Lev Nikolayeviç Tolstoy 9.Eylül 1828 – 20 kasım 1910

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Günlerden bir gün zengin bir baba oğlunu köye götürdü. Bu yolculuğun tek amacı vardı; insanların ne kadar fakir olabileceklerini.
Advertisements

Günlerden bir gün zengin bir baba oğlunu köye götürdü
Hazırlayan:Ayşe Beril Heral Sınıf:5-A Numara:518 Okul:Büyük Kolej
NEŞET GÜNAL.
KENDİMİ BULDUM Ünlü bir ateistin ve marksistin dönüşünü konu alan ve İslamla kucaklaşmasını konu alır.Kitabı okuyanlar, gerek kitapla ilgili görüşlerini,
Rio Piracicaba İçimizde yaşam boyu acılı bir anı yaşamamış olan var mı? Hangimiz yaşamın herhangi bir bölümünde ümitlerimizi yitirmemişizdir?
Hayatı Eserleri Ödülleri
 Melville 1 Ağustos 1819’da New York’ta doğdu.  Ailesinin maddi durumu pek iyi değildi.  Babası arkasında yüklü bir borç bırakarak vefat etti.  Babasının.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HER ŞEY GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN
Günlerden bir gün zengin bir baba oğlunu köye götürdü.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN HAYATI
Cin ali derslerini pekiştirmek ve eğlenmek için ttçocuk’u kullanıyordu.
Doğumu ve Ailesi Kont Lev Nikolayeviç Tolstoy, 28 Ağustos 1828'da Rusya'nın Tula bölgesinde, ailesine ait geniş topraklarda dünyaya geldi Tolstoy ailesi,
Bilimsel Araştırma Yapıyorum
Kitabın konusu: Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi.
10. Sınıf 9 nolu kazanım etkinliği
♫ Sesi açıp tıklayınız! ♫ Sesi açıp tıklayınız! diye sordum Yunan Kültür ve Tarih profesörü olan yaşlı hocama. Her zamanki gibi salonda kahkahalar yükseldi.
Ünite Ürün Dosyası Sunumu
HAZIRLAYAN YILMAZ ESMER
Zıt Anlamlı Kelimeler Kelime(Sözcük)
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
9. Sınıf Dil ve Anlatım MAYIS.
Zekat, Hac ve Kurban ibadeti
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
TOPLUMCU GERÇEKÇİLİK (Sosyal Realizm)
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
Tanrım!Huzurundayım ve çok mutluyum. Senden rütbe,servet ve şöhret istemiyorum
JOHN STEINBECK. 1968’DE NEW YORK’TA YAŞAMINI YİTİRDİ 1962 NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ VE 1940 PULİTZER ÖDÜLÜ SAHİBİ GERÇEKÇİ ROMAN ÖYKÜ YAZARI.
HALK EDEBİYATI DERLEME SUNUMU
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
ATATÜRK’Ü ANLAMAK. ATATÜRK’Ü ANLAMAK.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Öğretmenler Günü.
15 Eylül15 Eylül 1890 – 12 Ocak Ocak1976.
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
Yunus Emre:  Yunus Emre (d Sarayköy, Mihalıçcık, Eskişehir - ö. 1321), Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü mutasavvıf ve filozof, Anadolu'da yaşamış.
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
TAKIM RUHU 11-A.
Sokrates.
20 Aralık Aralık 1936 İSTİKLAL MARŞIMIZIN MÜELLİFİ
SARIKAMIŞ DAYANIŞMA GRUBU Onlar Kahramandı Ruhları Şad Olsun Başkan: Prof. Dr. Bingür Sönmez, Başkan Yardımcısı: Ahmet Günay, Genel Sekreter: Erkan.
ATATÜRK'ÜN ÖĞRENİM HAYATI
ATATÜRK‘ÜN FİKİR DÜNYASI
NAMIK KEMAL.
TÜRK LİRASININ ARKA YÜZÜNDEKİ İSİMLER. 5 TL Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı.
Garip Akımı Birinci Yeniciler
 Gerçek iyilik nedir? Toplum içinde insanların belirlediği bir "iyilik" kavramı vardır. Yolda gördüğü dilenciye para veren, insanlara.
1)31 Mart Ayaklanması’nı bastıran buna bu adı mustafa kemal vermiştir. HAREKET ORDUSU.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında, Selanik'te Kocakasım Mahallesi, Islahhane Caddesi'ndeki üç katlı pembe.
BARIŞ MANÇO’NUN HAYATI
Ahmet Kutsi Tecer.
VEYSEL ŞATIROĞLU (AŞIK VEYSEL)
İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.
Bir İnsan, Tüm İnsanlık Tarihini Ne Kadar Değiştirebilir?
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
ÜTOPYALAR Ahmet Taşer 11-A Ütopya Ne Demektir ? Ütopya, aslında olmayan, tasarlanmış olan ideal toplum ve devlet şekli anlamı taşır. Ütopyalar,
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
HALİDE EDİP ADIVAR.
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
1. ÜNİTE: PEYGAMBERİMİZİN GENÇLİK YILLARI
1. Peygamberimizin Çocukluk ve Gençlik Yılları
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Jean Jacques ROUSSEAU. 1712’de Cenevre’de doğdu. Annesini erken yaşta kaybedince, bütün eğitimini babasından aldı. Fransız ve eski Yunan edebiyatının.
Sunum transkripti:

Lev Nikolayeviç Tolstoy 9.Eylül 1828 – 20 kasım 1910

Büyük bir Rus yazarı; fikir, eğitim, sanat dünyasının en ünlü kişilerinden biridir. Zengin bir ailenin çocuğu olarak Yasnaya-Polyana‘ da doğdu.

Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı.

Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetle etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana‘ ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk“ u bu sıralarda yazdı.

Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi. Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs 16 yaşında idi. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti

Bu evlilikten 12 çocukları oldu; bu çocuklardan 5'i öldü Bu evlilikten 12 çocukları oldu; bu çocuklardan 5'i öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı", bu sıralarda yazdı.

Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ı 12 kez düzeltmelerini yapıp yazmıştır.

Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı.

Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı bıkıp usanmadan yazmasıydı.

"Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü",

"İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hep bu yılların ürünleridir.

Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir değeri vardır.

Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını gerçekten büyük bir ustalıkla yansıtmıştır.

Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof bir eğitimci olarak da ün kazanmıştı.

Yukarıda sayılanların dışında "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır.

82 yaşında vefat eden Tolstoy birçok kez büyük sıkıntılar yaşamıştır.

Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü.

Hayatı boyunca yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştı, İslam'a olan merakı sebebiyle bir gece trene binip İstanbul'a gitmeye karar verdi, ancak tren istasyonunda fenalaştı.

Oradaki görevlilerden birinin evinde geceyi geçirdi, ertesi gün hayata gözlerini yumdu…

S.Selen DEMİRTÜRK & 2010 Erciyes Üniversitesi