İyi İnsanlar Neden Etik Dışı Davranışlarda Bulunurlar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EĞİTİM BAŞARISINI ARTTIRMADA ANNE BABANIN ROLÜ
Advertisements

Kurumlar toplumu önemser
ÖZGÜVEN; kendimize yönelik iyi duygular geliştirmemiz sonucu, kendimizi iyi hissetmemiz demektir. Başka bir deyişle kendimiz olmaktan memnun olmak ve bunun.
KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ VE SİYASİ KATILIM
ANA BABA VE ERGENLİK.
NLP ALGISAL DAVRANIŞ KONTROLÜ
ANNE-BABA-ÇOCUK İLETİŞİMİ
KİŞİLİK ANALİZLERİ (Önce kişileri analiz etmeyi öğrenelim. İleriki makalelerde hangi kişilik tipine işi nasıl anlatacağımızı öğreneceğiz) Lider Yapılı,
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİSİ
DAVRANIŞLARIMIZI ETKİLEYEN KALIPLAR
ANNE BABA TUTUMLARI.
AİLE TUTUMLARI VE ÇOCUĞU ANLAMAK REHBERLİK SERVİSİ
Mehmet Hikmet Kaşerci Ortaokulu REHBERLİK SERVİSİ
Hazırlayan Psk.Dan.Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÖZGÜVEN GELİŞTİRME EĞİTİMİ
HATALI ANNE BABA TUTUMLARI
Nusaybin Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü AİLE EĞİTİM SUNUSU 5.
ÖZGÜVEN GELİŞTİRME EĞİTİMİ
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
GİRİŞ BULGULAR YÖNTEM SONUÇ
ÖZGÜVEN ÖZGÜVEN SAHİBİ ÇOCUK NASIL YETİŞTİRİLİR?
MOTİVASYON.
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
Sınav kaygısı. Sınav kaygısı nedir * öğrenilen bilginin sınavda hatırlanamaması, kullanılamaması bunun olacağına dair kişide oluşan olumsuz senaryolardır.
ANNE BABA TUTUMLARI VE ÇOCUKLA İLETİŞİM
Kişilik Gelişimi.
AİLE İÇİ İLETİŞİM VE AİLE YAKLAŞIMLARI
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
SINAV KAYGISIYLA BAŞETME YOLLARI
ÖZGÜVEN GELİŞTİRME EĞİTİMİ
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
1 Sağlık SlaytlarıSağlık Slaytları Sağlık Slaytları
AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI.
AİLE İÇİ ŞİDDET.
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
ERGENLİK DÖNEMİ VE GENÇLERLE İLİŞKİLER
ŞİDDET NEDİR???.
KAYGI NEDİR. Büyük felaketler büyük insanların yetiştiği okuldur
HOŞGELDİNİZ.
ANNE BABA TUTUMLARI.
MAREŞAL ÇAKMAK İLK OKULU
Günün konusu Bağımlılık Bağımlılığın gelişimi 1.
Bireysel Farklılıklar ve Engellilere Yönelik Tutumlar
AİLE OLMAK DEĞERLER EĞİTİMİ.
VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ
TUTUM VE DAVRANIŞLAR.
ADALETİN DİNİMİZDEKİ YERİ
ŞAH VE PİYON sesli
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Uyma Nedir? Klasik Uyma Ve İtaat Araştırmaları Nelerdir? Uymayı Neler Yordar? Neden Uyarız? Kimler Uyar? Farklı.
Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Önyargının Gücü Ve Doğası Önyargının Sosyal Kaynakları Nelerdir? Önyargının Motivasyonel Kaynakları Nelerdir? Önyargının.
DEĞERLERİMİZ.
AİLELERE ÖNERİLER Çocuklarımız Geleceğimizdir!!! Çocuklarımız Geleceğimizdir!!! Bizler anne babalar olarak kimi zaman bu değerli hazinenin farkında olamıyoruz.
Okul Yaptırma ve Yaşatma Derneği İlkokulu
ICF Aylık Üye Toplantısı 11 Aralık 2012 Didem Şen Pamuk.
ÇOCUK VE SUÇ.
OLUMLU DÜŞÜNCE NEDİR? Hayatın her alanında, bizi her konuda etkileyen aslında bizim olaylara nasıl baktığımızdır. Şunu unutmamak gerekir ki; meydana.
DUYUŞSAL GELİŞİME YÖNELİK ETKİNLİKLER PLANLAMA
Sosyal Hizmet Etiği Doç.Dr. Elif Gökçearslan Çifci
Aile Katılımı Nedir? Çocuğun gelişimi hakkında anne babaları bilgilendirme. Anne babalara duygusal destek sağlama. Çocuklarına öğretmenlik ve rehberlik.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
ANA BABA VE ERGENLİK.
HOŞGELDİNİZ.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
Adler’in Yaklaşımı Temel Kavramlar Aile bütünlüğü:
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

