Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERİME/DONMA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERİME/DONMA."— Sunum transkripti:

1 ERİME/DONMA

2 ? ? Ly Ld Lb Le Q Buzdolabı içindeki Yiyecekleri Nasıl Soğutur?
Kışın yollara tuz atılması Yolların buz tutmasını Nasıl geciktiriyor olabilir? Buzdolabı içindeki Yiyecekleri Nasıl Soğutur? Le Lb Toprak testinin yapısındaki gözenekler Testinin içindeki suyun soğuk Kalmasını nasıl Sağlar? ? Q Ly Karpuzu kesip güneş Alan bir yere Koyduğumuzda Neden soğuyor Olabilir ? Ld

3 Maddenin hal değiştirmesi için ısı verilmesi yada maddenin ısı vermesi gerekir.
Peki maddenin hal değiştirmesi esnasında sıcaklığında herhangi bir değişiklik olur mu?

4 BUZUN ERİMESİNİ VE SICAKLIK DEĞİŞİMİNİ GÖZLEMLEYELİM…

5 GÖZLEMLERİMİZ SONUCUNDA;
Buz erirken ortamdan ısı aldı. Erime esnasında sıcaklığı yükselmedi. Çünkü; buzun aldığı ısı molekülleri arasındaki bağların kopması için harcandı. Buzun erime noktası 0°C ‘dir. sonuçlarına vardık…

6 ERİME/DONMA Katı maddeler erirken çevresinden ısı alırlar.
Alınan ısı maddenin erime sıcaklığına gelmesi ve tamamen erimesi için için kullanılır. Alınan ısı maddeler arasındaki moleküler arası bağların kopmasına neden olur. Erime ısısı;erime sıcaklığındaki 1 gram saf katı maddeyi sıvı hale geçiren ısıdır. Le ile gösterilir.

7 Katı bir madde erirken ne kadar ısı alırsa aynı ısıyı katı hale geçerken de verir.Bu sebeple maddelerin donma ve erime ısıları eşittir. Donma ısısı: 1 g saf bir sıvı maddenin katı hale geçmesi için çevreye verdiği ısı miktarıdır.Ld şeklinde gösterilir.

8 Erime için gereken enerji
Q= m x Le Erime için gereken enerji Erime ısısı Kütle Örneğin; erime sıcaklığındaki 25 g buzun tamamen erimesi için gereken enerji miktarını; Le buz = 334J/g m= 25 g ise; Q=25 g X 334 J/g =8350 J ‘dür.

9 Sizce her maddenin erime ısısı aynı mıdır?

10 Her maddenin erime ısısı farklıdır.
Erime Isısı J/g BUZ 334,40 DEMİR 117,04 BAKIR 175,56 KURŞUN 22,57

11 Erime ve Donma Her maddenin normal şartlarda kendine özgü bir erime ve donma sıcaklığı vardır. Her maddenin erime ve donma ısıları farklıdır. Saf maddelerin erime ve donma süresince sıcaklığı sabit kalır. Bir maddenin erime ve donma sıcaklığı aynıdır. Yani bir madde kaç derecede eriyorsa aynı derecede donar.


"ERİME/DONMA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları