M ADDEYİ TANIYALIM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi.
Advertisements

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Saf Madde Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece.
Bir karışımı oluşturan maddeler, kendi özelliklerini kaybetmezler
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR MADDELERİN AYRIŞTIRILMASI
bu özellik çiftlerinden bazılarını inceleyelim.
MADDEYİ TANIYALIM Maddeyi duyu organlarımızla tanır ve niteleriz. Niteleme amacıyla; saydam, opak (saydam olmayan), sert, yumuşak gibi zıt anlamlı özellikler.
4.SINIF KİMYA KONULARI.
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ.
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
Karışımlar Ayrılabilir Mi ?
Karışımların Ayrılması
1. Süzme ve yüzdürme Sıvıları içindeki çözünmemiş katılardan ayırmak için süzerek ayırma yöntemi uygulanır. Süzme işleminde katı parçaları geçirmeyen,
Madde, Cisim, Malzeme, Eşya Kavramı
? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? Aşağıdakilerden hangisi mıknatıs tarafından çekilir ? A : Demir B : Tahta ? ? C : Plastik D :
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Madde-Cisim-Malzeme-Eşya
KARIŞIMLARIN AYRIMI.
KARIŞIM AYIRMA YÖNTEMLERİ
HÜSEYİN DEMİRBAŞ.
SAF MADDELER Tek çeşit maddeden oluşan varlıklara saf madde adı verilir. Bakır tel daha küçük parçalara ayrıldığında hep bakır özelliği gösterir.
MADDEYİ TANIYALIM.
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
Karışımları Ayırma Yöntemleri
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
MADDENİN ÖZELLİKLERİ FEN VE TEKNOLOJİ.
MADDEYİ TANIYALIM.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Hazırlayan: B. Rabia Aslan
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDE NEDİR ? Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir.  Taş, toprak, ağaç, metal, cam, plastik, kağıt, kum gibi varlıklar birer maddedir.
4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
MADDEYİ TANIYALIM.
BASİT KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDE NEDİR??? Boşlukta yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her şeye
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Maddeyi Tanıyalım.
MADDE VE DEĞİŞİM GRUP:MALKOÇOĞLU.
MADDEYİ TANIYALIM İLKÖĞRETİM 4. SINIFLAR İÇİN CAHİT BORAN
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
Madde ve özellikleri.
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ?
Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Uzunluğu, genişliği, derinliği olan ve bu ne­denlerle evrende yer kaplayan şeye cisim de­nir. Başka bir ifadeyle bir yer kaplayan, aynı zamanda kütlesi.
MADDENİN YAPISI,ÖZELLİKLERİ VE AYIRMA ŞEKİLLERİ
MADDENİN NİTELİKLERİ.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
Maddeler Doğada Karışık Halde Bulunur
Murat BİÇER Fen ve Teknoloji Maddeyi Tanıyalım MADDE Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir.
MADDELERİ TANIYALIM.
KONULAR  MADDEY İ TANIYALIM  ÇEVREM İ ZDE SAYISIZ MADDE VARDIR.
Madde ve Özellikleri.
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ
MADDE HACMİ VE KÜTLESİ OLAN VARLIKLARA MADDE DENİR.
ÇEVREMİZDE SAYISIZ MADDE VARDIR.  SAYDAMLIK- OPAKLIK,  ESNEKLİK-YUMUŞAKLIK,  SERTLİK-YUMUŞAKLIK,  PARLAKLIK-MATLIK,  SUYU GEÇİREN- GEÇİRMEYEN, 
madde madde madde eşya eşya cisim cisim cisim cisim malzeme malzeme
2.Ünite: Maddeyi Tanıyalım 1.Bölüm
Maddenin ayırt edici özellikleri
MADDELER DOAĞADA KARIŞIKHALDE BULUNUR
MADDENİN ÖZELLİKLERİ.
MADDENİN HALLERİ MADDENİN KATI HALİ MADDENİN SIVI HALİ
Maddeyi Tanıyalım.
MADDE.
Sunum transkripti:

M ADDEYİ TANIYALIM

MADDEYİ TANIYALIM 1)MADDE VE ÖZELLİKLERİ 2)MADDENİN DEĞİŞİMİ 3)MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR

MADDE VE ÖZELLİKLERİ Madde: Uzayda yer kaplayan hacmi kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddenin kütlesi, hacmi, eylemsizliği temel özelliğidir.

Maddenin ortak özellikleri: Kütle, hacim, eylemsizlik Maddenin ortak özellikleri: Kütle, hacim, eylemsizlik. Maddenin ayırt edici özellikleri: Özkütle, erime noktası, kaynama noktası, çözünürlük, esneklik, iletkenlik, sıcaklıkla uzama. Maddenin temel özellikleleri: Kütle, hacim, eylemsizlik.

