TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ Dr. Mustafa Ergün.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Farabi Değişim Programı Nedir
Advertisements

1. DEVRE DEĞERLENDİRMESİ
ÇEVRE ORMAN SEYYAR EĞİTİM ARACI
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
TURKEY Black Sea Mediterranean Sea Use the BUCKET in the
AB TÜRKİYE ODA FORUMU TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYONU Dr. Mustafa LALE Sanayi Dairesi Başkanı 16 Kasım 2009, İSTANBUL.
TÜRKİYE TOPRAKLARININ AŞINIMA DUYARLILIKLARI
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
Hakem İşleri Organizasyon Şeması
TÜRK MİLLİ EĞİTİMİNİN İLKELERİ
ALTYAPI UYGULAMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI FUAT KOÇAL MÜDÜR
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU
ORGAN BAĞIŞI ile İlgili Duyarlılığın Arttırılması
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
YÖRE YÖRE HALK OYUNLARIMIZ
12 Yıllık Zorunlu Eğitime Yönelik Uygulamalar
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
AİLE HEKİMLİĞİ PİLOT UYGULAMALARINDA SON DURUM
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
DESTEK EĞİTİM ODASI Kaynaştırma eğitimine tabi olanlara sunulan bir hizmet Kaynaştırma uygulamalarının bir parçası ve tamamlayıcısı.
 Cazibe Merkezi Okullar  Hacı Rafet Gümüş Lisesinin Dönüşümü  Arzulu İlk Öğretim Okulunun Durumu.
Sabancı Gönüllüleri Programı nedir? Tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı İki ana platform 1.Online eğitim 2. Gönüllülük Projeleri.
İMC MÜHENDİSLİK PROJE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
YOZGAT İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İSTATİSTİK BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA HOŞ GELDİNİZ.
Bina yüzölçümü ve bahçe yüzölçümü hakkında bilgi sahibi olmayan okul müdürlükleri Müdürlüğümüz Yatırım Tesisler Bölümünden bilgi edinebilirler.
1071 YBO - EĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
YEŞİLPINAR MİRİOĞLU ÇOK PROGRAMLI LİSESİ
Matematik ve Fen Bilimleri Proje Çalışması
AKREDİTE ODA VE BORSALAR
İLKÖĞRETİM TAŞINILAN MERKEZ OKUL SAYISI TAŞINILAN OKUL /YERLEŞİM BİRİMİ SAYISI ÖĞRENCİ SAYISI TAŞINILAN MERKEZ OKUL SAYISI.
Strateji Geliştirme Başkanlığı DÖNER SERMAYE DAİRE BAŞKANLIĞI.
Erasmus Hareketliliği Kapsamında Türkiye’ye Gelen Öğrenciler
ÇORUM İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. Sağlık Bakanlığı Özel Sektör Tetra Pak Ltd. Şti. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tıp Fakültesi Osteoporozdan Korunma ve Osteoporozlular.
Türk Milli Eğitiminin Genel Yapısı
KIRSAL KESİMDE EĞİTİM.
1 BRİFİNG “” Mustafa Kemal Atatürk “En büyük sava ş, cahilli ğ e kar ş ı yapılan sava ş tır.” Mustafa Kemal Atatürk Dursunbey İlçe Milli Eğitim.
1 ERENLER İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE/İSTATİSTİK BİRİMİ.
HAZIRLAYAN: Emine YİĞİT
OKULÖNCESİ İLKOKUL/ORTAOKULORTAÖĞRETİM KURUMLARI ESKİŞEHİR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ.
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A. Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ “ ENERJİ DAĞITIMINDA KAMUNUN ROLÜ” 02 ARALIK 2005 İSTANBUL.
PROJESİ AÇILIŞ TOPLANTISINA HOŞ GELDİNİZ Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Tarafından Finanse Edilmektedir. Üçkuyu Mesleki ve Teknik Anadolu.
Türkiye’de Diş Macunu Kullanım Miktarı Türkiye’de kişi başına yılda 1 tüp (90 gram) diş macunu düşüyor... Bu oran Rusya’da 293 gr, Çin’de 180 gr, Filipinler’de.
(with Istanbul, Ankara, and Izmir divided for electoral purposes)
TSE K TS 825 ÖZEL DURUMLAR Özel durum 1: Belediye ve mücavir alan sınırları dışında, köy yerleşik alanları civarında ve mezralarda 2 kata kadar.
There are eighty-one provinces in turkey MEDITERRANEAN REGION: ADANA,ANTALYA,BURDUR,HATAY, ISPARTA,KAHRAMANMARAŞ,KİLİSİ, MERSİN,OSMANİYE BLACK SEA REGION.
1739 M İ LL İ E Ğİ T İ M TEMEL KANUNU SORU VE AÇIKLAMALI CEVAPLARI AAte ş AHMET ATEŞ AHİ EVRAN İLKOKULU+ORTAOKULU OKUL MÜDÜR.
Türkiye’de Yoksulluk ve “Yoksulluğun Yönetilmesi” Mustafa Sönmez Ekim 2016.
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Okul Öncesi Eğitim Dr. Burcu Çabuk.
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
3. ÜNİTE TÜRKİYE’DE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ÖRGÜTLENME VE MEVZUAT.
Aracı Şehirler MEWA Bölgesel Forumu 22/09/2017 Nevşehir
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ YASAL TEMELLERİ VE SORUNLARI
KANUNLARDA OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
Türkiye’de Yoksulluk ve “Yoksulluğun Yönetilmesi” Mustafa Sönmez Ekim 2016.
TÜRKİYE’DE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
TÜRK MİLLÎ EĞİTİM SİSTEMİNİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
FARABİ KURUM KOORDİNATÖRLERİ TOPLANTISI
KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ (KÜSİ)
Türkei mit Koch International
Sunum transkripti:

