Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
Advertisements

EDEBİYAT BİLGİSİ Edebi türler 2 grupta incelenir A)Düz yazı B)Şiir
DÜZYAZI TÜRLERİ MAKALE DENEME SOHBET FIKRA
YAZILI ANLATIM ÜRÜNLERİ
1) Gazetelerin ya da dergilerin belli sütunlarında gündelik konuları bir görüş ve düşünceye bağlayarak yorumlayan yazlılardır. Bu türde, yazar ele aldığı.
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
ÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KAZANIMLARI. ÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KAZANIMLARI.
DİLİN İŞLEVLERİ.
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
OLAY ÇEVRESİNDE OLUŞAN METİNLERİ TANIMA VE GRUPLANDIRMA
METİN VE ZİHNİYET.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
ANI Öykü Özfırat 11D.
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
Öykü ( Hikaye ).
GARİP AKIMI (I. YENİ).
9. Sınıf Türk Edebiyatı MART Manzum Hikaye.
ANLAM.
HAZIRLAYAN:AYSEL BAŞKURT 9/B 255
1-5 NİSAN GÖSTERMEYE BAĞLI EDEBİ METİNLER
TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro)
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA. ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA.
Tanzimat dönemi öğretici metinler
Batuhan Avcı.  Bilim; do ğ ada bulunan her ş eyin deney ve gözlemler sonucu mantıklı ve tutarlı bir biçimde yorumlanması sonucu elde edilen çalı ş malar.
GÖSTERMEYE BAĞLI DÜZYAZI TÜRLERİ
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
TANZİMAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
ÖĞRENCİ ; -BÜŞRA YILDIRIM -10/E -425
Anlatmaya Bağlı Metinler
Anlatmaya Ba ğ lı Edebi Metinleri İ nceleme Yöntemi Anlatmaya Ba ğ lı Edebi Metinleri İ nceleme Yöntemi.
ÖĞRETİCİ YAZILAR 1-MAKALE 2-FIKRA 3-RÖPORTAJ 4-ELEŞTİRİ 5-GÜNLÜK
GÜZEL SANATLAR İÇERİSİNDE EDEBİYATIN YERİ  YE Şİ M ÖZDEM İ R  BA Ş AK Ş EH İ R ANADOLU L İ SES İ.
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ-9.sınıf
EDEBİYAT NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?.
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF DERS NOTLARI
Düşünceye Dayalı Ve Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri
YAZI TÜRLERİ.
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
Konuşmaya yakın söyleyişle samimi bir yazı türüdür
Metinlerin Sınıflandırılması
METİN- EDEBÎ METİN Yeşim ÖZDEMİR BAŞAKŞEHİR ANADOLU LİSESİ
KONU: Yaşantımız süresince ya bir şeyler okur, bir şeyler yazarız ; ya da bir şeyler dinler, bir şeyler konuşuruz. Bütün bunların ele aldıkları, işledikleri.
METINLERIN SINIFLANDIRILMASI. Metinlerin Sınıflandırılması Metinler; gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçlarına göre gruplara ayrılır. Buna.
Anlatım Türleri Betimleyici Anlatım Öyküleyici Anlatım
Turkceciler.com DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF DERS NOTLARI HİLÂL KARAGÖL DEMİR ALTINKAYA ANADOLU LİSESİ.
Anlat ı m Türleri ve Özellikleri. Bir düşünceyi, duyguyu ya da olayı sözle (konuşma) veya yazıyla ifade etmeye anlatım denir. Her anlatım farklı bir amaca.
METİN TÜRLERİ TEOG SORULARI
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
Programın Karşılaştırılması Sunusu
TÜRKÇE DERSİ İlkokul ve Ortaokul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ANLATIM TÜRLERİ.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
Edebiyatın Diğer Bilim Dallarıyla İlişkisi
İBRAHİM ŞİNASİ.
MAKALE. Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir gerçeği ortaya koymak, bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla kaleme alınan ve temel öğesi.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
Fabl metinleri.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Sohbet (Söyleşi).
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B Metin Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B

METİN NEDİR? Bir yazıyı biçim,anlatım ve noktalama özellikleriyle oluşturan kelimelerin bütününe metin denir.Metin birbirini izleyen,sıralı ve anlamlı bütünler oluşturan cümleler ya da mısralar dizisidir. *Her metin dilsel bir bütünlüktür.

