KAYNAMA SICAKLIKLARI FARKINDAN YARARLANILARAK YAPILAN AYIRMA İŞLEMLERİ
KAYNAMA SICAKLIKLARI FARKINDAN YARARLANILARAK YAPILAN AYIRMA İŞLEMİ NEDİR? Kaynama sıcaklıkları farklı olan sıvıların oluşturduğu karışımlar bu fark dikkate alınarak yapılan kaynatma işlemleriyle birbirlerinden ayrılabilirler 1- Buharlaştırma 2- Basit damıtma (destilasyon) yöntemiyle ayırma 3- Ayrımsal damıtma (fraksiyonlu destilasyon) yöntemiyle ayırma
BUHARLAŞTIRMA YÖNTEMİYLE AYIRMA (KATI-SIVI HOMOJEN KARIŞIMLAR) Bir katı sıvı homojen karışımında sadece katı bileşen elde edilmek istendiğinde buharlaştırma işlemi yapılır. Örnek: Tuz-su, şeker-su karışımlarının ayrılması.
BASİT DAMITMA (DESTİLASYON) YÖNTEMİYLE AYIRMA (KATI-SIVI HOMOJEN KARIŞIMLAR) Bir sıvının, önce buharlaştırılıp sonra tekrar yoğunlaştırarak yapılan ayırma işlemine denir. Her iki bileşende elde edilmek istendiğinde basit damıtma (destilasyon) yapılır. (Tuzlu su, şekerli su) Sıvı olarak elde edilen ürüne damıtık ürün ya da destilat adı verilir. Damıtma, karışımdaki maddelerin kaynama sıcaklıklarının farklı olması temeline dayanır. Kaynama noktaları yakın sıvı-sıvı karışımları basit damıtma düzeneği ile tam saflıkta ayrıştırılamaz. Kaynama noktası 78 0C olan alkol sudan ayrılırken bir miktar su da buharlaşır. Bunu önlemek için ayrımsaldamıtma uygulanır. Bu işlemdeki fark damıtma kolonunun bulunmasıdır.
AYRIMSAL DAMITMA (FRAKSİYONLU DESTİLASYON) YÖNTEMİYLE AYIRMA (SIVI-SIVI HOMOJEN KARIŞIM) Birbiri içerisinde homojen olarak dağılmış sıvıların, yine kaynama noktalarından yararlanarak, önce buharlaştırıp sonra yoğunlaştırarak yapılan ayırma işlemine denir. ÖRNEK: Petrolün damıtılması