TEMEL LİNUX KOMUTLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kabuk ve Kısayollar-I.
Advertisements

HTML.
•Size verilen Kullanıcı adı’nı giriniz TAB tuşu ile şifre alanına geçiniz. Şifrenizi girdikten sonra ENTER tuşuna iki kez basınız. •Size verilen kullanıcı.
Kullanıcı ve Grup Yönetimi
BİLGİSAYARDA KLAVYE KULLANIMI
CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 3 -.
PHP ile Lab Örnekleri Lab Çalışması.
KLAVYE KULLANIMI.
KLAVYE KULLANIMI.
KURTKÖY TİCARET MESLEK LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
BİLGİ ve İletİŞİM TeknolojİSİ
DOVECOT İLE IMAP VE POP3 SERVER KURULUMU
LİNUX’TA KULLANICI VE DOSYA-DİZİN İŞLEMLERİ
Çerez(Cookie) Kullanımı Oturum Yönetimi
Kullanıcı ve Grup İşlemleri
Bilgisayar Programlama (Yrd. Doç. Dr. İbrahim ASRİ)
İnternet Programcılığı II
Bilgisayar Programlama Güz 2011
WİNDOWS 7 KURULUM.
İnternet Programcılığı II
Kabuk ve Kısayollar BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
Lınux Command arch:Makine mimarisi hakkinda bilgi verir. “uname -m” komutu ile ayni isleve sahiptir. cat [dosya]:Dosyalari ardarda siralayarak standart.
WEB SUNUCU KURULUMU.
Size verilen Kullanıcı adı’nı giriniz TAB tuşu ile şifre alanına geçiniz. Şifrenizi girdikten sonra ENTER tuşuna iki kez basınız. Size verilen kullanıcı.
Dosya İşlemleri BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
DOS İŞLETİM SİSTEMİ DOS işletim sistemini öğrenmek bilgisayarda bilginin nasıl depolandığını ve depolama ortamında düzenlenmenin hangi mantıkla yapıldığının.
İnternet Programlama PHP.
Bilgisayarda Ofis Programları
Bizde Hyde Park vardı da biz mi konuşmadık diyen Martılar’ın yeri MARTILAR’A FORUM KULLANMA DERSLERİ Ders 2. Kullanıcı adım var, şifreyi de biliyorum
Kullanıcı Hesapları Aslı Ergün.
İnternet Programcılığı II
Editörler Asli Ergün.
FAR MANAGER Windows un ‘windows gezgini’ ile DOS işletim sistemi arasında bir program olarak düşünülebilir DOS işletim sistemi ile doğrudan bağlantılıdır.
Kullanıcı ve Grup İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Dosya İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
KLAVYE : ( Keyboard ) Bilgisayarın bilgi girişinde kullanılan ve daktiloya benzeyen parçası. Klavyeler harflerin dizilişine göre farklı tiplerde olabilirler.
Dosya İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
4. LİSTE OLUŞTURMA VE BİÇİMLENDİRME
Kabuk işlemleri.
Paralel Programlamaya Giriş
BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI
LİNUX KOMUTLARI.
KABUK İŞLEMLERİ.
TEMEL php Dersleri - Ders 1 Değişgenler
ZAMANLANMIŞ GÖREVLER. Linux sistemde bazı işlerin istediğiniz zamanlarda ya da zaman aralıklarında otomatik olarak yapılmasını sağlayabilirsiniz. Yani.
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
Lync Windows Mağazası uygulaması için
SEVCAN TOPÇU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ-2. 1.Word2010 Üstbilgi ve Altbilgi Tanımı 2.Word2010 Üstbilgi ve Altbilginin Yararı ve önemi 3.Word2010 Üstbilgi.
Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme Kullanıcı güncelleme işlemi konsol ve grafik ortamdan yapılabilir. Komut Satırı ile Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme.
WORD 2010’DA BELGELERİ YAZDIRMAK
BİLİŞİM TEKNOLOJİ DERSİ KLAVYENİN TUŞLARI
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2015 (2. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2015 (6. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
KLAVYE KULLANIMI.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Linux İşletim Sistemi Metin Editörleri
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2015 (5. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
Yardım Komutları Linux’ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos.
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2012 (3. Sunu)
BM-308 Paralel Programlamaya Giriş Bahar 2016 (1. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
6. TEZGAHA PROGRAM YAZILMASI VE SİLİNMESİ Tezgâha herhangi bir program gireceğimiz veya bir program üzerinde değişiklik yapacağımız zaman; Mode anahtarını.
Kim Korkar Linux’tan.
Linux Komutları.
Paralel Programlamaya Giriş
Bu Hafta Öğreneceklerimiz
Bu Hafta Öğreneceklerimiz KLAVYE.
KLAVYEDE BULUNAN TUŞLAR
BİLGİ ve İletİŞİM TeknolojİSİ
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
Sunum transkripti:

