Çocukların vücutlarının bazı bölgelerine özel bir önem verdiği bilinen bir gerçektir.Özellikle idrar ve dışkısını yaptığı bölge, çevresindeki insanların.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar ve Internet Bağımlılığı
Advertisements

ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN EVDE BAKIM VE REHABİLİTASYON ÖNERİLERİ Doç. Dr
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
A-BİLİŞSEL GELİŞİM İlk İki Yılda Görülen Bilişsel Gelişim : Bebek doğumunun ilk gününden itibaren çevresini keşfetme çabasına başlar. Keşif çabasında.
ANA BABA VE ERGENLİK.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
ERGENLİK DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ve AİLE İÇİ İLİŞKİLER
ÇOCUKLARIN CİNSELLİK SORULARINA VERİLEBİLECEK YANITLAR
Gelişime Giriş.
ÇOCUKLAR İÇİN BEŞ SEVGİ DİLİ
UYUMSUZ ÇOCUKLARIN TANINMASI VE TEŞHİSİ
Hasta Odası Temizliği.
Hazırlayan Psk.Dan. Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Mesane kontrolü gündüz 2-3 yaş gece 3-4 yaş civarında kazanılmaktadır.
ALTINI ISLATMA (Enürezis)
RİSKLİ DAVRANIŞLAR NEDİR?
BEL BACAK AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı
AKRAN ZORBALIĞI.
ERGENLİK DÖNEMİ VE GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
ÜREME SAĞLIĞI Dr. Necla TUGAY AYTEKİN.
VELİLERE SEMİNER.
ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE SORUNLARI
HACI KADRİYE ARSLAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
BİLGİSAYAR II DERSİ FİNAL ÖDEVİ
ERGENLİKTEKİ GELİŞİMİN DAVRANIŞLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
OTİZM.
Otizmin nedenleri, belirtileri ve tanılama
2. ADIM: ANNE-BABA OLMA Prof. Dr. Zeynep ŞİMŞEK Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Yrd.Doç.Dr. Mehmet Nuri GÜLER Harran Üniversitesi.
4 yaşındaki çocukta otizm belirtilerinin araştırılması
ÇOCUKTA CİNSEL GELİŞİM VE SAĞLIKLI BESLENME
Fatma Bekar anne, 34 yaşında, reklam sektöründe çalışıyor.
ÇOCUKLARDA CİNSEL EĞİTİM
DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
OKUL ÖNCESİ GELİŞİMİN ÖNEMİ
Karışık olarak verilen kelimeleri anlamlı cümle olarak yazalım …
YUMAKLICERİT ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ Hazırlayan: Ayşegül ATA
ARKADAŞ İLİŞKİLERİ.
ERGENLİK DÖNEMİ PSİKOSOSYAL GELİŞME
ÇOCUKLARDA CİNSEL GELİŞİM
ERGENLİK DÖNEMİ YAŞ BİLİŞSEL GELİŞİM * * Soyut işlemler dönemidir. * Tartışmaları sever, düşüncelerini ifade etmek isterler. * Mantık üzerinde.
EĞİTİCİ DRAMANIN TANIMI Drama konusunda, farklı uzmanlar çeşitli tanımlar yapmışlardır. Lindvaag ve Moen'in (1980), genel tanımlarına göre, eğitim amaçlı.
ÇOCUKLARIMIZA CİNSELLİĞİ NASIL ANLATALIM?
BİLİŞSEL GELİŞİM.
ERGENLİK.
1-3 DÖNEMİ BÜYÜME VE GELİŞME
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
Cinsel Gelişim.
Cinsel Gelişim.
OKUL ÖNCESİ GELİŞİMİN ÖNEMİ
Çoklu Zeka Modeline Genel Bakış
ANA BABA VE ERGENLİK.
ERGENLİK.
OKUL ÖNCESİ GELİŞİMİN ÖNEMİ
ALTINI ISLATMA (Enürezis)
ERGENLİK.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
ÇOCUK VE ERGENLERDE CİNSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sağlık Sunumları:
OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GELİŞİM VE ÖĞRENME Ders 4
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
ÇOCUK VE ERGENLERDE GÖRÜLEN UYUM VE DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı AOÖ-207 Çocukta Oyun Gelişimi
Sunum transkripti:

Çocukların vücutlarının bazı bölgelerine özel bir önem verdiği bilinen bir gerçektir.Özellikle idrar ve dışkısını yaptığı bölge, çevresindeki insanların yaklaşımlarıyla da birleşerek,ayrı bir önem kazanmaktadır.

Ayıp, yasak,günah gibi soyut kavramlarla birleştirilen bu konu, çocukların aşırı ilgisine araştırmasına neden olmaktadır. 1-2 yaş civarında tuvalet eğitimi ile belirgin hale gelir.Çocuklar idrar ve dışkısını, tıpkı diğer konuları merak ettiği gibi, çok merak etmektedir.

