE GİTMEZSE Mümkünse gözetmen hastayı arar. Sorun varsa aynı gün dispansere haber verir. Dispanser hastaya ulaşmaya çalışır ve gözetmene yönlendirir. DGT ‘nin birkaç kez aksatılması durumunda hasta dispansere davet edilir. Uyumsuz hasta İl Hıfzıssıhha Kurulu aracılığıyla hastaneye yatırılır.

Tüberküloz kontrolünün amacı, gelecek kuşakları tüberküloz enfeksiyonundan korumaktır. Tüberküloz tedavisi, hasta uyumu veya doktorun iyi/ kötü olmasına bırakılamayacak kadar ÖNEMLİDİR.