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ Dr. Mustafa Ergün

Türkiye 814.578 km2 Nüfus 73.000.000 0-14 yaşlarında 29 % 15-64 yaşlarında 65 % 65 + 6 % Turkey's land mass is 814.578 sq.km. The European and Asian sides are divided by the Bosphorus, the Sea of Marmara and the Dardanelles.

1739 sayılı MİLLİ EĞİTİM TEMEL KANUNU I - Kanunun kapsamı:   Madde 1 - Bu kanun, Türk milli eğitiminin düzenlenmesinde esas olan amaç ve ilkeler, eğitim sisteminin genel yapısı,öğretmenlik mesleği,okul bina ve tesisleri, eğitim araç ve gereçleri ve Devletin eğitim ve öğretim alanındaki görev ve sorumluluğu ile ilgili temel hükümleri bir sistem bütünlüğü içinde kapsar.

Türk Eğitim Sisteminin Temel İlkeleri a-Genellik ve Eşitlik ı- Demokrasi Eğitimi b-Ferdin ve Toplumun İhtiyaçları j-Bilimsellik c-Yöneltme k-Planlılık d-Eğitim Hakkı l-Karma Eğitim e-Fırsat ve İmkan Eşitliği m-Okul ve Ailenin İşbirliği f-Süreklilik n-Her Yerde Eğitim g-Atatürk İlkeleri ve Türk Milliyetçiliği i-Laiklik

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI (2006) Bu program okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 36-72 aylık çocukların psikomotor, sosyal-duygusal,dil ve bilişsel gelişimlerinin desteklenmesini, özbakım becerilerinin kazandırılmasını ve ilköğretime hazır bulunuşluklarının sağlanmasını amaçlamaktadır. 36-72 Aylık Çocuklara Yöneliktir. Bu yaş grubunun tümü için tek bir okul öncesi eğitim programı hazırlanmıştır.Öğretmenin bu programdan, kendi grubundaki çocuklar için, onlara uygun olan amaç ve kazanımları seçmesi gerekmektedir.

B-İLKÖĞRETİM

İlköğretimin son ders yılının ikinci yarısında öğrencilere, orta öğretimde devam edilebilecek okul ve programların hangi mesleklerin yolunu açabileceği ve bu mesleklerin kendilerine sağlayacağı yaşam standardı konusunda tanıtıcı bilgiler vermek üzere rehberlik servislerince gerekli çalışmalar yapılır.

