Özel Eğitim.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
Advertisements

KENDİNİ TANIMAK NEDİR ACABA?
Özellikleri – Eğitimleri – Uygulamalar
ÖZEL EĞİTİMİN GEREKLİLİĞİ VE ÖNEMİ
Özel Gereksinimi Olan Çocuklar ve Özel Eğitim
Zihinsel Yönden Yetersiz Çocukların Özellikleri
SINIFTA KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
KAYNAŞTIRMA EĞİTİM Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
1.Hafta: Özel Gereksinimli Bireyler ve Özel Eğitim
ROL OYNAMA.
MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER
BİLİM VE SANAT MERKEZİ ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ
ENGELLİ BİREYLERİN BAKIMI
ÇOKLU ZEKA KURAMI (MULTİPLE İNTELLİGENCE MI TEORY)
Öğrenmeye Hazır Bulunuşluluk
ÖZEL YETENEKLİ BİREYLER
MUŞ BİLİM VE SANAT MERKEZİ 2009 HOŞGELDİNİZ. ÖZEL EĞİTİM SINIFLAMA TABLOSU.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
HAYATIN İÇİNDEN PSİKOTERAPİ MERKEZİ Ofis Çalışanları Beceri Eğitimi.
ÖZEL EĞİTİM NEDİR? Çoğunluktan farklı ve özel gereksinimli çocuklara sunulan, üstün özellikleri olanları yetenekleri doğrultusunda kapasitelerinin en üst.
FIRINLI İLKÖĞRETİM OKULU Okullarda görev yapan Öğretmenlerimizin en büyük sıkıntılarından biri de bireysel eğitim gerektiren ve “Kaynaştırma” eğitimine.
“ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK”
KONU BAŞLIKLARI Özel eğitimin tanımı ve önemi
ÇOCUĞUN OKULA UYUM BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR VE AİLELERİ
Bu BEP’in Geliştirildiği BEP Toplantısı
KONULARIMIZ BEP Tanımı Amacı BEP nedir? \ ne değildir?
ÖZEL EGİTİMİN TANIMI: Özel eğitimin tanımına geçmeden bazı kavramların anlamını vermek, yapacağımız tanımların anlaşılmasını kolaylaştıracaktır.
Zihin Engellilerin Eğitimi-2
TAHSİN TEMİZER SİLVAN R.A.M. MÜDÜRÜ
DURMUŞ ÇAVDAR (Rehber Öğretmen)
«Özel Gereksinimli Bireylerin Yetersizlik Tür ve Düzeylerine Göre Tanılama ve Destek Eğitim Hizmetlerine Katılma Durumları» Mustafa AYRAL, Şenol DEMİRHAN,
YÜKSEKOVA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARDA ZİHİNSEL GELİŞİM
KUMLUCA RAM’DA TANILANAN ENGEL TÜRLERİ VE YÖNLENDİRME
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu.
REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ a)Özel Eğitim Hizmetleri Bölümü b)Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölümü.
Özel Yetenekli Bireyler
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ PSİKOLOJİK DANIŞMANI NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ PSİKOLOJİK DANIŞMANI (TANIMI-ÖZELLİKLERİ VE AİLELERE.
 AKŞEMSEDDİN BİLİM VE SANAT MERKEZİ.  YAŞAMINIZIN HER ALANINDA VE HER YAŞ GRUBUNDA ÖZEL YETENEKLİ BİREYLERLE KARŞILAŞMA OLASILIĞINIZ DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ.
SOSYAL KABUL SINIF İÇİ ETKİLEŞİMİN ARTTIRILMASI
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Özel Yeteneklerin Geliştirilmesi Daire Başkanlığı.
ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİM DUYAN ÇOCUKLAR VE ÖZEL EĞİTİM
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ
ÖZEL EĞİTİM NEDİR? Özel eğitime ilişkin devlet ve akademisyenler tarafından yapılan çeşitli tanımlar mevcuttur. Özel eğitime ilişkin M.E.B. tarafından.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
ÜSTÜN ZEKALI VE DAHİ ÇOCUKLAR
AOÖ 206 Matematik Eğitimi.
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
3. ÜNİTE TÜRKİYE’DE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ÖRGÜTLENME VE MEVZUAT.
Engelli Bireylerin Eğitimi Yasası (Individuals with Disabilities Education Act-IDEA)-(1990)
Zeka Gerilikleri.
Özel Gereksinimli Çocuklar
ÇOKLU ZEKA Hazırlayan Figen BERBER.
ENGELLİLERE YÖNELİK TUTUMLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ
BÖLÜM 1: KAYNAŞTIRMA: TEMEL KAVRAMLAR, TARİHÇE ve İLKELER
EĞİTSEL DEĞERLENDİRME VE TANILAMA
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
TANIMLAR EĞİTİM «Bireyin davranışlarında kendi yaşantıları yoluyla, «kasıtlı (amaçlı-bilinçli) olarak istendik (toplumca uygun görülen-istenilen yönde)
Sunum transkripti:

Özel Eğitim

ÜSTÜN YETENEKLİ ÜNLÜLER VE ENGELLERİ ÜSTÜN OLDUKLARI ALANLAR YETERSİZLİK ALANLARI ÖĞRENME YETERSİZLİĞİ İLETİŞİM YETERSİZLİĞİ DUYGUSAL DAVRANIŞSAL YETERSİZLİK FİZİKSEL YETERSİZLİK İŞİTME YETERSİLİĞİ GÖRME YETERSİZLİĞİ SÖZEL DİL ZEKA Agatha Cristie Domesthenes Edgar Allan Poe Alexsander Pope Somuel Johnson Rudyard Kipling MANTIK/MAT. ZEKA Albert Einstein Michael Faraday Charles Darwin Stephen Hawking Thomas Edison Johannes Kepler UZAMSAL ZEKA Leonardo Da Vinci Mar Chagal Vincent Van Gogh Hanri de Toulose-Lautrec Granville Redmond Otto Litzel BEDENSEL ZEKA Auguste Rodin Amiral Peary Vaslav Nijinsky Jim Abbont Marlee Matlin Tom Sullivan MZİKSEL ZEKA Sergei Rachmaninoff Maurice Ravel Robert Schumman Itzhak Perlman Ludwing Van Beethoven Joaquin Radrogo KİŞİLER ARASI ZEKA Nelsen Rockefeller Winston Chirchill Harry sack Sullivan Franklin Roosevelt Cem Boyner Harry Truman KİŞİSEL ZEKA General George Patton Aristotle Friedrich Nietzsche Timurlenk Hellen Keller Mithat Enç

Özel Eğitim Nedir? Çoğunluktan farklı ve özel gereksinimli çocuklara sunulan, “üstün özellikleri olanları” yetenekleri doğrultusunda kapasitelerinin en üst düzeye çıkmasını sağlayan, yetersizliğin engele dönüşmesini önleyen; “engelli bireyi” kendine yeterli hale getirerek topluma kaynaşmasını ve bağımsız, üretici bireyler olmasını destekleyecek becerileri donatan eğitimdir.

Bir Müdahale Biçimi Olarak Özel Eğitim Özel eğitim yetersizliği olan bireylere yapılan amaçlı bir müdahaledir. Başarılı bir müdahale yetersizliği olan bireyin öğrenme ortamına, okul ve topluma etkin katılımını sağlar.

Müdahalenin üç temel uygulanma biçimi vardır ; Önleyici: Önemsiz problemlerin soruna yol açmasına ve yetersizliğe dönüşmesini müdahale etmektir. Eğer müdahale çok erken yaşlarda, hatta bazı durumlarda doğum öncesinden başladığında oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Ağır düzeydeki çocuklara ne kadar erken müdahale yapılırsa, yetersizliğin gelişim üzerinde oluşturabileceği olumsuzluklar o kadar aza iner.

