Kaynama sıcaklığı erime ve donma sıcaklığı yoğunluk diye üç’ e ayrılır.
Kaynama Sıcaklığı Isıtılan saf sıvıların sıcaklığı kaynama başlayıncaya kadar artar. Kaynama başlayınca sabit kalır ve kaynama süresince değişmez. Kaynama süresince sabit kalan sıcaklık değerine kaynama sıcaklığı denir.
Madde Kaynama Sıcaklığı Demir 2750 Tuz 1413 Su 100 Etil Alkol 78 Oksijen Sıfırın altında 183
Erime Sıcaklığı Sıvılar da olduğu gibi saf maddelerde de ısı artışı belli bir noktadan sonra durur. Bu noktadan sonra madde ısı almasına rağmen sıcaklık sabit kalır.Saf maddelerin erimeye başladığı bu sıcaklığa erime sıcaklığı denir.
Saf Madde Erime Sıcaklığı(‘C) Demir 1538 Bakır Gümüş Tuz Su 1054 961 801 Su
Donma Sıcaklığı Saf sıvı madde belli bir sıcaklığa kadar soğutulunca donar. Donma olayı belirli bir sıcaklıkta başlar ve donma süresince sabit kalır. Saf sıvı maddelerin katı hale geçtiği sıcaklığa donma sıcaklığı denir.
Yoğunluk Birim hacmi dolduran madde miktarına yoğunluk denir.Bu tanım; Yoğunluk = Kütle/ Hacim eşitliği ile verilir. Kütlenin birimi gram , hacmin birimi m L olarak alındığında yoğunluğun birimi g/ m L olur.
Madde Yoğunluk(g/ m L) Hava 0, 001 Buz 0, 918 Zeytinyağı 0, 92 Su 1,00 Demir 7, 86