SÖZCÜK YAPISI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

SÖZCÜĞÜN YAPISI VE EKLER.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER
Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE.
KÖK, EK,YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
SÖZCÜK YAPISI HAZIRLAYAN; ONUR BUĞTEKİN 5/A 232.
EKLER.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük diğerlerinden farklı bir yapım eki almıştır? A) İri yapılı bir ağacın gövdesine yaslandım. B) Kolu sarılı.
YAPIM EKLERİ Eklendikleri kelimelerin anlamlarını değiştiren, onlardan yeni anlamda kelimeler meydana getiren eklere yapım ekleri denir.
Ek-Fiil Ek -Fiil Nedir?.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
Aşağıdaki birleşik sözcüklerden hangisinin yapılışı diğerlerinden farklıdır? Sivrisinek Ayakkabı Karagöz Uludağ.
SÖZCÜKTE YAPI HATİCE NUR YENİLMEZ 7/A 637.
EK FİİL,BİRLEŞİK ZAMANLI FİİLER FİİLER VE FİİLİMSİLER
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
SAYILARINA GÖRE İSİMLER
İSİMLER(ADLAR).
İSİMLER(ADLAR)
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
SÖZCÜK YAPISI ...
A)Ağacın kurdu içinde olur. B)El ile gelen düğün bayram.
1 CÜMLENİN ÖGELERİ Öge: Bir cümleyi oluşturan sözcük veya sözcük gruplarına öge denir. Ögeler bulunurken önce temel ögeleri (yüklem, özne), daha sonra.
Canlı,cansız varlıklara verilen sözcüklere isim(ad) denir.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
FİİL (EYLEM).
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
SÖZCÜK YAPISI.
1.soru Hangisinin yapısı diğerlerine göre farklıdır ? A.hanımeli
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
Erciyes Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf
SÖZCÜĞÜN YAPISI.
1. 'Öğrenciler spor salonunda toplanmışlar.'' Yukarıdaki cümlede çekim eki almış kaç sözcük vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4.
‘’de’’nin Yazımı.
SÖZCÜKTE ANLAM.
1)Aşağıdaki kelimelerden hangisinin kökü fiildir?
Ekler sorular.
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Varlıkları tanıtan sozcuklere adlar yada isimler denir.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
FİİLLER. 1. I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II. Behçet Necatigil’in şiirlerini okuyorum. III. Yaz tatilin de boyun nasıl da uzamış? IV. Hastalıktan.
DİLBİLGİSİ.
SÖZCÜKTE YAPI VA EKLER.
1:000:590:580:570:560:550:540:530:520:510:500:490:480:470:460:450:440:430:420:410:400:390:380:370:360:350:340:330:320:310:300:290:280:270:260:250:240:230:220:210:200:190:180:170:160:150:140:130:120:110:100:090:080:070:060:050:040:030:020:01.
YAPISINA GÖRE CÜMLE ÇEŞİTLERİ
Fiil matik.
YAPILARINA GÖRE İSİMLERİ
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
YAPILARINA GÖRE FİİLLER TÜRKÇE / ZARFLAR (BELİRTEÇLER) Eren TAŞKAYA
YAPISINA GÖRE KELİMELER Basit Kelimeler Türemiş Kelimeler
CÜMLENİN ÖĞELERİ 1. YÜKLEM Türkçe bir cümlede, yüklem mutlaka olmalıdır. Yüklemi olmayan bir cümle olmaz. Yüklem, tümcede iş, oluş, hareket, davranış,
SIFATLAR.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
Mustafa DİNÇ Türkçe Öğretmeni
SÖZCÜĞÜN YAPISI KÖK EK GÖVDE.
TÜRKÇE’DE SÖZCÜK YAPISI
HATIRLAYALIM.
Sunum transkripti:

SÖZCÜK YAPISI

1. SORU Aşağıdaki kelimelerden hangisi türemiş bir isimdir ? A) Gözledik B) Gözler C) İnsancıl D) Bahçenin

CEVAP: C Türemiş sözcük aldığı ekle anlamı tamamen değişen sözcüktür.C seçeneğinde “İnsan” –cıl ekini almış ve insandan çok daha farklı bir kelime olan “insancıl” ortaya çıkmıştır.

2. SORU Aşağıdaki kelimelerden hangisinin kökü isimdir ? A) Çekingen B) Girişken C) Başkan D) Unutkan

CEVAP: C Çekingenin kökü çekinmek Girişkenin kökü girmek Unutkanın kökü unutmak’tır.Bu köklerin hepsi fiildir. Ancak C seçeneğindeki “Başkan” kelimesinin kökü bir isim olan “baş”tır.

3. SORU Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde türemiş yapılı bir sözcük yoktur ? A) Kedinin boynuna ciğer asılmaz. B) Ağacın kurdu içinde olur. C) Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. D) Başa gelen çekilir.

CEVAP: B Ağacın kurdu içinde olur. cümlesinde türemiş yapılı yani yapım eki alan sözcük yoktur.

4. SORU Aşağıdakilerden hangisi basit yapılı bir sözcüktür ? A) Sevgi B) Eski C) Askı D) Bilgi

CEVAP: B Sevmek-sevgi Asmak-askı Bilmek-bilgi Eski kelimesinde böyle bir durum söz konusu değildir.

5. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem yapı yönüyle diğerlerinden farklıdır ? A) Onun Bu soruyu çözeceğini zannetmiyorum. B) Bu yaştaki biri bu kadar yolu yürüyemez. C) Evimiz buradan rahatça görülebiliyordu. D) Bayrağımız şanlı şanlı dalgalanıyordu.

CEVAP: D D seçeneğindeki “dalgalanıyordu” kelimesinde hiçbir yapım eki veya benzeri bir ek yoktur.Fiil haber kipiyle çekimlenmiştir.

6. SORU Aşağıdaki altı çizgili fiillerden hangisinin kökü isim değildir ? A) Mektubu dün yolladı. B) Bahçeyi iyice suladınız mı ? C) Arkadaşımı kütüphanede gördüm. D) Etrafı güzelce temizledik.

CEVAP: C Yollamak-yol Sulamak-su Temizlemek-temiz Ancak gördüm kelimesinin kökü fiil olan görmek’tir.

7. SORU Aşağıdaki sözcüklerden hangisi yapı bakımından diğerlerinden farklıdır ? A) Askerlik B) Adıyaman C) Adapazarı D) Acıbadem

CEVAP: A B, C, D seçeneğindeki kelimeler bileşik yapılıdır.A seçeneği ise türemiş kelimedir.

8. SORU Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü isimdir ? A) Hatasız kul olmaz. B) Bir başa bir göz yeter. C) Ava giden avlanır. D) Gelen, gideni aratır.

CEVAP: C Olmaz-olmak Yeter-yetmek Aratır-aramak Fakat “avlanır” kelimesinin kökü isim olan “av”dır.

9. SORU Aşağıdaki sözcüklerden hangisi basit yapılıdır ? A) Benlik B) Gençlik C) Başlık D) Balık

CEVAP: D Benlik, gençlik, başlık türemiş kelimedir.Ancak “balık” basit yapılıdır.

10. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik isim kullanılmamıştır ? A) Bahçedeki hanımelleri çok güzel kokuyor. B) Evi çok eski olmasına rağmen sapasağlamdı. C) Üzerindeki kazak kahverengiydi. D) Anneannem bilge bir kadındı.

CEVAP: B Hanımeli, kahverengi ve anneannem kelimeleri bileşik kelimedir.Fakat B seçeneğinde böyle bir kullanım sözkonusu değildir.