BİTRUCİ (- , 1217) Nalan Tuhtakaya 12-275-030.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HARİTA BİLGİSİ 2. HAFTA 15 TEST SORUSU
Advertisements

Öğretmen Ziya Kılıçözlü İlköğretim Okulu
SEMA TUNA.
Hazırlayan:Selma Kayaköy
GÜNEŞ SİSTEMİ.
Güneş Sistemi ve Ötesi:Uzay Bilmecesi
GEZEGENLER.
Özboyacı İlköğretim Okulu
Özboyacı İlköğretim Okulu
HAZIRLAYAN İHSAN DURAK
GÜNEŞ SİSTEMİ.
DÜNYA, GÜNEŞ ve AY.
Hacivat: _Hayrola Karagöz’üm,ne işin var buralarda?
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ:UZAY BİLMECESİ
ATOMUN YAPISI.
“KORDİNATLAR DÜNYASI”
BİLGİ YARIŞMAMIZA HOŞGELDİNİZ
DÜNYA HAZIRLAYAN ESRA ARIÇ
Venüs Merkür Mars Satürn Uranüs Dünya Neptün Jüpiter.
DÜNYA’NIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ
Merkür Venüs Dünya Mars Satürn Jüpiter Uranüs Neptün Plüton
GÖKYÜZÜ Lale Bahçesi Yaz Okulu.
MSGSÜ Felsefe Bölümü 2 Mart 2011 Cemsinan Deliduman.
FERGÂNİ Ebu el-Abbas Ahmed bin Muhammed bin Kesir el-Ferganidir.
GÜNEŞ SİSTEMİ. GÜNEŞ SİSTEMİ Gezegenler ve uyduları ile Güneş’in oluşturduğu sisteme güneş sistemi adı verilir. Gezegenlerin tümü Güneş’in çevresinde,
Güneş sistemi, güneş, gezegenler ve onların uyduları, asteroidler, kuyrukluyıldızlar ve küçük göktaşlarından oluşur.
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
YÖNLER ve YÖN BULMA.
Dünyamız.
YÖNLERİMİZ.
Gezegenlerimiz ve Dünya Berkay H. Yalta 2-A 18 Nisan 2014.
DÜNYA NEDİR? UZAY NEDİR? BİLGİLERİMİZ..
gEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE IŞIK KAYNAKLARI nedir?
Dünya’mızın şekline sınıfımıza getirdiğimiz küreden baktığımızda top gibi tam yuvarlak olmadığını görürüz.Bu şekle ve uzaydan çekilen fotoğraflara baktığımızda.
ÜNİTE : 5 DÜNYA, GÜNEŞ VE AY.
ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ A.B.D HAYAT BİLGİSİ ÖĞRETİMİ HAZIRLAYAN: EDANUR ALAS.
Bizim Gezegenimiz.
DOĞAL SÜREÇLER Evren ve Dünya’mız Nasıl Oluştu? Bilim insanları, evrenin oluşumu hakkında tarih boyunca değişik görüşler ortaya atmıştır. Fakat bu görüşler.
Ortaçağlarda Bilim Ortaçağ düşüncesinin belirgin özelliklerinden birisi, dinî öğretilere dayanan dinsel bakışın ön plana çıkmasıdır. Ancak düşüncede.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
DÜNYA, GÜNEŞ VE AY Hikmet SIRMA.
Gezegenleri Tanıyalım
GÜNEŞ SİSTEMİ EMRE HANGÜL 9/A ANADOLU ASTRONOMI SUNUMU.
GÜNEŞ SİSTEMİ EMRE HANGÜL 9/A ANADOLU ASTRONOMI SUNUMU.
Batı’yı Aydınlatan İslam Düşünürü
GEZEGENLERİN OLUŞUMU Gezegenler, merkezde oluşan Güneş’in çevresinde artakalan gaz ve tozdan meydana geldi. Bu toz ve gaz bulutu, başlangıçta Güneş’in.
Türk-İslam Bilim Adamlarının Astronomiye Katkıları
AST207 Güneş Sistemi Prof. Dr. Selim O. SELAM
YÖNLER ve YÖN BULMA.
AST207 Güneş Sistemi 2017 – 2018 Güz Dönemi Prof. Dr. Selim O. SELAM.
GEZEGENLER GEZEGENLER İLE İLGİLİ BİLGİLER:. GEZEGEN NEDİR? Gezegen veya planet, bir yıldızın etrafında dolanan gök cismidir. Dar anlamıyla, Güneş Sistemi.
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
CABIR BIN HAYYAN. CABIR BIN HAYYAN HAYATI ( ) Modern kimyanın kurucusu, atomun parçalanabileceğini dile getiren ilk bilim adamı, İslam dünyasında.
VENÜS DÜNYA MARS JÜPİTER SATÜRN URANÜS NEPTÜN MERKÜR NE YAPMALISIN?
Hazırlayan : Ayla EROĞLU_3/B. UZAY Dünya’yı ve bütün yıldızları içine alan boşluğa, UZAY denir.
Hazırlayan : BARAN ÇELEBİ_7/D. UZAY Dünya’yı ve bütün yıldızları içine alan boşluğa, UZAY denir.
Güneş Sistemi Güneş sistemi, güneşin çekim kuvvetinin etkisiyle; gezegenler, gezegenlerin uyduları, kuyruklu yıldızlar ve meteorların yine güneş etrafında.
İslam kültür ve medeniyetinde yönetim anlayışının esasları.
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GÜNEŞ SİSTEMİ VE GEZEGENLER
Güneş Sistemi ve Tutulmalar
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GÜNEŞ SİSTEMİ İnsanlar çok eski çağlardan beri gökyüzünü merak etmişler. Gökyüzünde birbirinden farklı gök cisimlerinin olduğunu fark etmişler. Yıldızlar,
IV. GEZEGENLERİN GÖRÜNEN HAREKETİ - II
PROJE 2 GÜNEŞ SİSTEMİ İPEK KİBAR YASEMİN ÖZDEM. İŞARETLERİN ANLAMLARI Konu ile ilgili ana sayfaya Konu ile ilgili ana sayfaya bağlanır. bağlanır. Gezegenlerin.
IV. GEZEGENLERİN GÖRÜNEN HAREKETİ - I
Sunum transkripti:

BİTRUCİ (- , 1217) Nalan Tuhtakaya 12-275-030

ADI; Latin kaynaklarda – Alpetragius İbrani Kaynaklarda – Ebu İshak Nurüddin, El-Bitruci ya da Nureddin el-Bitruci ve El-İşbili DOĞUMU; Doğumu tam tarih olarak bilinmemekle birlikte 12. yy yarısı ile 13. yy başlarında yaşamıştır. 1217 yılında ölmüştür. YAŞAMI; Kurtuba’nın kuzeyinde bulunan Bitruc şehrinde doğmuştur. Kurtuba (Cordoba) Endülüs Emevi Devleti’nin bir şehridir. İspanya'daki İşbil'de (bugünkü adıyla Seville) yaşamıştır. KATKIDA BULUNDUĞU MEDENİYETLER; İslam medeniyetinde ki katkısı çok büyüktür. Aynı zamanda eserleri dönemin Hristiyan ve Yahudi bilimadamları tarafından kaynak eser olarak kullanılmıştır.

Bitruci tarih ve astronomiye ilgi duymuştur. Bitruci’nin bilinen tek yapıtı Kitabü’l –Heyettir. (‘Astronomi Kitabı’) Bitruci hocaları olan İbn Tufeyl’den ve Cabir İbn Eflah’tan etkilenmiştir. Astronomi Kitabı adlı yapıtı’nda Bitruci Aristoteles fiziğini temel alan Batlamyus kuramlarını eleştirmiştir. Bitruci gezegenlerin iki kutuplu olduğunu açıklamıştır. Gök cisimlerinin hareketlerinin, doğudan batıya doğru olduğunu kabul etmiştir. Az yoğun gök cisimlerinin, çok yoğun gök cisimlerine göre daha hızla döndüğünü açıkladı. Hareketi, yer değişimi yanında, hız ve enerjinin bir fonksiyonu olarak ifaade etti.

Bitruci’nin savunduğu diğer bir husus da, Batlamyus’un sisteminde Ay, Merkür, Venüs, Güneş, Mars şeklinde sıralanan gezegenlerin, Ay, Merkür, Güneş, Venüs, Mars düzeninde sıralanmaları, yani Güneş’in Venüs’ten aşağıda bulunması gerektiğidir. Çünkü hiçbir zaman Venüs’ün, Güneşin önünden geçtiği görülmemişti.

HAKKINDAKİ FARKLI İDDAALAR; SOSYAL AÇIDAN; Bitruci hocası olan İbn Tufeyl’in etkisi altında kalmıştırr ve hocasının verdiği bilgiler doğrultusunda çalışarak kendisini şöhrete kavuşturan Kitabü’l Hey’e’yi kaleme almıştır. HAKKINDAKİ FARKLI İDDAALAR; Batılılar Bitruci’nin Hristiyan olduğu ve adının Alpetragius olduğunu söylemektedirler. Fakat Bitruci’nin kaleme aldığı eseri arapçadır ve etkilendiği hocaları bu durumun gerçek olmadığını onun bir İslam bilimadamı olduğunu göstermektedir.Bu konu hala tartışılmaya açıktır. KARŞIT GÖRÜŞLER VE BİLİMSEL TARTIŞMALAR; Bitruci’nin astronomiye kattıkları, Batlamyus’un sisteminin yerini almıştır. Bitruci ve Batlamyus’un görüşleri birbirlerine tamamen zıttır.Bitruci Aristoteles fiziğini ele alarak ortaya konulmuş Batlamyus kuramlarını reddeder eleştirir ve yeni kuramları bilim dünyasına sunar.

l- Bütün gezegenlerin iki kutuplu olduğunu açıkladı l- Bütün gezegenlerin iki kutuplu olduğunu açıkladı. Batlamyus ise, tek kutuplu kabul ediyordu. 2. Gök cisimlerinin hareketlerinin, doğrudan batıya doğru olduğunu kabul etti. Batlamyus ise, gezegenlerin hareketlerinin batıdan doğuya doğru olduğunu söylemişti. 3- Bütün gök cisimleri, gerçek ve aklın ereceği biçimde mevcuttur dedi. Batlamyus ise, gök cisimlerini gerçek olmayan varlıklar olarak farz ediyordu. 4- Gök cisimlerinin hareketinin kutuplar etrafında cereyan ettiğini söyledi. Batlamyus ise, hareketin merkez etrafında olduğunu söylüyordu 5- Az yoğun gök cisimlerinin, çok yoğun gök cisimlerine göre daha hızla döndüğünü açıkladı. 6- Yıldızların bulunduğu gök tabakalarının değişken olduğunu söyledi. Batlamyus ise, sabit olduğunu kabul etmişti. 7- Gezegenler günlük dönüşe sahiptir. Batlamyus, gezegenlerin günlük dönüşlerini kabul etmemişti.

KAYNAKÇA http://bilimdunya.blogspot.com.tr/2012/03/bitruci.ht ml http://www.islamansiklopedisi.info/index.php?klme= B%C4%B0TRUC%C4%B0