KÜMELER ERDİNÇ BAŞAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KÜMELER BİRLEŞİM KESİŞİM FARK.
Advertisements

FONKSİYONLAR Hazırlayan:Ogün İçel.
KÜME DÜNYASINA GİDELİM
ERÜNAL SOSYAL BİLİMLER LİSESİ
BU KONUDA ÖĞRENECEKLERİMİZ
KÜMELER.
BAĞINTI SAYISI VE ÇEŞİTLERİ Kim korkar matematikten?
HAZIRLAYANLAR HATİCE MERVE ÜNAL AYŞE ESKİCİ HİLAL POLAT NURŞAH ERDOĞAN
KÜMELER.
ÖĞRENCİNİN; ADI: SOYADI: ÖĞETMENİN;
BAĞINTI T ANIM: Boş olmayan A ve B kümeleri için, A×B nin her alt kümesine, Adan B ye bir bağıntı denir.A×B nin her alt kümesine de A dan A ya bir bağıntı.
RİZE ÜNİVERSİTESİ BAHAR YARI YILI MATERYAL DERSİ
MATEMATİK 6. SINIF KONU: KÜMELER.
KÜMELER.
KÜMELER.
Kümeler.
VARLIKLAR BİRARAYA GELEREK TOPLULUK OLUŞTURURLAR.
ve Denklik İlişkileri Kümelerde Eşitlik HAZIRLAYANLAR:
TBF Genel Matematik I DERS – 1 : Sayı Kümeleri ve Koordinatlar
PERMÜTASYON.
KÜMELERDE İŞLEMLER KÜMELERDE BİRLEŞİM İŞLEMİ KÜMELERDE KESİŞİM İŞLEMİ
KÜMELER.
KÜMELER GEZEGENİNE HOŞ GELDİNİZ.
KÜMELER KAZANIMLAR 1-Bir kümeyi modelleri ile belirler, farklı temsil biçimleri ile gösterir. 2-Boş küme ve evrensel kümeyi modelleriyle açıklar.
KÜMELER.
İŞLEM TANIM: A boş olmayan bir küme olmak üzere,A×A nın bir R alt kümesinden A ya tanımlanan her fonksiyona, işlem denir.İşlemi tanımlarken,’’
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
FONKSİYONLAR.
FONKSİYONLAR f : A B.
DOĞAL SAYILAR VE TAM SAYILAR
Ö.T.M.G Öğr. Gör. Özgür ŞİMŞEK Ozan Yusuf YILMAZ /B
PERMÜTASYON.
ANASAYFA  İ yi tanımlanmış, birbirinden farklı bir tak›m nesnelerden oluşan toplulu ğ a "küme" denir.  JOHN VENN (1834 – 1923)  John Venn, kendi adıyla.
TAM SAYILAR Pınar AKGÖZ.
TEMEL KAVRAMLAR.
Matematik kümeler vedat çelik mesut kılınç.
ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR ÇİĞDEM DEMİR 3/B ZAHİDE TRAMPACI
KÜMELER İLE İŞLEMLER.
KENAN ZİBEK.
FONKSİYON TARİHİ FONKSİYON
Kümeler ve Gösteriliş Şekilleri
KÜMELER.
KARTEZYEN ÇARPIM Sıralı İkili İki Kümenin Kartezyen Çarpımı
KÜMELER GEZEGENİNE HOŞ GELDİNİZ
HAZIRLAYAN GÖZDE ÖZGÜR KONU: KÜMELER.
KÜMELER.
KÜMELER.
KÜME ÇEŞİTLERİ 2. Sonlu ve Sonsuz Küme 1.Boş Küme 3. Evrensel Küme
MUSTAFA GÜLTEKİN Matematik A Şubesi.
KÜMELER.
KÜMELER.
MERAL GÜNEŞ B(GECE). KÜMELER Herkes tarafından bilinen, elemanları iyi tanımlanmış,birbirinden farklı nesnelerin veya şekillerin bir araya.
GERÇEK SAYILAR (REEL SAYILAR)
KÜMELER.
KÜMELER.
Ders Matematik Konular; Kümelerin tanımı Kümenin elamanı nedir?
KÜMELER KAZANIM:Bu konu 6. sınıf konusu olup bir kümeyi modelleri ile belirler, farklı temsil biçimleri ile gösterir.
BAĞINTI & FONKSİYONLAR.
KÜMELER.
RASYONEL SAYILAR Q.
MERHABA ÇOCUKLAR, BUGÜNKÜ DERSİMİZ KÜMELER. ŞŞŞŞimdi gelecek olan hayvanları söyleyelim.
VARLIKLAR BİRARAYA GELEREK TOPLULUK OLUŞTURURLAR.
Kümeler Küme, matematiksel anlamda tanımsız bir kavramdır. Bu kavram "nesneler topluluğu veya yığını" olarak yorumlanabilir. Bu tanımdaki "nesne" soyut.
KÜMELR Kümelerin çeşitleri.
KÜMELER HAZIR MISIN?.
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
Özel Çakabey Anadolu Lisesi
KÜMELERDE KESİŞİM VE BİRLEŞİM İŞLEMİ
KÜMELER.
Sunum transkripti:

KÜMELER ERDİNÇ BAŞAR

KÜME NEDİR : İyi tanımlanmış nesneler topluluğuna küme denir. Buradaki iyi tanımlanmış, herkes tarafından aynı şekilde bilinen, belirli olan varlıklar demektir. Kümeler genellikle büyük harflerle isimlendirilir ve gösterilirler.

