FERGÂNİ Ebu el-Abbas Ahmed bin Muhammed bin Kesir el-Ferganidir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HARİTA BİLGİSİ 2. HAFTA 15 TEST SORUSU
Advertisements

Matematikçi,astronot , filozof ve şair olarak bilinen ÖMER HAYYAM Tarihçilerin verdiği bilgiye göre 1048 yılında Nişabur(İran) kentinde doğdu. (Doğum.
DÜNYANIN ŞEKLİ ve HAREKETLERİ Özden ÖZDEMİR-Zeynal SIRMA Aygül F
Dünya ve Güneş Kendimizi Sınayalım Dünya ve Güneş
HYPATIA Dincilerin katlettiği ilk aydın
? 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, … ? ? ?.
BİLGİNLER ULUĞ BEY ARŞİMET EİNSTEİN NEWTON
Hafta 2 Bilimin Doğası: Bilimsel bilgi ve bilimsel metod
Yaşadığı çağa damgasını vurup
DÜNYA’MIZ NASIL OLU Ş TU? Güne ş Sistemi'nin Güne ş 'e uzaklık açısından üçüncü sıradaki gezegeni. Üzerinde ya ş am barındırdı ğ ı bilinen tek do ğ al.
GEZEGENLER.
BANU MUSA (Musa’nın Oğulları) ( )
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
-TÜRK BİLİM İNSANLARI-
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
İlköğretim Matematik Öğretmenliği-Grup 12
“KORDİNATLAR DÜNYASI”
KİMYANIN TARİHİ.
ATOMUN YAPISI.
TÜRK KAVRAMI VE KÖKENİ.
Ünlü Türk Matematikçilerden Bazıları
Türklerin Bilime Katkıları
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
BİTRUCİ (- , 1217) Nalan Tuhtakaya
BUGÜNKÜ TÜRKÇE ADLARIYLA ESERLERİ
DÜNYA NEDİR? UZAY NEDİR? BİLGİLERİMİZ..
Dünya’mızın şekline sınıfımıza getirdiğimiz küreden baktığımızda top gibi tam yuvarlak olmadığını görürüz.Bu şekle ve uzaydan çekilen fotoğraflara baktığımızda.
ÇEMBERİN ELEMANLARI,YAYLAR VE ÇEMBERDE AÇILAR
Uluğ Bey
ÜNİTE : 5 DÜNYA, GÜNEŞ VE AY.
Hadis Tarihi Dersinin Konusu, Kaynakları ve Temel Terimleri
KAŞGARLI MAHMUT. DOĞUMU Kaşgarlı Mahmud, 1008 yılında Kaşgar’da dünyaya geldi. Hamirler diye çağrıldığını, bunun Oğuzların Emir (Arapça: أمير ) yerine''Hemir''
Deneme 1. Deneme 2 Deneme 3.
DÜNYA, GÜNEŞ VE AY Hikmet SIRMA.
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN
GÜNEŞ SİSTEMİ EMRE HANGÜL 9/A ANADOLU ASTRONOMI SUNUMU.
GÜNEŞ SİSTEMİ EMRE HANGÜL 9/A ANADOLU ASTRONOMI SUNUMU.
Batı’yı Aydınlatan İslam Düşünürü
Evren ve 10’un Katları.
Koray Torun 6 / F 429 İyi seyirler 
Türk-İslam Bilim Adamlarının Astronomiye Katkıları
PLÜTO Ekvator Çapı: 2300 km Kütle: Myer
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
GİZEM KÖSE AYSİMA AŞIK AYŞE UZUN
GÜNEŞ SİSTEMİ.
Türklerin Bilime Katkıları
ADI : EFEKAN TALHA SOYADI : CAN SINIFI : 7/E NO : 624.
JOHANNES KEPLER'İN HAYATI
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
CABIR BIN HAYYAN. CABIR BIN HAYYAN HAYATI ( ) Modern kimyanın kurucusu, atomun parçalanabileceğini dile getiren ilk bilim adamı, İslam dünyasında.
Güneş Sistemi Güneş sistemi, güneşin çekim kuvvetinin etkisiyle; gezegenler, gezegenlerin uyduları, kuyruklu yıldızlar ve meteorların yine güneş etrafında.
TELESKOPLAR teleskop; Gökyüzündeki cisimleri incelemek için kullanılan gök dürbünüdür. Esasını ilk defa XIII. yüzyılda İngiliz bilgini Bacon düşünmüş,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Güneş Sistemi ve Tutulmalar
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GÜNEŞ SİSTEMİ İnsanlar çok eski çağlardan beri gökyüzünü merak etmişler. Gökyüzünde birbirinden farklı gök cisimlerinin olduğunu fark etmişler. Yıldızlar,
HAZIRLAYAN : EDANUR BİZAN. Ali Kuşçu'nun Hayatı Ali Kuşçu asıl adı Ali Bin Muhammed (d. 1403, Semerkant – ö. 16 Aralık 1474, İstanbul), Türk. gökbilimci,
III. AYIN GÖRÜNEN HAREKETİ - I
IV. GEZEGENLERİN GÖRÜNEN HAREKETİ - II
ULUIRMAK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ İSİM:GÜLDEN SOYİSİM:MUTLU İSİM:GÜLDEN SOYİSİM:MUTLU SINIF:10/B NO:9 DERS:MATEMATİK KONU:LAPLECE’NİN HAYATI VE.
III. AYIN GÖRÜNEN HAREKETİ - II
THALES Thales kimdir,bilime nasıl katkı sağlamıştır?
IV. GEZEGENLERİN GÖRÜNEN HAREKETİ - I
3.Ünite KUVVET ve ENERJİ Kütle ve Ağırlık.
DENEME.
DENEME
Ayrıntılı astronomi incelemeleri teleskobun icadı ile hızlanmış, elde edilen veriler yeni çalışmalara kaynaklık etmiştir. Fizik biliminin optik alt alanındaki.
Sunum transkripti:

FERGÂNİ Ebu el-Abbas Ahmed bin Muhammed bin Kesir el-Ferganidir. Batı dünyasında Alfraganus adı ile bilinir. Fegana’da bulunan ünlü bir Türk ailesine mensuptur. Fergani'nin 9.yüzyıl başlarında dünyaya geldiği, 861 yılında hayatta olduğu ve bundan kısa bir süre sora vefat ettiği kabul edilmektedir.

İlim tahsilini zamanın kültür merkezi olan Fergana’da yaptı. Sonra o devirde İslam aleminin devlet ve ilim merkezi olan Bağdat’a gitti. Fergânî astronomi,matematik,coğrafya ve mekanik alanlarında çalışmalar yapmıştır. İlmi çalışmalarında deneye dayanan inceleme ve araştırmalar yaptı. Gök cisimlerinin Batlamyus ve izindekilerin iddia ettiği gibi akıl dışı ve ruhi cisimler olduğunu kabul etmedi.

Gök cisimlerinin akli, katı, homosentetik ve eksantrik daireler şeklinde hareketlere sahip olduklarını ispatladı. Alemin ve gezegenlerin hacim ve büyüklükleri ile birbirlerine uzaklıklarını inceledi. Fergânî güneşin yarıçapının 3250 Arap mili olduğunu söyledi. Bu 6.410.000 m ve 3990 ingiliz miline eşittir. Fergânî güneşinde kendine göre hareketi olduğunu ilk keşfeden alimdir. Güneşinde bir yörüngesi olduğunu ve batıdan doğuya doğru döndüğünü ilk defa Fergânî keşfetti.

Kırk sene devam eden astronomi incelemelerinde enlemler arasındaki mesafeyi hesapladı. Güneş tutulmasını önceden tespit eden bir usül buldu. Çizimini kendi hazırladığı ve yapımına nezaret ettiği Nil Nehri sularının hızını ve seviyesini ölçen Mikyas-ül- Cedid adlı bir alet ile yaptı.

Fergani’nin astronomi ile ilgili eserlerinden altısı günümüze kadar ulaşabilmiştir. Bu eserlerin en önemlisi Cevamiu ilm-in Nücum vel-Hareket­-is- Semaviyye’dir. Diğer eserleri ise; 1) Usulü ilm-in-Nücum: Yıldızlarla ilgili bir eserdir. 2) EI-Medhal ila ilm-i Hey’et-il-Ef­lak, 3) Kitab-ül-Füsul-is-Selasin, 4) Astronominin Unsurları, 5) El-Kamil fil-Usturlab, 6) Fi San’at-il-Usturlab’dır.

KAYNAKÇA VURAL C.(2013). Işık Doğu’dan Yükselir. Birinci Baskı. Panama Yayıncılık. Topdemir H.& Unat Y. (2011). Bilim Tarihi. Üçüncü Baskı. Pegem Akademi Yayıncılık. www.tr.wikipedia.org www.sezgiler.com www.turkislamtarihi www.biltek.tubitak.gov.tr