Kütle: Bir cismin sahip olduğu miktarına kütle denir Kütle: Bir cismin sahip olduğu miktarına kütle denir. Eşit kollu terazi ile ölçülür. Birimi kilogramdır. Kütle zamana ve bulunduğu mekana göre değişmez.

Hacim: Maddenin uzayda kapladığı yere denir Hacim:  Maddenin uzayda kapladığı yere denir. Maddelerin birbirlerine göre hacimleri farklı olabilir. Hacim V ile gösterilir. En çok kullanılan hacim birim litredir.

Eylemsizlik: Bir maddenin sahip olduğu hareket ve şekil durumunu koruma eğilimine denir.

MADDENİN DEĞİŞİMİ Doğal madde: İnsan eli değmemiş halde bulunan maddelere denir. İşlenmiş madde: Doğal maddeler ayrıca işlenmiş madde olarak ta adlandırılır. Yapay madde: İnsan eliyle doğadaki örneklerine benzetilen maddelere denir.

Maddenin ısı etkisiyle hal değişimi Erime Donma Kaynama Yoğunlaşma Süblimleşme Kırağı

MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR Saf madde: İçinde başka maddeler bulunmayan sadece tek madde veya moleküllerden oluşan maddeye denir. Karışım: İki ya da daha fazla maddenin bir araya gelmesiyle oluşur. Çözelti- çözünme: Bazı katı maddeler sıvı içerisinde görülmeyecek şekilde dağılır. bu olaya çözünme, oluşan karışıma ise çözelti denir.

Karışımların ayrılması: Karışımları ayırmada 6 temel yöntem kullanılır Karışımların ayrılması: Karışımları ayırmada 6 temel yöntem kullanılır. Bunlar: Süzme, mıknatısla ayırma, buharlaştırma, eleme, yüzdürme, dinlendirme.

Süzme: Suda çözünmeyen katı maddelerin suyla oluşturduğu karışımlar bu yöntemle ayrılabilir. Mıknatısla ayırma: Mıknatıs tarafından çekilebilen demir, nikel, kobalt gibi maddelerle yapılan karışımları ayırmada kullanılır.

Buharlaştırma: Suyla demir tozu, kum, tuz gibi maddelerin oluşturduğu karışımları bu yöntemle ayırabiliriz. Eleme: Elek ya da süzgeç adı verilen alet yardımıyla farklı boyutlardaki katı maddeler birbirlerinden ayrılabilir.

Yüzdürme: Özkütleleri farklı olan maddelerin su içerisine atıldığında hafif olan madde suyun üzerinde yüzerken diğeri batar. Böylece ayrışmış olurlar. Dinlendirme: Birbiri içerisinde çözünmeyen katı sıvı karışımları bir süre bekletildiğinde katı sıvı dibine çöker. Böylece ayrışabilirler.

Maddeleri Niteleyen Özellikler Nelerdir? Maddeleri saydam-opak, sert-yumuşak, parlak-mat, esnek-berk, suyu çeken-suyu çekmeyen, suda batan-suda yüzen, pürüzlü-pürüzsüz, renk ve koku gibi özelliklerine göre niteleriz.

Madde, Cisim, Malzeme, Eşya Arasındaki İlişki Nedir?  MADDE  Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir.  Taş, toprak, ağaç, metal, cam, plastik, kağıt, kum gibi varlıklar birer maddedir. 

CİSİM Maddenin biçimlendirilmiş şekline cisim denir CİSİM  Maddenin biçimlendirilmiş şekline cisim denir.Bardak, silgi, kalem, kitap, bıçak, oyuncak, masa, ampul çeşitli maddelerden yapılmış cisimlerdir.

MALZEME  Bir yada birkaç tanesini bir araya getirdiğimiz ve bir tüketim maddesine dönüştürdüğümüz maddeler malzemeleri oluştururlar.  Un, tuz, su, maya gibi maddeler ekmeği oluşturan; kereste, çivi, tutkal gibi maddeler masayı oluşturan; çimento, kum, su gibi maddeler betonu oluşturan malzemelerdir

 EŞYA  Evlerimizde, okulumuzda ve daha bir çok yerde kullandığımız koltuk , halı, sandalye, çanta, kalem, silgi, ayakkabı, gömlek gibi cisimler birer eşyadır.

ALET  Maddeleri şekillendirmek, bir el işini yada onarımı gerçekleştirmek için özel olarak yapılmış cisimlere alet denir.Pense, tornavida, çekiç, tığ, oklava, kepçe birer alettir.

Maddelerin Özellikleri Maddeler yapılarına göre bazı özellikler gösterirler.  Mıknatıslık, suda batma yada yüzme özelliği maddelerin bu özelliklerindendir. 

Konularımız burada bitiyor! Bir sonraki derste görüşmek üzere