Sevtap KAHRAMAN Uzman Rehber Öğretmen

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAŞARI VE MOTİVASYON.
Advertisements

ÇOCUĞUMUN VERİMLİ DERS ÇALIŞMASINA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM?
“Sınav Başarısı İçin” tüyolar TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
Çalışmayı Öğrenmeye , HOŞGELDİNİZ.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Bursa Birey Dershaneleri
ÜNAL GÜLMEZ REHBERLİK SERVİSİ
Verimli Ders Çalışma Yöntemleri
Verimli Ders Çalışma Teknikleri 1.
‘VERİMLİ ÇALIŞMA’.
DERSLERİNİZDE NASIL BAŞARILI OLABİLİRSİNİZ ?
Güce Çok Programlı Lisesi Onur ÖZDEMİR Okul Psikolojik Danışmanı
Etkin Çalışma Yöntemleri.
EĞİTİMDE KALİTE VE BAŞARI
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
BAŞARI VE MOTİVASYON.
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
UĞUR DERSHANELERİ REHBERLİK BİRİMİ EYLÜL 2004
VERİMLİ DERS ÇALIŞMAK NEDİR?
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ HOŞGELDİNİZ.
Afyon Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Büyük düşün, küçük adımlarla başla...
ETKİLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ Hüsnü DURSUN
Yaşamınızı planlayın hayalleriniz gerçek olsun
KENDİNİ KEŞFETMEYE İLK ADIM
AMAÇ BELİRLEME.
NASIL BAŞARILI OLUNUR?.
DÜZCE ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi Seyhan ÖZCAN Okul Psikolojik Danışmanı “VERİMLİ” ÇALIŞIYOR MUYUZ? 2014.
" Nasıl Başarılı Oldum ?”.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
BAŞARI VE MOTİVASYON.
AYAZMA İLKOKULU Rehberlik Servisi
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
DERS PROGRAMI OLUŞTURMA
Kalbinizin Sesini Dinleyin. Bu öykü, çiftlikten çiftliğe, yarıştan yarışa koşarak atları terbiye etmeye çalışan gezgin bir at terbiyecisinin genç oğlunun.
MOTİVASYON Fatma Nur İSPENOĞLU
KENDİMİ GERÇEKLEŞTİRİYORUM
SINAVA DOĞRU KAYGI AZALTMA YOLLARI.
Hazırlayan Hatice PAKSOY
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ve ZAMANI ETKİLİ KULLANMA
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ve ZAMANI ETKİLİ KULLANMA Çiftlik sahibi olmayı hayal eden genç bir adam bir çiftlik satın alır. Çiftliği satın aldıktan sonra yeterli.
KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK.
VERİMLİ DERS VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ÇALIŞMA. Bu Seminerin İçinde: * Niçin Öğreniyoruz? * Öğrenme nedir? İnsan nasıl öğrenir? * Öğrenmeye Fizyolojik Hazırlık.
Adım Adım Başarıya.... Çalıştığınız masada başka bir işle uğraşmayın Evde kendinize bir köşe, mümkünse bir oda hazırlayın. Ders çalışırken kesinlikle.
HEDEF BELİRLEME, VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI
SINAVA DOĞRU KAYGI AZALTMA YOLLARI.
AMAÇ VE HEDEF BELİRLEME
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ve TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.  Bahanelerle kendinizi küçültmeyin  Sizi engelleyen tek şey kendinizsiniz  Kendinizi engellemeyeceğinize söz verin Birbirinizden.
BİRİKİM YAPACAĞIM.
PROFİLO İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ
SEMINER 1 : MERHABA SıNAV ÇALIŞMAYI SEVMEK. TEOG sistemini dikkate alarak çalışmalarımızı nasıl yapılandırmalıyız, verimli ders çalışma tekniklerini nasıl.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ
AZDAVAY ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
Rehberlik Servisi. PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ Verimli Ders Çalışma Ders çalışma konusunda bir çoğunuz da çeşitli şikayetler vardır.
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”. Verimli ders çalışma amaç doğrultusunda planlı ve programlı çalışmaktır. Verimli ders çalışmak sadece ders.
Verimli Ders Çalışma Semineri
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.
BAŞARIYI ARTIRMADA AİLEYE DÜŞEN GÖREVLER REHBER ÖĞRETMEN HABİB TAŞAN
DERS ÇALIŞMA VE BAŞARI.
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”. Verimli ders çalışma amaç doğrultusunda planlı ve programlı çalışmaktır. Verimli ders çalışmak sadece ders.
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
Okul Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmen
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA VE TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
MALAZGİRT MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
Sunum transkripti:

Sevtap KAHRAMAN Uzman Rehber Öğretmen MOTİVASYON Sevtap KAHRAMAN Uzman Rehber Öğretmen

Bu Seminerin İçinde: * Niçin Öğreniyoruz? * Öğrenme nedir? İnsan nasıl öğrenir? * Öğrenmeye Fizyolojik Hazırlık * Öğrenmeye Psikolojik Hazırlık -Motivasyon -Konsantrasyon

NİÇİN ÖĞRENİYORUZ

İhtiyaçlarımızı karşılamak için İdeallerimizi gerçekleştirebilmek için Belirsizliği yenmek ve tahminde bulunabilmek için Rekabet edebilmek için Varolan potansiyelimizi tümüyle kullanmak için

Öğrenme 3 aşamadan oluşur: Bilgiyi almak Bilgiyi işlemek ve kullanılabilir hale getirmek Bilgiyi saklamak ,pekiştirmek ve gerekli olduğunda kullanmak

ÖĞRENME İÇİN İKİ TÜRLÜ HAZIRLIK GEREKİR: 1.FİZYOLOJİK HAZIRLIK 2. PSİKOLOJİK HAZIRLIK

ÖĞRENMEYE FİZYOLOJİK HAZIRLIK Beden Duruşunuzu Düzeltin Düzenli Beslenin Sağlığınıza Dikkat Edin Gerginlikten Kurtulun

ÖĞRENMEYE PSİKOLOJİK HAZIRLIK 1. Konsantrasyonu sağlama 2. Motivasyon oluşturma

Sen neye hazırsan, o da senin için hazırdır.  Marc V. Hansen       

Çalışmaya konsantre olmak için kendinize sormanız gereken sorular: Tam olarak NE öğrenilecek? Bu öğrenmedeki AMAÇ nedir? Bu konuyu EN İYİ NASIL öğrenebilirim? NEREDEN başlamalı NEREDE bitirmeliyim?

Yeteri kadar nedeniniz varsa, her şeyi yapabilirsiniz. 

Kendini ve Ne İstediğini Bilememek

MOTİVASYON; Sizi ders çalışma için harekete geçirecek içsel güçtür.

Orta ikideyken, büyüdüğü zaman ne olmak ve yapmak istediği konusunda bir kompozisyon yazmasını istedi hocası. Çocuk bütün gece oturup günün birinde at çiftliğine sahip olmayı hedeflediğini anlatan 7 sayfalık bir kompozisyon yazdı. Hayalini en ince ayrıntılarıyla anlattı. Hatta hayalindeki 200 dönümlük çiftliğin krokisini de çizdi. Binaların, ahırların ve koşu yollarının yerlerini gösterdi. Krokiye, 200 dönümlük arazinin üzerine oturacak 1000 metrekarelik evin ayrıntılı planını da ekledi. Ertesi gün hocasına sunduğu 7 sayfalık ödev, tam kalbinin sesiydi.. İki gün sonra ödevi geri aldı. Kağıdın üzerinde kırmızı kalemle yazılmış kocaman bir "0" ve "Dersten sonra beni gör" uyarısı vardı. - Neden "0" aldım? diye merakla sordu hocasına, çocuk..

- Bu senin yaşında bir çocuk için gerçekçi olmayan bir hayal dedi, hocası.. - Paran yok. Gezginci bir aileden geliyorsun. Kaynağınız yok. At çiftliği kurmak büyük para gerektirir. Önce araziyi satın alman lazım. Damızlık hayvanlar da alman gerekiyor. Bunu başarman imkansız ve ekledi: - Eğer ödevini gerçekçi hedefler belirledikten sonra yeniden yazarsan, o zaman notunu yeniden gözden geçiririm. çocuk evine döndü ve uzun uzun düşündü. Babasına danıştı. - Oğlum, dedi babası. Bu konuda kararını kendin vermelisin. Bu senin hayatın için oldukça önemli bir seçim!.

Çocuk bir hafta kadar düşündükten sonra ödevini hiçbir değişiklik yapmadan geri götürdü hocasına… Siz verdiğiniz notu değiştirmeyin dedi.. - Ben de hayallerimi....... O, orta 2 öğrencisi, bugün 200 dönümlük arazi üzerindeki 1000 metrekarelik evinde oturuyor. Yıllar önce yazdığı ödev şöminenin üzerinde çerçevelenmiş olarak asılı.

