BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Bu ünitede öğrenciler mevsimleri ve mevsimleri birbirinden ayıran özellikleri öğrenecekler.  21.yüzyıl becerileri: Bilgi ve Medya Okur Yazarlığı.
Advertisements

BAHÇE BİTKİLERİNDE VEGETATİF ÇOĞALTIM YÖNTEMLERİ
Ç İ Ç E K A.Ç.
Dyt.Hazal AYDIN.
GÜVENLİR Kaliteli Ürün! Ortak!. HOLAG FRUIT Şeffaflık Ve Gerçekçilik ! 1of4 GÜVEN VE KARŞILIKLI MENFAATLERE SAYGI ILKELERINI GÖZETIRIZ!!! Farklı coğrafya.
KIRŞEHİR’DE TARIM VE HAYVANCILIK
BİTKİSEL ÜRETİM SEKTÖRÜ
MEYVELER VE KURUYEMİŞLER
MEVSİMLER.
Doğadaki En Sağlıklı 60 Besin....
21 Mayıs Dünya Süt Günü
SEBZELERİN DEKAR’A VERİM BİLGİLERİ.
DERS ADI: HAYAT BİLGİSİ KONU ADI: ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR HAZIRLAYANLAR:
TOHUM OLUŞUMU.
AYVA VE ARMUT ÇEŞİTLERİ
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
MEVSİMLER.
Periyodisite, meyve tür ve çeşitlerinin bir yıl meyve verip, ertesi yıl ya hiç meyve vermemesi ya da çok az meyve vermesidir.
BAHÇE BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
SEBZELERİN GENEL EKİM – DİKİM BİLGİLERİ
Yrd. Doç. Dr. Abdullah KANKAYA Elma Tarım ve Fidancılık Limited Şti.
Çevremizdeki Canlılar
Takım : Rhamnales Familya: Vitaceae Cins : Vitis
MEVSİMLER
BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK ve FİZYOLOJİK İSTEKLERİ
MEVSİMLER.
MEYVELER
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
DIABET Kan şekerinin yüksekliği Diabet 1Diabet 2 Genetik Yaşam stili ve gıda Genetik Yaşam stili ve gıda.
Teknoloji ve tasarım.
Canlıları tanıyalım.
Çocuklar Tutum haftası geldi, Bizlere neşe verdi
MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
BAHÇE BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI.
MEVSİMLER
BESİNLER.
HEDEFLER: 1.Sağlıklı yaşayabilmek için dengeli beslenmeyle ilgili davranışları gösterebilme. 2.Verilen nesneleri çeşitli özelliklerine göre sınıflayabilme.
HAZIRLAYAN ADI - SOYADI :SUZAN PINAR AKÜLKE SINIF-NO:3-C /
BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI
Çevremizdeki Canlılar
Hazırlayan:Tuba Kalaycı
Hazırlayanlar Müge Çagman G. Pınar Sıdal
Çelik Tipleri Dal Çelikleri
Vİtamİnler BAŞLA.
Dersler 1.Hafta : Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta : Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı, Kullanımı,
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
CİNS İSİMLER.
BİTKİLER VE SU.
SEBZELER.
MENÜ SEBZELER VE MEYVELER KIŞ SEBZELERİ YAZ SEBZELERİ KIŞ MEYVELERİ
ÜRÜN PORTFÖYÜ. PARFÜM MUTLULUK GİBİDİR, ÖNCE KENDİNE SÜRERSİN SONRA ETRAFA YAYILIR… James Van Der Zee.
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
EKİM NÖBETİ Bölgenin iklim ve toprak özellikleri dikkate alınarak, en yüksek ve en kaliteli üretimi sağlamak amacıyla değişik kültür bitkilerinin birbirlerini.
POMOLOJİ (ÇEŞİT BİLİMİ)
Sağlıklı Beslenme.
Prof.Dr. Birhan KUNTER BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı Ders:1
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
TÜRKİYE'DE TARIM İnsanların  toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine  tarım denir.
MEYVELER.
ÜLKEMİZDE ELMA YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
SEBZELER.
Meyve Meyve genellikle ginekeum’dan (dişi organ) teşekkül eder. Fakat birçok meyvenin oluşumuna diğer organlarda iştirak eder. Örneğin, tepallerin katılımı.
Tıbbi bitkilerin genel özellikleri
YİYECEKLER-İÇECEKLER
Sağlıklı Beslenme.
Kültür Bitkilerinin Orijin Merkezleri
Organik meyve yetiştiriciliği
Türkiye Ekonomisini Etkileyen Faktörler;
NARENCİYE, YAŞ SEBZE ve MEYVE SEKTÖR TOPLANTISI
Işığın Çimlenme Üzerine Etkisi
Sunum transkripti:

BAHÇE BİTKİLERİ 2011-12 Bahar Yarıyılı Ders:1 Prof.Dr. Birhan KUNTER

Bahçe Bitkileri Tarımı; Bitkisel üretim içinde “Bağ, Meyve, Sebze ve Süs Bitkileri” yetiştiriciliğinin ortak adıdır. Adana’da pazar yeri: Fotoğrafçı Hüseyin Türk

