CASSCADING STYLE SHEETS

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HTML.
Advertisements

HTML e GİRİŞ Temel HTML etiketleri.
HTML
HTML’e Devam Uygulama.
PHP ile Lab Örnekleri Lab Çalışması.
HTML’ ye Giriş Uzm. Murat YAZICI.
MIT505 İnternet ve Web Programlama: Web Şablonları ve Web düzenleme
Bilgisayar Dosya Uzantıları
Tablolar Tablolar etiketi ile belirtilir. Bir tablo etiketi satırlara bölünür ve her satır da etiketi ile sütunlara bölünür. etiketinin anlamı "table.
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
BAĞLANTI OLUŞTURMAK Bağlantı rengini ve biçimlendirme özelliklerini ayarlamak Hipermetin bağlantıları oluşturmak Resim tabanlı bağlantılar oluşturmak Bağlantıların.
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
Stil Sayfaları HTML dosyaları oluştururken her satır ve paragraf için gerekli biçimleri ilgili yerlerde her seferinde belirtmemiz gerekir. Bazı durumlarda.
Javascript Oğuz İNAL.
CSS CSS- Cascading Style Sheets: Stil şablonları HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir web teknolojisidir.
Çerez(Cookie) Kullanımı Oturum Yönetimi
Kutu Modeli Özellikleri
IT 504 İnternet ve Web Programlama Tanıtım Yrd. Doç. Yuriy Mishchenko.
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 6. Metinleri biçimlendirmek için kullanılır. Özellikleri ve aldıkları değerler:  Color: Metnin rengini belirler.
DELEGATE OOP-UYG.
CSS Birimleri.
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
İnternet Programcılığı II
Font Özellikleri Web sayfamızdaki metinlerin font ailesini, boyutunu, kalınlık ayarlarını, büyük-küçük harf olmasını ve stilini değiştirmek için kullanılır.
Yrd. Doç. Dr. Yuriy Mishchenko
WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ BİLGİSAYAR 2 NOT 2
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Burcu Yılmaz – İ brahim Mert Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
CSS – Stil Şablonları (Cascading style Sheet)
İNTERNET PROGRAMLAMA - 1
HTML KODLARI HTML Dokümanındaki ilk etiket <html>’dir.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I
HTML :Hyper Text Markup Language explorer, firefox, opera herhangi bir derleyiciye ihtiyaç duymadan çalışabilir metin biçimlendirme resim ekleme ve biçimlendirme.
STiL ŞABLONU (CSS) TEMELLERİ
Cascading Style Sheets (Stil Şablonları)
Metin (Text) Özellikleri
Listeleme Etiketleri.
1 İNTERNET PROGRAMCILIĞI - 1 TABLOLAR Öğr.Gör. Serkan KORKMAZ Harran Üniversitesi Birecik Meslek Yüksekokulu.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Ayşe AK İ DA Ğ I Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
Hazırlayan: Yrys Moidin kyzy. 1) html; 1. html (hypertext markup language ): hipermetin işaretleme dili. 2) Bu tag wep sayfasında bulunan ilk tagdır.
WEB SİTESİ YAPIYORUM HTML
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
WEB2.0 ARAÇLARI Gökçe Hanım EMİR K ONULAR : ajax, rss, css, vidcast, podcast podcast.
KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI
CSS NEDİR.
Dersi Özeti Kursun içeriğini özeti Alt başlıkları Proje Kurs esnasında kullanmayı planladığımı editörler HTMLe giriş Temel etiketler Notepad+’da.
2-Hafta Temel İşlemler * Html Komutlarının Yapısı * Açıklamalar
HTML 5 NED İ R? Web sayfası geliştirmek için üretilen bir dildir. Html kendi web sayfamızı yazmamız için kullanmamız gereken bir kodlama dilidir. Html.
Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay Özcan
İnternet Programlama-I
Web Teknolojileri Hafta 3 1. İçerik  Cascading Style Sheets - CSS 2.
MS WORD Kullanımı OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER
Zemin özellikleri Font özellikleri Kutu modeli özellikleri Tablo özellikleri Pozisyon özellikleri Liste özellikleri.
Web Tasarımı 2.Hafta. HTML Nedir  Hyper Text Markup Language (Hiper Metin İşaretleme Dili) web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin.
ISUZU TEDARİKÇİ PORTALINA ERİŞİM PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
İnternet Programcılığı I
HTML HTML Stilleri.
XHTML ile HTML Arasındaki Farklar
Tarayıcı Sorunları ve Çözümleri
İNTERNET PROGRAMCILIĞI 1
AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ
WEB TASARIMI BOOTSTRAP KULLANIMI SAVAŞ TUNÇER
WEB TASARIMI STİL ŞABLONLARI (CSS KULLANIMI) SAVAŞ TUNÇER.
WEB TASARIMI – HTML BİLGİSİ SAVAŞ TUNÇER
WEB TASARIMI HTML LİSTELER VE FRAMELER SAVAŞ TUNÇER.
İST1111 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI HTML
Sunum transkripti:

CASSCADING STYLE SHEETS CSS CASSCADING STYLE SHEETS

css STİL ŞABLONLARI Stil şablonları (CSS-Cascading Style Sheets) sayfalarınız için global şablonlar hazırlama olanağı verdiği gibi, tek bir harfin stilini; yani renk, font, büyüklük gibi özelliklerini değiştirmek için de kullanılabilir. Bu tekniğin en önemli özelliği kullanımındaki esnekliğidir. Bir web sayfası içerisinde zaten estetik kuralları gereği yüzlerce renk ve font kullanmayız. Genelde birbiriyle uyumlu birkaç renk ve birkaç font kullanırız ki, bunları her sayfada ayrı ayrı tekrar belirtmek yerine CSS yardımıyla bir sefer tanımlayıp bütün web sayfamızda kullanabiliriz. Bu şekilde güncelleme yaparken de onlarca sayfayı değiştirmekten kurtuluruz.

Css kullanım Şekilleri Yerel css :Yerel stil şablonları HTML belgesinin body bölümüne yazılır. Sadece bir kereliğine, yazıldıkları yerde etkili olur. Genel css : HTML belgesinin head bölümüne yazılır ve belgenin tümünü etkiler. Harici css : Ayrı bir kod sayfası olarak yazılır kaydedilir ve kullanılacağı sayfaya eklenir.

YEREL CSS HTML derslerinde geçen ama üzerinde pek durmadığımız style parametresi üzerinde açıklama yapmam gerekiyor. style parametresi <p>, <div>, <h1>, <a>, <font>, <li> gibi birçok kod için kullanılabilir: <p style="text-align:left; font-size:12pt; color:red">...</p> Yukarıda HTML derslerinden tanıdığımız, paragraf oluşturan <p> koduna style parametresi atanmıştır. Böylece paragrafın sola yaslanmasını, 12pt (point: nokta) font büyüklüğündeki harflerden oluşmasını, harflerin renginin kırmızı olmasını sağlıyoruz. style parametresinde birden fazla özellik tanımlanacaksa, örnekte olduğu gibi her özellikler arasına ";" işareti konur.

<html> <head> <title>Css</title> </head> <body> <h2>CSS Kullanımı</h2><br> <h2 style=“font-size:20pt; color:blue”>CSS Kullanımı</h2> <h2 style=“font-size:20pt; text-align:center color:red”>CSS </body> </html>

<html> <head> <title>yerel css ile</title> </head> <body> <h1>INTERNET EXPLORER 9 REKOR KIRDI</h1> <p>Merakla beklenen ve tarayıcı savaşlarını kökünden etkileyeceği düşünülen Internet Explorer 9un beta sürümü 2 haftada çok büyük ilgi gördü. Microsoftun açıklamasına göre, Internet Explorer 9 beta iki hafta içinde 6 milyon defa indirildi. 15 Eylülde yayınlanan Internet Explorer 9 beta, IE 8in beta sürümünü de 2.5 katına katladı. IE 9da HTML 5e büyük destek veren Microsoft, tarayıcısına W3C İnternet Standartları testini uyguladı. </p> <h4>Metin Kaçan</h4> </body> </html> Ekran görüntüsü

Ekran görüntüsü

Nesne Özelliklerini Genelleştirme Sayfa tasarımında CSSden yararlanacaksak style="..." parametresini kullanmamız şart değil,sayfa özelliklerini <style>...</style> kodları arasında da tanımlayabiliriz.<style>...</style> kodları <head>...<head> bölümünde; bir fonksiyonmuşcasına yer alır. (Fonksiyonları

Genel Stil Şablonları (genel css) Selektor Bildirim alanı Bildirim Alanı H1 {font-size:18pt ; color:#336699} Değer özellik Değer özellik

Bu uygulamanın aynısını <style> koduyla aşağıdaki şekilde yapabiliriz:

NE YAPTIK? İlk uygulamada <p>, <h1> ve <h4> kodlarını style="..." parametresi ile bu kodlara bazı özellikler atandı. Örneğin <p>...</p> arasındaki metinin sayfanın iki yanına yaslanması, renginin bordo olması ve font büyüklüğünün 12pt olması sağlandı. İkinci uygulamada ise her koda style="..." parametresi atamak yerine, tüm stil özellikleri kodların başında ;<head>...</head> bölümünde, <style>...</style> kodları arasında kod kod tanımlanmıştır. Bu iki uygulama ile aynı sonuca ulaşıyoruz. İlk uygulamanın daha kısa sürdüğü görünüyor, ancak bunun nedeni stil özellikleri tanımlanan kodların birer tane olması. Mesela sayfada <p> kodu çok sayıda yeralsaydı, CSS ile kod sayfası çok daha kısa olacaktı. Bununla birlikte, stil özelliklerini değiştirmek istediğimizde hiç zorlanmayacağız. Ayrıca hata yapma olasılığımız CSS genelleştirmesi ile azalacaktır.

