MADDEN İ N AYIRT ED İ C İ ÖZELL İ KLER İ. MADDEN İ N AYIRT ED İ C İ ÖZELL İ KLER İ  Bir maddeyi di ğ erlerinden ay ı rmam ı za ve ay ı rd ığı m ı z maddeyi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDE ve ISI.
Advertisements

ISI MADDELERİ ETKİLER.
GAZLAR.
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
HAL DEĞİŞİMİ.
MADDENİN HALLERİ KATILAR HAL DEĞİŞİMLERİ SIVILAR GAZLAR.
ISI VE SICAKLIK Maddeyi oluşturan atom yada moleküller sürekli hareket halindedir. Bu hareket katı maddede denge konumu etrafındaki titreşimler , sıvı.
Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler
Maddenin Hal Değiştirmesi
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
Kaynama sıcaklığı erime ve donma sıcaklığı yoğunluk diye üç’ e ayrılır.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
1. Kaynama noktası Ayırt edici özellik, bir maddenin diğer maddelerden farklı olduğunu gösterir. Maddelerin kaynama, erime, donma noktaları ve yoğunluk.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
                Madde Tanımı Kütlesi,hacmi,eylemsizliği olan,tanecikli yapıdaki her şeye madde denir. Yer yüzünde gözümüzle görebildiğimiz her şey maddedir.
MADDE VE ÖZELLİKLERİ MADDE.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
HOMOJEN KARIŞIMLAR.
Kimya Koligatif Özellikler.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ.
MADDELERİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
+ = Çözelti Çözücü ve çözünenden oluşmuş homojen karışımlardır.
GAZLAR 6. Ders.
MADDENİN HALLERİ KATILAR HAL DEĞİŞİMLERİ SIVILAR GAZLAR.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.

HAL DEĞİŞTİRME İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER:  1.Hal değiştirme süresince sıcaklık sabit kalır. 2. Her maddenin belirli bir basınç altında belirli bir.
MADDENİN HALLERİ VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN ÖZELLİKLERİ.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
MADDENİN HALLERİ MADDENİN KATI HALİ MADDENİN SIVI HALİ
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ İPEK KÖZ
Hal değişimi.
Harun TEKİN KİMYA GAZLAR Harun TEKİN KİMYA
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi. BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
KONULAR Maddenin Ayrıt Edici Özellikleri Suyun Serüveni.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
MADDENİN HALLERİ KATILAR HAL DEĞİŞİMLERİ SIVILAR GAZLAR.
Kaynama Noktası: Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
Hazırlayan: B. Rabia Aslan
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
ISI VE SICAKLIK.
Maddenin taneciklerini öğrenci durumları gibi düşünebilirsiniz.
MADDENİN DEĞİŞİMİ FEN VE TEKNOLOJİ.
Maddeyi Tanıyalım.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİklerİ
Sunum transkripti:

MADDEN İ N AYIRT ED İ C İ ÖZELL İ KLER İ

MADDEN İ N AYIRT ED İ C İ ÖZELL İ KLER İ  Bir maddeyi di ğ erlerinden ay ı rmam ı za ve ay ı rd ığı m ı z maddeyi tan ı mam ı za yarayan özelliklere denir.  Bu ay ı r edici özellikler, fiziksel, kimyasal, biyolojik, nükleer VB. Ş EK İ LDE SIRALANAB İ L İ R.

ÖZ KÜTLE Sabit s ı cakl ı k ve bas ı nçta birim hacimdeki madde miktar ı d ı r. Kat ı ve s ı v ı larda birim hacim genellikle gram/ cm3 al ı n ı r. Gazlarda ise hacim litre al ı n ı r. Öz kütle "d" ile sembolize edilir. ER İ ME NOKTASI s ı cakl ı kta ve bas ı nçta kat ı saf bir maddenin kat ı halden s ı v ı hale geçti ğ i s ı cakl ı kt ı r. Genellikle birimi ( 0C ) olarak verilir.

DONMA NOKTASI Sabit s ı cakl ı kta ve bas ı nçta saf s ı v ı bir maddenin, s ı v ı halden kat ı hale geçti ğ i s ı cakl ı kt ı r. Genellikle birimi ( 0C ) olarak verilir. ER İ ME - DONMA OLAYI Kat ı bir maddenin ı s ı t ı ld ığı nda s ı v ı hale geçmesi olay ı na ER İ ME denir. Bu olay ı n tersine yani s ı v ı bir maddenin ı s ı kayb ı sonucu kat ı la ş mas ı olay ı na DONMA denir. Bu hal de ğ i ş im olaylar ı saf maddelerde sabit (belirli) s ı cakl ı klarda olur.

KAYNAMA - YO Ğ UNLA Ş MA OLAYI VE BUHARLA Ş MA Bir miktar su a ğ z ı aç ı k kaba konuldu ğ unda zamanla suyun azald ığı gözlenir. Bu olayda s ı v ı molekülleri bulundu ğ u ortamdan ı s ı alarak s ı v ı halden buhar haline geçmi ş tir. Bu olaya buharla ş ma denir. S ı v ı lar bulundu ğ u her s ı cakl ı kta buharla ş abilirler.S ı v ı moleküller, buhar haline gelirken s ı v ı dan ayr ı lanlar d ış ortama bas ı nç yaparlar. Yapt ı klar ı bu bas ı nca DENGE BUHAR BASINCI denir.

