OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI İdareci-Öğretmen Semineri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ
Advertisements

Ergenlik ve Şiddet Dr. Nevin Dölek.
Şİddet Muhammet GÜLER.
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme
TELEVİZYON VE İNTERNETİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ
OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
ZORBACA DAVRANIŞLAR.
Ş İ D D E T ŞEHİTKAMİL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ve AİLE İÇİ İLİŞKİLER
Okullarımızda Yaygın Bir Sorun:
GELİŞİM PİSKOLOJİSİ.
KONU : ÖĞRENCİLER ARASI ARTAN ŞİDDET EĞİLİMİ
EĞİTİMDE OKUL VELİ İŞBİRLİĞİ
OKULLARDA SUÇ VE ŞİDDETİ ÖNLEME İDARECİ ve ÖĞRETMEN EĞİTİMİ
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
DEZAVANTAJLI VE RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR KİMLERDİR?NASIL TESPİT EDİLİR?
OKUL KURALLARIMIZ.  Okul işleyişi,eğitimin kesintiye uğramaması,çocuğumuzun grubuna ve öğretmenine daha kolay ve çabuk uyum sağlaması açısından aşağıda.
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
RİSKLİ DAVRANIŞLAR NEDİR?
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI Lise Öğrencileri Semineri
ÇOCUKLARDA SALDIRGANLIK VE ŞİDDET
ŞİDDETİ TANIMA VE ÖNLEMEDE ÖĞRETMENİNİN ROLÜ
AKRAN ZORBALIĞI.
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI İlk-Ortaokul Öğrenci Semineri
AİLE VE ÖĞRETMENE DÜŞEN YÖNÜ İLE AKRAN ZORBALIĞI
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
Mustafa kemal Akbay İlköğretim Okulu Veli Toplantısına Hoş Geldiniz.
SUÇ VE ŞİDDET.
AİLE İÇİ ŞİDDET.
ZORBALIK.
KISKANÇLIK VE UTANGAÇLIK. KISKANÇLIK  İnsanların sahip oldukları ya da sahip olmak istedikleri şeyleri paylaşma durumunda kaldıklarında duydukları hisler.
SINIF SINIF YÖNETİMİ YÖNETİMİ
ŞİDDET NEDİR???.
Suç ve şiddet nedir? Çocuğun yakalanması ya da yakalanmamasına, polisle başının derde girmesi ya da girmemesine bakmaksızın hayatı boyunca bir kez suç.
Kişisel Rehberlik Uygulamaları
Otizmin nedenleri, belirtileri ve tanılama
OKUL KORKUSU VE BAŞ ETME YOLLARI
ERGENLERDE MADDE KULLANIMI Sosyal Hizmet Uzmanı Ercan Mutlu
ŞİDDET eğilimi olan ve SUÇA itilen çocuk ve gençler
ŞİDDETİ TANIMA VE ÖNLEMEDE ÖĞRETMENİNİN ROLÜ
Ailenin Çocuğun Başarısındaki Rolü ,Sağlıklı İletişim ve Aile Sağlığı
GENEL ÖNERİLER. ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE NE TÜR PROGRAMLAR/ MÜDAHALELER ETKİLİ? BİREYSEL DÜZEYDE MÜDAHALELER: Bu kategorideki programlardan/müdahalelerden.
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
REHBERLİK SERVİSİ Kübra KARAKALE. “ REHBERLİK SERVİSİ ” NEDİR? Rehberlik servisinde öğrencilerimize çalışmalar ve etkinlikler yapılır. Öğrencilerin gelişim.
MURAT KARADUMAN AFYONKARAHİSAR REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
SERVET AKAYDIN ORTAOKULU
GÜNDEM 1.Açılış 2.Yeni müfredat programı 3.Öğrencilere evde yapılacak rehberlik çalışmaları 4.Eğitim öğretim çalışmalarının ailede de desteklenmesi 5.Ailede.
ZORBALIK VE ZORBALIKLA MÜCADELE
ZORBA OLMA! KANKA OL!.
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI Ortaokul Öğrenci Semineri
ÇOCUKLARDA SALDIRGANLIK VE ŞİDDET
ŞİDDETİ TANIMA VE ÖNLEMEDE ÖĞRETMENİNİN ROLÜ
OKUL VE ÇEVRE GÜVENLİĞİ SEMİNER KONUSU
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
ORTAOKUL BEŞİNCİ SINIF OKULA UYUM PROGRAMI
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ ADIYAMAN
ZORBALIK –AKRAN ZORBALIĞI VE BAŞ EDEBİLME YÖNTEMLERİ
AKRAN ZORBALIĞI.
DEVAMSIZLIK NEDENLERİ VE GİDERİLMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI İlk-Ortaokul Öğrenci Semineri.
OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA
Şiddetin Birey Üzerindeki Etkileri AD ve SOYAD: Yunus Emre Ataman Sınıf:9/E No:640 Ders: Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü.
ZORBA OLMA, ARKADAŞ OL… MuRaT BaYHaN Psikolojik Danışman ADNAN KAHVECİ İLKOKULU Rehberlik Servisi.
İDARECİ EĞİTİMİ.
SAVUR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI Öğrenci Semineri
Sunum transkripti:

OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI İdareci-Öğretmen Semineri

OKULLARDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI

Şiddet, saldırganlığın eyleme dönüşmüş şeklidir.

