MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri
Advertisements

Bileşikler ve Formülleri
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Element ve Bileşİk.
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
Elementler ve Sembolleri
6.SINIF KİMYA Ünite:1 MADDENİN MADDENİN TANECİK TANECİK YAPISI YAPISI.
ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani.
6. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
Madde Ve Enerji.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Maddenin tanecikli yapısı
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Karışım ve özelikler.
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
MOLEKÜLER YAPILI OLMAYAN
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENTLER,BİLEŞİKLER,MOLEKÜLLER
7.SINIF 3.Ünite MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KARIŞIMLAR.
Maddenin Tanecikli Yapısı
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
HOMOJEN VE HETOROJEN KARIŞIMLAR
Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir. Karışımlar görünümlerine göre iki çeşittir:
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
MADDE YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
Hiç düşündünüz mü???.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLERİ
SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir.
Karışımlar.
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
KARIŞIMLAR Karışım ,birden fazla maddenin kimyasal özellikleri değişmeyecek şekilde bir araya gelmesiyle oluşan madde topluluğudur.Saf maddeler element.
Maddenin yapısı ve özellikleri
Maddenin yapısı ve özellikleri
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
BİLEŞİK ve FORMÜLLER.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Saf değillerdir Farklı cins atom yada moleküllerden oluşurlar Fiziksel yollarla bileşenlerine ayrılırlar Kendilerini oluşturan maddelerin özelliklerini.
SAF MADDELER VE KARIŞIMLAR
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
Maddenin Tanecikli Yapısı
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Madde Ve Enerji
Element , Bileşik ve Karışımlar
KARIŞIMLAR.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
Bileşikler İki ya da daha fazla çeşit element atomunun bir araya gelerek oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Farklı atom içeren moleküller (çok.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar
Sunum transkripti:

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

ELEMENT VE SEMBOLLERİ ATOMUN YAPISI ELEKTRON DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER KİMYASAL BAĞLAR BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ KARIŞIMLAR

ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

Gerçekleşen büyük patlamanın ardından evren oluşmaya başladı Gerçekleşen büyük patlamanın ardından evren oluşmaya başladı. Patlama sonucunda oluşan atomlar uzay boyunca saçıldı. İlk oluşan atomlar hidrojen, helyum ve döteryumdu. Daha sonra saçılan bu element atomları diğer elementleri oluşturdu.

Dünyada bulunan ilk element; Alman din adamı Albertus Magnus, arsenik elementini bulan kişidir. Kaşifi bilinen ilk element de arseniktir.

Elementin Tanımı: Aynı cins atomlardan oluşan maddelere element denir Elementin Tanımı: Aynı cins atomlardan oluşan maddelere element denir. Atomik yapıdaki elementler sembollerle gösterilirken, moleküler yapıdaki elementler formülle gösterilir. Oksijen atomu ( O Oksijen Molekülü O₂

Bakır elementi molekül içermez, bu nedenle formülü yoktur Bakır elementi molekül içermez, bu nedenle formülü yoktur. Sadece sembolü vardır. Aşağıda bazı elementlerin sembolleri ve formülleri verilmiştir. Bakır atomu (Cu)

Tabloda 1’ den 20’ ye kadar numaralandırılmış elementleri, latince adları ve sembollerini İnceleyiniz.

Dünya’da elementlerin tahmini bulunma oranları ( % olarak )

Numarası Latince adı CARBONEUM 6 C Sembolü KARBON Elementin adı

ATOM VE YAPISI

KİMYASAL BAĞLAR

İyonik Bağ Kovalent Bağ Element atomlarını bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar ikiye ayrılır: İyonik Bağ Kovalent Bağ

İYONİK BAĞ Metal atomları ile ametal atomları arasında elektron alışverişi sonucu oluşan elektriksel çekim kuvvetine iyonik bağ denir.

KOVALENT BAĞ Ametal atomlarının kendi aralarında elektronlarını ortaklaşa kullanarak oluşturdukları bağlara kovalent bağ denir.

Kovalent bağ ikiye ayrılır: A)APOLAR KOVALENT BAĞ B)POLAR KOVALENT BAĞ

APOLAR KOVALENT BAĞ Aynı cins atomlar arasında oluşan kovalent bağa apolar kovalent bağ denir. Ör: hidrojen gazı, oksijen gazı

POLAR KOVALENT BAĞ Farklı cins atomlar arasında oluşan kovalent bağa polar kovalent bağ denir. Ör: su, karbondioksit CO2

KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ Saf değildir. Fiziksel yolla ayrıştırılırlar. Karışımı oluşturan maddelerin kimyasal özelliklerinde değişim olmaz. Karışımın yapısında farklı cins atom veya molekül vardır. Karışımı oluşturan maddelerin miktarı arasında sabit bir oran yoktur.

1)Homojen karışımlar Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek bir madde gibi gözüken karışımlardır. Homojen karışımlara genel olarak çözeltiler denir. Örnek: tuzlu su, şekerli su, hava, çeşme suyu, alkol vb.

Her tarafında farklı özellik gösteren karışımlardır. Örnek: su-zeytinyağı, su- benzin, su-kum, sis, ayran, kaya parçaları vb. Emülsiyon, süspansiyon, aerosol ve kolloit çözeltisi olmak üzere 4 çeşittir.