Soğuk tekniği, termodinamik TEMEL BİLİMLER Matematik, fizik, kimya ISLAH Genetik, sitogenetik, biyoteknoloji MUHAFAZA Soğuk tekniği, termodinamik UYGULAMALI BİLİMLER Fizyoloji, biyoloji, ekoloji BAHÇE BİTKİLERİ ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ İnşaat-makine mühendisliği HASTALIK VE ZARARLILAR Zooloji, entomoloji, fitopatoloji

Elma Bilimsel olarak aynı dilden nasıl konuşacağız ? BAHÇE BİTKİLERİNİN İSİMLENDİRİLMESİ Elma İngilizce: Apple Almanca: Apfel Yunanca: μήλο İtalyanca: Mela İspanyolca: Manzana Bilimsel olarak aynı dilden nasıl konuşacağız ?

SİSTEMATİK SINIFLANDIRMA Carl von Linne (1707-1778) İsveçli taksonomist Eserleri - Systema Naturae Bibliotecha Botanica Fundementa Botanica Genera Plantarum Classes Plantarum 3658 bitki sınıflandırmıştır…!

SİSTEMATİK SINIFLANDIRMA Bu sınıflandırma şeklinde, bitki türleri morfolojik özelliklerine göre sınıflandırılır. Çiçek yapıları (çiçek tipi, çiçek organlarının yapısı ve çiçek rengi) öncelikle tanımlanır. Bitkiler aleminin sistematik olarak sınıflandırılması: SINIF ALT SINIF TAKIM FAMİLYA CİNS TÜR ALT TÜR ÇEŞİT Rosales Rosaceae Malus communis Amasya elması Rosaceae familyası çiçeği

Elma Malus communis Cins ismi Tür ismi Çeşit Amasya Elması, Golden, Starking, Granny Smith, Fuji, Gala

MEYVE TÜRLERİ: MEYVE ÖZELLİKLERİNE GÖRE SINIFLANDIRMA Yumuşak Çekirdekliler (Elma, Armut, Ayva, Yeni Dünya, Trabzon Hurması) Sert (Taş) Çekirdekliler (Kiraz, Vişne, Şeftali, Kayısı, Erik, Kızılcık, İğde) Sert Kabuklular (Fındık, Ceviz, Badem, Antepfıstığı, Kestane) Turunçgiller (Portakal, Mandarin, Limon, Altıntop, Turunç) Üzümsüler (Çilek, Dut, Nar, Ahududu, Böğürtlen) Akdeniz Meyveleri (Zeytin, İncir, Muz, Yeni Dünya, Nar)

SEBZE TÜRLERİNİN YENİLEN KISIMLARINA GÖRE SINIFLANDIRILMASI Meyvesi Yenenler (Domates, Biber, Patlıcan, Karpuz, Kavun, Hıyar, Kabak, Bamya) Baklagiller (Fasülye, Bezelye, Bakla, Börülce) Çiçek Yapıları Yenenler (Karnabahar, Brokkoli, Enginar) Kök, Yumru, Soğanları Yenenler (Soğan, Sarımsak, Pırasa, Havuç, Şalgam, Turp) Yaprakları Yenenler (Lahana, Ispanak, Marul, Salata, Tere, Maydanoz, Roka)

ASMALAR Ürün İçin Yetiştirilen Türler Vitis vinifera L. %96 (Sofralık, Kurutmalık, Şaraplık-Şıralık) Vitis labrusca %4 (Sofralık, Şıralık) Anaç Olarak Kullanılan Amerikan Türleri (Filoksera ve nematodlara dayanıklı) Vitis riparia Vitis rupestris Vitis berlandieri ,…………….

SÜS (TASARIM) BİTKİLERİ Kesme Çiçekler (Karanfil, Gül, Gerbera, Kasımpatı, Orkide) İç Mekan (Saksılı) Süs Bitkileri (Kaplı olarak iç mekanda yetiştirilen tüm tek ve çok yıllık bitkiler) Dış Mekan (Tasarım) Süs Bitkileri (Süs ağaç ve çalıları, mevsimlik tek ve çok yıllık çiçekler, yer örtücü bitkiler, çimler) Doğal Çiçek Soğanları (Doğadan toplanan ve/veya kültüre alınarak çoğaltılan doğal soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkiler)

Bitkisel Üretim İçin Kullanılan Tarım Alanı: 24.400.000 ha Tarla Bitkileri Alanı: 20.600.000 ha Bahçe Bitkileri Alanı: 3.800.000 ha Alan (1000 ha) Üretim (Ton) Bağ 470 3.788.832 Meyve 1.700 11.368.942 Zeytin 800 494.483 Sebze 23.169.388 38.821.654

Bahçe Bitkilerine ayrılan oranın az olmasının nedenleri: Bahçe Bitkilerinin yetiştirme özellikleri ve kuruluşlarındaki güçlükleri Özel yetiştirme koşulları istemeleri Tesislerin uzun zamana ve yüksek sermayeye ihtiyaç duyması