Okullarda Şiddet ve Ailelere Düşen Görevler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Şİddet Muhammet GÜLER.
Advertisements

SANAL ZORBALIK MOBBİNG E-İLETİŞİM SEBEPLERİ KORUNMA YOLLARI
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme
TELEVİZYON VE İNTERNETİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
Ş İ D D E T ŞEHİTKAMİL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
ÖĞRETMEN EĞİTİMİ 1.
Okullarımızda Yaygın Bir Sorun:
Dünyada iki milyardan fazla kişi internet kullanıcısı
1. Alkol, madde kullanan 2.OKULDAN KAÇAN 3.Suç işleyen ya da işleme eğilimi olan.
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme
BÜYÜYEN TEHLİKE: SİBER ZORBALIK
HİZMET-İÇİ EĞİTİM MAYIS 2007
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÖZEL TERCÜMAN LİSESİ ANAOKULUNDAN İLKÖĞRETİME SEMİNER PROGRAMI
İçindekiler Zorbalığın Tanımı
DEZAVANTAJLI VE RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR KİMLERDİR?NASIL TESPİT EDİLİR?
ŞİDDET VE ŞİDDET EĞİLİMİ
AKRAN BASKISI.
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
RİSKLİ DAVRANIŞLAR NEDİR?
HAYIR DİYEBİLMEK LÜLEBURGAZ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
ŞİDDETİ TANIMA VE ÖNLEMEDE ÖĞRETMENİNİN ROLÜ
ŞİDDET nedir?.
AKRAN ZORBALIĞI.
ŞİDDET VE SONUÇLARI.
ŞİDDET VE YARDIM SINIRLARIMIZ
ŞİDDET NEDİR ? Şiddet, güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tümüdür.
ÇOCUĞUN OKUL BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI İlk-Ortaokul Öğrenci Semineri
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SUÇ VE ŞİDDET.
ÖFKEMİ UYGUN YOLLARLA NASIL İFADE EDEBİLİRİM?
AİLE İÇİ ŞİDDET.
ZORBALIK.
KARTAL ATATÜRK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ
HOŞGELDİNİZ.
ERGENLİK ve PROBLEMLERİ
ŞİDDET NEDİR???.
Suç ve şiddet nedir? Çocuğun yakalanması ya da yakalanmamasına, polisle başının derde girmesi ya da girmemesine bakmaksızın hayatı boyunca bir kez suç.
SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ
GÜVENLİ OKUL.
ŞİDDET eğilimi olan ve SUÇA itilen çocuk ve gençler
ŞİDDETİ TANIMA VE ÖNLEMEDE ÖĞRETMENİNİN ROLÜ
Şahinbey Rehberlik ve Araştırma Merkezi
ŞİDDETİ TANIMA MEB HİZMET-İÇİ EĞİTİM 2007.
AKRAN ZORBALIĞI HİZMET-İÇİ EĞİTİM MAYIS AKRAN ZORBALIĞI NEDİR? “Bir ya da bir grup insanın kasıtlı olarak, tekrarlayan bir biçimde diğer bir kişiye.
ÇOCUK VE SUÇ.
MURAT KARADUMAN AFYONKARAHİSAR REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
ZOR GENÇLER ile BAŞA ÇIKMA
SERVET AKAYDIN ORTAOKULU
OKULDA İSTENMEYEN DAVRANIŞLARIN ÖNLENMESİ
Eğitim Kademelerine Göre Rehberlik Hizmetleri
ŞİDDET VE RİSK FAKTÖRLERİ
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI Ortaokul Öğrenci Semineri
ŞİDDETİ TANIMA VE ÖNLEMEDE ÖĞRETMENİNİN ROLÜ
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ ADIYAMAN
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ Psikolojik Danışman Serpil KARACA
ZORBALIK –AKRAN ZORBALIĞI VE BAŞ EDEBİLME YÖNTEMLERİ
AKRAN BASKISI.
AKRAN ZORBALIĞI.
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI İlk-Ortaokul Öğrenci Semineri.
ŞİDDET.
OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA
Sınıf yönetimi ve disiplin
Şiddetin Birey Üzerindeki Etkileri AD ve SOYAD: Yunus Emre Ataman Sınıf:9/E No:640 Ders: Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü.
ESRA ÇELİK 12/A Şiddet, bireyin fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik yönden zarar görmesiyle ya da acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması.
Zeka geriliği VE ÇOCUK VE ERGENLERDE PROBLEM DAVRANIŞLAR
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI Öğrenci Semineri
Sunum transkripti:

Okullarda Şiddet ve Ailelere Düşen Görevler TOKİ MEHMET AKİF ERSOY OKULU

Dünya Sağlık Örgütü’nün “Şiddet” Tanımı: Şiddet; bir bireyin yaralanma ve ölümüne neden olan ya da gelişmesini engelleyen fiziksel, psikososyal ve cinsel olarak uygulanan kasıtlı davranışlardır.

Şiddet Güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel ya da ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel ya da toplu hareketlerin tümüdür.

Okul Zorbalığı Denildiğinde Tekme ya da tokat atma, İtme, çekme, dürtme, Dövme tehdidinde bulunma, Korkutma, Sözle sataşma, alay etme, dalga geçme, kızdırma, Tacizde bulunma, Küçük düşürme, Ailesine hakaret etme,

Kişi hakkında çeşitli yerlere çeşitli sözler yazma, Hoşa gitmeyen isim takma, Söylenti çıkarıp yayma, Arkadaş grubundan dışlayarak yalnız bırakma, oyun ve diğer etkinliklere almama ve engel olma, Karşındakinin kendini kötü hissetmesine neden olacak sözler söyleme.

