Bağlar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Atom modelleri.
Advertisements

Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikleri
Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri
Atomu oluşturan parçacıklar proton,nötron ve elektronlardır
Bileşikler ve Formülleri
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
Elementlerin atomlardan oluştuğunu öğrenmiştik.
Bileşikler ve Formülleri
MADDE VE ATOM.
3.Elektronlar›n Dizilimi ve Kimyasal Özellikler
7.SINIF KONULARI MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
KİMYASAL BAĞLAR.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
KİMYASAL BAĞLAR.
İYONİK VE KOVALENT BAĞLAR
Kimyasal Bağ.
KİMYASAL BAĞLAR
Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün de en dıştaki katmanları tamamen dolu durumdadır.
ELEMENTLERİN GRUP NUMARALARIYLA İYON YÜKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
BİLEŞİK VE FORMÜLLERİ.
ELEKTRON DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞ.
KİMYASAL BAĞLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
Elektronların Dizilimi
KİMYASAL BAĞLAR.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Bileşikler ve Formülleri
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler
ELEKTRON DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER. Atomlar katmanlarında belirli sayılarda elektron bulunmaktadır. Tek katmanlıysa bu katmana ve bu katmanda iki.
ELEKTRON DİZİLİMLERİ.
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Kovalent Bağ Ve Özellikleri (Konu Anlatımı)
KİMYASAL BAĞLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikleri
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
7. SINIF KİMYA KONULARI.
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
KİMYASAL BAĞLAR.
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
 Kimyasal bağ, çekirdekteki atomları bir arada tutan kuvvettir. İki ya da daha fazla atom arasında elektron alışverişi veya ortak kullanımı ile kimyasal.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
İyonik Bağ ve Kovalent Bağ Türü
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
Sunum transkripti:

Bağlar

Kovalent Bağ: Atomlar arasında, son katmanlarda yer alan elektronlardan bazılarının ortaklaşa kullanılmasıyla oluşan bağa denir. Kovalent bağ kuran atomlar arasında ortaklaşa kullanılan elektronlar, her iki atomu da dublet ya da oktete ulaştırır. Her iki atoma da iyon diyemeyiz. Çünkü elektron almamış, vermemişlerdir. Kovalent bağ aynı cins atomlar arasında oluyorsa apolar kovalent bağ adını alır.

Örneğin iki hidrojen atomu elektronlarını ortaklaşa kullanarak aralarında kovalent bağ oluşturur. Böylece her bir hidrojen atomu helyumun kararlı yapısına ulaşır.

Kovalent bağ farklı cins atomlar arasında oluyorsa polar kovalent bağ adını alır. Su molekülünün bağ yapısı Bir su molekülü iki hidrojen ve bir oksijen atomunun kovalent bağ yapması sonucu oluşur. Hidrojen atomlarından her biri kendi elektronunu oksijen atomunun bir elektronu ile ortaklaşa kullanır. Böylece hidrojen atomları kararlı helyuma benzerken, oksijen atomu da kararlı neona benzer.

Bir su molekülü 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan oluştuğu için, su molekülü H2O şeklinde yazılır. Kovalent bağlı yapılar molekül oluşturur. Atomlar arasında elektron ortaklaşması veya elektron alışverişi olmazsa kimyasal bağ da olmaz.

İyonik Bağlar Ve Özellikleri Atomları birbirine bağlayan ve bir arada kalmalarını sağlayan kuvvetlere, kimyasal bağlar denir. Kimyasal bağlar, aslında atomları birbirine çeken elektriksel çekim kuvvetleridir. Başlıca iki türlüdür:

İyonik Bağ: (+)Yüklü iyon (katyon) ve (-) yüklü iyon (anyon) arasında elektron alışverişi şeklinde gerçekleşen bağdır. Örneğin Klor (17) atomunun kararlı hale geç-mesi için1elektron alması gerekir. Sodyum (11)atomunun kararlı hale geçmesi içinse 1 elektron vermesi gerekir.

Klor atomu sodyumun 1 elektronunu alarak (-) yüklenir Klor atomu sodyumun 1 elektronunu alarak (-) yüklenir. Böylece klor anyonu oluşur. Sodyum atomu ise elektron verdiği için (+) yüklenir ve sodyum katyonunu oluşturur. Oluşan anyon ve katyon zıt yüklere sahip olduğundan birbirini çe-ker. Anyon ve katyon arasındaki bu çekim kuvve-ti bir bağdır ve iyonik bağ olarak adlandırılır. Sonuçta tuz oluşur. İyonik bağ içeren yapılar moleküllerden oluşmaz, iyonlardan oluşur.

İyonik bağ sadece tek bir sodyum iyonu ve tek bir klor iyonu arasında olmaz. Her bir iyon tanesi, zıt yüklü iyonlar tarafından sarılır ve yığınlar oluşur.