KENDİ KENDİMİZİ MOTİVE ETME YOLLARI Kendinizden tam olarak ne istediğinizi kesinleştirin. Niçin istediğinizi belirleyin. Kendinizden doğru zamanda bir iş yapmayı isteyin. Kendinize ödül verin.

Ödüllendirme Çalışma davranışımızı geliştirmemizi ve kontrol altına almamızı sağlar.

*Ders çalışmak sıkıcı geliyorsa, çalışmanın ardından hemen elde edebileceğiniz bir ödül belirleyin. * Kendinize ödül vererek “çalışmanı tekrar et” mesajı verin. *Zaten yapacağınız bir aktiviteyi, alacağınız bir şeyi ödül olarak belirlemeyin. *Ödülünüz çalışma emeğinizin karşılığı olsun.

Büyük insanların idealleri, sıradan insanlarınsa hevesleri vardır. Washington Irving

Alice Harikalar Diyarında -Hangi yolu izlemem gerektiğini bana söyler misiniz? -Gitmek istediğiniz yere göre izleyeceğiniz yol da değişmektedir.Bu yollardan her biri değişik yerlere gider.Gideceğiniz yeri söylerseniz hangi yolu izlemeniz gerektiğini o zaman söyleyebilirim, dedi kedi -Gideceğim yer herhangi bir yer olabilir Benim için fark etmez ,dedi Alice -O zaman o yollardan herhangi birine gidebilirsin dedi kedi Alice Harikalar Diyarında

Hedefinizi Belirleyin. Bir şeyin hedef olabilmesi için; Hedefinizi Belirleyin! Bir şeyin hedef olabilmesi için; * Ulaşılabilir olması, * Başka bir insana bağlı olmaması, * Somut ve net olması gerekir. Daha çok çalışmalıyım ......................... Hedef değildir Mat. dersinin sayılar konusunu çalışacağım..... Hedef Sınav sonucumu 10 puan yükselteceğim........... Hedef

Hedefinizi Bulmanıza Yardımcı Olacak Sorular Hedefinizi Bulmanıza Yardımcı Olacak Sorular * Kendimi 10 yıl sonra hangi konumda görmek istiyorum? * Hangi üniversite ve hangi bölümde okumak istiyorum? * Öğretim yılı sonunda nasıl bir karne almak istiyorum?

Çalışma İle İlgili Genel Sorun Dağılımı. Çalışmaya başlamak. %27 Çalışma İle İlgili Genel Sorun Dağılımı * Çalışmaya başlamak..............................%27 * Uzun süre çalışmayı sürdürememek........%53 * Çalışmaya rağmen başarısız olma...........%20 “Çalışmak istiyorum ama çalışamıyorum” derken aslında “çalışmam gerektiğini biliyorum ama çalışamıyorum” diyorsunuz. Oysa davranışta bulunmak için onun gerekli olduğunu bilmek yetmemektedir.

YANLIŞ ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI Amaçsız Çalışma Plansız, programsız çalışma Yatarak uzanarak çalışma Evin değişik yerlerinde çalışma Müzik dinleyerek veya TV seyrederek çalışma Derslere karşı oluşturulan önyargılar Kaynaklardan yararlanmama Günün farklı saatlerinde çalışma Sadece konu çalışması yapma Sadece soru çözerek çalışma

Eğlenceye Zaman Ayırın

Bebek Adımları Tekniği

YERYÜZÜNDE İNSANLARA EŞİT DAĞITILAN TEK ŞEY ZAMAN DIR YERYÜZÜNDE İNSANLARA EŞİT DAĞITILAN TEK ŞEY ZAMAN DIR.GÜN HERKES İÇİN 24 SAAT,HAFTA HERKES İÇİN 7 GÜNDÜR.

DİKKAT EDİN. Çevremizde pek çok zaman hırsızı var DİKKAT EDİN! Çevremizde pek çok zaman hırsızı var. Öğrenciler ile yapılan ankette zaman kaybına neden olan unsurlar : *Telefon *Televizyon *Arkadaşlar *Bilgisayar *İç faktörler ( Endişe ve hayaller ) Burada önemli olan sizin zaman hırsızlarına fırsat verip vermemenizdir.

BAŞARILAR DİLERİZ...