Enerji Verimliliği ve Uygulamaları İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ETRM Türkiye Elektrik Piyasası ve ETRM TRADE © EĞİTİMİ
Advertisements

İZMİR GÜNEY KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ
KAYSERİ İLİ İMALAT SANAYİ DURUM TESPİTİ ANKET ÇALIŞMASI BULGULARI KAYSO, HAZİRAN 2008.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ.
Akıllı Şebekelerde İletişim Teknolojileri
EKONOMİ BAKANLIĞI HİBE DESTEK PROGRAMLARI
Dünya Ekonomisine İlişkin Göstergeler
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
HALKBANK ENERJİ KREDİLERİ KOBİ Pazarlama Daire Başkanlığı
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
Küresel Büyüme Oranları (%)
ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU İKİNCİL MEVZUAT
2. Ankara çağrI merkezİ konferansI - KAMU
Mustafa Salman Pazarlama Müdürü 16 Eylül 2014 İstanbul
ÖRNEK FABRİKA RAPORU ENERJİ TASARRUFU ÇALIŞMASI RAPOR FORMATI
Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010 Türkiye’nin 2023 Enerji Hedefleri ve Strateji Belgesinin Değerlendirilmesi Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
Akıllı Şebekelerde İletişim Teknolojileri
Enerji Komisyonu Abant Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı 22 Kasım 2014.
GSYİH”NIN HESAPLANMASI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
SOLAREX GENSED-GÜNDER OTURUMU Türkiye’de PV Sektörü ve Geleceği
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
– Arasında Gerçekleştirilen Faaliyetler Arasında Gerçekleştirilen Faaliyetler.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU VE OSB’LERE GETİRDİĞİ YÜKÜMLÜLÜKLER
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
Dünya Ekonomisine İlişkin Göstergeler Dünya Ekonomisi Global Büyüme (%)5,23,8 Gelişmiş Ülkeler3,21,6 ABD3,01,8 Euro Alanı1,91,6 Japonya4,4-0,9.
Akıllı Tesislerde Akıllı Cihazlar. Akıllı Tesislerde Geleneksel Bir Sektör: Endüstriyel Mutfak ve Çamaşırhane 2.
Ödeme Talep Formu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü.
ELEKTRİK MOTORLARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ
ÜLKEMİZDE RÜZGAR ENERJİSİ.
GES Yatırımlarında Finansman
KURUMSAL BİLGİLER - TARİHÇE Ortaklık Yapısı
Prof. Dr. Yusuf ZEREN, Yrd. Doç. Dr. Mehmet MİMAN,
Türkiye ve Güneş enerjisi Türkiye'de güneş enerjisi ticari faaliyetler göz önüne alındığında daha çok düzlemsel güneş kolektörleri alanında gelişmiştir.
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
HAVA MALİYET HESAPLARI KOMPRESÖRLER1670 TURBO KOMPRESÖR (x2)1190 ZR 355 (x2)480 YARDIMCI ÜNİTELER120 KULE FANLARI (x2)32 SİRK. POMPALARI (x2)60 7 ATM KURUTUCU28.
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
AKENERJİ Elektrik Üretim A.Ş.,1989 yılında kurulmuştur ve Türkiye’nin ilk özel elektrik üretim şirketlerinden birisidir. Çerkezköy, Bozüyük, İzmir-Kemalpaşa’da.
ECZACIBAŞI TOPLULUĞU. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YAKLAŞIMIMIZ.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) 24/12/09.
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
Adnan BALİ Türkiye İş Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Özel Sektörün Finansman Kaynaklarına Erişimi Konferansı Diyarbakır TÜRKİYE İŞ BANKASI.
TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) 1.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 31/10/08. AKSA STRATEJİK PLANININ ŞİRKET KARLILIĞINA ETKİSİ 1.
ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ VE UYGULAMALARI 1.
KOSGEB ve Kuruluş Amacı KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Düzce’de 2012 yılında faaliyete başlamıştır. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
- 1 - ESKI Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
SON VERİLERLE TÜRKİYE ve ESKİŞEHİR
YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI)
MALİ POLİTİKALARIN KAMU HASTANELERİNE YANSIMALARI
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Elektrik Piyasalarında Sorun Ne?
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması)
LİSANSLI DEPOCULUK SİSTEMİ TÜRKİYE ÜRÜN İHTİSAS BORSASI
Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri.
Tarım sektörünün önemi
Çalışma Soruları.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

Enerji Verimliliği ve Uygulamaları İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kocaeli İl Müdürlüğü Enerji Verimliliği ve Uygulamaları İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü 11 Mayıs 2015

Sanayide Tüketilen Enerji (2012) NİHAİ ENERJİ NET ELEKTRİK TÜKETİMİ Kaynak: ETKB Enerji Denge Tabloları ve TÜİK, 2012

