ESKİ ÇAĞDA ETİK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uygulama: Bir kitap olarak HAYATIM
Advertisements

DÜNYA FELSEFE GÜNÜ.
Etik ve Meslek Etikleri
AHLAK FELSEFESİ.
Beyin Fırtınası Bir Öğretim Materyali Olarak Film Tartışma Yöntemi
KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEDMEM
DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS)
EPİSTEMOLOJİ RASYONALİZM.
FELSEFENİN ÇEŞİTLİ ALANLARLA
TARİHSEL GELİŞİM VE KURAMLAR
Değerler Eğitimi Hoşgörü
AHLÂK ÜZERİNE SÖZLER.
relativizm görelilik kavramına karşı gelir yani her şeyin ölçütü insandır denilebilir. Kültürel relativizm ise bireyin diğer kültürleri.

Hazırlayan:Ahmet DEMiR
Değerler Eğitimi HOŞGÖRÜ
EĞİTİM FELSEFESİ Dr. Hasan Özder.
MSİ 2013 Mühendislik Etiği Etiğin Tarihsel Gelişimi
İlköğretim Fen ve Teknoloji Öğretim Programı
ERDEMLİLİK.
TOPLUMSAL BARIŞ.
FELSEFE DERSİ KONU ANLATIMI
Evrensel Ahlak Yasasının Varlığını Kabul Edenler
ERDEMLİ OLMAK NEDİR?.
SANAT FELSEFESİ Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni.
Sokrates.
ŞUBAT 2015 ETİK SİSTEMLERİ Mehmet ERDEM.
Etik İle İlgili Temel Kavramlar
METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
HEGEL ‘İN DİYALEKTİĞİ ˜ KANT ‘IN ÖDEV AHLAKI
NANO MALZEMELER Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi,
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
AHLAK FELSEFESİ (ETİK).
Bilişim Etiği Kuramlar.
AHLAK FELSEFESİ.
IV. Ünite Ahlak Felsefesi ETİK.
Konu Başlığı MMT310 Malzemelerin Mekanik Davranışı Gruptaki Öğreniclerin İsimleri K O C A E L İ ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü.
ÜNİTE4. AHLAK FELSEFESİ YAZILIYA HAZIRLIK.
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
SOKRATES VE İNSAN ANLAYIŞI. M.Ö yillari arasinda yasamis olan ünlü Yunanli düsünürdür Sokrates, M.Ö 470 – 399 yılları arasında yaşamış ünlü yunanlı.
AILE SEVGISI Sarıkamış Anadolu İmamhatip Lisesi. Aile ile aramızda kan bağından daha öte bir sevgi bağı kuruludur. Ailelerimizin bizim için yapamayacağı.
Sanat Felsefesi Sanata felsefi bakış. Sanat nedir?
Sosyal Hizmet Etiği Doç.Dr. Elif Gökçearslan Çifci
GENEL OLARAK ETİK ve AHLAK KAVRAMLARI
Sosyal Hizmet Etiği Dersine Giriş Etik Nedir Ne Değildir?
AHLÂK ÜZERİNE SÖZLER.
DERS : FELSEFE KONU: FELSEFENİN ALANI.
BİLGİSAYAR DERS ÖDEVİ DERS :DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMİ
SANAT FELSEFESİSANAT FELSEFESİ Sanatçı Sanat Eserinin Özellikleri Ve NitelikleriSanat Eserinin Özellikleri Ve Nitelikleri.
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
ETİK KAVRAMI VE TÜRLERİ
EĞITIME FELSEFI YAKLAŞıMLAR IDEALIZM REALİZM NATÜRALİZM PRAGMATİZM VAROLUŞÇILIK (EGZİSTANSİYALİZM)
ÜTOPYALAR Ahmet Taşer 11-A Ütopya Ne Demektir ? Ütopya, aslında olmayan, tasarlanmış olan ideal toplum ve devlet şekli anlamı taşır. Ütopyalar,
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
Mehmet Taha DEMİRASLAN 11/B  Milattan önce Atina`da 469 yılında doğmuş ve milattan önce 399 yılında ölmüştür.  Babası heykelci annesi ise ebeydi.
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
IV. Ünite Ahlak Felsefesi ETİK.
1. FELSEFE, DİN VE DİN FELSEFESİ
REFAH SİSTEMLERİ DERS 1 DR. BANU METİN.
Değerler Eğitimi Hoşgörü
EVRENSEL AHLAKİ İLKELER VAR MIDIR?
SİSTEMATİK DÖNEM PLATON FELSEFESİ I.
AHLAK FELSEFESİ.
HUKUKUN AHLAKİLİĞİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

ESKİ ÇAĞDA ETİK

Bir millet, zenginliğiyle değil, ahlâk değeriyle ölçülür.

