Aşık Erzurumlu Emrah (Erzurum)?-(Nİksar)1860 19.yy Aşık Edebiyatı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YUNUS EMRE EYLÜL DAMLA OKTAY 4/C 546.
Advertisements

DOSTLAR BENİ HATIRLASIN
Konu : Yunus Emre Araştırması
OSMANLI’DA VAKIF SISTEMI
İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRAKİ TÜRK EDEBİYATI
Vakıf Nedir? Vakıf, kurumlaşmış bir YARDIM ANLAYIŞI ‘nı ifade eder.
Türkiye'de Büyük Kentler Dışında Kurulan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinin Özellikleri ve Kurulmakta Olan Bölümlere Öneriler 50.Kütüphane Haftası Doç.
ANADOLU İLK TÜRK BEYLİKLERİ Türkiye Tarihi: Türkiye Tarihi: 1071 yılındaki Malazgirt savaşı veya Büyük Selçuklu Devletinin Anadolu’ya giriş tarihinden.
İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK EDEBİYATI (..?-11.yy.)
Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
DESTAN, HALK HİKAYESİ, MESNEVİ
DESTAN, HALK HİKAYESİ, MESNEVİ
Sevgili dostlar, Geçtiğimiz günlerde Amasya, Kastamonu civarına bir gezi yaptık. Sonbaharın gelmiş olmasını umuyorduk, ancak beklediğimiz gibi olmadı.
Şinasi Şair Evlenmesi.
GÖZLER GÖRMEZSE GÖNÜL NASIL GÖRÜR ?
GÖZLER GÖRMEZSE GÖNÜL NASIL GÖRÜR ?
ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ H.N.Y.
9. Sınıf Türk Edebiyatı 24-28/02/2014 HALK HİKAYELERİ.
AŞIK TARZI HALK EDEBİYATI
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
HALK ŞAİRLERİ.
Hazırlayanın: Adı:Tuğçe Soyadı:KRANDA Sınıfı:6/A Numarası:31
Nedim’in Hayatı.
Van erciş.
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
Mevlana Celaleddin-i Rumi
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
ADIM ADIM TÜRKİYE GÜZEL TÜRKİYE’M-2.
Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri
Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri Ve Yaptıklari Eserler
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
HALK EDEBİYATI.
Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri
TASAVVUF NEDİR? İslamiyet'in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla Allah'a ulaşma düşüncesine tasavvuf.
CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ
İLK TÜRK BEYLİKLERİ ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK
Ahmet Kutsi Tecer.
[Hüseyin Nihâl Atsız 7 Aylık iken] [Atsız’ın Askeri Tıbbiye yıllarına ait bir fotoğraf.] [Atsız’ın Askeri Tıbbiye yıllarına ait bir başka fotoğraf.]
SOSYAL BILGILER 3.ÜNİTE.  Anadolu daki ilk akınlar 4.yy hunlar ve 6.yy sibirler tarafından yapılmıştır. Ancak bu 2 türk boyunun amacı Anadolu ya yerleşmek.
Oğuz Han Cerit 9-B / 150 Konu : Yunus Emre Araştırması.
17. yüzyılın önemli yeniçeri şairlerindendir. Şiirlerinde çağının önemli tarihsel olaylarını yansıtmıştır. Kahramanca şiirleriyle tanınmıştır. “Genç Osman”
GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE.
DİNİ TASAVVUFİ HALK ŞİİRİ
VEYSEL ŞATIROĞLU (AŞIK VEYSEL)
Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ
Hikaye.
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
Müzik Nedir?.
Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi
   Halk edebiyatı -Halk edebiyatı adı üzerinde halkın yaşayışı,hayata bakışı,edebi zevkini yansıtan bir edebiyattır.
Evlenir misin? ( Hadi Koş Gel… )
ÖMER BEDRETTİN UŞAKLI (d. 1904, Uşak - ö. 23 Şubat 1946, İstanbul)
Ziya Paşa (1825 – 1880).
Yunus Emre ŞENEL 9-C / 233 Konu : Yunus Emre Araştırması.
 Türkî-î basit, basit türkçe demektir. Sadece Türkçe kelimelerden oluşmuş ya da ağırlıklı olarak Türkçe kelimelerden oluşan unsurlara denir. Türkçe kelimelerle.
VATANIMIZ. Şimdide vatanla ilgili vidyomuzu izleyelim.
Edebiyat,sanat,siyaset,ticaret,spor gibi alanlarda başarılı olan; insanlık adına faydalı işlerde bulunan insanların hayatlarının.
 Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra meydana gelen yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatı etkisi altında gelişmiştir. Bu etki,
AŞIK MAHSUNİ ŞERİF.  Asıl ismiyle Şerif Cırık, mahlasıyla Âşık Mahzunî Şerif, 1940'ın başlarında Kahramanmaraş iline bağlı Afşin'in Berçenek Köyünde.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
GELENEKSEL TÜRK HALK MÜZİKLERİ. Türk Müziği nedir? Türk müziği, Türkler'in Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları.
Sarı Gelin türküsü hikayesi Sarı Gelin türküsü, Kuzeydoğu Anadolu Erzurum coğrafyasında ortaya çıkmıştır. Türklerin büyük bir kolunu teşkil eden Kıpçakların.
AD: TUĞÇE AD:ALPCAN SOYAD: ÖÇAL SOYAD: AKAYDIN 10/B.
Müze Nedir? Sanat ve bilim eserlerinin veya sanat ve bilime yarayan nesnelerin saklandığı, halkagösterilmek için sergilendiği yer veya yapılara müze denir.Müzeler,
Sunum transkripti:

Aşık Erzurumlu Emrah (Erzurum)?-(Nİksar)1860 19.yy Aşık Edebiyatı

Erzurumlu Emrah 19. yy Aşık Tarzı Halk şairlerindendir. (18 Erzurumlu Emrah 19.yy Aşık Tarzı Halk şairlerindendir.(18.yy son çeyreğiyle 19.asrın ilk yarısı) Erzurum’da medrese eğitimi gördüğü bilinmektedir. Halk Şiiri’nin yanı sıra Eski Edebiyatla da ilgilenmiş ve her iki dalda eserler vermiştir.. Ününü duyurması daha çok tasavvufi deyişleriyle olmuştur.

Sivas, Kastamonu, Konya, Niğde, Tokat ve civarını dolaşmıştır Sivas, Kastamonu, Konya, Niğde, Tokat ve civarını dolaşmıştır. Gittiği yerlerde birkaç kere evlendiği ve evliliklerinin tanınmasında etkili olduğu söylenir. Emrah’a ve diğer halk şairlerine baktığımızda gezginlik özelliği mevcuttur.

Emrah kolunu kurmuştur.Bu kol günümüze kadar gelmiştir. Çıraklarından biri Tokatlı Nuri’dir.Onun da çırağı Zileli Ceyhuni,Onunda çırağı Cemali’dir. Ölüm tarihi de çırağı Nuri’nin attığı nottan anlaşılmıştır.

Derlemede Ercişli Emrah’la karşılaşmasına ait bir türküsü ve hikayesi mevcuttur. Erzurumlu Emrah’ın bazı şiirleri Ercişli Emrah’a atfedilirken Erzurumlu Emrah’ın bazı eserleri de Ercişli Emrah’ın Selvi Han adlı hikayeyle bağlantısında ilave olunmuştur.

Türkü; Ercİşlİ emrah’la erzurumlu emrah’ın bİr araya gelİşlerİ ve van gölündekİ turnalara söylenen sözlerden oluşur.hİkayesİ de bu tema üzredİr.

Kültür mirasçısı olan bu Şairimizin adına şu anda Erzurum’da bir müze kütüphane oluşturulmuştur.