MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ISI MADDELERİ ETKİLER Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
Advertisements

MADDE ve ISI.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞMESİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
Nitelemek ne demek? MADDENİN NİTELİKLERİ VE KULLANIM ALANLARI
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA
Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
MADDENİN DEĞİŞİMİ Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. * Birbiri.
FEN VE TEKNOLOJİ MADDENİN DEĞİŞİMİ.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
HAL DEĞİŞİMİ.
Hal Değişimi.
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Maddenin Isı Etkisiyle Değişimi Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Genleşme ve Büzülme Katı , sıvı ya da gaz halinde bulunan maddelerin hacimleri ısı aldığında artar, bu olaya genleşme denir. Aynı maddeler sıcaklığı düşük.
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
MADDE VE ISI.
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Maddenin Hal Değiştirmesi
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
MADDE VE ISI.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
SEN ŞİMDİ GÖRÜRSÜN!!.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE HAL DEĞİŞİMİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
ISI MADDELERİ ETKİLER.
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
MİS GİBİ KOKTU DOĞADA HİÇBİR YOK OLMAZ SADECE ŞEKİL DEĞİŞTİRİR KATI,SIVIGAZ HALİNE GELİR.
Isı maddeleri etkiler.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
MADDENİN ISI İLE ETKİSİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
ÇOK ISI VERDİM BİRAZ ISI VERDİM ÇOK AZ ISI VERDİM SIVI GAZ KATI.
HAL DEĞİŞİMİ.
ISI: Bir maddenin bütün moleküllerinin sahip olduğu çekim,potansiyel enerjileri ile kinetik enerjilerinin toplamına ısı denir.Isı bir enerji türüdür.Başka.
Isınma ve Soğuma Sıcak bir yaz gününde bastığımız kumun sıcaklığını hissedebiliriz. Kum,güneşin etkisiyle ısınır ve sıcaklığı artar.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ISINMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan.
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI YAĞMURUN OLUŞUMU VE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER GÜNEŞ ENERJİSİ VE YERYÜZÜNE ETKİSİ ISI VE SICAKLIK KAVRAMLARI.
MADDELERİ TANIYALIM.
E-MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
Günlük hayatımızda çeşitli etkiler sonucunda maddelerde bazı değişimler olduğunu görürüz. Örneğin bir kağıdı yaktığımızda kağıdın kül olduğunu, bir buz.
HAL DEĞİŞİMLERİ Maddeler bir halde diğerine geçebilirler.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.  Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir.  Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
a)ISINMA-SOĞUMA * Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı art * Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan çorba ya da yemek bir süre sonra ısınır. *
MADDENİN HALLERİ. Maddeler ısı etkisi ile hal değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir.
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Sunum transkripti:

MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ

ISINMA-SOĞUMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir Örneğin; Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan çorba ya da yemek bir süre sonra ısınır. Yiyeceklerin pişmesi ısınma ile gerçekleşir.

Sıcak su ile temizlik iyi sonuçlar verir. Havanın ısınması ilkbaharda bitkilerin uyanmasına neden olur. Isınan hava bitkilerin gelişmesine ve tohumların çimlenmesine neden olur. Demir, cam vb. maddelerin ısınması işlenmesini kolaylaştırır.

Isı enerjisini kaybeden maddeler soğur. Madde yeterince soğursa donma ve yoğunlaşma olur . Karayolları soğumanın yol açtığı buzlanma nedeniyle bozulur. Soğuk havada mikroplar etkinlik göstermez.

Soğuyan maddeler sertleşir. Isınma ve soğuma olayları art arta gerçekleştirir ve sütteki mikroplar yok edilir. Dondurulmuş besinler uzun süre saklanır. Uzun süre soğukta kalan canlılar ölebilir.

HAL DEĞİŞİMLERİ Maddeler bir halde diğerine geçebilirler. Örneğin su sıvıdır. Buzluğa koyduğumuzda Donar ve katılaşır. Isıttığımızda ise gaz halini alır. İşte bu değişime Hal değişimi denir. Hal değişimleri Erime, donma, buharlaşma, yoğunlaşma ve süblimleşme şeklinde olur.

ERİME VE DONMA Katı haldeki bir madde yeterince ısı alırsa sıvı duruma geçer. Bu olaya erime denir. Her madde kendine göre bir sıcaklık derecesinde erir. Bu maddelerden bazıları aşağıda verilmiştir. Yeterince soğuyan sıvı maddelerin katı hale geçmesine de Donma (katılaşma) denir. Donma olayı erimenin tersidir. Bir maddenin erime ve donma sıcaklıkları aynıdır.

BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA Yeterince ısınan sıvı maddelerin gaz haline geçmesine buharlaşma denir. Buharlaşma her sıcaklık derecesinde gerçekleşir. Bundan dolayı buharlaşma derecesi yoktur. Islak maddelerin kuruması; bu maddedeki suyun buharlaşarak uzaklaşması sonucunda olur. Buharlaşma sırasında gerekli ısıyı veren madde ısı kaybeder.

Bazı etkenler buharlaşmayı hızlandırır. Bunlar; Sıcaklığın artması Yüzeyin büyümesi Basıncın azalması Havanın rüzgarlı olması Havanın kuru olması

Kaynamakta olan bir sıvının ise her noktasında buharlaşma görülür. Kaynama; buharlaşmanın hızlı halidir. Buharlaşma olayı sıvının yüzeyinde gerçekleşir. Kaynamakta olan bir sıvının ise her noktasında buharlaşma görülür. Her madde belli sıcaklıklarda kaynar. Basıncın artması kaynama hızını arttırır.

Isı bazı maddelerin yapısında değişikliğe yol açar. BOZUNMA Isı bazı maddelerin yapısında değişikliğe yol açar. Isı etkisiyle maddenin yapısında olan bu değişikliğe bozunma(Bozulma)denir. Isıtılan şeker kömürleşerek bozunur. Odun kömürü odunun ısıtılması sonucunda oluşur. Kullandığımız kömür, petrol canlı yapılarının milyonlarca yılda bozunmasından oluşur.