TEMEL LİNUX KOMUTLARI

KOMUT KULLANIMI Komutları kullanırken muhakkak yardım komutları (man, --help,info …) ve komut arattırma komutu olan apropros komutlarından faydalanılmalıdır. Komutlar, dizinler, dosyalar vb. bilgiler TAB tuşu kullanarak otomatik tamamlanabilmektedir. İki kez TAB yapılırsa yapacağınız işleme göre alternatif komutlar, dizinler ve dosyalar listelenir.

MAN YARDIM KOMUTU KULLANIMI man crontab : crontab komutunun nasıl kullanılacağı hakkında detaylı bilgi vermektedir. Burada crontab(5) , cron(8) bilgileri, crontab komutuyla ilgili olarak ekstra yardım dokümanları ifade etmektedir. Bunlardan birini kullanmak için man parantez_içerisindeki_rakam komut Örneğin crontab(5) : man 5 crontab cron(8) : man 8 cron şeklinde kullanılırlar.

MAN YARDIM KOMUTU KULLANIMI Yine man komutuyla açılan dökumanın içerisinde aşağıdaki şekildeki gibi kullanım şekli görünebilir. Komut [option] : Bu şekilde ekrana bir şey gelirse burda [ ] parentez parametre verilmesi zorunlu olmadığı anlamına gelir. Komut { option }: Bu şekilde ekrana bir şey gelirse burda { } parentez parametre verilmesi zorunlu olduğu anlamına gelir. Yine man komutuyla açılan dökümanda space (boşluk) tuşuyla sayfa sayfa gezinti yapabilirsiniz. q tuşuna basarak dökümandan çıkabilirsiniz.

APROPOS KOMUTU KULLANIMI apropos linux komutları ile ilgili arattırma yapmamızı sağlar. Kullanımı : apropos anahtar_kelime Anahtar kelimeleri Türkçe arattırabilmem için sunucudaki işletim sisteminin de Türkçe olması gerekir. Mesela yeni bir kullanıcı eklemek için useradd komutu kullanılıyormuş. Bu komutu kullanarak yeni bir kullanıcı ekleyebilirim.

KOMUTLARI KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Komut yazdıktan sonra muhakkak boşluk bırakılmalıdır. Hiçbir zaman komutta türkçe karakter kullanılmaz. Komutlar küçük harfle yazılmalıdır. Parametrelerin başında genelde – kullanılır. Her komutunun parametreleri değer almayabilir. ls –a gibi. Her komut birden fazla parametre ile kullanılabilir. CTRL+C : bir komutu durdurmak için kullanılır.

LİNUX KOMUTLARI Komutları yazıp çalıştırırken işletim sisteminin kabuk (shell) kısmını kullanırız. Hangi kabuğu kullandığımızı öğrenmek için: echo $SHELL komutunu kullanırız. uptime: Sistem ne kadar açıktır.

