TAMLAMALAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
1/20 Tamlamalar A B C D “ Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü.... Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü.” Yukarıdaki beyitte kaç tane belirtili.
1/24 İsim (Ad) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, belirtili isim tamlaması bulunmaktadır? Kitaplar, insan hayatında vazgeçilmez varlıklardır. Dünyada hiçbir.
1/20 Sıfat A B C D Bu adamların her iş kötüdür. Evcil hayvan yetiştirmek oldukça zordur. İstanbul’a ancak on iki saatte varabilirsiniz. Köy evinde yalnız.
TAMLAMALAR.
Ekler.
İSİM GRUBU.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
TAMLAMALAR.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
TAMLAMALAR.
ZAMİRLER.
EKLER.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
Sıfatlar Sıfat: Bir isimden önce gelerek onu nitelik ya da nicelik bakımından belirleyen kelimelere “sıfat” denir. Bir kelimenin sıfat sayılabilmesi için.
Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük diğerlerinden farklı bir yapım eki almıştır? A) İri yapılı bir ağacın gövdesine yaslandım. B) Kolu sarılı.
TAMLAMALAR Bir ismin başka bir isimle ya da sıfatla oluşturduğu söz öbeğine tamlama denir. Tamlamalar iki grupta incelenir. A. Sıfat Tamlamaları B. İsim.
TAMLAMALAR.
TAMLAMALAR.
1.soru Aşağıdaki sözcüklerden hangisi Türkçenin ses yapısına uymaktadır ? A. Telefon B. Spor C. Yosun D. Saat.
Tamlamalar sıfat ve isim tamalaması olarak ikiye ayrılır.
TAMLAMALAR.
Ses Bilgisi.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim.
TAMLAMALAR İSİM VE SIFAT TAMLAMALARI HAZIRLAYAN:SÜNDÜS ÇELİK
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
SÖZCÜĞÜN YAPISI.
A) Barış Manço’lar kolay mı yetişir sanıyorsun?
TAMLAMALAR.
Tarafından yayınlanmaktadır
TÜRKÇE DERSİ TAMLAMALAR.
=>CÜMLEDE ANLAM<=
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
SÖZCÜK TÜRLERİ.
Sözcük türleri sorular.
TAMLAMALAR.
İSİM TAMLAMALARI Bir ya da birden çok adın bir araya gelerek oluşturduğu söz öbeklerine isim tamlamaları denir. İsim tamlamalarında tamlayan ve tamlanan.
Tamlamalar sorular.
Niteleme Sıfatları Belirtme Sıfatları
TÜRKÇE PERFORMANS ÖDEVİ
TAMLAMALAR TEST -1-.
1)Aşağıdaki tamlamalardan hangisinin çeşidi farklıdır?
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
TAMLAMALAR.
1.Soru 1-Aşağıdaki cümlelerdeki sıfat tamlamalarını bulunuz. A) Filmdeki olaylar, Bulgaristan sınırında geçiyor. B) Sanatçı, ilk sergisini önümüzdeki.
İSİM TAMLAMALARI.
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
İSİM TAMLAMALARI              İki veya daha fazla ismin, yeni bir anlam meydana getirecek şekilde birlikte kullanılmasıyla oluşan söz gruplarına isim tamlaması.
İSİM (AD) İSİM ÇEŞİTLERİ İSİM TAMLAMALARI
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
Kelime Grupları. KELİME GRUPLARI Birden çok sözcükten oluşan,aralarında anlamca bağ kurulduğu için cümlede sadece bir öğe olarak ele alınan dil birliklerine.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
1 D ERSİMİZ T ÜRKÇE. 2 İSİM TAMLAMALARI Aralarında anlamca ilgi bulunan iki ya da daha çok ismin belirli kurallar çerçevesinde bir araya gelmesiyle oluşan.
TAMLAMALAR.
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
SIFAT TAMLAMALARI .
İSİM GRUBU.
Tarafından yayınlanmaktadır
İSİMLER GÖKHAN ATALAY 9/B 12.
KONU KAVRAMA SORULARI İSİM TAMLAMALARI.
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
TAMLAMALAR.
YAZAR: HARUN EMRE CERİTLİOĞLU
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
BU SUNUMDA EMEĞİ GEÇEN ARKADAŞLARA TEŞEKKÜR EDERİZ.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
Sunum transkripti:

TAMLAMALAR

Soru 1 Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde farklı türden bir tamlama kullanılmıştır? A)Her damardan kan alınmaz. B)Adamın iyisi, iş başında belli olur. C)İş, insanın aynasıdır. D)Herkesin hamuru ekmeğine göredir.

CEVAP:A Açıklama B,C ve D seçeneklerinde belirtili isim tamlaması vardır. A seçeneğinde belirtisiz isim tamlaması vardır.

Soru 2 Aşağıdaki tamlamalardan hangisi diğerlerinden farklıdır? A)Neşeli yüz B)Kırık kalp C)Tatlı kaşığı D)Tatlı elma

CEVAP:C Açıklama A,B, ve D seçeneklerinde belirtisiz isim tamlaması vardır. C seçeneğinde belirtili isim tanlaması vardır.

Soru 3 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, farklı bir isim tamlaması vardır? A)Hayatın o çetin dönemlerinde bir çırak olarak çalışmış. B)Köyden dönerken bir çukurun içerisinde çakılı saplanıp kaldılar. C)Ayrıca o, toplumun sesine kulak verdi. D)Gazete binasında bir süre bekledi.

CEVAP:D Açıklama A,B veC seçeneklerinde belirtili isim tamlaması vardır. D seçeneğinde belirtisiz isim tamlaması vardır.

Soru 4 Aşağıdakilerin hangisinde tamlayan,tamlananın neden yapıldığını bildirmez? A)Tarhana çorbası B)Buğday unu C)Türk kahvesi D)portakal suyu

CEVAP:C Açıklama A’da tarhanadan yapıldığı,B’de buğdaydan yapıldığı ve D’de portakaldan yapıldığı görülmektedir. C’de ise böyle bir durum yoktur.

Soru 5 “okul” kelimesi hangisinde farklı bir tamlama içinde yer almıştır? A)Okul yolları çamur olmuş. B)Kapıya okul taşıtı gelmiş. C)Geçen hafta okul arkadaşı geldi. D)Okulun öğrencileri bahçeye çıktı.

CEVAP:D Açıklama A,B ve C seçeneklerinde belirtisiz isim tamlaması vardır. D seçeneğinde belirtili isim tamlaması vardır.

Soru 6 Aşağıdakilerden hangisinde farklı bir tamlama kullanılmıştır? A)Büyülü kent B)Geniş yol C)Kahraman çocuk D)Amasya elması

CEVAP:D Açıklama A,B ve C seçeneklerinde belirtisiz isim tamlaması vardır. D seçeneğinde belirtili isim tamlaması vardır.