Şiddet fizikseldir. Zorbalık ise fiziksel olduğu gibi sözel de olabilir.

Okul Şiddeti Denildiğinde Tehdit, Hırsızlık, Zorbalık, Cinsel saldırı, Silah taşıma, Kavga saldırı, Silah kullanma, Grup veya çete saldırıları, Haraca kesme, para sızdırma amacıyla tehditler kullanma

Hangi Öğrenci Şiddete Başvurur? Akran baskısına karşı koyamayan, çete kavgalarının bir parçası olan, Gururuna yenik düşen, Saygı kazanma ihtiyacını bu yolla karşılamaya çalışan, İntikam almak isteyen, Çaresizlik yaşayan, Alkol veya diğer uyuşturucu maddeleri kullanan, Kendini savunmaya çalışan.

Şiddet ve Zorbalığın Erken Belirtileri Yalnızlık, içe dönme, Şiddet uygulama, Sık sık disiplin problemi yaşama, Okula yaralayıcı, delici alet getirme, Küçük olaylara şiddetli tepkiler verme, Yangın çıkarma,okul araç gerecine zarar verme isteği Hayvanlara eziyet etme, Alkol ya da uyuşturucu kulanma, Bir çete üyesi olma ya da aynı mekanı paylaşma

Şiddet ve Zorbalığı Tercih Eden Öğrencilerin Özellikleri İhtiyaçları ve kişilik özellikleri: Benlik saygıları düşüktür, Özgüvenleri eksiktir, Başkalarını ve olayları kontrol etme isteği, Başkalarının başarılarını kıskanma, Yenilgiyi kabul edememe.

Şiddet ve Zorbalığı Tercih Eden Öğrencilerin Özellikleri İlişki problemleri: Ebeveynleri tarafından fiziksel ve psikolojik şiddete uğrama,ihmal edilme, Arkadaş edinememe, dışlanma, Aile desteği ve yakınlığın olmaması, Otoriteye karşı gelme( aile, okul vs.), Akranlarıyla çatışma

Hangi Öğrenciler Şiddete Maruz Kalır İçe dönük, Kaygılı, Güvensiz, Çekingen, Benlik saygısı yetersiz, Sosyal becerileri zayıf, Yeterince arkadaşı olmayan, Sosyal ortamlarda dışlanan, Zorbaca davranışlara maruz kaldıklarında nadiren karşı koyabilen, Anne-babalarına bağımlı, Az sevilen…

Okul şiddeti birdenbire olmaz. Çoğu kez aynı kısır döngü tekrarlar.

Okul da Şiddet Nerelerde Olabilir? Sınıfta, koridorda, okul çevresinde oyun alanında, Okul servislerinde, İletişim araçlarıyla( telefon, internet, yazılı not), Mahallede.

Sonuçları Korku ve endişe, Okulu sevmemeye, Zorbalığın olduğu yerden kaçınma, Okuldan kaçma, Kaygı, kızgınlık ve çaresizlik duygusu, Bazı kronik hastalıkların oluşmasına, İntihara kalkışma, Devamsızlıkta artış, Başarı düzeyinde düşme, Özgüvenin azalmasına.

ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE AİLELERE DÜŞEN GÖREVLER

Okul ile irtibatı kesmeyin. Çocuğunuzla birlikte okuldaki, toplumdaki kuralları tartışın. Bunların niçin konulduğunu fark etmelerini sağlayın. Çocuğunuzun seyrettiği tv programlarını, oynadığı bilgisayar oyunlarını takip edin

Çevresinde ve medyada gördükleri şiddet olaylarının gerçek hayatta nelerle sonuçlanabileceğini kafalarında canlandırmalarını isteyin. Birlikte canladırın. Çocuklarınızı sosyal etkinliklere (müzik,spor,dans vb.) yönlendirin.

Şiddet uyguladığında neler hissettiği, arkadaşlarının neler hissedebileceğini, başka nasıl davranılabileceğini konuşun. Ne zamanlar özür dilediğini, özür dilemenin ona neler kattığını, ne kaybettirdiğini konuşun.

Affetmeyi öğrenmezse intikam duyguları besleyecek, içindeki öfke beklenmedik bir anda patlayacak, şiddet sergilemesine yol açacaktır. Affedebilmeyi öğretin.

Çocuğunuzla iletişim kanallarını açık tutun Çocuğunuzla iletişim kanallarını açık tutun. Çocuğunuzun nerede kiminle olduğunu bilin. Arkadaşlarını tanıyın, arkadaşlarını eve davet etmesini isteyin. Şiddetin şiddeti getireceği konusunda yaşadığı kısır döngüyü anlamasına yardım edin. Şimdiki rolünden farklı roller edinebileceğini anlatın.

Anlattığı şiddet içeren olaylarda daha farklı nasıl davranabileceğini düşündürmeye çalışın. Hiçbir şekilde şiddeti normal olarak kabul etmeyin. Özellikle ergenlik döneminde yaşanan güç savaşlarından kaçının. Sakinliğinizi koruyarak doğru model olun. Eşinizle aynı doğrultuda davranın.

TEŞEKKÜR EDERİM...