Bardaklara aynı sıcaklıkta çay koymamıza rağmen,bir süre sonra bardaklardaki çayların sıcaklıklarının aynı olmadığını fark ediyoruz. Çünkü bazı bardaklar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDE ve ISI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI:
Advertisements

ISININ YAYILMA YOLLARI
GÜNEŞSİSTEM VAKUM TÜPLÜ GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNİN
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Konutlarda Isınma -.
ISI YALITIMI.
MADDE VE ISI BÜŞRA KARACA 6-E 2097.
ISI YALITIMI.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDE ve ISI Isının Yayılması Mustafa ÇELİK.
Madde ve Isı.
6.Sınıf B.Madde ve Isı 1 Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı 2
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)
MADDE VE ISI.
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
ISININ YAYILMA YOLLARI
ISI YALITIMI Bütün maddelerin ısı iletkenlikleri farklıdır. Isının bir maddedeki yayılma hızı o maddenin iletken mi yoksa yalıtkan mı olduğunu belirtir.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Maddenin Tanecikli Yapısı VE Isı
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ MADDE VE ISI ÜNİTESİ
Bulunduğu ortama göre sıcaklığı fazla (yüksek) olan her madde çevresine ısı aktarır yayar. Masa insan ateş buz su kendisinden daha soğuk bir ortamda.
HAZIRLAYAN: SONGÜL KÜÇÜKÇALGAZ Fen bilgisi Öğretmenliği 3.sınıf
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
MADDE VE ISI MADDE VE ISI 1. Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
ADI:TUĞBA SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
Türkiye’nin Sunu/Slayt Paylaşım Sitesi
FEN VE TEKNOLOJİ DERS:FEN VE TEKNOLOJİ
Yalıtım, herhangi bir yalıtım malzemesi kullanılarak, ortamdan dışarı olan enerji akışının indirgenmesidir. Yalıtım malzemelerinin çeşitli tipleri.
Maddenin ısı ile yayılma yolu
HAZIRLAYAN : Ali DAĞDEVİREN Sevgili öğrenciler; Bu ünitedeki amacımız; ısı enerjisini maddenin tanecikli doğası ile ilişkilendirerek.
ISI YALITIMI.
Maddenin Tanecikli yapısı ve Isı Maddenin tanecikli yapısı geçen derslerimizde işlenmişti. Atom ve molekül tanecikleri aralarındaki boşluklardan dolayı.
HAZIRLAYAN : ibrahim MAKAS Sevgili öğrenciler; Bu ünitedeki amacımız; ısı enerjisini maddenin tanecikli doğası ile ilişkilendirerek ısı iletim yollarını.
MADDE VE ISI.
MADDE VE ISI ISININ YALITIMI.
MADDE VE ISI.
ISININ YAYILMA YOLLARI
MADDE VE ISI.
BİTKİSEL ÜRETİM YAPILARI (Sera Tipleri)
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
Ateşinizin yükseldiği oldu mu ? Bunu nasıl anlarsınız ?
MADDE ve ISI.
ISI NEDİR? Sıcaklık farkından dolayı maddenin tanecikleri arasında enerji aktarımı gerçekleşir. Aktarılan bu enerjiye ısı enerjisi denir. Bulunduğu ortama.
ISI YALITIMI.
1- İletken : Isıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni denir. Isı iletkenlerini oluşturan tanecikler arasındaki boşluk çok azdır ve tanecikler düzenlidir.
MADDE VE ISI.
ISI YALITIMI.
MADDE VE ISI FADİME GÜLHAN.
ÇOK ISI VERDİM BİRAZ ISI VERDİM ÇOK AZ ISI VERDİM SIVI GAZ KATI.
Bütün maddeler tanecikli yapıya sahiptir. Taneciklerin hareketi ile maddenin ısınması arasında bir ilişki var mıdır?
B. ISI VE SICAKLIK Karların erimeye başladığı ilkbahar mevsiminde
ISININ YAYILMASI.
Isının Yalıtımı.
Madde Ve Isı.
Isı Yalıtımı Bütün maddelerin ısı iletkenlikleri farklıdır. Isının bir maddedeki yayılma hızı o maddenin iletken mi yoksa yalıtkan mı olduğunu belirtir.
Maddenin Tanecikli yapısı ve Isı Maddenin tanecikli yapısı geçen derslerimizde işlenmişti. Atom ve molekül tanecikleri aralarındaki boşluklardan dolayı.
Isının Yayılma Yolları
Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri. Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI Atom ve molekül tanecikleri.
HASAN EROL BAĞCILAR E.M.L. KOMBİ KULLANIMI. HASAN EROL BAĞCILAR E.M.L. GECELERİ KOMBİ KULLANIMI Binanın dış hacminin soğumaması için, geceleri en düşük.
ISI YALITIMI.
ISI POMPASI HAZIRLAYAN : Birkan KÖK.
ISININ YAYILMA YOLLARI
B INALARDA ISI KAYBI. BİNALARDA ISI KAYBININ  Ilk olarak ısı yalıtımının ne demek olduğunu açıklayalım**ISI YALITIMI=günlük yaşantımızda ısı kayıplarını.
FEN BİLİMLERİ-6 4.ÜNİTE MADDE VE ISI 3.Madde ve Isı HALİM GÜNEŞ.
ISININ YAYILMA YOLLARI
MADDE VE ISI.
Isı yalıtımı sıcak yada so ğ uk havanın ısı köprüleri vasıtasıyla konutların içine girmesini yada çıkmasını engellemek adına yapılan i ş lemdir.Sürekli.
Sunum transkripti:

Bardaklara aynı sıcaklıkta çay koymamıza rağmen,bir süre sonra bardaklardaki çayların sıcaklıklarının aynı olmadığını fark ediyoruz. Çünkü bazı bardaklar ısıyı iyi iletmeyip ısının dış ortama yayılmasını geciktirmiştir. Böylece bu bardaklardaki çay daha uzun süre sıcak kalmıştır.

Isıyı iyi iletmeyen maddeler yalıtkan madde olarak adlandırılır Isıyı iyi iletmeyen maddeler yalıtkan madde olarak adlandırılır. Isı alışverişini yavaşlatmak istediğimiz durumlarda plastik,tahta gibi yalıtkan maddeleri kullanarak yalıtımı sağlarız.

Yalıtım için kullanılan malzemelerin bazılarının yapısında hava bulunur. Hava iyi bir yalıtkan maddedir. Çünkü havayı oluşturan tanecikler arasında oldukça fazla boşluk vardır. Bundan dolayı bu tanecikler arasında ısı iletimi çok yavaş olur. Plastik köpüğün yapısındaki boşluklarda hava olduğu için,içindeki çayın sıcaklığı bardağın dış yüzeyine kolaylıkla iletilemez, bu sayede ısı yalıtımı sağlanmış olur.

Termos veya çift camda vakum özelliğinden yaralanılarak ısı yalıtımı sağlanır.

Yalıtım malzemeleri

Gıdalarımızın kısa sürede bozulmaması,su depolarındaki suyun içilebilecek sıcaklıkta olması için binalarımızda yalıtım malzemeleri kullanmayı tercih ederiz.

Evimizde ısı yalıtımınız yoksa yazın ter dökmeye kışın üşümeye mahkumuz. Çünkü ısı yalıtımı,sadece soğuktan değil,insanları aşırı sıcaktan da korumayı amaçlayan bir uygulamadır.

Binalarda ısı yalıtımı; Binaların dış cephe duvarlarında,cam ve doğramalarda,çatı ve döşemelerde, Tesisat borularında,havalandırma kanallarında,buhar iletim borularında, Topraklarla temas eden bölümlerinde katları ayıran döşemelerde, Garaj,depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvarlarda yapılır.

Her yalıtım malzemesinin kullanım alanı farklıdır. Yalıtım malzemeler Yanma özelliği Kullanıldığı yerler Kullanım ömrü Plastik köpük Alev alır Dış ve iç duvar Uzun ömürlüdür Ahşap Dış ve iç döşeme Kısa ömürlüdür Taş yünü Yanmaz Tavan,iç ve dış duvar Katran Tavan Cam yünü Zor alev alır Tavan,iç ve dış duvar,güneş paneli,tesisat boruları Silikon yünü Dış cephe

Verimli bir yalıtım sağlanması için kullanacak yalıtım malzemeleri ısı akışını yavaşlatmalı,bu malzemeler çok yüksek ve çok düşük sıcaklığa maruz kaldığında özelliğini kaybetmemelidir.

Yalıtım ve enerji tüketimi Yalıtım hem bütçemizi korur hem de enerji tasarrufu sağlar. Kışın ısıtılan veya yazın soğutulan bir ev veya büroda, yalıtım olmazsa ısıtma ve soğutma giderleri artacaktır. Çünkü enerji kaybı ile beraber daha çok yakıt,elektrik yakılacaktır. Faturalar kabaracak cepler boşalacaktır.

TEKRAR YAPMAYI UNUTMAYALIM!!! 