Disiplin Aracı Olarak Şiddet Şiddet davranışlarınn çoğu öğrenilmiş davranışlardır. Evde ve okulda şiddet kullanımına tanık olan çocuk, yetişkinliğinde bunu sorun çözmede doğal bir seçenek olarak görmektedir. Ayrıca babasının annesini dövdüğünü gören erkek çocuklarda ileride eşini dövme olasılığı yedi kat artmaktadır.

ZORBALIK Zorbalık güçlü durumdaki bir kişi/kişilerin kendi kazançları veya keyifleri için karşı koyma gücü olmayanlara karşı sıkıntı vermek niyeti ile fiziksel, psikolojik, sosyal veya sözel olarak tekrarlanan saldırısıdır.

Zorbaca Davranışın 3 Özelliği 1. Tek bir saldırganca eylem yerine, uzun süreli olarak uygulanması 2. Güç eşitsizliği- güçlünün güçsüze saldırması 3. Sözel ,fiziksel ve psikolojik olması Ayrıca yapılan araştırmalara göre kız öğrencilerde zorbalık genellikle sözel olarak kendini gösterirken erkek öğrencilerde fiziksel olarak ortaya çıkmaktadır.

ZORBALIĞIN YÖNÜ GÜÇLÜDEN GÜÇSÜZE DOĞRUDUR.

ŞİDDET/ZORBALIK ÇEŞİTLERİ

Müdahale Okul içinde zorbalığa müdahale edilmesinin belirlenmesi amacı ile öğrencilere öğretmenlerin veya diğer öğrencilerin zorbalığı durdurup durdurmadıkları sorulduğunda öğrencilerin sadece dörtte biri zorbalığın öğretmenler (%25.23) tarafından sık sık veya hemen her zaman durdurulmaya çalışıldığını söylemiştir.

Zorbalığın Nedenleri Okul: Öğretmen moralinin düşük olduğu, öğretmenlerin sık değiştiği, tutarsız disiplin metodlarının uygulandığı, yetersiz gözetimin olduğu, çocukların bir birey olarak farkedilmediği okullarda zorbaca davranışların yüksek olduğu bulunmuştur.

Zorbaca davranışların sıklığına bakıldığında özel okul ve devlet okulu arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Zorbaca davranışlar özel okullarda da yaygın olarak görülebilmektedir.

Zorbalığın Nedenleri Aile: Babanın olmaması, anne babanın ölümden ziyade boşanma nedeniyle kaybı, depresyon yaşayan anne, şiddete uğrayan anne, evlilik huzursuzlukları, ailenin kalabalık olması, sosyo-ekonomik sorunlar… Aşırı korumacı veya aşırı serbest veli tutumları

Zorbalığa Maruz Kalmış Olmanın Belirtileri Temel Belirtiler: Lakap takılması, alay edilmesi, sataşılması, tehdit edilmesi, emir verilmesi, dışlanması, oyunlara alınmaması veya oyunlardan çıkarılması, dövülmesi, kitaplarının veya diğer eşyalarının alınması , tahrip edilmesi, vücudunda yara , bere, çürük ve tırnak izi olması,elbiselerinin yırtılması...

Zorbalığa Maruz Kalmış Olmanın Belirtileri teneffüslerde genellikle yalnız olması; sınıfta hiç yakın arkadaşının bulunmaması takım oyunlarına seçilmemesi teneffüslerde öğretmenlere yakın olmak istemesi sınıfta konuşma zorluğu çekmesi korkulu,mutsuz ve gözü yaşlı yüz ifadesi okul başarısının aniden veya yavaş yavaş düşmesi yaşıt grupları içinde kendini göstermekten kaçınması

Önleme Önerilerin belli başlı ortak noktaları şunlardır: (1) Okulun zorbalık problemini kabul etmesi. İdareciler, öğretmenler arasında zorba/ mağdur problemine yönelik farkındalık sağlanması (2) Okulda zorbalığın kabul edilmediği ve mutlaka engelleneceği anlayışının yerleştirilmesi (3) Okulda kuralların açık, öğrenci gözetiminin sağlam olması (4) Zorbalığın rapor edilmesi ve takip edilmesi

Öğretmenler okuldaki şiddet durumunda nasıl hareket etmelidir? Soğukkanlı olmalısınız Kavga eden öğrencileri güvenli bir ortama alın Sakinleştirin Güven mesajı verin Öğrencileri sıra ile koşulsuz dinleyin Size gelebilecek anlık tepkilere hazırlıklı olun Objektif davranın,(öğrencinin okuldaki başarı düzeyi vb. özelliklerinden bağımsız) Konuşarak birbirlerini anlamalarına ve problemlerini çözmelerine fırsat tanıyın ya da ortam sağlayın Çok özel bir durum varsa okul rehberlik servisine bildirin

Şiddet Davranışının Veli İle Paylaşımı Öğretmen şiddet olayında öğrencinin velisini okula çağırdığı durumlarda veliyi paniğe ve öfkeye sevk edecek sözlerden kaçınması önemlidir. Öğretmenlerin veliler ile yaptığı görüşmelerde öğrencinin mutlaka oda dışına çıkarılması gerekmektedir. Öğrenci şiddete devam etmemesi için veliyi kurtarıcı olarak görmemelidir. Velinin gerektiğinde yaptırım uygulayacağını bilmelidir.

Şanlıurfa Rehberlik ve Araştırma Merkezi