Real-Time Linux. Giriş Victor Yodaiken, New Mexico Universitesi Teknoloji Enstitüsü “The RTLinux Manifesto”,Kasım 1999 Yüksek lisans tezi “A Linux-Based.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşletim Sistemleri.
Advertisements

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, Kabuk ve diğer temel kavramlar)
YAZILIM (SOFTWARE).
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
BİLGİSAYAR SİSTEMİ.
PROGRAMLAMA.  Hepimiz çok işi biliyoruz ki, bilgisayarlar günümüzde yaşamımızın kaçınılmaz birer parçası haline gelmiştir. Akıllı cep telefonlarımızdan,
İşletim Sistemlerine Giriş
Bilgisayar Ağlarına Giriş
BTÖ 303 İşletim Sistemleri ve Uygulamaları Dersi
İşletim Sistemlerine Giriş – 2 Kaynakların Paylaşımı
Kurulum Öncesi.
ANDROID işletim sistemi
İş (Job): Proses ve/veya thread
Mete Özay, Tuğba Taşkaya Temizel Enformatik Enstitüsü ODTÜ ODTÜ Kampüs Izgara Hesaplama Uygulaması.
Bölüm 1: Introductions (Tanıtım,Tanım)
Görev Yönetimi GÖREV bir programın işletimi sırasında aldığı addır.
Microsoft Powerpoint Uygulaması
ANDROID işletim sistemi
İŞLETİM SİSTEMLERİ EYLÜL 2012.
İŞLETİM SİSTEMLERİ Ders İçeriği
ADOBE AFTER EFFECTS TUTORİAL
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
BİLGİSAYARIN AÇILMASI.
MART 2013 İŞLETİM SİSTEMLERİ.
Ankara T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmen Eğitimi Programı Bilişim Teknolojileri.
55 CHAPTER SİSTEM YAZILIMI. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 5-2 Sistem yazılımı Teknik detayları çözer Kullanıcı, uygulama.
 Yazılım bir teknoloji terimidir. Bilgisayarı oluşturan donanım parçalarını yöneten hem de kullanıcıların işlerini yapmak için gerekli olan komutlar.
Linux Kurulumu BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
Cemil ŞAHİN Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
İŞLETİM SİSTEMLERİ İşletim sisteminin, kolay ve hızlı kullanım, kaynak verimliliği gibi kıstasların dışında, ortamında saklanan bilgilerin, gerekse izinsiz.
PROCESS (GÖREV) GÖREV YÖNETİMİ
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
LINUX KURULUMU Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 224 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ II DERSİ.
BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ
Sistem Çağrıları Proses Kontrol Çağrıları Bellek Yönetim Çağrıları
UBUNTU LINUX KURULUMU Ders-2
Bilgisayar Ağlarına Giriş. Tarihsel Gelişim Main- frame OS yoktu Batch Systems (Toplu İşlem) Birden fazla işin arka arkaya çalıştırılması.
İşletim Sistemi.
NELER ÖĞRENECEĞİZ? Yazılım Nedir? Yazılım/Donanım Farkı
Buildroot Kullanarak Etkin Gömülü Sistem Tasarımı
LINUX KURULUMU Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 231 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
İŞLETİM SİSTEMLERİ Derya Işık
İşletim Sistemleri Operation Systems Fon müziği.
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
Bölüm 13: I/O Sistemleri Giriş/Çıkış Donanımı
BİL İŞLETİM SİSTEMLERİ
Bilgisayar Sistemlerine Giriş
Chapter 5: Threads (İş Parçacıkları)
Bilgisayar Donanımı Bilgisayarın elle tutulup gözle görülen parçalarına donanım denir. Bilgisayar kasasının içindeki parçalara iç (dahili) donanım, dışındaki.
YAZILIM 2.Hafta Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi’ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları.
BİLGİSAYAR NEDİR?.
Temel Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı Öğr.Gör. Abdullah ŞENER.
Bilgisayar Yazılımları ? ? ? ?
Genç Pardus. Pardus, TÜBİTAK tarafından geliştirilen Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Linux, Genel Kamu Lisansı'na sahip bir işletim sistemi çekirdeğidir.
1. HAFTA Giriş, Tarihçe ve Kavramlar
SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI
BİLGİSAYAR Donanım ve Yazılım.
Bilgisayar Ağlarına Giriş
Linux Kurulumu BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
BİLGİSAYAR Donanım ve Yazılım.
BİLGİ SAYAR.
Bilgisayar Ağlarına Giriş
Bir bilgisayar sisteminin 4 bileşeni vardır;
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Açılış yoklama İşletim Sistemleri. Bilgisayarlarda işletim sistemi, donanımın doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
TEST.
Sunum transkripti:

Real-Time Linux

Giriş Victor Yodaiken, New Mexico Universitesi Teknoloji Enstitüsü “The RTLinux Manifesto”,Kasım 1999 Yüksek lisans tezi “A Linux-Based Real-Time Operating System”, 1997

RTLinux Nedir? Linux işletim sisteminin, robotlar ve veri toplama sistemleri gibi zamana duyarlı sistemlerin kontrol edilebilmesini de sağlayacak şekilde değiştirilmiş biçimidir NASA’nın 1998’deki Georges kasırgasıyla ilgili veri toplayan bilgisayarında RTLinux çalışıyordu Hollywood’da Jim Henson Creature Shop şirketi görsel efektlerde kullanılan mekanik animasyonları kontrol etmek için bir RTLinux uygulaması geliştiriyor

Linux Çekirdeği

Linux ve Hard Real Time Linux işletim sisteminin hard real time olmasını engelleyen özellikleri vardır: Düşük duyarlılıklı zaman uyumlaması Donanımın etkin kullanımı için giriş/çıkış işemlerini yeniden düzenlemesi En düşük öncelikli görevlerin bile, sistem çağrısı yaparken kesilemez (non-preemtive) olması

RTLinux Çözümü RTLinux, Linux işletim sistemi çekirdeğine, gerçek zamanlı bir işletim sistemi altında çalışan bir görev gibi davranır. Linux çekirdeği, işletilecek gerçek zamanlı bir görev olmadığında işletilen idle task gibidir.

Mars Lander Arızası VxWorks üzerinde gerçek zamanlı görevlerle işletim sistemi hizmetlerinin iletişimi için kullanılan FIFO’ların kullanımında bir öncelik hatası nedeniyle, yüksek öncelikli gerçek zamanlı bir görev yazma yapmak istediğinde beklemeye alındı RT Linux’da gerçek zamanlı görevlerle Linux görevlerinin iletişimini sağlayan sistem çağrıları, gerçek zamanlı görevler için beklemeye alınmadan (non-blocking) işletilirler.

RTLinux Çekirdeği

Linux Çekirdeğinde Değişiklikler Linux çekirdeğini gerçek zamanlı yapabilmek için: Kesilmeler doğrundan gerçek-zamanlı hizmet yordamı tarafından ele alınmalı Linux çekirdeğinde kullanılan cli,sti ve iret komutları soft olarak değiştirilmeli Kullanılan saat kesilmesinin duyarlılığı 1μs düzeyine olmalı

cli Makrosu S_CLI: mov SFIF,0 Linux donanım kesilmelerini kapattığında, aslında bir bellek alanındaki değeri sıfırlamış olur. RTLinuxRTLinux, bir kesilme geldiğinde bu değere bakarak Linux çekirdeğinin anahtarlanıp anahtarlanmayacağına karar verir

Real Time API rtl_request_irq rtl_task_init rtl_task_make_periodic rtf_create rtf_get rtf_put

Test Sonuçları Kesilmenin oluşması ve hizmet yordamının anahtarlanması arasındaki maximum süre Periodik bir görevin maximum anahtarlanma gecikmesi RTLinux15μs35μs Linux600μs20ms