KAYNAMA NOKTASI VE SICAKLI Ğ I S ı v ı n ı n buhar bas ı nc ı n ı n; aç ı k hava bas ı nc ı na e ş it oldu ğ u anda KAYNAMA olay ı gerçekle ş ir. Kaynama olay ı n ı n ba ş lad ığı s ı cakl ığ a da KAYNAMA NOKTASI (SICAKLI Ğ I) denir. Saf (ar ı ) s ı v ı lar ı n kaynama süresince hem s ı cakl ığı hem de buhar bas ı nc ı sabittir.

YO Ğ UNLA Ş MA NOKTASI Sabit s ı cakl ı kta ve bas ı nçta saf gaz bir maddenin, gaz halden s ı v ı hale geçti ğ i s ı cakl ı kt ı r. Genellikle birimi ( 0C ) olarak verilir. Saf bir kat ı eridi ğ i s ı cakl ı kta, s ı v ı s ı da donar; Yine ayn ı ş ekilde saf bir s ı v ı n ı n buharla ş t ığı s ı cakl ı kta, buhar ı da yo ğ unla şı r.

KAYNAMA NOKTASINA ETK İ EDEN FAKTÖRLER  SIvInIn c İ ns İ  AÇIK HAVA BASINCI  YÜKSELT İ (RAKIM)  SIVIDA YABANCI MADDE ÇÖZÜNMES İ

AYNI ORTAMDA KAYNAYAN BÜTÜN SIVILARIN KAYNAMA SÜRES İ NCE BUHAR BASINÇLARI B İ RB İ R İ NE E Şİ TT İ R. BÜTÜN SIVILARIN SICAKLI Ğ I ARTTIKÇA BUHAR BASINCI ARTAR. ANCAK KAYNAMA BA Ş LADIKTAN SONRA BUHAR BASINCI SAB İ T KALIR BÜTÜN SIVILARIN SICAKLI Ğ I ARTTIKÇA BUHAR BASINCI ARTAR DEM İŞ T İ K. ANCAK SAF SIVILARDA KAYNAMA NOKTASINDAN SONRA HEM SICAKLI Ğ I HEM DE BUHAR BASINCI SAB İ TLE Şİ R.

ESNEKL İ K KATI B İ R MADDEYE DI Ş ARIDAN B İ R KUVVET UYGULANDI Ğ INDA MADDEN İ N Ş EKL İ DE ĞİŞİ R. KUVVET ORTADAN KALDIRILDI Ğ INDA MADDE TEKRAR ESK İ HALE GEL İ YORSA BU OLAYA ESNEKL İ K DEN İ R.KATI MADDEN İ N B İ Ç İ M DE ĞİŞ T İ RMEKS İ Z İ N ETK İ S İ NDE KALACA Ğ I BÜYÜK B İ R GER İ LME DE Ğ ER İ VARDIR. BU DE Ğ ERE ESNEKL İ K SINIRI DEN İ R. ESNEKL İ K SINIRI A Ş ILINCA MADDEN İ N Ş EKL İ DE ĞİŞİ R, E Ğİ L İ R KIRILIR... GENLE Ş ME HER HANG İ B İ R MADDE DI Ş ARIDAN ISI ALDI Ğ INDA EN İ NDE BOYUNDA VEYA HACM İ NDE B İ R ARTI Ş OLUYORSA BU OLAYA GENLE Ş ME DEN İ R.

GENLE Ş ME KATSAYISI 1 0C' SICAKLIK ARTI Ş INDA MADDEN İ N HACM İ NDEK İ ORANSAL ARTI Ş A DEN İ R. UZAMA KATSAYISI 1 0C' SICAKLIK ARTI Ş INDA MADDEN İ N BOYUNDAK İ UZAMA M İ KTARIDIR. ÇÖZÜNÜRLÜK SAB İ T SICAKLIK VE BASINÇTA B İ R İ M HAC İ M ÇÖZÜCÜDE ÇÖZÜNMÜ Ş MADDE M İ KTARIDIR. GENELL İ KLE SULU ÇÖZELT İ LERDE B İ R İ M HAC İ M 100 CM3 ALINIR.

İ LETKENL İ K İ LETKENL İ K B İ R MADDEN İ N ISI VE ELEKTR İĞİ İ LET İ P İ LETMEMES İ OLAYIDIR. KATI VE SIVILARDA AYIRT ED İ C İ B İ R ÖZELL İ KT İ R. GAZLARDA İ SE DE Ğİ LD İ R. DEM İ R, BAKIR, GRAF İ T. LEH İ M G İ B İ MADDELER ELEKTR İĞİ İ Y İ İ LETT İĞİ HALDE; ELMAS, HAVA, SAF SU,PLAST İ K G İ B İ MADDELER İ Y İ İ LETMEZLER. ONUN İ Ç İ N İ LETKENL İ K KATI VE SIVILARDA AYIRT ED İ C İ D İ R. MADDELERDE ELEKTR İ K İ LETKENL İĞİ Elektron hareketi ile olur. Buna birinci s ı n ı f iletkenlik denir. Metallerde ve ala şı mlarda görülür. İ YONLARIN HAREKET İ (GÖÇÜ) İ LE OLUR.