CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAŞAMAK İÇİN NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
Advertisements

Besin nedir?.
Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
KARBOHİDRATLAR.
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ VE ORGANİK MOLEKÜLLER
Proteinler.
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
KARBONHİDRAT NEDİR...
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
CANLI VE ENERJİ İLİŞKİSİ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
KARBONHİDRATLAR carbohydrates (CHO)
KARBON HİDRATLAR Yapısında C,H,O atomları bulunduran ve doğal olarak oluşan maddelerdir. Genel olarak basit formülleri CH2O ve Genel formülleri Cn(H2O)m.
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
CANLILARI OLUŞTURAN TEMEL BİLEŞENLER KARBONHİDRATLAR
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
2. Karbohidratlar.
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Canlı vücudunda meydana gelen bu olayların tümüne metabolizma denir.
HÜCRENİN KİMYASAL YAPISI
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Karbonhidratlar.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
BASİT ŞEKERLER.
PROJESİ.
Metabolizma ve Beslenme
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
Karbonhidratlar Öğr. Dyt. Şenol YILDIZ
ATP (Adenozin Trifosfat)
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
PROTEİNLER.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
CANLILARDA ENERJİ.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
PROTEİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
FOTOSENTEZİN GERÇEKLEŞTİĞİ YAPILAR
Karbonhidratlar II Disakkaridler ve Polisakkaridler
Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Aslı UÇAR
KARBONHİDRATLAR
BESİNLER.
ATP (ADENOZİN TRİFOSFAT)
KARBONHİDRAT NEDİR...
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
KARBONHİDRATLAR.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
Sunum transkripti:

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ KARBONHİDRATLAR

İÇİNDEKİLER KARBONHİDARLARIN ÖZELLİKLERİ KARBONHİDRAT ÇEŞİTLERİ KARBONHİDRATLARIN GÖREVLERİ KARBONHİDRAT İÇEREN BESİNLER

KARBONHİDRATLAR Karbonhidrat, hem canlının yapısına katılan hem de enerji sağlayan karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan organik bileşiklerin genel adıdır.

KARBONHİDRAT 1) Canlılarda enerji verici madde olarak kullanılır. 2) Bitki mantar hücre çeperi esas maddesini oluşturur. 3) DNA RNA gibi önemli organik maddelerin yapılarına katılırlar

KARBONHİDRATLARIN SINIFLANDIRILMASI MONOSAKKARİTLER DİSAKKARİTLER POLİSAKKARİTLER

1-MONOSAKKARİTLER İçerdikleri C sayısına göre 2'ye ayrılırlar. a) 5C'lu şekerler : Riboz, Deoksiriboz b) 6C'lu şekerler : Glikoz, Galaktoz, Fruktoz Riboz  RNA'da bulunur. Deoksiriboz  DNA'da bulunur. Glikoz  Bal,üzüm ve incirde bol bulunur. Fruktoz  Bal ve olgun meyvelerde bol bulunur.(meyve şekeri) Galaktoz  Süt ve süt ürünlerinde bol bulunur.(süt şekeri).

2-Disakkaritler 1-Hücre zarından geçemezler 2-Suda çözünürler Yapısında glikozit bağı vardır Örn:Maltoz Laktoz Sukroz Glikoz + Glikoz ----------Maltoz + Su Glikoz + Früktoz ----------Sukroz (sakkaroz) + Su Glikoz + Galaktoz ----------Laktoz + Su

3- Polisakkaritler 1-Hücre zarından geçemezler 2-(n)kadar glikozun birleşmesinden oluşurlar. (n-1)kadar su harcanır. Çeşitleri 1-Nişasta: 2-Glikojen 3-Selüloz: 4- Kitin

1- Nişasta Bitkilerde glikozun depo şeklidir. Suda az çözünür.İyot ile maviye boyanır. Bitkide depolanır.Yumru ve tohumlarda daha çok depolanır.

2-Glikojen Hayvanlarda glikozun depo şeklidir. Suda çözünür.İyot ile kahverengiye boyanır. En fazla karaciğer ve kaslarda bulunur,depo edilir. Enzimler tarafından çok hızlı yapılıp parçalanan glikojen, bakteriler, mantarlar ve birçok hayvanda enerji depolanmasına yarar

3- Selüloz Bitkilerde yapı maddesidir.Çeperin yapısına katılır. Düzdür ve beta glikozit bağı ile bağlanmıştır. suda çözünmez Selüloz bitkinin sert ve kuvvetli olmasını sağlar, otçul hayvanlar selülozu sindirebilirler bunun nedeni ise bağırsaklarında yaşayan simbiyoz bakterileri, protozoa türleri ve odun yiyen bazı böcek türlerinin salgıladıkları selülaz enzimidir. Selüloz sanayide cmc adıyla seramik yapımında, boya üretiminde üstün film yapıcılığı sayesinde ekonomik oluşuyla da tercihen kullanılmaktadır

4-Kitin Eklembacaklılar tarafından dış iskeletin kurulmasında kullanılan ve Mantarların hücre çeperini oluşturan karbonhidrata kitin denir.