Küme belirtmez Çalışkan öğrenciler Uzun boylu insanlar Haftanın birkaç günü Küme belirtir Yıllık mevsimler Çift rakamlar P harfi ile başlayan günler

KÜMENİN ELEMANI VE ELEMAN SAYISI Kümeyi oluşturan varlıklara veya sembollere eleman denir. Bir A kümesinin eleman sayısı s(A) sembolü ile gösterilir. ÖRNEK: A kümesi, haftanın C harfi ile başlayan günleri olsun. A={Cuma , Cumartesi} olur ve s(A)=2 dir.

KÜMELERİN GÖSTERİLİŞİ Kümeler üç şekilde gösterilir. Liste yöntemi Ortak özellik yöntemi Venn şeması yöntemi NOT: Küme içinde aynı eleman sadece bir kez yazılır. Örneğin; MATEMATİK kelimesinin harflerinin oluşturduğu küme { M,A,T,E,İ,K} olur.

Liste Yöntemi: Kümenin elemanlarının küme parantezi içine yani { } sembolü içine, her bir elemanın arasına virgül konularak yazılmasına liste yöntemi denir. ÖRNEK: A = { a,b,c } B = { 1907,fb,gs,6,0}

Ortak Özellik Yöntemi: Kümenin elemanlarını; daha somut ya da daha kolay algılanır biçimde, gerektiğinde sözel, gerektiğinde matematiksel bir ifade olarak ortaya koyma biçimidir. A = {x : (x in özeliği)} Burada “x :” ifadesi “öyle x lerden oluşur ki” diye okunur. Bu ifade “x |” biçiminde de yazılabilir.

Venn Şeması Yöntemi : Küme, kapalı bir eğri içinde her eleman bir nokta ile gösterilip noktanın yanına elemanın adı yazılarak gösterilir. Bu gösterime Venn Şeması ile gösterim denir. A A = { a, b, c } kümesi Venn şeması ile gösterilmiştir. Şema ile gösterilirken her elemanın başına nokta konulur ve kümenin adı şeklin hemen yanına yazılır. a b c  

ALT KÜME : A kümesinin her elemanı, B kümesinin de elemanı ise A kümesine B nin alt kümesi denir ve A Ϲ B sembolü ile gösterilir. Yada; A kümesi B kümesinin alt kümesi ise B kümesi A kümesini kapsıyor denir ve B Ͻ A sembolü gösterilir. C kümesi D kümesinin alt kümesi değilse C ₡ D sembolü ile gösterilir.

ÖRNEK : A={1,2,3} kümesinin alt kümelerini bulalım. 0 elemanlı alt küme sayısı (boş küme) { } olup sayısı=1 dir. 1 elemanlı alt küme sayısı {1},{2},{3} olup sayısı=3tür 2 elemanlı alt küme sayısı {1,2}{1,3},{2,3} olup sayısı=3 tür. 3 elemanlı alt küme sayısı {1,2,3} olup sayısı=1 dir Toplamda 1+3+3+1=8 tane alt kümesi vardır.

n elemanlı bir kümenin alt kümelerinin sayısı 2 𝑛 formülü ile hesaplan𝚤r. n elemanlı bir kümenin öz alt kümelerinin sayısı 2 𝑛 −1 formülü ile hesaplan𝚤r. ÖRNEK: A ={a,b,{b,c},c,{b},{a,c}} alt küme ve özalt küme sayısı kaçtır ? Kümenin elaman sayısı s(A)=6 Kümenin alt küme sayısı 2 𝑛 = 2 6 =64 Kümenin özalt küme sayısı 2 𝑛 -1= 2 6 -1=64-1=63

n elemanlı sonlu bir kümenin r elemanlı her alt kümesine n’nin r’li kombinasyonu denir. Formülünü ile hesaplanır. ÖRNEK: A={a,b,c,d,e} kümesinin 4 elemanlı alt küme sayısı, (5,4)= 5! (5−4)!.4! (5,4)= 5.4! 4! = 5 5 tane 4 elemanlı alt kümesi vardır.

ÖRNEK: A={a,b,c,d,e,f,g} kümesi için aşağıdaki soruları birlikte cevaplayalım a) Alt kümelerinin kaç tanesinde a eleman olarak bulunmaz. cevap:26=64 b) Alt kümelerinin kaç tanesinde b eleman olarak bulunur. c) Alt kümelerinin kaç tanesinde c veya d eleman olarak bulunmaz. cevap: Burada hepsinden c ve d nin elaman olarak bulunduğu durumu çıkartırsak 27-25=128-32=96

ÖRNEK: A={1,2,3,4,5,6,7} kümesinin; 3 elemanlı alt kümeleri kaç tanedir? Cevap: (7,3)’lü kombinasyonu (7,3)=35 4 elemanlı alt kümelerinin kaç tanesinde 1 bulunur. Cevap: (6,3)’lü kombinasyonu (6,3)=20 4 elemanlı alt kümelerinin kaç tanesinde 2 bulunmaz. Cevap: (6,4)’lü kombinasyonu (6,4)=15 5 elemanlı alt kümelerinin kaç tanesinde 1 ve 2 bulunur ve 6 bulunmaz? Cevap: (4,3)lü kombinasyonu (4,4)=5

KÜMELERDE İŞLEMLER İki kümenin kesişimi ve ayrık iki küme,

İki kümenin birleşimi,

Fark kümeleri,