Yatılı İlköğretim Bölge Okulları (YİBO) ve Pansiyonlu İlköğretim Okulları (PİO), zorunlu eğitim çağındaki (6-14 yaş) öğrencilere eğitim ve barınma imkanları sağlayan eğitim kurumlarıdır. Kırsal kesimde okulu bulunmayan, köy ve köy altı ve merkezi durumda olan yerleşim birimlerinde bulunan çocuklar ile yoksul ailelerin çocuklarının ilköğretim hizmetlerine kavuşturulmasını sağlamak amaçlanmıştır. Bu okullarda iş ve işlemler 1983 tarihli “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği”ne göre yürütülmektedir. 2006-2007 eğitim öğretim yılı başında; 300 Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda (YİBO) 4440 derslikte, toplam 136 bin öğrenci eğitim görmektedir. YİBO’larda görev yapan öğretmenlerin sayısı yaklaşık 6000’dir. 282 Pansiyonlu İlköğretim Okulu’nda (PİO), 5011 derslikte, toplam 151 bin öğrenci eğitim görmekte, 6500 öğretmen görev yapmaktadır.

2008-2009 eğitim-öğretim yılında taşımalı ilköğretim uygulamasının maliyeti 471 milyon 27 bin 463 TL`dir. 34 bin 581 yerleşim biriminden taşıma yapılmaktadır. Ülke genelinde 685 bin 978 öğrencinin taşınarak eğitimini sürdürmektedir.

Nüfusu az ve dağınık olan yerleşim birimlerinde, ilköğretime giden öğrenci sayısı az olduğundan her sınıfa çok az öğrenci düşmektedir. Bu nedenle, öğrenci sayısının çok az olduğu yerleşim birimlerinde beş derslikli okulların yapılması ve bu okullara öğretmen gönderilmesi ekonomik olmamaktadır. Bu yerleşim birimlerinde çocukların ilköğretim gereksinimini karşılamak bakımından başlıca üç yol benimsenmektedir. Bunlar, her yerleşim biriminde bir iki derslikli okullarda birleştirilmiş sınıflarda öğretim, nüfusu az ve dağınık olan yerleşim birimlerindeki çocukların şehirlerdeki okullara taşınmasıyla gerçekleştirilen taşımalı eğitim ve az nüfuslu birkaç yerleşim biriminin birlikte yararlanabileceği yatılı ilköğretim bölge okulu uygulamasıdır.

1961 programında önceki programlardan farklı olarak haftalık ders dağıtım çizelgelerinde “planlama, değerlendirme ve eğitsel çalışmalar” için belirli bir zaman ayrılmıştır. 1968 programında derslerin amaçlarının davranışa dönüştürülmesi için yakın çevre, öğretimde toplumsallaştırma, konular ve üniteler gibi esaslar üzerinde durulmuştur.

9 Yıllık Kesintisiz Eğitim (Okul Öncesi Zorunluluğu) 1961 yılında çıkarılan 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, zorunlu öğrenim süresini 7-14 yaşları arasına koyarak 8 yıla çıkardı. Ama bu 1997’ye kadar uygulanamadı. 18 Ağustos 1997 yılında çıkarılan 4306 sayılı yasa ile Türkiye’ de “ilköğretim kurumlarının sekiz yıllık okullardan oluşması, bu okullarda kesintisiz eğitimin yapılması ve bitirenlere ilköğretim diploması verilmesi” hükmü getirilmiştir. 9 Yıllık Kesintisiz Eğitim (Okul Öncesi Zorunluluğu) "Zorunlu Ana Okulları Projesi" çerçevesinde 30 ilde anaokuluna zorunlu öğrenci kaydı başladı. 81 ilde zorunlu eğitim dokuz yıla çıkartılıncaya kadar 20 bin okul öncesi öğretmeni atanacak. Zorunlu eğitim şu illerde başlıyor: "Amasya, Artvin, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Gümüşhane, Kırklareli, Kütahya, Muğla, Nevşehir, Rize, Sakarya, Sinop, Tunceli, Uşak, Yozgat, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Ardahan, Yalova, Kilis, Konya, Hatay, Ağrı, Van."