İyi İnsanlar Neden Etik Dışı Davranışlarda Bulunurlar Prof. Dr. Dilek Cindoglu,Mardin Artuklu Üniversitesi TÜRMOD,  Davetli Açılış Bildirisi 3-5 Nisan 2014   İyi İnsanlar Neden Etik Dışı Davranışlarda Bulunurlar  

“iyi insan”; ÖZÜ SÖZÜ BİR İNSAN Toplumun dışında bir İNSAN var mıdır? Kişilik ; kendi değerlerini davranışlarına yansıtabilen insan olmak? Tutumları ile davranışları uyumlu ; ÖZÜ SÖZÜ BİR İNSAN

Tutumlar ve davranışlar her zaman uyumlu mudur? Tutumlar (attitudes) belli bir olaya-kişiye-olguya ilişkin değerler bütünü Davranışlar (behaviours)

Bilişsel Çelişki ve ETİK Birbiri ile uyumlu olmayan tutum ve davranış içinde olduğumuzda içimiz rahat etmez, ya tutumumuzu ya da davranışımızı değiştiririz. Hem yalan söylemek kötü diye düşünüp, yalan söyleyemeyiz.. Bir şekilde durumu RASYONALİZE ederiz.. Meselea, “O yalan gerekli idi” , “ o zaten yalan değil”.. gibi

“etik dışı davranışlar-mesleki etik”: ; ÖZÜ ile SÖZÜ ayrı düşer İnsanlar ne zaman “yanlış” yapar,? ÖZÜ ile SÖZÜ ayrı düşer Yalan söyler Hırsızlık yapar Rüşvet alır Şiddete yönelir

Ne zaman etik dışı davranırız? Kişilik Özelliklerimiz? Ortam-çevre?

Ortam – Çevre Sosyal Bağlar Teorisi İçinde olduğumuz aileye-şirkete-okula-partiye bağlı hissediyorsak, o kurumları bozacak etik dışı davranışlarda bulunmayız.

Ortam - Çevre Pymalian Etkisi Eğer içinde bulunduğumuz ortam-çevre bize potansiyel suçlu gözü ile bakıyorsa, bizim de etik dışı davranışlarda bulunma ihtimalimiz artar

Ortam - Çevre Başarılı olma baskısı – zengin olma baskısı… etik dışı davranışlara itebilir.

ORTAM Gruba Uyum Soloman ASCH deneyi (1951) Yargılarımızı olumsuz ve yanlış etkileyen grup etkisi

Ortamın –Çevrenin Baskısı Milgram Deneyi Eğer baskı yapan kişi Statülü ise Eğitimli ise Orta yaşlı-erkek ise (Milgram ın YALE Üniversitesindeki deneyinde deneklerin yüzde 67 si laboratuar ortamında 450 V a kadar elektrik verebilmişlerdir.

Ortam ve TEPKİSELLİK KURALLAR adil değilse insanlar en tahmin edemeyecekleri etik dışı davranışlarda bulunabilirler (reactance)

Etik Olmayan Ortamlar ve Kişi Herkes yapıyor, ben neden yapmayayım?? (free-rider)

Kişilik Özellikleri ve Etik Egosu çok kuvvetli kişiler kendilerini ortalama insandan daha yukarda görür ve ETİK DIŞI davranışa yeltenebilirler. “Ben yaptım oldu”

Kişilik Özellikleri ; Güçsüzlük ve Çıkış YOK hissi Bir kere etik dışı davranışta bulunan kişi, kendine güveni güçlü değilse, bir kere “kötü” olunca, buradan çıkış yok hissine kapılabilir.

Kişilik Özellikleri: Kendine Güven Kendine güveni fazla olan insanlar ise daha ETİK davranırlar. Çevreden-dışardan değil, İçeriden-Kişilikleri tarafından yönlendirilme ihtimalleri daha kuvvetlidir Gene kendine güveni fazla olan insanlar, bir kere yaptım .. Gene yapabilirim..diye etik dışı davranışlarda bulunabilirler

SONUÇ; Kişilik-kişisel değerler davranışlarımızı büyük ölçüde belirlemekle birlikte; Çevre – aile çevresi- cemaat çevresi- iş çevresi- arkadaş çevresi İyi insanların NASIL davranacaklarını şekillendirir.

KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ için Daha az BASKI altında yetişen çocukların kendi öz değerlerinin daha etkin olacağını; ORTAM lardan daha az etkileneceğini beklemek mümkün.

1 milyon dolarlık soru: KENDİNE GÜVENLİ; kendi DEĞERİNİ bilen, DUYGU ve DÜŞÜNCELERİNİN farkında ÇOCUKLAR bu topaklarda NASIL YETİŞİR?

ORTAM için ; Çalışanların-aile fertlerinin- grup mensuplarının kendilerini KABUL EDİLDİKLERİ, SEVİLDİKLERİ, SAYILDIKLARI bir ortamda daha az ETİK DIŞI davranışlarda bulunacaklarını bekleyebiliriz.

EN SON; İYİ İNSANLAR DA ETİK DIŞI DAVRANIŞLARDA BULUNURLAR. Prof. Dr. Dilek CİNDOGLU Mardin Artuklu Üniversitesi