Bir çocuğun mastürbasyon yaptığını anlamak için bazı tipik davranışlarını gözlemek gerekir.Nadiren cinsiyet ve üreme organları ile oynuyorsa, mastürbasyon yaptığından şüphe etmek gereksizdir.Bu belirtiler şunlardır.

Çocuk sıklıkla; Cinsiyet ve üreme organlarını kaşımak yoluyla elleme eğilimi gösteriyorsa veya oynuyorsa, Elini sık sık cinsiyet ve üreme organlarında görüyorsanız, Bilinçli veya bilinçsiz eline aldığı nesneleri üreme ve cinsiyet organlarına sürtüyorsa,

Binme temeline dayanan oyuncaklara özel bir ilgi gösteriyor ve bu oyuncaklarla fazla zaman geçiriyorsa, Halı üzerine yüzükoyun yatıp sürtünüyorsa, Evde veya okulda sandalye, koltuk, sehpa ve masa kenarlarına cinsiyet ve üreme organlarını sürtüyorsa,

Sık sık odasına gidiyorsa, yalnız kalmak istiyorsa ve odasına girdiğinizde cinsiyet ve üreme organlarıyla oynadığı gözleniyorsa, mastürbasyondan söz etmek mümkündür.

Çocuklarda Mastürbasyon Yapmaya Etken Olan Nedenler: Giyim Tarzı, Giyecekler: ( Çocuklara giydirilen bazı kıyafetler mastürbasyonu artırıcı niteliktedir.Örneğin, dar pantolonlar buna en uygun kıyafetlerdir.)

Oyuncak Türleri: ( Çocukların at, araba ve bisiklet gibi oyuncaklar yine cinsiyet ve üreme organlarına sürtünmeyi sağlamaktadr.Önemli olan, bu oyuncaklara makul sürelerle binilmesidir.) Çocuğun Sevilme Tarzı: ( Bazı ailelerde çocuğun aşırı mıncıklanması, sağına soluna çimdik atılması veya ısırılması yöntemiyle sevilmesi, çocuğun mastürbasyon yapma eğilimini arttırıcı bir etken olabilmektedir.) Taklit Etme: ( Çocuğun bir arkadaşını veya bir yetişkini mastürbasyon yaparken görmesi, taklit yoluyla kendi bedenine uygulaması haline dönüşebilir

Cinsiyet ve Üreme Organlarındaki Problemler: ( Kız çocuklarında sıklıkla görülen vajinal akıntıların, kaşıntıların mastürbasyona zemin oluşturması olasıdır.) Duygusal Problemler: ( Güvensizlik ve ilgi çekme isteği başta olmak üzere yalnızlık, tam olarak kendini ifade edememe, iç hesaplaşmalar tıpki diğer davranış sorunlarına olduğu gibi mastürbasyon yapmaya da zemin oluşturmaktadır. )

☻ Barsak kurtları ve benzeri parazitler konusunda dikkatli olunmalı ve varsa tedavi ettirilmelidir. ☻ Kız çocuklarda vajina akıntısı olup olmadığı konusunda dikkatli olunmalı ve varsa tedavi ettirilmeli ☻ Çocuğa uygun tuvalet alışkanlığı ve temizlenme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

☻ Kendini duygusal anlamda yalnız hisseden çocuklarda bu tür eğilimlere daha çok rastlanmaktadır Bu nedenle çocuğun anne- baba sevgisi ve ilgisi açısından doyuma ulaşması sağlanmalıdır. ☻ Çocuğa sabah uyanır uyanmaz yataktan kalkma alışkanlığı kazandırılmalı, yatakta oyalanması engellenmelidir.

☻M☻Mümkün olduğu kadar ( aşırıya kaçmamak şartı ile) fiziki etkinliklere sevk edilerek, çocuğun yorgun düşmesi, yatar yatmaz uykuya dalması sağlanmalıdır. ☻Ç☻Çok dar iç çamaşırı giydirmekten sakınılmalıdır.

☻ Ö zellikle önden cepli pantolon giydirilmemelidir. ☻ Üstüne binmeli ( bisiklet, atlı karınca vb) oyuncaklarla oynamaları engellenmelidir. ☻ Çocukların aynı odada uzun süreli oynamaları durumunda; fark ettirmeden gözlemde bulunulmalıdır.Doktorculuk vb. türü oyunlar söz konusu ise çocukların dikkatleri başka yöne çekilerek, yeni oyunlar kurulması sağlanmalıdır. ☻ Mastürbasyon yapan çocuklarla arkadaşlık etmeleri engellenmelidir.

☻ Korkutma, cezalandırma, ikaz etme gibi önlemlere başvurulmamalı,bunun yerine çocuğun dikkati başka yöne çekilmeye çalışılmalıdır. ☻ Çocuğun cinsellikle ilgili sorunlarına, yaşına uygun, anlayacağı dilde ve seviyede açıklamalar yapılmalı ve bu konudaki merakları giderilmelidir.