KOD { ÖZELLİK1:değer1; ÖZELLİK2:değer2; ÖZELLİK3:değer3 } Ayrıca aynı stil özelliklerini taşıyacak olan kodları gruplayabilirsiniz: KOD1, KOD2, KOD3, KOD4, KOD5 { ÖZELLİK1:değer1; ÖZELLİK2:değer2; ÖZELLİK3:değer3 }

CSSyi Dış Dosya ile Tanımlama Web sayfamızın <head>...</head> kısmına aşağıdaki kodlarla .css uzantılı dosyanızla bağlantı kurun; mesela dosyanın ismi tarz.css olsun: <html> <head> <title>Dış dosya yolu ile...</title> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="tarz.css"> </head> <body> …………… </body> </html>

Önce tarz.css dosyasını oluşturalım

Bölüm 2- Örnekler ve ID-Class seçiciler Css Bölüm 2- Örnekler ve ID-Class seçiciler

En Çok Kullanılan bildirimler Font-size:….px Text-align:left Color:#005533 font-family:arial; background-color:#b0c4de; font-weigh:bold => Fontun kalınlık incelik durumunu belirler. bold: Fontu kalın yapar. normal: Fontun normal halde olmasını sağlar.

En Çok Kullanılan bildirimler font-style:italic => Fontun stilini belirler. text-transform :lowercase =>küçük harf text-transform :uppercase =>büyük harf text-decoration : underline => Yazının altının çizili olmasını sağlar. text-decoration : overline =>Yazının üstünün çizili olmasını sağlar. text-decoration : none => Yazının herhangi bir yerine çizgi çekilmemesini sağlar.

ÖRNEK

ÖRNEK2 <html> <head> <style type="text/css"> h1 {text-decoration:overline;} h2 {text-decoration:line-through;} h3 {text-decoration:underline;} h4 {text-decoration:blink;} </style> </head> <body> <h1>This is heading 1</h1> <h2>This is heading 2</h2> <h3>This is heading 3</h3> <h4>This is heading 4</h4> <p><b>Not:</b> "blink" özelliği IE de çalışmaz. Chrome veya Safari tarayıcılarını kullanınız..</p> </body> </html>

SEÇİCİLER - SELECTORS ID TİPİ SEÇİCİLER CLASS TİPİ SEÇİCİLER CSS dosyalarındaki stillerin etki edeceği elemanlar, HTML'deki "element"ler, "classlar" veya "id"lerdir. Elementler, tanımlı HTML kodlarıdır. Örneğin a, h1, body, div, p... Bu elementlere etki edecek CSS kodları ise şu şekilde tanımlanır: h1 {..............;}         p {............;}         body {..............;}

ID SEÇİCİLER CSS dosyasında bir idye etki edecek kodu yazmak için başa diyez (#) işareti koyulur. ÖRNEK

Class seçiciler Bu seçiciyi sayfanızdaki h1 gibi etiketlerin tümünün aynı olmasını istemediğiniz durumlarda kullanabilirsiniz. Böylelikle genel bazı özellikleri koruyarak farklı özellikleri değiştirebilirsiniz. Sınıf seçicisinin iki türü vardır. Class seçiciler . İle başlar

Div Nedir? HTML' de tasarımlarımızı sağa, sola hizalamak, nesneleri ve yazıları dilediğimiz koordinatlara yerleştirmek için kullanılan ve az kod ihtiva etmesi ve Google tarafından tavsiye edilmesi ve sevilmesi nedeniyle son zamanlarda gündeme gelen bir kodlama biçimidir. CSS dediğimiz stil kodlamasıyla tam uyumlu olması nedeniyle de table yani hücre sistemlerinin yerini hızla almakta olan alternatif bir tag' dir. Kullanımı eski tip table kullanımına göre daha fazla bilgi ve tecrübe gerektirmesi nedeniyle çoğu web tasarımcılara zor geldiğinden div kullanımı çok fazla yaygınlaşamamaktadır

Devamı Eklenecek

KAYNAK SİTELER http://www.cssornekleri.com/ www.w3schools.com/css/ http://www.fatihhayrioglu.com/css-dersleri/