Zihinsel Yetersizlik Tanım ve Sınıflandırma

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Özel eğitim nedir? Özel eğitimin farklı açılardan farklı tanımları yapılmaktadır. Özel eğitim büyük ölçüde öğretimle ilgilidir. O halde; Özel eğitimi özel.
Advertisements

Sistem Analizi ve Planlama
EĞİTİM PSİKOLOJİSİ EĞİTİM PSİKOLOJİSİ.
Özel Gereksinimi Olan Çocuklar ve Özel Eğitim
3.Hafta: Erken Çocukluk ve Okul Öncesi Dönemlerinde Özel Eğitim
ÖZEL EĞİTİM VE ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR
4. Hafta: Zihin Engelliler
Gelişimi Farklı Olan Çocuklar
ÖMER PINAR MEHMET EREN ÖZTÜRK OĞUZHAN ÇAMLICA
Özel Eğitim Dersi Ayşegül KORKMAZ.
ENGELLİ BİREYLERE BAKIM
Gelişimi Farklı Olan Çocuklar
ENGELLİ BİREYLERİN BAKIMI
ÇOCUKLARDA ZEKA GERİLİĞİ
ZİHİNSEL ENGELLİ.
NEDEN BEP?.
BEP HAZIRLAYACAK EKİBİN OLUŞTURULMASI
ERKEN ÇOCUKLUK ÖZEL EĞİTİMİ
ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLER
Zeka. Zekanın ne olduğu ve nasıl tanımlanacağı yüzyıllardır insanoğlunu meşgul etmiş olan bir konudur. Zeka, öğrenme gücü ya da yeni durumlar karşısında.
“ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK”
KONU BAŞLIKLARI Özel eğitimin tanımı ve önemi
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR
ÖZEL EGİTİMİN TANIMI: Özel eğitimin tanımına geçmeden bazı kavramların anlamını vermek, yapacağımız tanımların anlaşılmasını kolaylaştıracaktır.
Zihin Engellilerin Eğitimi-2
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR
Zihinsel Yetersizliği Olanların Değerlendirilmesi
ZİHİNSEL YETERSİZLİK Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde anlamlı sınırlılıklar görülen yetersizlik durumudur
ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI
7. BÖLÜM KAVRAM, BECERİ ve SOSYAL BECERİ ÖĞRETİMİ ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK.
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
1 Rehberlik; Bireyin kendini anlaması, çevredeki imkanları bilmesi, doğru tercihler yaparak kendini gerçekleştirebilmesi için bireye yapılan sistematik.
1. HAFTA: Özel Gereksinimli Bireyler
ÖZEL EĞİTİM SINIFI VE KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLER
Zekâ zihinsel bir gücü, bir genel yeteneği ifade etmektedir.
Yöneltme/Yerleştirme
EMİRDAĞ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ TOPLANTISI
SOSYAL YETERLİLİK VE SOSYAL BECERİLER
KAYNAŞTIRMA/BÜTÜNLEŞTİRME UYGULAMALARI VE BEP SEMİNERİ
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
Zihinsel engellilerde tanımı sınıflama ve nedenleri
GÜLNAZ İBRAHİM GÜNGÖR TARA KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ.
ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİM DUYAN ÇOCUKLAR VE ÖZEL EĞİTİM
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
ÖZEL EĞİTİM NEDİR? Özel eğitime ilişkin devlet ve akademisyenler tarafından yapılan çeşitli tanımlar mevcuttur. Özel eğitime ilişkin M.E.B. tarafından.
TANILAMA.
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,
GÖRME ENGELLİLER.
ORTOPEDİK ENGELLİ ÇOCUKLAR
ERKEN ÇOCUKLUK ÖZEL EĞİTİMİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Arş. Gör. Dr. Zeynep Bahap Kudret
Zeka Gerilikleri.
Özel Gereksinimli Çocuklar
Dr. Aysel BADIR ERİŞKİN SAĞLIĞI II
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
  Özel eğitim gerektiren bireylerin, Türk Millî Eğitiminin genel amaçları ve temel ilkeleri doğrultusunda, genel ve meslekî eğitim görme haklarını kullanabilmelerini.
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
Kültür Toplumu oluşturan insanın öğrendiği, bilgi, sanat, gelenek, görenek ve benzeri yetenek, beceri ve alışkanlıkları içine alan karmaşık bir bütündür.
ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN ÇOCUKLAR
BÖLÜM 1: KAYNAŞTIRMA: TEMEL KAVRAMLAR, TARİHÇE ve İLKELER
SOSYAL UYUM GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER. Tanım ve Sınıflandırma Sosyal Uyum: Bireyin aynı anda çevresindeki değişiklikleri algılaması, yeniliklere uyum sağlaması,
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ GEÇİŞ HİZMETLERİ PLANI Geçiş, bir eğitim programından bir diğer programa geçme sürecidir. Geçiş süreci öğrencinin var olan eğitim yaşantısından.
Spor hareketleri dönemi
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Sunum transkripti:

Zihinsel Yetersizlik Tanım ve Sınıflandırma Öğretim Görevlisi Özge ELİÇİN Uludağ Üniversitesi Üniversitesi

ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİN TANIMI Zihinsel yetersizliğin yıllar boyunca pek çok tanımı yapılmış, tartışılmış, tanımlar tekrar gözden geçirilmiştir. tanımların çokluğu bu alanın farklı disiplinler tarafından incelenmiş olmasından kaynaklanmıştır. Her disiplin alanı kendi bakış açısıyla zihinsel yetersizliği tanımlamış ve tartışmıştır.

Grossman, zihinsel yetersizliği; gelişim önemi içerisinde genel zihinsel işlevlerde önemli derecede normal altı, bunun yanında uyumsal davranışlarda yetersizlik gösterme durumu olarak tanımlamıştır. Yapmış olduğu tanımda zihinsel yetersizlik durumu 3 ölçüt göz önüne alınarak tartışılmıştır: Zihinsel işlevlerde önemli derecede normal altında olma Uyumsal davranışlarda yetersizlik gösterme Gelişim dönemi içersinde ortaya çıkma

AAMR’ nin 1991 ve 2002 tanımlarında 3 temel nokta üzerinde durulmaktadır: Zihinsel işlevler Uyumsal davranışlar Destek sistemleri

Zihinsel işlevler: AAMR’ nin 2002 tanımına göre zihinsel yetersizlik, zihinsel işlevlerde önemli derecede normalin altında olma olarak tanımlanmaktadır.

Uyumsal davranışlar: AAMR(2002) tanımına göre uyumsal davranışlar insanların günlük yaşamlarında işlevde bulunmak için öğrendikleri kavramsal, sosyal ve pratik becerilerin bütünüdür.

Destek sistemleri: Destek hizmetleri bireyin ihtiyacına göre ve zamana göre değişmektedir. Zihinsel yetersizliği olan bireylerden orta ve ağır derecede olanlar tüm alanlarda desteğe ihtiyaç duyarlarken, hafif derecede olanlar sadece tek bir alanda destek ihtiyacı duyabilirler.

ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİN SINIFLANDIRILMASI ARALIKLI DESTEĞE İHTİYAÇ DUYAN: Bireylerin her zaman yardım gereksinimi yoktur. Sadece geçiş dönemlerinde kısa dönemli yardımlara gereksinim duymaktadırlar. SINIRLI DESTEĞE İHTİYAÇ DUYAN: Bireylerin belirli zamanlar içerisinde tutarlı yardım ihtiyaçları bulunmaktadır. KAPSAMLI DESTEĞE İHTİYAÇ DUYAN: Bireylerin uzun süreli ve belirli ortamlarda yardıma ihtiyaçları bulunmakta, genellikle bu bireylerin belirli günlerde düzenli bir katılımla destek almaları gerekmektedir. YAYGIN DESTEĞE İHTİYAÇ DUYAN: Bireylerin yaşam boyu desteğe ihtiyaçları vardır. Farklı ortamlarda, diğer destek türlerine oranla daha yoğun yardımlara gereksinim duymakta, bu nedenle daha fazla personelin yardımına ihtiyaç duymaktadırlar.