2. İyileştirici: Öğretim yoluyla yetersizliğin üstesinden gelmektir 2. İyileştirici: Öğretim yoluyla yetersizliğin üstesinden gelmektir. Bu program daha çok eğitim kurumlarıyla sosyal hizmetler kurumları tarafından uygulanmaktadır. İyileştirici müdahalenin hem eğitimsel hem de rehabilitasyon boyutu vardır. Bu iki alanın ortak amacı bireyin yaşamını daha nitelikli ve bağımsız hale getirilmesini sağlamak için bireyi bilgi ve becerilerle donatmaktır.

3. Ödünleyici: Bireyin yetersizliğine rağmen başarılı olabilmesini sağlayacak becerilerin ve araçların nasıl kullanılacağını öğretmektir.

Üstün Yetenekli Çocukların Olumlu Özellikleri Hızlı ve kolay öğrenirler. Hayalleri güçlüdür. Merakları üst seviyededir. Gözlemleme güçleri fazladır. Problemleri sorgular, net bir şekilde düşünür, ilişkileri fark eder ve anlamları idrak ederler.

6. Yetişkinlerle kurdukları iletişimde oldukça olgun bir karakter sergilerler. 7. Çoğu zaman genellemeler yapar ve bunları yeni durumlara tatbik ederler. 8. Soyut kavramları idrak etme ve bunlar arasındaki ilişkileri tespit etme kabiliyetleri gelişmiştir.

9. Kelime hazineleri çok zengindir. 10 9. Kelime hazineleri çok zengindir. 10. Matematiksel düşünme yetenekleri gelişmiştir. 11. Okumayı çok severler. 12. Talimatları kolaylıkla yerine getirirler. 13. İnce bir espri anlayışları vardır. 14. Nesne, kelime veya fikirleri yeni ortamlarda kullanırlar.

15. En iyi olmak için büyük bir istek duyarlar. 16 15. En iyi olmak için büyük bir istek duyarlar. 16. Sağduyu ve pratik bilgilerden yararlanırlar. 17. Çoğu faaliyette lider konumundadırlar.

Üstün Yetenekli Çocukların Olumsuz Yönleri 1. Rutin ödevlerden çabuk sıkılırlar. 2. İşleri kendi bildikleri gibi yapmak isterler. 3. Sınıfta çok fazla dikkat çekebilirler. 4. Başkalarının göremediği ilişkileri görebilir ve dersin çoğunu sadece bu konuda tartışmaya ayırmak isteyebilirler. 5. Bazen bir projeyi bitirip diğerine başlamayı istemeyebilirler.

6. Ara sıra hayallere dalarlar ve dikkatleri dağılır. 7. Diğer öğrencilerin "sönük" kalmalarına sebep olabilirler. 8. Kendilerine çok da faydalı olmayan eserlere gereğinden fazla zaman harcayabilirler. 9. Yersiz espriler yapabilirler.

10. Bazen gereğinden fazla yenilikçi olabilirler. 11. Başarısızlıklardan çok çabuk etkilenebilirler. 12. Aşırı derecede otoriter olabilirler. 13. Başkalarının fikirlerine yeterince önem vermeyebilirler.

Not: Her çocuk özel eğitim ister.

BEP Nedir Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencinin, eğitsel gereksinimlerini karşılamak üzere;

1.Eğitim Ortamında 1.Eğitim Ortamında Kaynaştırma Özel Eğitim Sınıfı Özel Eğitim Okulu Hastane Okullar

2. Destek Hizmetler Destek Eğitim Odası Sınıf İçi Destek Dil ve Konuşma Terapisi Fizyoterapi Ulaşım Aile Eğitimi Evde Eğitim

Disiplin alanı Akademik İletişim Matematik Hayat Bilgisi Toplumsal Uyum Sosyal Beceriler Müzik Resim