ETİK NEDİR ? Etik insanların iyiliğini esas alır ve tartışmaya açar, (1) “Birey”lerin iyiliği (2) “Sosyal iyi”nin nitelikleri (3) Bu ikisi arasındaki ilişkiler (4) Bireylerin “sosyal iyiyi” veya “ahlaken doğru olanı” yaratmadaki motivasyonları (5) “Keyif alma” ile “iyi” arasındaki ilişkiler (6) “Erdem” in varlığı ve doğası (özellikle antik etikte) (7) Görev ve ahlaki zorunluluklar (modern etik) (8) Özgür irade (9) Pozitif ahlakın değerleri

Etik biliminin sorguladığı ve çözmeye çalıştığı sorunlar ise şunlardır: - Duygular mı yoksa akıl mı davranışlarımızın esasını oluşturmalı? -“Mutluluk” davranışlarımızın “nihai son”u mudur? - Özgür irade deyince ne anlaşılmalı? -“Keyif” ile “mutluluk” arasında ne fark vardır?

*Eskiçağda etik görüşleri 4 başlık altında ele alınır… 1-Sokrates ‘ in görüşü 2-Platon’un görüşü 3-Aristoteles’in görüşü 4-Stoa Okulunun ve Epikouros Okulunun görüşleri

Sokrates ‘ in Görüşü… -Sokrates, iyi ve mutlu yaşam ,erdemin bilgisine bağlı, -Sokrates erdemin ne olduğunu araştırmıştır, -Erdemin bilgi olup olmadığını araştırmış, -Erdem Bilgiyse öğretilir değilse öğretilemez.

Platon’un Görüşü… -Platon da erdemi, iyi ve mutlu yaşamın koşulu olarak görmüştür. -Adalet, “herkesin kendi işiyle uğraşması”, kendi işini yapmasıdır. -Platon Sokrates’in öğrencisidir ve Akademia’yı kurmuştur. -Platon etik sorulara çok önem vermiştir.

Aristoteles’in Görüşü Aristoteles iyi ve mutlu yaşama önem vermiştir Aristoteles’in Görüşü Aristoteles iyi ve mutlu yaşama önem vermiştir. -Aristoteles “iyi”yi, “her şeyin arzulandığı şey” diye ifade etmiştir. Mutluluk en iyi, en güzel, en hoş şeydir.

Stoa Okulunun ve Epikouros Okulunun görüşleri -Stoa Okulu için de erdem iyidir ve iyi yaşam için yapılacak tek şey erdemli yaşamaktır. -Erdemli yaşamak ise doğaya ya da akla uygun yaşamaktır. -Doğaya aykırı yaşamak insanı mutsuz kılar. -Epikouros için de iyi ve mutlu yaşam için insanın doğayla bağı önemlidir.

Etik görüşler ve etik anlayışlar -Eskiçağda etik soruları ele alan filozoflar; Sokrates, Platon ve Aristoteles’in yönelimi ile Sokratesçi Okulların, Stoa Okulunun ve Epikouros Okullarının yönelimleri farklı özelliktedir. - Sokrates, Platon ve Aristoteles’in sordukları sorular ilkin etiğin iyi, erdem, mutluluk, adalet, eylemler gibi ana kavramlarının bilgisini ortaya koymayı amaçlamaktadır.

KAYNAKLAR… http://tr. wikipedia. org http://web. deu. edu KAYNAKLAR… http://tr.wikipedia.org http://web.deu.edu.tr Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji Bölümü

BURAK YİYİT METALURJİ ve MALZEME MÜHENDİSLİĞİ