Türkiye’de Sanayide Tüketilen Nihai Enerjinin Sektörel Dağılımı (2012) Sanayide kullanılan elektriğin %70’inin elektrik motorlarında tüketildiği göz önüne alındığında ülkemizin toplam net elektrik tüketiminin yaklaşık %35’i motorlarda tüketilmektedir. Sanayide elektrik motorlarında tasarruf potansiyeli > 1 milyon TEP/yıl Kaynak: Enerji Denge Tablosu, 2012, ETKB

Kocaeli’de Tüketilen Nihai Enerjinin Sektörel Dağılımı (2014) Türkiye’de kullanılan elektriğin %47,4’ü sanayide kullanılırken Kocaeli’de bu oran %76’ya çıkmaktadır. Lineer bir yaklaşımla bu durumda ilimizde kullanılan elektriğin %50’si motorlarda tüketilmektedir.

2012 verilerine göre Ülkemizde 195 milyar kWh, İlimizde ise 12 milyar kWh elektrik kullanılmaktadır Kocaeli Sanayi Sicil verilerine göre en çok elektrik tüketen iller arasında 4. sırada yer almaktadır

Motor Kullanım Alanları KOMPRESÖRLER PRESLER POMPALAR FANLAR DEĞİRMENLER

Mevcut Durum Ülkemizde sanayi elektrik tüketiminin %70’i, toplam net elektrik tüketiminin %36’sı üç fazlı asenkron elektrik motor sistemlerinden kaynaklanmaktadır. Türkiye’de kullanılan elektriğin %47,4’ü sanayide kullanılırken Kocaeli’de bu oran %76’ya çıkmaktadır. Lineer bir yaklaşımla bu durumda ilimizde kullanılan elektriğin %50’si motorlarda tüketilmektedir. 2012 verilerine göre Ülkemizde 195 milyar kWh, İlmizde ise 12 milyar kWh elektrik kullanılmaktadır Bir yılda piyasaya 1,5 milyon motor girmektedir Yüksek verimli motor için gereken ilave maliyetin geri dönüş süresi 5,5 ay Hâlihazırda sanayide kullanımda olan yaklaşık 15 milyon verimsiz elektrik motoru bulunmaktadır Bu motorların tamamı verimli olanlarıyla değiştirilirse yılda 8 milyar TL elektrik tasarruf potansiyeli bulunmaktadır Yatırım geri dönüş süresi 1,5-2 yıl olarak öngörülmektedir Verimsiz 6 milyon motor dönüştürülürse, 460.000 ton CO2 emisyonu azaltımı öngörülmektedir

Kayseri OSB Pilot Çalışması Türkiye Kalkınma Bankası ve Diğer Bankalar Sanayide Kullanılan Düşük Verimli AC Elektrik Motorlarının Daha Yüksek Verimli Olanlarıyla Değiştirilmesi: Kayseri OSB Pilot Çalışması Kayseri OSB Pilot Çalışması 130 KOBİ Türkiye Kalkınma Bankası ve Diğer Bankalar KOSGEB ORAN OSB Müdürlüğü Kredi faizleri için firmalara hibe desteği “Sanayide Elektrik Motor ve Motor Sistemlerinin Dönüşümü” konusunun 2015 yılı destek programları kapsamına alındı - 130 firmada enerji verimliliği etüt çalışması Kalkınma Bankası kredileri için firma yatırım değerlendirme anketi

Piyasa Gözetimi ve Denetim İthalat Denetimleri İç Piyasa Denetimleri Uygunluk Değerlendirmesi Laboratuvar Alt Yapısı Denetçilerin Uzmanlaştırılması Sektörün Uygunluk Seviyesinin Arttırılması için Denetimlerin araç olarak kullanılması PGD (Piyasa Gözetimi ve Denetimi Kuruluşu)’den sorumlu Yetkili Kuruluşlarla sektörü bir araya getiren platformların kurulması gibi başlıklar altında elektrik motorlarının denetim faaliyetleri yürütülecektir.

Sanayide kullanılan 7,5 kW ve üzeri AC motorlarına ilişkin envanter çıkarılması BST İl Müdürlükleri işbirliğiyle saha çalışmaları yapılarak motor envanterinin 2015 yılı sonuna kadar çıkarılması öngörülmektedir. Bununla ilgili ilk çalışma Kayseri İl Müdürlüğü tarafından yapılmıştır

Sanayi Sicil Belgesi Türkiye Genelinde 130.000 sanayi işletmesine sanayi sicil belgesi verilmiştir. İlimizde ise bu sayı 3000’i bulmuştur. Sanayi Sicil Belgesi alan firmalar aşağıdaki avantajlardan faydalanır: Sanayi tarifesi elektrik kullanımı (%20) KDV Muafiyeti Devlet ihalelerine katılım

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kocaeli İl Müdürlüğü Teşekkürler…