MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri Kaynama sıcaklığı Erime ve donma sıcaklığı Yoğunluk diye üç’ e ayrılır.
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri Kaynama Sıcaklığı Isıtılan saf sıvıların sıcaklığı kaynama başlayıncaya kadar artar. Kaynama başlayınca sabit kalır ve kaynama süresince değişmez. Kaynama süresince sabit kalan sıcaklık değerine kaynama sıcaklığı denir.
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri Kaynama Sıcaklığı Madde Kaynama sıcaklığı ( ‘C) Demir 2750 Tuz 1413 Su 100 Etil alkol 78 Oksijen Sıfırın altında 183
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri Erime sıcaklığı Sıvılar da olduğu gibi saf maddelerde de ısı artışı belli bir noktadan sonra durur. Bu noktadan sonra madde ısı almasına rağmen sıcaklık sabit kalır.Saf maddelerin erimeye başladığı bu sıcaklığa erime sıcaklığı denir.
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri Erime Sıcaklığı Saf madde Erime sıcaklığı (‘C) Demir 1538 Bakır 1054 Gümüş 961 Tuz 801 Su
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri Donma Sıcaklığı Saf sıvı madde belli bir sıcaklığa kadar soğutulunca donar. Donma olayı belirli bir sıcaklıkta başlar ve donma süresince sabit kalır. Saf sıvı maddelerin katı hale geçtiği sıcaklığa donma sıcaklığı denir.
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri Yoğunluk Birim hacmi dolduran madde miktarına yoğunluk denir.Bu tanım; Yoğunluk = Kütle/ Hacim eşitliği ile verilir. Kütlenin birimi gram , hacmin birimi m L olarak alındığında yoğunluğun birimi g/ m L olur.
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri Yoğunluk Madde Yoğunluk(g/ m L) Hava 0, 001 Buz 0, 918 Zeytinyağı 0, 92 Su 1,00 Demir 7, 86