DİLİN İŞLEVLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Fuat ŞURGUN Dr.Refik Saydam İlköğretim Okulu Bahçelievler/İstanbul
ERGANİ DEVLET HASTANESİ EĞİTİM BİRİMİ
Tarafından yayınlanmaktadır
ÖZEL İSİMLER CİNS İSİMLER
DİL- KÜLTÜR İLİŞKİSİ
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
ŞİMDİ SEN YOKSUN YA…?! Sesli İzleyin..
DİLBİLGİSİ DERS SENARYOSU (PLANI) NASIL OLMALIDIR?
ZAMİRLER.
GENEL ve TEKNİK İLETİŞİM
DİLİN İŞLEVLERİ.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Aşkı Aramak....
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
EKLER VE KELİME YAPISI.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
İLETİŞİM Varlıkların kendi aralarında anlaşmak için oluşturdukları simgeler sistemine denir. Gergin ortamlarda, kişilerin sağlıklı ve olumlu düşünmesi.
YAPIM EKLERİ Eklendikleri kelimelerin anlamlarını değiştiren, onlardan yeni anlamda kelimeler meydana getiren eklere yapım ekleri denir.
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
CÜMLE TÜRLERİ VE CÜMLENİN ÖĞELERİ
Yaşanan tüm güzel anlar bitmiş meğer gözünde…
DEĞERLENDİRME SORULARI
YAZIM (İMLA) KURALLARI
Geceydi seni bana taşıyan. sen geceye yakındın, bende sana..
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
Canlı,cansız varlıklara verilen sözcüklere isim(ad) denir.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
NOKTALAMA İŞARETLERİ ... ? . ‘’ , !.
EK FİİLLER Bu slayt Türkçe Öğretmenliği Bölümü (İ.Ö) 2.sınıf öğrencisi Zafer KARAKABAK tarafından hazırlanmıştır. Ek fiiller konusu ilköğretim 8. sınıf.
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İLETİŞİM VE İNSANİ İLİŞKİLER
=>CÜMLEDE ANLAM<=
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
HoŞgeldİn Hayatımın Mavİsİ
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
1 Sağlık SlaytlarıSağlık Slaytları Sağlık Slaytları
BEN DİLİ SEN DİLİ.
HAZIRLAYAN : EGE KÖMÜRCÜOĞLU SINIFI : 7-C NUMARASI : 333 İLETİŞİM.
Cümle Bilgisi.
Fiiller (Eylemler).
Nasrettin Hoca henüz çocukmuş. Annesi bir gün onu yanına çağırmış:
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
TÜKENMEZ ENERJİLER Tükenmeyen enerjileri İlerde sıkça kullanacağız.
Kılış (İş) Eylemleri : Öznenin kendi iradesiyle bir nesne üzerinde gerçekleşen ve bu eylemden nesnenin etkilendiği tüm eylemler iş-kılış anlamlıdır. Kadın.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
İLETİŞİM SARAYKÖY MENDERES ANADOLU LİSESİ KADRİYE ATLI.
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
HABER CÜMLESİDİLEK -İSTEK CÜMLESİ Cümlede anlatılan işin olup olmadığını veya sözü edilenin var olup olmadığını bildirir. Bir isteği,dileği,emri,şartı,tasarıyı.
Kelime Türleri.
SAKARYA TÜRKÜSÜ. SAKARYA TÜRKÜSÜ İnsan bu, su misali, kıvrım kıvrım akar ya; Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya. Su iner yokuşlardan, hep basamak.
TÜR VE GÖREV BAKIMINDAN KELİMELER İSİM SOYLU KELİMELER FİİL SOYLU KELİMELER A.Tam Anlamı Olanlar 1.Tek Başına Görev Üstlenenler -İsim (Ad) - Zamir (Adıl)
Anlatım Türleri Betimleyici Anlatım Öyküleyici Anlatım
Diksiyon ve Güzel Konuşma 1. Hafta
5.Sınıf KONUĞA İKRAM (Dinleme Metni) Hazırlayan: Ömer TÖK
Anadolu’da kurulan ilk beylikler hangileridir?
ADI:İLKER SOY ADI:BAĞCI NO:18336 DERS:TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
İletişim nedir Temel İletişim. Bir aklın, başka bir aklı etkileme sanatıdır. İletişim.
Sunum transkripti:

DİLİN İŞLEVLERİ

1. GÖNDERGESEL İŞLEV İleti (mesaj), dilin göndergeyi olduğu gibi ifade etmesi amcıyla düzenlenerek oluşturulmuşsa dil göndergesel işlevde kullanılır. ÖRNEK:Türkiye’nin başkenti Ankara’dır. Kozan , Adana’nın ilçesidir. Alpaslan ,1071 Malazgirt Zaferi’yle Anadolu’nun kapılarını Türklere açtı

2. HEYECANA BAĞLI İŞLEV İleti, göndericinin iletinin konusu karşısında duygu ve heyecanlarını dile getirme amacıyla oluşturulmuşsa dil heyecana bağlı işlevde kullanılır. ÖRNEK: Eyvah! Bizi gördü, şimdi ne yapacağız. Sen beni salak mı zannediyorsun! Ne mi yaparım? Yumruğu vurdum mu görürsün!

3. ALICIYI HAREKETE GEÇİRME İŞLEVİ İleti , alıcıyı harekete geçirmek üzere düzenlenmişse dil “alıcıyı harekete geçirme işlevi”nde kullanılır. ÖRNEK: Buraya gelir misin? Kapıyı aç. Ellerini kaldır, kımıldama!

4. KANALI KONTROL İŞLEVİ İleti ,kanalın iletiyi iletmeye uygun olup olmadığını öğrenmek amacıyla düzenlenmişse “kanalı kontrol işlevi’nde kullanılır. ÖRNEK: Beni anladınız,değil mi? Şimdi bana kapıyı açmayacak mısın? Söylediklerim anlaşıldı mı?

5. DİL ÖTESİ İŞLEV İleti , dille ilgili bilgiler vermek üzere düzenlenmişse “dil ötesi işlev”de kullanılır. ÖRNEK: Varlıkları tanıtan kelimelere isim denir. Fiil cümleleri iş oluş hareket bildirir. Yapım eki almış sözcüklere türemiş sözcük denir.

6. ŞİİRSEL İŞLEV İletinin iletisi kendinde ise yani dil, anlam aktarmaktan çok,çağrışım için kullanılıyorsa “şiirsel işlev”de kullanılır. ÖRNEK: Kalbimi astım çamaşır ipine mandalla Yağmur yağdı ıslandı, Rüzgar esti sallandı, Güneş doğdu aydınlandı. Baktım olacak gibi değil; Ben de aldım yerine koydum. (H. Umut)

Hazırlayan: Hamza UMUT NOT: Bazı metinlerde birkaç işlev birlikte kullanılabilir. Hazırlayan: Hamza UMUT FATİH ANADOLU LİSESİ EDEBİYAT ÖĞRETMENİ www.edebiyatogretmeni.net