REKTUM KANSERİ TEDAVİSİNDE TME’NİN LOKAL NÜKS ÜZERİNE ETKİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİS Kanserlerinde Neoadjuvan Tedavi Sonrası Kaybolon veya Küçülen Kitleler: Ne Yapalım? Dr. Erhan REİS UCK, Nisan 2014 Antalya.
Advertisements

GASTROİNTESTİNAL KANAL KANSERLİ HASTADA BESLENME DESTEĞİ
KOLOREKTAL KANSERLER PROF DR HEDEF ÖZGÜN.
PROSTAT KANSERİNDE AKTİF GÖZLEM
Meme kanserinde radyoterapi
PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİNDE YENİLİKLER
MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI.
King F. Kwong ve ark. University of Maryland
HCC’de Güncel Yaklaşımlar: KEMOEMBOLİZASYON
KANSER HASTALARINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?
Prof. Dr. Çetin Önsel İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
VAKA-1 AD, 60 yaş, E Kilo kaybı, karında müphem ağrı
Evre III’de Kombine Tedavi İçinde Cerrahinin Yeri Var mı?
Prof. Dr. Turan EGE Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
HEPATİK KOLOREKTAL METASTAZLAR
Akciğer radyoterapisi
Erken evre testİs tümörlerİnde tedavİ ve takİp
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
Laparoskopik parsiyel nefrektomi Ne kadar kolay? Ne kadar zor?
RETROPERİTONEAL YUMUŞAK DOKU SARKOMLARI
OLGU 1 Bilinen hepatit B taşıyıcılığı nedeniyle Lamivudin kullanımı olan 56 yaşında erkek hastaya, temmuz 2010’da mekanik barsak obstrüksiyonu nedeniyle.
UZUN SÜRELİ SAĞKALIM SAĞLANAN İKİ METASTATİK MİDE KANSERİ OLGU SUNUMU
PALYATİF BAKIMIN ORGANİZASYONU
SERVİKS STAGE I B2 OLGULARINA YAKLAŞIM Doç.Dr. Ayşe GÜRBÜZ.
Kolorektal Kanser Cerrahi Tedavi
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
Coşkun ve Lichtenstein herni onarım tekniklerinin uzun dönem sonuçlarının karşılaştırması Doç.Dr. Faruk COŞKUN ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ.
Cerrahi Skarda Ortaya Çıkan Nodül
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
Mehmet Mahir Atasoy Radyoloji Anabilim Dalı MALTEPE ÜNİVERSİTESİ
İZMİR MEME HASTALIKLARI DERNEĞİ
Radikal Sistektomi - Üriner Diversiyon Sonrası Geç Dönemde Gelişen Üreterointestinal Striktürün Perkütan Balon Dilatasyon İle Tedavisi Dr. Hande SEZER,
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
Kolorektal Kanser Evreleme
Akciğer Kanseri Tanı ve Tedavi Rehberi
Akciğer Kanserinde Tedavi
Meme Kanserinde Fertilitenin Korunması
Laparoskopik Lenfadenektomi: Pelvik - Paraaortik
BÖLÜM 12 Hücresel Bozukluklar (Onkoloji)
AKCİĞER KANSERİNDE İNVAZİV EVRELEME
S.S. 39 yaş, perimenopozal Sağ meme ÜİK da 2 cm düzensiz sınırlı kitle. Palpabl LAP (-). Mamografi + US: Sağ meme saat 1 hizasında 15 mm çapında malign.
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
Kesişen Alanlar “Genel Cerrahi” Dr. Osman Abbasoğlu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Türk Cerrahi Derneği Genel Sekreteri 30 Kasim 2008,
Gönül Kemikler İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü
Nasıl Yaparım? Gastroduodenal Stentleme Devrim AKINCI Hacettepe Radyoloji.
İLERİ YAŞTA RCC TEDAVİSİ
Robot Yardımlı Adrenalektomi
Göğüs Cerrahı & Akciğer Transplant Cerrahı
POSTER TEMPLATE BY: KLAVİKULA DİAFİZ PARÇALI KIRIKLARINDA KİLİTLİ PLAK UYGULAMALARIMIZIN KOMPLİKASYONLARI Giriş: Tartışma.
LİTERATÜR: 1-Stroet MA,Schreurs BW,Open Lateral clavicle resection in acromioclaviculer osteoarthritis:favourable results after 1 year Ned Tijdschr Geneeskd.
Giriş: Baker Kistini Çıkaralımmı? Metod: Tartışma ve Sonuç:
Gastrointestinal Stromal Tümör GİST
KOLON VE REKTUM KANSERLERİ
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
GASTROİNTESTİNAL STROMAL TÜMÖRLER
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
PELVİK LENF NODU DİSSEKSİYONUNDA FROZEN SECTİON FALSE NEGATİF SONUÇLAR
YUMUŞAK DOKU SARKOMLARINDA RADYOTERAPİ
Kolorektal Kanser Progresyonuna Nörogenezin Etkisi
Lokal ileri rektum kanserlerinde neoadjuvan kemoradyoterapi öncesi ve sonrasında serum lenfosit oranları ile intratümöral lenfosit yanıtı ve tümör regresyon.
RADYASYON Onkolojisinin
KARACİĞER TÜMÖRLERİNDE TEDAVİ
SANTRAL SİNİR SİSTEMİ TÜMÖRLERİ
Tiroid Kanseri Tüm endokrin organ kanserleri arasında en sık görülen kanser türü Tiroid Kanseri: Diferansiye tiroid kanseri %90 Papiller tiroid kanseri.
RADYOCERRAHİ UYGULANAN AKROMEGALİ HASTALARININ KLİNİK VE LABORATUVAR İZLEMİ 
 MELİHA MELİN UYGUR1, DİLEK GOGAS YAVUZ1, DİLEK DERELİ YAZICI1, OĞUZHAN DEYNELİ1,
20. Ulusal Cerrahi Kongresi Nisan 2016 Titanic Deluxe Otel ve
Mide Kanseri Cerrahisinde Konversiyon Tedavisi
ÜRİNER İNKONTİNANS TANI VE TEDAVİSİ DR.V. LALE BAKIR S.B.Ü.HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ.
Kemoterapi: yeni standart olabilir mi, niçin?
Sunum transkripti:

