ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Advertisements

Dalton Atom Modeli. Thomson Atom Modeli. Rutherford Atom Modeli. Bohr Atom Modeli.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Periyodik Tablo.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI.
….Periyodik cetvel….. Konu anlatımı sorular.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
BİLEŞİKLER NASIL OLUŞUR?
7.SINIF: ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
KİMYASAL BAĞLAR
Büşra Özdemir.
Kimya performans ödevi
ELEMENTLERİN GRUP NUMARALARIYLA İYON YÜKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
KİMYASAL BAĞ.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Periyotik Cetvel ve Özelikleri
BAĞLAR Atom ya da molekülleri bir arada tutan kuvvete bağ denir. Aynı ya da farklı atomları bir arada tutan kuvvete, molekül içi bağ, aynı ya da farklı.
Elektronların Dizilimi
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ELEMENTLER Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir. Bazı element örnekleri balondaki.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOMUN YAPISI
KİMYASAL BAĞLAR.
İYONLAŞMA ENERJİSİ NEDİR?
ATOMUN YAPISI.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir.
S d p f PERİYODİK SİSTEM.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ
ATOM KAVRAMLARI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
UYARILMIŞ HAL, KÜRESEL SİMETRİ VE İZOELEKTRONİK. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar.
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
Atomun Kuantum Modeli Hafta 7.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
 Kimyasal bağ, çekirdekteki atomları bir arada tutan kuvvettir. İki ya da daha fazla atom arasında elektron alışverişi veya ortak kullanımı ile kimyasal.
Kimya hakkinda nezeriyye
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha.
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
Elektron Dizilişleri Elektronlar öncelikle enerjisi en az olan orbitali doldurur. Bir orbitalin enerjisi çekirdeğe yaklaştıkça azalır. Aynı temel enerji.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
KİMYASAL BAĞLAR.
Lewis Kuramı : Elementlerin atomları, soygaz atomlarının elektron dağılımlarına benzemek amacıyla bir araya gelmektedir. Lewis kuramının bazı temel esasları.
Sunum transkripti:

ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER Atomların elektron dizilişleri soy gaz olarak bilinen ve elektron dizilişleri s2 p6 ile biten elementlerden yararlanılarak kısaltılabilir.

Örneğin; 10Ne : 1s2 2s2 2p6, 11Na : 1s2 2s2 2p6 3s1'dir Örneğin; 10Ne : 1s2 2s2 2p6, 11Na : 1s2 2s2 2p6 3s1'dir. Na'un ilk 10 elektronunun dizilişi Ne'daki gibidir. Bu nedenle Na'un elektron dizilişi; 11Na : [Ne] 3s1

Uyarılmış Atomların Elektron Dizilişi Uyarılmış atomların elektronlarından bazıları temel hal enerji düzeyinden daha yüksek enerji düzeylerine atlamış durumdadır. 1Na : 1s2 2s2 2p6 3s1 (temel hâl) 11Na : 1s2 2s2 2p6 3p1 (uyarılmış hâl)

DEĞERLİK ELEKTRONLARI Bir atomda iç enerji düzeylerindeki elektronlar atom çekirdeğine daha yakın olduklarından atoma daha sıkı bağlıdır. Elementlerin tepkimeye girerken aldıkları, verdikleri veya ortaklaşa kullandıkları elektronlar, atomun en dış katmanındaki bu gevşek bağlı elektronlardır. Elementlerin kimyasal özelliklerini belirleyen bu elektronlara değerlik elektronları denir.

DEĞERLİK ELEKTRONLARI Bir atomda iç enerji düzeylerindeki elektronlar atom çekirdeğine daha yakın olduklarından atoma daha sıkı bağlıdır. Elementlerin tepkimeye girerken aldıkları, verdikleri veya ortaklaşa kullandıkları elektronlar, atomun en dış katmanındaki bu gevşek bağlı elektronlardır. Elementlerin kimyasal özelliklerini belirleyen bu elektronlara değerlik elektronları denir

17Cl : 1s2 2s2 2p6 3s2 3p5 17Cl+5 : 1s2 2s2 2p6 3s2 Geçiş elementlerinde, önce en yüksek enerji düzeyindeki s orbitallerinden, sonra da bir alt enerji düzeyindeki d orbitallerinden elektronlar koparılır. 26Fe : 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d6 26Fe+2 : [18Ar] 3d6

ELEKTRONLARIN DÜNYASI