PETROLÜN RAFİNASYONU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DEAERASYON.
Advertisements

KARIŞIMLAR AYRIŞTIRILABİLİR Mİ??
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
MADDELERİN AYRIŞTIRILMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
K A R I Ş I M L A R.
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ?
1. Süzme ve yüzdürme Sıvıları içindeki çözünmemiş katılardan ayırmak için süzerek ayırma yöntemi uygulanır. Süzme işleminde katı parçaları geçirmeyen,
Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir.
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
YAKITLAR VE YANMA GAZLAR
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
Genleşme ve Büzülme Katı , sıvı ya da gaz halinde bulunan maddelerin hacimleri ısı aldığında artar, bu olaya genleşme denir. Aynı maddeler sıcaklığı düşük.
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
YEMLERİN İŞLENMESİ (YEM TEKNOLOJİSİ).
MADDENİN HALLERİ.
SU HALDEN HALE GİRER.
Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi- Saf Suyun Özellikleri
HAZIRLAYANLAR Kurtuluş BULUT M.Selim ÖNER Taner AKÇAY Tolga KEÇECİ.
YANGIN İnsan istekleri dışında gerçekleşen ,istedikleri zaman söndürülemeyen,kontrol altına alınamayan yanma olaylarına denir. YANGIN SEBEPLERİ 1)Dikkatsizlik.
YEDİNCİ HAFTA Ametaller. Hidrojen, oksijen, karbon, azot, fosfor, kükürt ve halojenler. 1.
EVAPORATÖRLER (Tatlı Su Üreticisi)
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
ONİKİNCİ HAFTA Doğal gaz, motor yağı, karbonun önemi.
Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Hafta 3: KİMYASAL DENGE.
KARIŞIMLAR.
Deney No: 8 Bazı Tuzların Asitlerle Reaksiyonu SEKİZİNCİ HAFTA.
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
Petrolden Elde Edilen Yakıtlar
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
BASİT KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
ROKET YAKITLARI.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
PETROL NASIL OLUŞUR ?.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
KAYNAMA SICAKLIKLARI FARKINDAN YARARLANILARAK YAPILAN AYIRMA İŞLEMLERİ
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ?
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
PETROL NASIL OLUŞUR.
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
ISI VE SICAKLIK.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
SANAYİDE KULLANILAN BAZLAR
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
YONCA ATAR BETÜL BOZKURT ZEHRA DURMAZ
PİROLİZ.
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
KARIŞIMLARI ŞU YÖNTEMLERLE AYIRIRIZ: --Eleme --Süzme --Yüzdürme --Dinlendirme --Mıknatısla Ayırma --Savurarak Ayırma --Buharlaştırma --Damıtma.
ISI VE SICAKLIK.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
TANKERİN ÖZELLİKLERİ.
Alkanlar ve Alkenler.
Maddeyi Tanıyalım.
ISI VE SICAKLIK.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
KLİMA SİSTEMLERİ 42&pt=Turgutreis+Oto+Klima+Gaz+D olum+Servisi
 Fosil yakıtlar, mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji kaynaklarıdır.
ISI VE SICAKLIK.
HAZIRLAYANLAR: MELİS ŞAKAR (767) BEYZANUR ÖZGÜL( ) ECRİN AÇIKGÖZ( ) SINIF:10/G DERS:KİMYA PERFORMANS ÖDEVİ.
Kaynama Noktası: Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Maddenin Halleri.
TERMIK SANTRAL. TERMIK SANTRAL NEDIR? ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini.
Sunum transkripti:

PETROLÜN RAFİNASYONU

Ham Petrolün Rafinasyonu Benzin,sülfür propan, benzen, motorin, jet yakıtı gibi petrol ürünleri genel olarak ham petrolün rafinasyonu yani sıvı yakıt üretim aşamasında oluşan yabancı maddelerin uzaklaştırılması ile elde edilir. Rafinasyon Metotları Kimyasal Metotlar Fiziksel Metotlar Destilasyon Metotları Fraksiyonlu Doktor Solüsyonu H2SO4 Edeleanu Furfurol Pott Still Shell Still

Kimyasal Metotlar Doktor Solüsyonu Kurşun asetat veya kurşun oksit çözeltisi ile sodyum hidroksit çözeltisinin karışımıdır. Petrol içindeki serbest kükürtü ayırmak için kullanılır. 2. Sülfirik Asit (H2SO4) Parafik kökenli petrollere uygulanır. Petrol içindeki doymamış, çift bağlı HC’lar (olefinler) polimerizasyonla ve oksidasyonla reçineleşip ayrışırlar. Fiziksel Metotlar Edeleanu Metodu Basınç altında ham petrol sıvı kükürt dioksit (SO2 ) ile işleme tabi tutulur. Sıvı SO2 bütün yabancı maddeleri alır. SO2 gaz halinde uçunca (destilasyon) yabancı maddeler bozulmadan geri kalır, bu yöntemde oktan sayısı bir miktar düşer. 2. Furfurol Metodu Petrol içersindeki istenmeyen birçok maddenin alınmasını sağlar.

Destilasyon Metotları Destilasyon, genel olarak herhangi bir sıvı karışımın buharlaşma neticesinde buhar ve bakiyenin, ayrı- ayrı elde edilmesi olarak tanımlanmaktadır. 1 Pott Still Destilasyon

Ham petrol pot şeklinde bir kaba alınarak ısıtılır. Ham petrol ısıtıldıkça ilk olarak BENZİN buharı çıkar ve kondenserde yoğuşturulan bu buhar tanklara sıvı olarak pompalanır. Bir miktar daha ısıtılan ham petrolden, GAZYAĞI buharı çıkar ve kondenserde yoğuşturulan bu buhar tanklara sıvı olarak pompalanır. Kaba verilen ısının artırılması ile MOTORİN buharı çıkar ve kondenserde yoğuşturulan bu buhar tanklara sıvı olarak pompalanır. Isıtılmaya devam edilmesi ile YAĞLAMA YAĞI buharları çıkar ve yoğuşturularak depolanır. Isıtılma işlemi sonunda kapta kalan kalıntıya, yakıt kalıntısı (residue) olarak adlandırılır ve FUEL OIL olarak tanklarda depolanır. Bu tip destilasyon , kayıpların yüksek olması ve daha gelişmiş yöntemlerin olması nedeni ile artık kullanılmamaktadır.

t1<t2<t3<t4<t5<t6<t7<t8 2. Shell Still Destilasyon Prensip olarak Pott Still metodu ile aynıdır Yan yana 8 adet arıtma ünitesi bulunur ve her ünite farklı destilasyon sıcaklığına ısıtılır. Böylece her üniteden farklı bir ürün elde edilir. t1<t2<t3<t4<t5<t6<t7<t8

3. Fraksiyonlu Destilasyon