12 - KELİME İLİŞKİLENDİRME TESTLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
/ 191 EğitimYöntemleri Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 27 – 31 Mayıs 2013.
Advertisements

Doç.Dr. Bülent ÇAVAŞ Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ EGIT215
Nitel Araştırmalarda Görüşme
Zihinsel Engellilerde Disiplin Alanlarının Öğretimi
Yazılı Sınavlar ve Açık Uçlu Yanıtların Değerlendirilmesi
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
Öğrenme-Öğretme Süreci
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
Yrd. Doç. Dr. MURAT TUNCER Yrd. Doç. Dr. Mustafa DOĞAN
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Bilişşsel Hedeflerin Ölçülmesi
Anket Tekniği.
DRAMA 5. HAFTA DRAMANIN YAPISI VE UYGULANMA AŞAMALARI
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
1 eğitimde yeni yaklaşımlar İbrahim KALYONCU Zehra Kitapçıoğlu İlköğretim Okulu Ocak 2007 Tonya Halk Eğitim Merkezi “ y e n i d e r s p r o g r a.
Eğitimde Program Geliştirme Temel Kavramlar
İki Ortalama Farkının Test Edilmesi
Doç. Dr. Arif ALTUN Arş. Gör. Meryem YILMAZ-SOYLU
MUTLAK DEĞERLENDİRME Elif Tuba BEYDİLLİ.
Eğitimde Program Geliştirme Ölçme ve Değerlendirme Boyutu
Durumlu Öğrenme (Situated Learning)
İçerik Öğrenme Öğrenme Teorileri
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
Tanecikler Ararsı Etkileşmeler Seher DEMİRAY 2013 Materyal Metot Yapılandırmacı tabanlı etkileşimli doğrudan öğretim(YÖTEDÖ) metodu, geleneksel öğretime.
KAVRAM HARİTALARI NEDİR?
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
18 - DUYUŞSAL DAVRANIŞLARIN ÖLÇÜLMESİ
14 - KAVRAM HARİTALARI KAVRAM HARİTALARI.
9 - PERFORMANS ÖLÇÜLMESİ
11 - YAPILANDIRILMIŞ GRİD
Ölçme ve değerlendirme, sınıf içi öğrenme sürecinde öğrencide istenilen davranış değişikliğinin ne derece gerçekleştiğini belirlemede, eğitim sürecinin.
KAVRAM ÖĞRETİMİNDE ÇALIŞMA YAPRAKLARININ KULLANILMASI
Çoklu Ortamda Öğrenme Modeli
ÇOKLU ORTAM TASARIM İLKELERİ
Temel Kavramlar ve İlkeler
KISIM 4 Sınıfta Biliş. KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 12 Öğrenmek İçin Okuma.
ÖĞRENME AMAÇLARI Veri analizi kavramı ve sağladığı işlevleri hakkında bilgi edinmek Pazarlama araştırmalarında kullanılan istatistiksel analizlerin.
EĞİTİM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
ÖĞRETİM STRATEJİSİ, YÖNTEM ve TEKNİKLER
KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 15 Fen Bilimlerinde Bilişsel Yaklaşımlar.
BÖLÜM 1 Bilişsel Psikolojiye Giriş
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
MESLEKİ YETERLİLİK MEB ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK VE DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
ÖĞRENME AMAÇLARI Tahmin kavramını anlamak Pazarlama araştırmacılarının regresyon analizinden nasıl faydalandığını öğrenmek Pazarlama araştırmacılarının.
OTMG KAPSAMINDA YAPTIĞIMIZ ETKİNLİKLER GELİŞİM ALANLARI EYLÜLEKİMKASIMARALIKOCAKŞUBATMARTNİSAN MESLEKİ GELİŞİM KİŞİSEL VE MESLEKİ GELİŞM Öğrencilerin.
ÖĞRENME AMAÇLARI Pazar segmentasyon kararları için farkların nasıl kullanıldığını öğrenmek t testinin ve z testinin ne zaman kullanılması gerektiği.
Öğretim Stratejileri Sunuş Yoluyla Öğrenme Buluş Yoluyla Öğrenme Araştırma İnceleme Yoluyla Öğrenme Dr. Kerim Karabacak.
Prof. Dr. Ahmet Arıkan (Hilal Gülkılık’tan alınmıştır)
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNDE LABORATUAR KULLANIMI
E ĞITIMDE P ROGRAM G ELIŞTIRME T EMEL K AVRAMLAR Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
Yapılandırmacı Öğrenme
Deney Bilimsel bir gerçeği kanıtlamak için yapılan deneyler, bilimsel olayların çocuklar tarafından somut bir şekilde yapılmasını sağlamakta ve çocukların.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİTEL ARAŞTIRMALARDA GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİK
URAL, A. ve KELEŞ, Y. (2011). Türkiye’deki Üniversitelerde Çalışan Öğretim Elemanlarının Akademik Özgürlüklerine İlişkin Görüşleri. V. Lisansüstü Eğitim.
Psikolojik yapılar ve özellikler
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Zihin Haritalama Tekniği. 1.Kavramı merkeze yerleştirin.
NİTEL ARAŞTIRMA MODELLERİ
KAVRAM HARİTALARI.
Sınav Türleri: Uzun Yanıtlı ve Kısa Yanıtlı
Sunum transkripti:

12 - KELİME İLİŞKİLENDİRME TESTLERİ

GİRİŞ Özellikle son yıllarda eğitim alanında yapılan araştırmalar, öğrencinin kavramlara ilişkin bireysel yorumlarını göz önüne alarak programlar hazırlamayı amaçlar. Bu öğrenciye dayalı yaklaşım, varolan diğer yöntemlere alternatif olarak geliştirilmeye çalışılmaktadır. Bu yaklaşıma göre etkili öğrenme, eğer öğrenci yeni bilgiyi varolan bilgisiyle ilişkilendirebilirse meydana gelebilir (Cachapuz ve Maskill, 2007). Bu nedenle öğrencilerin belirli bir konuda sahip olduğu çeşitli anlamlarla ilgili daha fazla bilgi edinebilmek, bu anlamları nasıl belirginleştirip genişlettiklerini belirlemek için farklı metotlar ve öğrenme stratejileri geliştirilmiştir. Bu metotları geliştirirken alanyazında temel olarak aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır:

Öğrencinin bilişsel yapısını ve bu yapıdaki kavramlar arasındaki bağları, yani bilgi ağını nasıl ortaya çıkarabiliriz? Öğrencilerin uzun dönemli hafızalarındaki kavramlar arasındaki ilişkiler yeterli midir? Bu kavramların anlamlı olup olmadığını nasıl belirleyebiliriz? Öğrencilerin kavram yanılgılarını nasıl ortaya çıkarabiliriz?

Bu soruları cevaplamak amacı ile çeşitli metotlar kullanılmıştır Bu soruları cevaplamak amacı ile çeşitli metotlar kullanılmıştır. Bu metotlardan en eski ve en yaygın olanlarından biri de kelime ilişkilendirme testleridir (Bahar ve Özatlı, 2003). İlişkilendirme testleri kullanılarak yapılan çalışmalar, kelime anlamlarının önemli bir bölümünün bu testlerle yansıtıldığını öne sürerler. Özellikle 60 ve 70’li yıllarda çeşitli araştırmacılar tarafından kelime ilişkilendirme testlerinin kullanıldığı görülmektedir (Bahar, Johnstone ve Sutcliffe, 1999).

Kelime ilişkilendirme testleri, önceleri genellikle psikoloji alanında öğrencilerinin bilişsel gelişim ve sosyal tutumlarını belirlemek amacı ile kullanılmıştır. Sonraki yıllarda ikinci dil öğrenenler ile ilgili yapılan çalışmalarda kullanıldığı görülmektedir. Günümüzde ise özellikle fen bilimleri alanlarında kullanılan kelime ilişkilendirme testleri, öğrencilerin kavram yanılgılarını belirlemek ve analiz etmek amacı ile tek başına veya görüşme, kalemkâğıt testleri, açık uçlu sorular, kavram haritaları gibi yöntemler ile birlikte kullanılmaktadır (Muç, 2013).

Kelime ilişkilendirme testlerinin bazı pratik sorunların çözümlenmesinde kullanılması çok değerli verilerin elde edilmesinde yararlı olabilmektedir. Kamusal alanlarda da kullanılabilen bu testler özellikle kamuoyu araştırmalarında uygulanmaya başlanmıştır. İlk ve son kelime ilişkilerini karşılaştırma, kelimelerin tekrarlarını ve kelimeler arası ilişkileri gözlemleme, kavramsal ilişkileri görselleştirme açısından araştırmacılara olanaklar sağlaması tekniğin tercih edilmesindeki önemli özelliklerindendir (Kostova ve Radoynovska, 2008).

Kontrolsüz kelime ilişkilendirme testlerinde; araştırmacı ya da uzman, zaman sınırı olmadan yanıtlayıcıya boş bir kâğıt vererek bir kavram sunar ve ondan bu kavramla ilgili mümkün olan tüm ilgili kavramları yazmasını ister. Bu teknikte yanıtlayıcı bir önceki testi tamamladıktan sonra aynı kelime ilişkilendirme görevini 10 defa yeniden tekrar etmesi istenir. Aşağıda ana kavramın fotosentez olduğu örnek kontrolsüz kelime ilişkilendirme testine ait tablo yer almaktadır (Tablo 1) (Tsai ve Huang, 2002).

Kontrollü kelime ilişkilendirme testlerinde; araştırmacı ya da uzman ana kavramı sunar ve yanıtlayıcıdan sınırlı bir alana ilgili kavramları yazması istenir. Yanıtlayıcının ya da öğrencilerin ana kavramla ilişkili en önemli kavrama karar vermesi beklenmektedir. Bu öğrenme sürecinde her bir kavram için yanıtlayıcıya ortalama 30 saniye ya da 1 dakika süre verilmektedir. Tablo 2’de fotosentezle ilgili aynı kavrama ait kontrollü kelime ilişkilendirme testi örneği yer almaktadır. Her iki metodun en büyük farklılığı puanlama yaklaşımlarından ileri gelmektedir (Tsai ve Huang, 2002).

KELİME İLİŞKİLENDİRME TESTİNİN UYGULANIŞI İlişkililik Katsayısı Yöntemi Kesme Noktalarıyla Oluşturulan Kavram Ağları Yöntemi

ÖRNEK UYGULAMA

TEKNİĞİN AVANTAJLARI

TEKNİĞİN SINIRLILIKLARI

ÖZET