İfade Şekillerine Göre Metinler Mensur Metinler Manzum Metinler Metinler gerçeklikte ilişkileri,işlevleri ve yazılış amaçları bakımından temelde ikiye ayrılır:Öğretici metinler ve edebi(sanatsal) metinler.

Öğretici metin nedir? Haber ve bilgi vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek,uyarmak,düşündürmek,yönlendirmek vb. amaçlarla kaleme alınan metinlere öğretici metinler denir. Öğretici Metinler Gazete çevresinde gelişen metin türleri Felsefi Metinler Tarihsel Metinler Bilimsel Metinler Kişisel hayatı konu alan metin türleri Mülakat Makale Eleştiri Deneme Sohbet Röportaj Haber Yazısı Fıkra Gezi Yazısı Mektup Biyografi Hatıra Otobiyografi Günlük

Öğretici Metnin Özellikleri Açıklamak, bilgi vermek, öğretmek amacıyla yazılır. Günlük yaşantılar, tarihî olaylar ve bilimsel gerçekler ele alınır. Konuyla ilgili duygu ve düşünceler kısa ve kesin ifadelerle dile getirilir. Dil, daha çok, göndergesel işlevde kullanılır.

Edebi metin nedir? Edebiyat(yazın) sanatından yararlanılarak oluşturulan metinlere edebi(yazınsal) metin denir.Edebi metinlerde kelime,cümle ve mısraların önemli bir bölümü , günlük dildeki anlamlarından sıyrılarak yan anlam değeri kazanır.Bu tür metinlerde; sezdirme,hissettirme,çağrıştırma ön planda yer alır.

Edebi Metinin Özellikleri 1.Edebiyat güzel sanatların bir dalı olduğuna göre edebi metinler sanat metinleridir. 2.Edebiyat dille yapılan, malzemesi dil olan güzel sanattır. Edebî metinler, kullanılan dilin işlediği ürünler olarak karşımıza çıkar. 3.Edebî metinlerde dil, ağırlıklı olarak sanatsal işleviyle kullanılır. Bunun yanında metnin türüne göre farklı işlevlerde de kullanıldığı unutulmamalıdır. 4.Edebî metinler bir sanat eseri olarak yaratıcılık ürünü olan metinlerdir. 5.Edebî metinler özgün (orijinal) ürünler olup taklit ya da kopya değildirler. Edebî bir metin bu anlamda “biricik ve tek” tir. Necip Fazıl Kıaskürek’in “Kaldırımlar”, Saik Faik Abasıyanık’ın “Semaver” adlı eserleri, bir ikincisi olmayan eserlerdir. 6.Edebî metinler bireysel (ferdî) eserlerdir. 7.Edebî metinler bir etkileşim aracıdır.

Manzum Hikaye Köy seyirlik oyunları Destan Masal Orta oyunu Fabl Edebi Metinler Olay çevresinde gelişen edebi metinler Anlatmaya bağlı edebi metinler Göstermeye bağlı edebi metinler Coşku ve heyecanı dile getiren metinler Her tür şiir Manzum Hikaye Destan Masal Fabl Öykü Roman Mesnevi Serbest Şiir Koşma Kaside Sone Sagu Gazel Semai Murabba Köy seyirlik oyunları Orta oyunu Meddah Dram Trajedi Komedi

SON Hazırlayan: Görkem TOPAL İzlediğiniz için teşekkür ederim. Kaynak:Esen Yayınları,9.sınıf konu anlatım Türk Edebiyatı