Prof. Dr. Baki Hazer Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Günlük Yaşantımızdaki Kimyasallar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ITY529S İTY’DE KARAR VERME
Advertisements

GENEL KİMYA II Prof. Dr. Baki Hazer Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
GENEL KİMYA II LABORATUVARI Prof. Dr. Baki Hazer
MAKYAJ MALZEMELERİNİN
EVİMİZDE KULLANDIĞIMIZ TEMİZLİK ÜRÜNLERİ SAĞLIMIZI TEHDİT EDİYOR
ONUNCU HAFTA Plastik torbalar, PVC su boruları ve penler.
Eğitici Eğitimlerinin Organizasyonu
HAZIRLAYAN: MESUT ŞENTABURLAR.
FIZ252 ELEKTRONİK I LABORATUVARI (3-3-4)
İKİNCİ HAFTA Limon tuzu, sentetik tatlandırıcılar,
FIZ 362 Kuatum Mekaniğine Giriş II
ONİKİNCİ HAFTA Doğal gaz, motor yağı, karbonun önemi.
FİZİKSEL ve KİMYASAL DEĞİŞİM
FİZ363 KLASİK MEKANİK (4-0-4)
Ünite : Asitler ve Bazlar
HAZIRLAYAN: TUBA DALĞA
BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ KATI ATIK YÖNETİMİ -ÇEVRE ve GERİ KAZANIM
FIZ 172 BİLGİSAYARA GİRİŞ II
Günlük Yaşantımızdaki Kimyasallar
FIZ 275 Bilgisayar Uygulamaları Ders Notu
ÜÇÜNCÜ HAFTA Yemeklik yağlar-margarinler, tereyağı, doymamış yağlar. 1.
FIZ171 BİLGİSAYARA GİRİŞ I DERS NOTU
FIZ 111/183/187 FİZİK I - MEKANİK Ders Notu
BEŞİNCİ HAFTA Sağlık ve vücut dış görüntü
BİRİNCİ HAFTA Mutfakta kullanılan temel gıda maddeleri.
Doğal ve Yapay Maddeler
Temiz su kendi etkinliğimiz Temiz temizleyici. Deterjanların kullanılması sularımızı oldukca kirletmektedir.bizde bu yüzden kirletmeyen doğal ürünlerle.
DÖRDÜNCÜ HAFTA Gıda koruyucuları, antioksidanlar,
İ.Ü GİDEN ÖĞRENCİ ERASMUS BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Prof. Dr. Erhan GÜZEL İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı 7 Haziran 2008, İstanbul Üniversitesi.
İstanbul Teknik Üniversitesi, teknik öğretimde 239 yılı aşan parlak geçmişi, çağdaş eğitim ortamı, güçlü akademik kadrosuyla Türkiye'de mühendislik,
FİZ 210 Fizik IV (3-2-4) Prof. Dr. M. Halûk Güven ZKÜ Fen-Ed. Fak.
FIZ 361 Kuatum Mekaniğine Giriş I
GENEL KİMYA I Prof. Dr. Baki Hazer Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
Fiz 114 Fizik II Laboratuarı Yrd. Doç. Dr. Haydar ARSLAN
Fiz 113 Fizik I Laboratuarı Yrd. Doç. Dr. Haydar ARSLAN
Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu
Fiziksel ve Kimyasal Değişimler
1. Giriş.
MADDENİN HALLERİ KATI HALİ SIVI HALİ GAZ HALİ PLAZMA HALİ.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Günlük hayatımızda çeşitli etkiler sonucunda maddelerde bazı değişimler olduğunu görürüz. Örneğin bir kağıdı yaktığımızda kağıdın kül olduğunu, bir buz.
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
ITY529S İTY’DE KARAR VERME
Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm
KİM 116 Laboratuvar Güvenliği Prof. Dr
BİY 104 MİKROTEKNİK Doç. Dr. H. Nurhan BÜYÜKKARTAL
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MARETYAL TASARIMI
Bilimsel Bilgiye Erişim
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
I. BİREYSEL BESİN TÜKETİMİ (3 Günlük)
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞMELER :
Doğada maddeler katı, sıvı ve gaz olmak üzere 3 halde bulunurlar.
Fiziksel ve Kimyasal Değişimler
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
Fiz 114 Fizik II Laboratuarı Yrd. Doç. Dr. Haydar ARSLAN
Kozmetikler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FIZ 111/183/187 FİZİK I - MEKANİK Ders Notu
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ITY529S İTY’DE KARAR VERME
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Prof. Dr. Baki Hazer Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Günlük Yaşantımızdaki Kimyasallar

Dersin Künyesi Dersin Kodu, Adı ve Kredisi KİM461 Günlük Yaşantımızdaki Kimyasallar KIM461 Chemicals in Daily Life (ECTS 2) Seçmeli/ZorunluSeçmeli ÖnşartYok Dersin süresi Ders saati: 50 dakikadır Dersin İçeriği Temel kavramlar, Evlerde kullanılan temel bazı gıda, temizlik ve genel bakım maddelerinin kimyasal içerikleri, özellikleri ve elde edilişlerinin incelenmesi. Dersin Amacı Kimya eğitimi almış bireyler olarak çevrelerinde günlük kullanılan madde ve malzemelere kimyacı gözüyle bakmalarını sağlamak ve içerikleri hakkında bilgilendirmek. Öğrenim ÇıktılarıDersi başarıyla tamamlayan öğrenci ev ortamında kullanılan her türlü eşyanın kimyasal bileşimi hakkında bilimsel bir açıklama yapabilir. Başlıca oje, kremler, temizlik malzemeleri, sirke, limon tuzu, maya, kabartma tuzu ve benzeri maddelerin yapılarını bilir. Kaynak Kitap John Emsley (2004); Vanity, Vitality, and Virility, Oxford University Press, New York. Yardımcı Kitaplar What’s That Stuff, C&EN Science&Technology, 2007 American Chemical Society (2007); Yük. Müh. Hidayet Erbil (1979); İmalat Ansiklopedisi, İnkilap ve Aka Kitabevleri Koll. Şti., İstanbul; George T. Austin (1985), Shreve’s Chemical Process Industries, McGraw-Hill, New York.

Ders İşleme Planı HaftaKonu Başlığı 1. Hafta Mutfakta kullanılan temel gıda maddeleri. Tuz, şeker, bal, sirke, kabartma tozu. 2. HaftaLimon tuzu, sentetik tatlandırıcılar, mayalar ve içme suyu. 3. HaftaYemeklik yağlar-margarinler, tereyağı, doymamış yağlar. 4. HaftaGıda koruyucuları, antioksidanlar, süt ve yumurta pastörizasyonu. 5. HaftaSağlık ve vücut dış görüntü kimyasalları-kremler, ojeler, saç boyaları ve dudak boyaları. 6. HaftaŞampuanlar ve sabunlar. Diş beyazlatıcılar. Ciklet. 7. HaftaDeterjanlar, asitler ve temizleme tozları. 8. HaftaPlastik boyalar, mürekkepler, vücut dövmeleri. 9. HaftaYapıştırıcılar-plastik yapıştırıcılar ve doğal ürünlü yapıştırıcılar. 10. HaftaPlastik torbalar, PVC su boruları ve penler. Yatak süngeri ve plastik oyuncaklar. 11. HaftaDericilik ve deri işleme kimyasalları. 12. HaftaDoğal gaz, motor yağı, karbonun önemi. 13. HaftaBöcek öldürücüler, havuz kimyasalları. 14. HaftaHavai fişekler, zımpara kağıdı.