REKTUM KANSERİ TEDAVİSİNDE TME’NİN LOKAL NÜKS ÜZERİNE ETKİSİ ANKARA ONKOLOJİ HASTANESİ 5.CERRAHİ KLİNİĞİ M.Çamlıbel, B.Kuru,M.A.Gülçelik,H.Alagöl

Rektum kanserinin cerrahi tedavisinde 4 temel ilke söz konusudur 1. Tümörün en-blok çıkartılması. 2. İyi bir lokal kontrol. 3. Sfinkter koruyucu cerrahi. 4. Otonom sinir sisteminin korunması.

Rektum kanserinde tedavi başarısının en önemli ölçütü lokal nüks oranıdır. Konvansiyonel(non-tme)cerrahi sonrası lokal nüks oranları çok yüksektir.(%20-45) Adjuvan tedaviler ise olumlu katkılarına rağmen lokal nüksü yeterli düzeye düşürememektedirler.

1978’de Dr. Heald tanımladığı total mezorektal eksizyon ameliyatı (TME) ile hem lokal nüks hem de sağ kalım açısından çok önemli gelişmeler sağlamıştır.  

Heald’ın Basingstoke deneyimini takiben 1990 yılından sonra TME tekniğini uygulayan birçok merkez tek başına cerrahi tedavi ile elde ettikleri sonuçları yayımladılar.

Hasta sayısı 5 yıllık Lokal nüks % Belli 1988 72 4.2 Eu et al 1997 278   Hasta sayısı 5 yıllık Lokal nüks % Belli 1988 72 4.2 Eu et al 1997 278 9.4 Kirwan 1989 67 4.5 Carvalho 1997 51 1.9 Karanjia 1990 152 2.6 Arenas 1998 64 3.1 Cawthron1990 122 7 Maas 2000 42 7.1 Dixon 1991 217 4.1 Martling et al. 2000 381 5.5 Moran 1992 55 7.3 Adrian 2000 117 9.5 Mac Farlane 1993 135 5.2 Bonadea 2001 514 9.7 Enker 1995 246 5.7 Tocchi 2001 53 Aitken 1996 Kapitejin 661 8.6 Arbman 1996 120 4 Bjerkeset 1996 81

ANKARA ONKOLOJİ HASTANESİ 5 ANKARA ONKOLOJİ HASTANESİ 5.CERRAHİ KLİNİĞİNDE 2000-2002 YILLARI ARASINDA REKTUM KANSERİ NEDENİYLE MEZOREKTAL REZEKSİYON UYGULANAN 22 HASTA DEĞERLENDİRİLDİ

HASTALAR 32(ort.) ay (24-49 ay) İZLENDİ

2000 yılında kliniğimizde başlayan TME uygulaması ile elde edilen sonuçlar 1990-1998 yıllarını kapsayan tüm hastane genelinde konvansiyonel(non-TME) cerrahi ile ameliyat edilen 179 hastalık seri ile kıyaslandı* *B.Kuru, M.Çamlıbel, :Prognostic Factors Affecting Local Recurrence and Survival for Operable Rectal Cancers. J. Exp. Clin. Cancer Res., 21, 3, 2002

Mezorektum nedir? Inferior mezenterik arterin terminal dallarını (superior rektal arter) ve buna eşlik eden ven ve lenfatik damarları ve hasta özelinde farklı çapta destek yağ dokusunu içeren, periferde fasia propria ile net olarak sınırlanmış ve rektumun proksimalinden levator ani seviyesine kadar inen perirektal dokuya mesorektum denilmektedir

TME’nin konvansiyonel cerrahiden tamamen farklı daha radikal bir ameliyat tekniği olmadığı öncelikle belirtilmelidir. TME tekniği Heald’ın “Holly Plane”[Kutsal mesafe] olarak tanımladığı rektal fascia propria ile pelvik parietal periton arasındaki avasküler alanın direk görüş altında, fasia propriayı delmeden dikkatli ve keskin disseksiyonuna dayanmaktadır.

Avaskuler planda çalışıldığından kanama daha az olmakta ayrıca otonom sinir plexusları (proksimalde sempatik, distalde parasempatik) görülerek korunabilmekte, dolayısıyla üriner ve seksüel fonksiyonların bozulmadan sürdürülmesi sağlanmaktadır

Sonuç ve çıkarımlar TME, düşük nüks oranları ve daha yüksek sayıda lenf nodu çıkarılabilmesi ile mikroskopik residüel hastalık riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. .  

Rektum kanserinde TME sayesinde tek başına cerrahinin küratif sonuçlara yol açabileceğini görülmektedir.

Tek başına TME ile konvansiyonel cerrahi+adjuvan tedavi yöntemleri ile elde edilenden daha iyi lokal nüks sonuçları elde edilebilmekte böylece radyoterapi ve kemoterapinin yüksek morbidite ve mortalitesinden kaçınılmaktadır. .

Üst 1/3 tümörlerde 5 cm distal mezorektal eksizyon yeterli iken orta ve alt yerleşimli olanlarda Total Mezorektal Eksizyon (TME) uygulanmalıdır