KONSOLDA BİRDEN FAZLA KOMUT KULLANIMI Konsolda birden fazla komutu da yan yana yazarak kullanma şansımız vardır. Bunun için ya iki adet & işaretini kullanacağız ya da iki komut arasına noktalı virgül (;) koyacağız. Örneğin: Hem root dizininden /var/log dizinine geçelim hemde /home dizinini listeleyelim. Çözüm :

Yine aynı şekilde ; yerine && kullanabiliriz Yine aynı şekilde ; yerine && kullanabiliriz. İlk önce ls komutu çalışır sonra cd komutu. Yine || işaretleri kullanarak bir komut başarısız olursa diğer komutun çalışmasını isteyebiliriz. Örneğin :

Linux Komutları dmesg: Sistem açılırken çekirdeğin yapmış olduğu işlemleri gösterir. Kullanımı: Dmesg yazıp enter a basıyoruz. history : Bu komut terminal de geçmişte yazdığımız komutların görünmesini sağlar. History –c komutuylada tüm geçmişi silebiliriz. date: sistemdeki tarih ve saat bilgilerini verir. Kullanımı : date yazıp enter a basıyoruz. echo: tek satırlık bir metin görüntülemek için kullanılır. Örneğin : echo ‘’myo’’ ekrana myo basar. whoami: Kullanıcı adını verir. clear: Ekranı temizleme komutu. Daha pratik olarak CTRL+L kullanabiliriz. Komut satırının başına dönmek için CTRL+U

grep: Arama yaparken filtreleme yapabilmemizi sağlar grep: Arama yaparken filtreleme yapabilmemizi sağlar. grep komutunun çıktısı başka bir komutu da yönlendirilebilir. Bunun için | işareti kullanılır. Ayrıca bu komut ile regular expression kullanıldığı zaman çok etkili olmaktadır. Örnek: Bir dosyadan arama yapmak için. Vi editörü ile bu daha iyi olmaktadır. | : (grep gibi birçok komutla kullanılabilir.) Başka bir dosyaya veya komuta yönlendirmek için kullanılır. Soru : Kullanıcı bilgilerinin saklandığı /etc/passwd dosyasında root kullanıcısı var mı yok mu bulsun ve ekrana yazdırsın. Çözüm: Cat komutu ile /etc/passwd nin tamamnı ekrana basacaktı fakat ekrana basmadan önce | ile grep komutuna yönlendirme yaptık daha sonra grep komutu filtreleme yaptığı için ekrana yukardaki sonucu verdi.

İŞLETİM SİSTEMİNDE YÜRÜTÜLEN İŞLEMLER (PROCESS ) İLE İLGİLİ KOMUTLARI

Süreçleri ayrıntılı görmek için pstree komutu kullanılır Süreçleri ayrıntılı görmek için pstree komutu kullanılır. pstree yazıp enter a basalım.

Süreçleri canlı olarak izlemek için top komutu kullanılır Süreçleri canlı olarak izlemek için top komutu kullanılır. top yazıp enter a basarız.

Herhangi bir sürecin süreç id’sini öğrenmek Herhangi bir sürecin süreç id sini öğrenelim. Mesala : Apache2 için ps aux | grep apache2 Burada grep filtreleme için kullanıldır.

PROCESS (İŞLEM) SONLANDIRMAK İşlem sonladırmak için kill komutu kullanılır. Örneğin kill -9 300 burada 9 nolu sinyal işlemi öldürmek sonlandırmak anlamındadır ve 300 nolu process sonlanır.

Sisteme bağlandığımızda açılıştaki mesajı değiştirmek Burada küçük bir bilgi daha verelim. Sisteme her başarılı girişten sonra görüntülenen mesaj /etc/motd altında tutulur. Yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan ve The programs included... diye devam eden mesaja iyi bakın. Şimdi de nano /etc/motd ile yazan mesajları silip bunun yerine istediğimiz şeyleri yazalım. Sistemi başlattığımızda benim yazdığım gibi ekrana geliyor.

SSH: bu komut konsol ekranından başka bir sunucuya bağlanmak için kullanılır. Örnek:

ALIŞTIRMA SORULARI Verilen komutları tek tek uygulayınız.

Kaynaklar Linux Komut Satırı Kemal DEMİREZ Temel Linux Komutları Emin İslam Tatlı (eminislam@web.de)