SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SELİM İLERİ.
Advertisements

Hayatı Edebi Yaşamı Eserleri Ödülleri
Powerpoint Uygulaması
VII. Geleneksel TED İ stanbul Koleji Kitap Haftası Ocak 2014.
Hayatı Eserleri Ödülleri
 Sevinç Çokum 25 Ağustos 1943’te İstanbul Beşiktaş’ta dünyaya geldi.  Üç kız evlada sahip olan ailenin en küçük çocuğudur.  Beşiktaş Büyük Esma Sultan.
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
AHMET HAŞİM (1885 – 1933).
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Kitabın konusu: Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi.
ÖZEL YAŞAMI Gülay ERYENTÜ 10 FB-B 31
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
MAVİSEL YENER.
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
BİYOGRAFİ NEDİR? , BİYOGRAFİ ÖRNEĞİ,
ASLI DER.
ÇAĞDAŞ EDEBİTAYIMIZIN ÇAĞDAŞ İNSANI
Tarık Buğra'nın Hayatı, Eserleri, Edebi Kişiliği
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
PEYAMİ SAFA.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
HAYATI, ESERLERİ VE SANATI
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
Hayatı,Eserleri,Çalışma Yöntemi
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
15 Eylül15 Eylül 1890 – 12 Ocak Ocak1976.
MELİKE KARACA FİZİKOKİMYA.
FETHİYE MEHMET ERDOĞAN ANADOLU LİSESİ MÜCAHİD SERÇEK TÜRK ED. ÖĞRT.
FETHİYE MEHMET ERDOĞAN ANADOLU LİSESİ MÜCAHİD SERÇEK TÜRK ED. ÖĞRT.
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
Kemal sunal’ ın hayatı 1944 yılında İstanbul’da doğdu. Vefa Lisesi’nden mezun oldu. Sanat hayatı, “Zoraki Tabip” adlı tiyatro oyunuyla başladı.
NECİP FAZIL KISAKÜREK.
Yahya Kemal Beyatlı HAYATI.
NAMIK KEMAL.
Miyase Sertbarut 1963 yılında Ceyhan’da doğdu. Evin en küçük kızıydı. İlkokula bir köy okulunda başladı. Köpeği Karabaş’ı ve Pamuk’u hiç unutmadı. Ankara,
Bireyin İç Dünyasını Esas Alan Eserler
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
Servet-İ fünun edebİyatI
Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
ORHAN KEMAL HAYATI VE ESERLERİ
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında, Selanik'te Kocakasım Mahallesi, Islahhane Caddesi'ndeki üç katlı pembe.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
Ahmet Kutsi Tecer.
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
Gülayşe Koçak ‘‘Dünyanın en başarılı yazarlarının bile defalarca reddedildiğini bilmeliyiz. Reddedilmeyi göze almazsak, yazamayız.’’
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu 1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu. Az topraklı köylü bir ailenin çocuğu. 1948'de Gönen.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
AD :BERNA SOYAD :DAL SıNıFı :9-A KONU :ORHAN VELI'NIN HAYATı.
 Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra meydana gelen yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatı etkisi altında gelişmiştir. Bu etki,
Biyografi Nedir? Ünlü bir yazarın, oyuncunun, bilim insanının, profesörün, tarihçinin kısaca önemli insanların hayatını başka.
Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitim alan Çınaroğlu, 1961 senesinde buradaki eğitimini tamamladıktan sonra grafiker olarak çalışmaya başladı
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
HALİDE EDİP ADIVAR.
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
Yaşar Kemal Hayatı  1922’de Osmaniye’nin Hemite köyünde doğdu.  Asıl adı Kemal Sadık Göğceli’dir.  5 yaşında kan davası yüzünden babasını yitirdi.
Sunum transkripti:

SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL 1918 -26 ŞUBAT 1994 )

1918’de Akşehir’de doğdu. Babası Ağır Ceza Reisi olarak görev yapan Erzurumlu Mehmet Nazım Bey, annesi Akşehirli Nazike Hanım’dır. İlk ve Ortaokulu bitirdikten sonra yatılı öğrenci olarak İstanbul Lisesine kaydoldu. İstanbul Lisesi’nde Hakkı Süha Gezgin ve Pertev Naili Basatav’ın öğrencisiydi. Yazarlığa onuncu sınıfta “Tarık Nazım “ takma ismiyle hikâye ve şiirler yazmaya başladı. Okulun yatılı kısmı kapanınca Konya’ya döndü.Konya Lisesi’nden 1936’da mezun oldu. İstanbul Üniversitesi’nde Tıp Fakültesinde iki yıl okuduktan sonra Hukuk Fakültesi’ne geçti. Parasızlık nedeniyle zor bir öğrencilik dönemi geçirdi. Üç yıl sonra mezun olamadan bu okuldan da ayrıldı.

1942-1945 yılları arasında üç yıllık askeri görevi sırasında ilk piyesi ve ilk romanını yazdı.İlk eseri “Akümülatörlü Radyo” adlı bir piyesti. Şehir tiyatroları tarafından eser çevrilince onu roman haline getirmiş;böylece ilk romanı “ Yalnızlar” ortaya çıkmıştır. Askerlikten sonra (1947) İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesine kaydoldu. Burada Ahmet Hamdi Tanpınar ve Mehmet Kaplan’ın öğrencisiydi.

1948’de yazdığı “Oğlumuz” adlı öyküde; hep bir çocuk olarak görmek istedikleri oğulları Ömer’in artık yuvadan uçmak üzere olduğunu fark eden ailesinin hüznü ve bu durumu bir türlü kabul edemeyişleri anlatılır. Oğlumuz hikâyesi Cumhuriyet gazetesinin astığı yarışmada ikincilik ödülüne layık görüldü. Bu başarı ona edebiyat ve basın dünyasının kapısını açtı 1949’da ilk kitabı olan ve içinde on üç öykü bulunan “Oğlumuz”u yayınladı. Kitapta Oğlumuz,Bacanak , Havuçlu Pilav Meselesi , Martı, Sihirli Ayna , Hayat Böyledir İşte , Ömer , Çok Sonra, Fal ,Kel Melahat, İki İhtiyar ,Kara Oğlan ve Buhran olmak üzere on üç öykü vardır.

“Küçük Ağa” romanı 1963’de “Yeni İstanbul Gazetesinde tefrika edildi “Küçük Ağa” romanı 1963’de “Yeni İstanbul Gazetesinde tefrika edildi. 1964’te Kitap halinde yayımlandı. Çok olumlu tepkiler alan roman Mehmet kaplan tarafından mezuniyet tezi olarak kabul edildi, Böylece yazarımız Yeni Türk Edebiyat Kürsüsü’nden diploma aldı.

1970’de TRT Sanat Ödülleri Yarışması’nda başarı ödülüne layık görülen “İbiş’in Rüyası”nı yayımladı. İbiş’in Rüyası’nda 1930’lu yıllarda İstanbul’da geleneksel tiyatro anlayışı ile oyunculuk yapmayı inatla sürdüren bir orta oyuncusunun çileli sanat hayatı ve fırtınalı aşkı anlatılır. Eser ,Ortaoyununun ünlü ismi Naşit Özcan’ın ve Tarık Buğra’nın hayatından izler taşır.) İbiş’in Rüyası“sanat romanı” özelliği taşır.

1985 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş yılarını anlattığı Osmancık’ı yayımlar.

Onun hikayeleri ,kuruluş,tema ve dünya görüşleri bakımından “Hikâye olma” özelliğiyle ayrı bir yer tutar her çevreden insanların günlük yaşayışlarını bir olay içinde, ön yargısız olarak

O sanatı, Kainat-ı ve insanları bir mizaca göre yeniden oluşturmaktır O sanatı, Kainat-ı ve insanları bir mizaca göre yeniden oluşturmaktır. O, toplumdaki çatışmaları , haksızlıkları sosyolojik açıdan değil, psikolojik alandan yapar. Hikaye ve romanlarında istediği titiz , yoğun, şiirli sıcak üsluba ulaştığı söylenebilir. “ Kültür Türkçesi’ni” kullanır. Çevreye ait kelime ve deyimlere yer verir.