Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
IV. BİYOTEKNOLOJİ VE GEN MÜHENDİSLİĞİ
Advertisements

MOLEKÜLER SİSTEMATİK NEDİR ? NEREDE VE NASIL KULLANILIR?
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Klonlama
DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
MAYOZ BÖLÜNME
TRANSGENİK BİTKiLER.
Genetik Mühendisliği İyi seyirler….
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
GENETİK KOPYALAMA.
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
MAYOZ BÖLÜNME.
AFLP (Amplified Fragment Lenght Polymorphism)
Gen Klonlama.
MUTASYON ve MODİFİKASYON
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
Hücre.
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
ANA SORU: Bir genin kopyalanması (duplikasyonu) nasıl kansere neden olur?
Serdar SARICI VİRÜSLER Serdar SARICI
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ. PROKARYOT VE ÖKARYOTLARIN ÖZELLİKLERİ  PROKARYOT HÜCRE  Çekirdeği olmayan hücrelere prokaryot hücre denir.  DNA’larını çevreleyen.
Modern Genetik Uygulamaları
Coğrafya Performans Ödevi
HÜCRE NEDİR?.
biyoteknoloji ve önemi
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
C-KONJUGASYON Genetik bakımdan seks ayrıcalığı gösteren iki bakteri hücresinin yan yana gelip aralarında oluşacak geçici bir hücre birleşmesi ile bakteriden.
PROTEİNLER
2.Bölüm Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar. Giriş  Bilim olarak biyoloji ve yararlandığı dallar ve GDO üretim sebepleri  Genin tarihçesi ve GDO  GDO.
BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ İNSAN HAYATINA ETKİLERİ
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
B- GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve REKOMBİNANT ÜRÜNLER
Gen Klonlama Basamakları
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
RİSKLER Transgenik ürünlerin toksik ve allerjen etkileri.
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji-1
MAYOZ BÖLÜNME.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YENİLİK VE İLERLEMELER
Rekombinant DNA Teknolojisi ya da Genetik Mühendisiliği
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN.
GENETİK KOPYALAMA.
Genetik kopyalama (klonlama).
BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin.
1. DERS: DNA RNA GEN KROMOZOM GENETİK VE BİYOTEKNOLOJİ.
Gen Teknolojilerinin Diğer Uygulama Alanları. GEN KLONLAMASI Gen klonlamasında önemli olan aşamalar kısaca şöyledir (genel prensipler). 1) Gen taşıyan.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
KALITSAL MADDE PROF. DR. SERKAN YILMAZ.
DNA 2 Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Bir canlıya ait tüm özellikler DNA’da saklanır. Bir canlıya ait tüm.
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
BİYOTEKNOLOJİ VE GEN MÜHENDİSLİĞİ
BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ ve GÜNÜMÜZE YANSIMALARI
Kendi genomunda başka bir organizmaya ait rekombinant bir geni taşıyan hayvanlara transgenik hayvanlar denir Gen transferi bir hücreli dönemdeki fertilize.
“Memeli hayvanların klonlanması genetik olarak mümkün değil.” James McGrath ve Davor Solter Science, 14 Aralık 1984.
Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara.
Sunum transkripti:

Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği Biyoteknoloji; canlıların genetik yapısında istenilen yönde değişiklikler yaparak biyolojik bir sistemin ya da yapının endüstriyel boyutta kullanılmasına yönelik yöntemleri kapsar. Biyoteknoloji gen mühendisliği yöntemlerini araç olarak kullanır. Gen mühendisliği; canlıların kalıtsal özelliklerinin değiştirilerek onlara yeni işlevler kazandırılmasına yönelik araştırmalar yapan bir bilim alanıdır.

Gen mühendisleri tarafından genleri değiştirilen canlılara genetiği değiştirilmiş organizmalar(GDO) veya transgenik organizmalar adı verilir. HAYVAN VE BİTKİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN ISLAH YÖNTEMLERİ Melezleme Yapay döllenme Poliploidi Gen aktarımı Klonlama

Bitki ve Hayvanlarda Klonlama Bilim insanları bir genle ilgili çalışma yapabilmek için o genin üzerinde bulunduğu DNA parçasını kopyalar.Bu işleme gen klonlaması denir. Klonlamada plazmitler kullanılır.Plazmitler; bakterilerde kromozom dışında bulunan, kendi kendine bölünebilen küçük halkasal yapıda DNA’lardır.

Gen klonlanmasında takip edilen aşamalar: Kullanılacak plazmit bakteriden ayrıştırılır. Klonlanacak geni taşıyan DNA parçası ve plazmit aynı restriksiyon enzimleriyle kesilir. Klonlanacak gen ve kesilen plazmit ligaz enzimi ile birleştirilir. Genetiği değiştirilmiş plazmit (Rekombinant DNA) bakteri hücresine tekrar aktarılır. Bakteri, klonunu oluşturmak üzere kültürde çoğaltılır.

Bakteri ile DNA Klonlanması Rekombinant DNA Klonlanacak DNA Plazmit Seçici Besiyeri Rekombinant DNA Taşıyan Bakteri

Gen klonlama araçları olarak; Bakteriler Virüsler Mikroenjeksiyon yöntemi (çok ince iğne yapısına sahip mikroenjektör ile hücre zarı geçilerek doğrudan çekirdeğe rekombinant DNA aktarılmasıdır) kullanılmaktır.

Bir Klon Örneği; “DOLLY”

Gen Mühendisliği Uygulamalarının Sağladığı Yararlar Tıp alanındaki uygulamalar:insülin hormonu, büyüme hormonu, interferon üretimi Endüstri alanındaki uygulamalar:enzim üretimi Tarım alanındaki uygulamalar:böceklerle mücadelede toksin üretimi Çevre alanındaki uygulamalar:doğadaki zehirli artıkların temizlenmesinde görevli mikroorganizma üretimi

GENOM PROJESİ Genetikçiler bir organizmanın genomundaki tüm genleri sistematik olarak tanımlamak ve haritalamak için projeler geliştirmişlerdir. Genom projelerinin en iyi bilineni ve en büyüğü İnsan Genom Projesi (İGP) dir. İGP çalışmaları, insan genomundaki tüm DNA baz dizilimini belirleyerek kalıtsal hastalıklardan sorumlu genlerin tanımlanması ve haritalanması amacıyla 1990 yılında başlatılmıştır.

DNA Parmak İzi DNA parmak izi yöntemi; bir insanın DNA’sını oluşturan baz sırasının diğer insanların DNA baz sıralarından farklı olmasına dayanır. Her bireyin DNA dizilimi, tek yumurta ikizleri hariç, kendine özgüdür.

DNA Bant Profilleri;

DNA parmak izi yönteminin kullanım alanları Annelik-babalık testleri Suçluların tespiti (tecavüz,cinayet vs) Türler arasındaki genetik bağlantıların saptanması