Tıp Kitin elastik ve sağlam bir madde olduğundan cerrahi ip olarak kullanıma uygundur. Yaralar iyileşirken kitin de zamanla ayrışarak uzaklaşır. Bunun yanında kitin insanlarda yaraların iyileşmesinde nadir rastlanan bazı özelliklere sahiptiar. Tarım Son çalışmalar kitinin bitkilerde savunma mekanizması için iyi bir indüktör olduğunu göstermiştir. Son olarak kitinin bitkilerde immun yanıtı geliştirmeye yardımcı bir fertilizer olabilirliği test edilmiş, sonuçta çok daha iyi verim sağlanmış ve ortalama ömür artmıştır

Endüstriyel Kitin birçok endüstriyel işlemde kullanılır. Suyun temizlenmesinde ve gıdalarla ilaçlarda kıvam arttırıcı ve koruyucu olarak kullanılır. Ayrıca boya, kumaş ve yapan bir polisakkariddir

KARBONHİDRAT İÇEREN BESİNLER Karbonhidratlar en çok Ekmek, makarna, fasulye, patates, kepek, pirinç,tahıl ve hububat içinde bulunurlar.

Soru 1 Bir hidroliz reaksiyonunda 520 molekül su kullanılmış ve 521 glikoz elde edilmiştir. Kaç glikozit bağı koparılmıştır? A) 520 B) 521 C) 522 D) 1040 E) 1100 Cevap A

Soru 2 Aşağıdakilerden hangisi karbonhidratların vücuttaki ana görevidir? A) Yapıtaşı olarak kullanılırlar B) Vücudu dış etkilerden korurlar C) Enerji vericidirler D) Yapıcı ve onarıcıdırlar E) Savunma sistemini oluştururlar CEVAP C

Soru 3 X + Y = Z reaksiyonunda Z bir disakkarit ise bununla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir? A) X ve Y birer monosakkarittir B) Bu bir dehidrasyon sentezidir C) Z maddesi glikozit bağı taşır D) Z maddesi bir proteindir. E) X glikoz olabilir. CEVAP E

Soru 5 Temel yapı taşları glikoz olan aşağıdaki bileşiklerden hangisi hayvansal karbonhidrattır? A) Nişasta B) Maltoz C) Sükroz D) Glikojen E) Selüloz CEVAP D

Soru 4 Aşağıdakilerden hangisi çay şekerinin diğer adıdır? A) Laktoz B) Maltoz C) Galaktoz D) Sakkaroz CEVAP D

Soru 6 Aşağıdakilerden hangisi monosakkarit değildir? A) Glikoz B) Maltoz C) Früktoz D) Galaktoz CEVAP B

Soru 7 Aşağıdaki tablo monosakkaritleri, bunların birleşmesi ile oluşan disakkarit ve polisakkaritleri göstermektedir. Hangisi yada hangileri doğru eşleştirilmiştir? Monosakkarit Disakkarit Polisakkarit I. Glikoz Fruktoz Nişasta II.Galaktoz Glikoz Glikojen III.Glikoz Fruktoz Selüloz IV.Glikoz Sükroz Nişasta V. Fruktoz Galaktoz Glikoz CEVAP D

Soru 8 Aşağıdakilerden hangisi yapı taşlarına hidroliz edilemez? A) Laktoz B) Nişasta C) Glikoz D) Sükroz E) Selüloz CEVAP C

Soru 9 Aşağıdakilerden hangisi kısa sürede sindirilen karbonhidrat kaynağıdır? A) Reçel B) Kuru fasulye C) Mercimek D) Nohut CEVAP A

Soru 10 Bir kapta bulunan sükroz, maltoz ve laktoz bileşikleri hidroliz edilirse, aşağıdaki bileşiklerden hangisinin en fazla oluşması beklenir? A) Glikoz B) Sükroz C) Galaktoz D) Fruktoz E) Pentoz CEVAP A

Soru 11 Aşağıdakilerden hangisi fotosentez sırasında bitkiler tarafından sentezlenmez? A) Selüloz B) Nişasta C) Fruktoz D) Maltoz E) Gilikojen CEVAP E

Soru 12 Günlük enerji ihtiyacının ne kadarı karbonhidratlardan karşılanmalıdır? A) % 10-15’i B) % 35-40 C) % 50-60 D) % 80-85 E) % 90-95 CEVAP C

Genel kültür sorusu 1 Kemik ve dişlerin gelişimi için en önemli mineral aşağıdakilerden hangisidir? A) Kalsiyum B) Demir C) İyot D) Fülor E) Magnezyum CEVAP A

Genel kültür sorusu 2 Guatr hastalığı hangi mineral eksikliğinde oluşur? A) Kalsiyum B) Fosfat C) İyot D) Bakır E) Magnezyum CEVAP C

Genel kültür sorusu 4 Bitkiler güneş enerjisini hangi enerji şekline dönüştürürler? A) Elektrik enerjisi B) Işık enerjisi C) Hareket enerjisi D) Kimyasal bağ enerjisi E) Isı enerjisi CEVAP C

Genel kültür sorusu 3 Fosfat açısından en zengin besin aşağıdakilerden hangisidir? A) Süt B) Et C) Baklagiller D) Yeşil sebzeler E) Kuruyemiş CEVAP A

Klasik Yorum Sorusu Bugünlük ders bitti  Karbonhidratlar hakkında az veya çok iyi veya kötü bir ders dinlediniz!! Genel bir bakış açısıyla gıda kimyası dersi için veya sizin meslek hayatınızda size ne gibi artıları olabilir? Gereklilikleri nelerdir?

Ödev  Günlük hayatta karşılaşılan karbonhidrat içeren tüm besinleri yazarak kendinizce sınıflandırma yapınız? NOT: Haftaya bugün ödev teslim edilecek.

Ders bitti… TESEKKURLER