Ebru SEVİM Meltem DEMİR Ders: Türkçe Sınıf: 5

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Betül gürlek SÖZCÜKTE ANLAM.
YALAN SÖYLEMEK.
DEYİMLER VE ATASÖZLERİ
Atasözlerindeki tezat
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
Deyimler ve Atasözleri
DEYİMLER VE ATASÖZLERİ
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
Hazırlayan: Enes Karaağaç Bilgisayar I Onuncu Grup.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
İlksen Uysal BOZYEL/Türkçe Öğretmeni
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için

ANLATIM BOZUKLUKLARI.
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )
TÜRKÇE / Parçada Anlam PARÇADA ANLAM Ana Düşünce Yardımcı Düşünce.
HİLALKENT 125. YIL İLKÖĞRETİM OKULU 2
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
CÜMLEDE ANLAM.
TÜRKÇE / Sözcükte Anlam
6.Sınıf sosyal bilgiler olgu ve görüş
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
ANLAMLARINA GÖRE KELİMELER
ANLAM ÖZELLİKLERİNE GÖRE CÜMLELER
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
Cümlede Anlam.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
CÜMLEDE ANLAM İLİŞKİLERİ - 1
HAZIRLAYAN:AYSEL BAŞKURT 9/B 255
Hazırlayan Aysun BİLGİÇ Türkçe Öğretmeni
Anlam Bakımından Anlatım Bozuklukları-2
Önce Dil Öğrenmeyi Öğrenin Önce Dil Öğrenmeyi Öğrenin Gerekli Zamanı Ayırın Gerekli Zamanı Ayırın Kullanacağınız Materyalleri Edinin Kullanacağınız Materyalleri.
TÜRKÇE DRAMA ÖRNEĞİ.
Tıklamayın, OTOMATİKTİR
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
KELİME (SÖZCÜK) Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime denir.
SÖZ ÖBEKLERİ (GRUPLARI)
TÜRKÇE / Fiillerde Soru ve Olumsuzluk / Anlam Kayması
CÜMLEDE ANLAM Ahmet Eren Köksal.
KOMPOZİSYON YAZMA GİRİŞ BÖLÜMÜ.
ATASÖZLERİ VE DEYİMLER ÇALIŞMAKLA İLGİLİ ATASÖZLERİ
TÜRKÇE Birey ve Toplum.
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
DEYİMLER.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ÜNİTE TANITIM SUNUSU HAZIRLAYAN SEDEN HACISÜLEYMAN.
TÜRKÇE TÜRKÇE DERSİ SUNUMU.

ATASÖZLERİ VE DEYİMLER
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
MEŞE İLE SAZ.
DEYİMLER
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
METNİN KONUSU,ANA FİKRİ VE YARDIMCI FİKİRLERİ KONU:Bir yazıda,eserde ele alınan düşünce,olay veya duruma konu denir.
ATASÖZLERİ  Atalarımızdan kalan, kuşaktan kuşağa aktarılan , öğüt veren kısa özlü ve kalıplaşmış sözlere ATASÖZÜ denir.
KIZILDERE ÖĞRETİM OKULU ANLATIM BOZUKLUKLARI HAZIRLAYAN: MURAT COŞGUN.
Atasözlerİ.
DEYİMLER VE ATASÖZLERİ
ANLATIMIN ÖZELLEKLERİ
SÖZCÜKLERDE ANLAM OLAYLARI
1. 2 Öykü ( Hikaye ) Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
ATASÖZÜ VE ÖZLÜ SÖZ ÇALIŞMASI
SÖZ ÖBEKLERİ 1. Kal ı p cümleler 2 Yazılı veya sözlü iletişimimizde karşımızdakine bir şeyler anlatmak için cümleler kurarız. Cümleleri kendi kelime.
Sunum transkripti:

Ebru SEVİM Meltem DEMİR Ders: Türkçe Sınıf: 5 Konu: Atasözleri ve deyimler Hedef : Verilen örnekler aracılığı ile belli başlı atasözlerimizi ve deyimlerimizi tanıyabilme

ATASÖZLERİ VE DEYİMLER

Konuşmalarında atasözleri ve deyimleri -yerinde ve doğru- kullanan kişilerin karşılarındaki insanlar tarafından dikkatle dinlendiklerini biliyor muydunuz?

