MESLEK LİSELERİ Ç ARESİZLİK SONUCU VARILAN BİR DURAK DEĞİL, YAŞAMA A Ç ILAN BİR PENCEREDİR`

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mesleki Gelişim Kuramı (Donald E. Super)
Advertisements

REHBERLİK Yıldız KOCADAĞ.
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
MESLEKİ REHBERLİK PDR SERVİSİ «Büyüyünce Ne Olacaksın»
KAZANIMLAR 6. Eğitimin meslek edindirme hedefini kavrayarak ilgi ve yetenekleri doğrultusunda mesleki tercihlerine yönelik planlama yapar.
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
Okul Başarısında Ailenin Rolü
Kişisel Rehberlik Uygulamaları
Meslek Nedir? Kişinin geçimini sağlamak üzere yapmış olduğu sürekli işe meslek denmektedir. Hayatımızda en önemli seçimlerden birisi de uygun bir meslek.
REHBERLİK DERS II.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
REHBERLİK.
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
OKUL REHBERLİĞİNDE MESLEK DANIŞMANLIĞI
PROGRAM TASARIMI
TALAS LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
Prof. Dr. Kurtman ERSANLI
Şenel KARAMAN Psikolog. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki çalışanların %75’lik bir kısmı hala hayallerindeki işin arayış içinde. Çalışanların mutluluğu.
KENDİMİ TANIYORUM Kazanım: Kendini tanımanın ders seçimindeki önemini fark eder. 9. Sınıf 74 nolu kazanım etkinliği.
Meslek Giysi mi Aksesuar mı? Şenel KARAMAN Psikolog
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK
Rehberlik Servisinin Tanıtımı
2012/2013 REHBERLİK ÇALIŞMALARIMIZ ÖĞRENCİLERİMİZE YÖNELİK ÇALIŞMLARMIZ ve 12. Sınıftaki öğrencilerimize YGS-LYS sistemi tanıtılmıştır. Özellikle.
EĞİTİMDE AİLENİN ÖNEMİ
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
Rehberlik Servisi Tanıtımı
Okulumuzda rehberlik “Her zaman yapabileceğimiz bir şeyler olduğu inancından yolu çıkıyoruz”
MESLEK NEDİR ? Meslek ,bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı,kuralları toplum tarafından belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan bilgi ve becerilere.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE OKULA UYUM
EĞİTİM ÖĞRETİMDE REHBERLİĞİN YERİ VE REHBERLİĞİN ÖNEMİ
SINIF REHBER ÖĞRETMENİYİM
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
MESLEKLER.
MESLEKİ EĞİTİM SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ MESLEKİ EĞİTİM SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ.
 Meslek seçimi neden hayatınızın dönüm noktalarından biridir?  Mesleğin insan yaşamındaki yeri  Mesleğe yönelme  Meslek seçme döneminde gençleri etkileyen.
DEVELİ REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
Mentör Öğretmenlik.
Rehberlik Servisi Tanıtımı
ELAZIĞ MESLEKİ EĞİTİM BİLGİ MERKEZİ İl Milli Eğitim Şube Müdürü
Karlıova YBO Rehberlik Servisi
Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar ve dünyadaki gelişmeler, çocukların yetenek alanlarının saptanması ve desteklenmesinin önemini ortaya koymuştur.
MEB Ortaö ğ retim Kurumları Yönetmeli ğ i Resmi Gazete De ğ i ş iklik Sayı Tarih
Probleme Dayalı Öğrenme
ORTAK DERSLER, zorunlu alınması gereken derslerdir, 33 saat ortak zorunlu alınması gereken ders vardır.  SEÇMELİ DERSLER, Genel kültür derslerini kapsar.
Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
Yönetim Nedir? Yönetim, toplumsal gereksinmelerin bir bölümünü karşılamak üzere kurulan bir örgütte, örgütün varlık nedeni olan amaçlarını gerçekleştirecek.
MESLEK TERCİHİNDE AİLE Dr.M.Zeki İLGAR Biruni Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr.M.Zeki İLGAR.
Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize.
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ. Meslek Nedir? Meslek, kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli.
ALAN SEÇİMİ ÇALIŞMALARI Öğretmen görüşlerinin alınması Öğrenci sınav notlarının değerlendirilmesi Öğrencinin ilgilerinin göz önünde bulundurulması 10.Sınıf.
Eğitim Kademelerine Göre Rehberlik Hizmetleri
Mesleki Rehberlik - I Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
DERS-ALAN SEÇİMİ.
REHBERLİK SERVİSİ.
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
REHBER ÖĞRETMEN YOL HARİTASI
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ Hayat Boyu Rehberlik
GENÇLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
MESLEK SEÇİMİ PSİKOLOJİK DANIŞMAN HASAN HÜSEYİN BAKIR.
ENGELLİLERE YÖNELİK TUTUMLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Rehberlik Servisini Tanıyalım
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ GEÇİŞ HİZMETLERİ PLANI Geçiş, bir eğitim programından bir diğer programa geçme sürecidir. Geçiş süreci öğrencinin var olan eğitim yaşantısından.
Bireyi tanıma ve teknikleri
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
Rehberlik Servisini Tanıyalım
Sunum transkripti:

MESLEK LİSELERİ Ç ARESİZLİK SONUCU VARILAN BİR DURAK DEĞİL, YAŞAMA A Ç ILAN BİR PENCEREDİR`

İNANMAK VE BAŞARMAK

BAZEN GERÇEKLER O KADAR NETTİR, O KADAR GÖZÜMÜZE GİRER Kİ, ANCAK BİZ DAHA ÖNYARGIMIZI AŞAMAMIŞIZDIR VE FIRSAT KAÇMIŞTIR..... BAZEN GERÇEKLER O KADAR NETTİR, O KADAR GÖZÜMÜZE GİRER Kİ, ANCAK BİZ DAHA ÖNYARGIMIZI AŞAMAMIŞIZDIR VE FIRSAT KAÇMIŞTIR.....

POLİTİKACI

MESLEKİ EĞİTİM NEDİR ? Toplumsal hayatın her alanında ihtiyaç duyulan mesleklerde kalifiye teknik elemanlar yetiştirilmesi için gerekli bilgi ve becerilerin verildiği eğitimdir. TÜRKİYE’DE MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM MEGEP / SVET PROJESİ MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM EYLEM PLANI

TEKNİK LİSE VE ANADOLU TEKNİK LİSELERİNİN DURUMU

–Kişisel- Sosyal Gelişi Eğitsel Gelişim Eğitsel Gelişim –Mesleki Gelişim

“Gençlerin çeşitli meslekleri tanımaları ve kendi özelliklerine uygun olan meslekleri seçmeleri, seçtikleri mesleklere hazırlanmaları ve mesleki yönden gelişmeleri amacıyla yapılan yardım hizmetleridir”.

1-Bireyi tanıma 1-Bireyi tanıma 2-Meslek Alanlarını Tanıma 2-Meslek Alanlarını Tanıma  3-Kişisel özellikler İle Meleklerin Gerektirdiği Özellikler Arasında Bağlantı Kurma

MESLEK: Bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı, kuralları toplumca belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan bilgi ve becerilere dayalı etkinlikler bütünü” olarak tanımlanabilir (Kuzgun 1994). MESLEK: Bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı, kuralları toplumca belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan bilgi ve becerilere dayalı etkinlikler bütünü” olarak tanımlanabilir (Kuzgun 1994). Meslek para kazanmak amaçlı yürütülen faaliyetler olarak tanımlansa da Para kazanmak tek amaç değildir, Çünkü insanlara mesleğinizden kazandığınız para size hibe olarak verilse yine de çalışırımsınız? Meslek para kazanmak amaçlı yürütülen faaliyetler olarak tanımlansa da Para kazanmak tek amaç değildir, Çünkü insanlara mesleğinizden kazandığınız para size hibe olarak verilse yine de çalışırımsınız? o/o 80EVET cevabı vermektedir. o/o 80EVET cevabı vermektedir.

ÇÜNKÜ: ÇÜNKÜ:  Yaşamımızın ortalama 40 yılı, 10 bin günü, 80 bin saati mesleğimizle ilgili etkinliklerle geçmektedir  Başarımızı, Mutluluğumuzu  Evlilik kararımızı, Sosyal çevremizi  Sosyal ve ekonomik statümüzü  Kısacası her şeyimizi ETKİLEMEKTEDİR

Çocuklukta bir meslek fikrinin oluşmaya başlamasından itibaren, yetişkinlikte bir meslek sahibi oluncaya kadar geçen gelişim evrelerini kapsayan karmaşık bir süreçtir. Çocuklukta bir meslek fikrinin oluşmaya başlamasından itibaren, yetişkinlikte bir meslek sahibi oluncaya kadar geçen gelişim evrelerini kapsayan karmaşık bir süreçtir. Bu süreçte en önemli görev ve sorumluluk ÖĞRETMENLERE düşmektedir. Bu süreçte en önemli görev ve sorumluluk ÖĞRETMENLERE düşmektedir.

Okul Rehber Öğretmenleri KİŞİLİK MESLEK ENVANTERİ KUDER İLGİ ALANLARI SEÇİMİ ENVANTERİ MESLEKİ YÖNELİM ENVANTERİ MESLEKİ EĞİLİM BELİRLEME CETVELİ AİLE REHBERLİĞİ SINIF REHBER ÖĞRETMENLERİNE MESLEKİ REHBERLİK KONUSUNDA YARDIMCI OLMAK

SINIF REHBER ÖĞRETMENLERİ Özellikle 8.sınıf rehber öğretmenleri mesleki yönlendirmeye önem vermeli Özellikle 8.sınıf rehber öğretmenleri mesleki yönlendirmeye önem vermeli Bu için okul rehber öğretmeni veya RAM la işbirliği yapmalı Bu için okul rehber öğretmeni veya RAM la işbirliği yapmalı Öğrencilerine Mesleki test ve envanterleri uygulatmalı Öğrencilerine Mesleki test ve envanterleri uygulatmalı

Meslek seçimi; şansa bağlı, anlık bir olgu değil, bir süreçtir

BAŞARI ŞANS DEĞİLDİR! ŞANS, DOĞRU ZAMANDA DOĞRU AÇIDA DURMAKTIR!

Birey kendi özellikleri ile mesleğin özelliklerini eşleştirerek kararlarını oluşturabilir

MMMM eeee ssss llll eeee kkkkseçimi, belli bir süreç içerisinde gerçekleşir, yani m m m m m eeee ssss llll eeee kkkkseçimi anlık bir karar değildir.