Peki dinleyenlerin bu kişilere hayranlık duyduklarını?

ATASÖZLERİ Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere “atasözü” denir. Türkçe‘ de "sav“ olarak da adlanılır.

Atasözleri bir toplumun duygu, düşünce inanç ve kültür yapısını yansıtır. Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Yani atasözleri anonimdir. Bu sözler topluma mal olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir. Atasözleri, bir düşünce açıklanırken ya da savunulurken tanık olarak da gösterilirler.

Atasözü : Ağaç yaşken eğilir. Açıklaması : İnsan, çocuk yaşta daha kolay eğitilir. Büyüdüğü zaman da ona söz dinletmek zor olur.

Atasözü : Tavşan dağa küsmüş, dağın haberi olmamış Atasözü : Tavşan dağa küsmüş, dağın haberi olmamış. Açıklaması : Bazı insanlar çok alıngan olurlar ve kızdıkları konuda çevrelerine bir şey söylemeyerek kendilerini üzerler.

Atasözü : Takke düştü, kel göründü. Açıklaması : Bir kusuru olan kişi bunu ne kadar saklamaya çalışsa da, gerçek bir gün mutlaka ortaya çıkar

Atasözü : Su içene yılan bile dokunmaz. Açıklaması : Hiç sevmediğiniz biri de olsa o kişiyi su içerken rahatsız etmemeliyiz.

Atasözü : Kurttan çoban olmaz. Açıklaması : Aç gözlü, çıkarcı kimseler değerli şeyleri korumakla görevlendirilmez

Atasözü : Kedi uzanamadığı ciğere “mundar” der. Açıklaması : Bazı insanlar çok istedikleri bir şeye sahip olamadıkları zaman onu kötüleyerek, kendilerine lâyık olmadığını söyleyerek beceriksizliklerini gizlerler.

Atasözü : Kelin ilâcı olsa, kendi başına sürer. Açıklaması : Faydası olmayacağını bildiğimiz kimselerden yardım beklememeliyiz.

Atasözü : Her yiğidin gönlünde bir aslan yatar. Açıklaması : Her insanın ulaşmak istediği bir mevki vardır.

Atasözü : Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar. Açıklaması : Sözünü esirgemeyen,doğruları konuşan cesur kişi;başkasının yalanını hatalarını onların yüzlerine vurursa,o kişilerce sevilmez ve sürekli rahatsız edilerek,bulunduğu yerden uzaklaştırılmak istenir.

Türk Dil Kurumu’nun (TDK), şarkılarında çok sayıda deyim ve atasözüne yer veren ünlü sanatçı Tarkan‘a ödül verdiğini biliyor muydunuz?

Deyimler Bir olayı, bir durumu, bir kavramı daha etkileyici anlatmak için bir araya getirdiğimiz sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğuna deyim denir. Deyimler, hem yazılarımıza hem konuşmalarımıza derinlik katar. Anlattıklarımızı ilgi çekici ve somut bir hâle getirir. Birkaç cümleyle anlatabileceğimiz bir durumu, iki üç sözcükten oluşan bir deyimle anlaşılır bir biçimde anlatabiliriz. Bu durum da deyimlerin kısa ve özlü anlatım olanağı sağladığını göstermektedir.

Deyimlerin Özellikleri Deyimler kalıplaşmış sözlerdir. Deyimlerde bulunan sözcüklerin yerine eş anlamlıları getirilemez. Deyimi oluşturan sözcüklerin yerleri değiştirilmez.

Suratından düşen bin parça (Y) Örnek: Suratından düşen bin parça (Y) Yüzünden düşen bin parça (D)

Üstüne tuz biber ekmek (D) Üstüne tuz biber serpmek (Y)

Baş tutmak (Y) Kafa tutmak (D)

İPUCU Deyimler sözcük grubu ya da cümle şeklinde bulunabilir. Örnek: Ağzı kulaklarına varmak (sözcük grubu) İğne atsan yere düşmez. (cümle grubu) İçi içine sığmamak(sözcük grubu) Ne tadı var ne tuzu. (cümle grubu)