ÇOCUKLA İLETİŞİM KURMAK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLETİŞİM NEDİR? İletişim,nesnel kriterlere dayalı aktaranın ve algılayanın,algısından bağımsız olan bilginin ve kişilerin özelliklerinin ifadesi olan duygu.
Advertisements

ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ.
 HAZIRLAYAN : MEHMET RAC İ KILIÇ.  Anne ve babalar!  Genellikle çocuklarımızın çok zeki oldu ğ unu dü ş ünürüz; ancak okulda bazı derslerden ba ş.
ÇATALCA ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
SINAV KAYGISINDA ANNE BABANIN ROLÜ
İLETİŞİM ve DOĞRU ANLAŞILMA
AİLE VE İLETİŞİM AİLE VE İLETİŞİM.
İLETİŞİM.
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
Değerler Eğitimi Özgüven.
ÖZGÜVEN; kendimize yönelik iyi duygular geliştirmemiz sonucu, kendimizi iyi hissetmemiz demektir. Başka bir deyişle kendimiz olmaktan memnun olmak ve bunun.
REHBERLİK SERVİSİ SUNAR
Psikolojik Danışman Ayçin YILMAZ
HASTA VE YAKINLARI İLE İLETİŞİM
İLETİŞİM.
İLETİŞİM & HASTA MEMNUNİYETİ
İletişim Kaynak Mesaj Kanal Alıcı Kim Ne Söyledi Hangi Yolla Kime
ÇOCUK EĞİTİMİNİN ANAHTARI: ÖZGÜVEN
ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ
ETKİLİ İLETİŞİM.
ÇOCUKLARIMIZI NASIL KORURUZ
İLETİŞİM   İletişim, dil kullanarak ya da kullanmaksızın insanlar arasındaki duygu, düşünce ve yaşantıların ifade edilme yöntemidir.
EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR Davranışlarımızla çocuğumuza model olmalıyız.
İLETİŞİM Kendimizi anlatma ve karşımızdakini anlama çabası ile sözlü ya da sözsüz olarak kurulan ilişki biçimidir.
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
DUYMAK MI, DİNLEMEK Mİ?.
HOŞ GELDİNİZ....
AİLE VE İLETİŞİM AİLE VE İLETİŞİM.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İLETİŞİM VE İNSANİ İLİŞKİLER
ÇOCUKLARDA SALDIRGANLIK VE ŞİDDET
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
İLETİŞİM BECERİLERİ KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
Özgüvenli Çocuk Yetiştirme Seminerini
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ.
ETKİLİ İLETİŞİM.
ANNE- - BABA OLMANIN ALTIN KURALLARI
Şenay ERTÜRK Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen.
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
BEN DİLİ SEN DİLİ.
ETKİLİ ANNE-BABA OLMAK.
Hekim-Hasta İletişimi
AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI.
MİDYAT ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
HOŞGELDİNİZ.
ERGENLİK DÖNEMİ VE GENÇLERLE İLİŞKİLER
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
2. OTURUM İLETİŞİM KURMAK.
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ
AYŞE-BURHAN BARLAS ORTAOKULU HALK EĞİTİM MERKEZİ
DUYGULARI İFADE EDEBİLME
AİLE ve İLETİŞİM.
ÇOCUKLARIYLA İLETİŞİMDE AİLELERE ÖNERİLER
AİLELERE ÖNERİLER AİLELERE ÖNERİLER 1.Çocuk başkalarının yanında kesinlikle eleştirilmemelidir. (Abisi ve kardeşi de dahil)
AİLELERE ÖNERİLER Çocuklarımız Geleceğimizdir!!! Çocuklarımız Geleceğimizdir!!! Bizler anne babalar olarak kimi zaman bu değerli hazinenin farkında olamıyoruz.
ERGENLİK AİLEDE İLETİŞİM
En uzak mesafe ne Afrika’dır
Öğrencilerle İletişim Ve İletişim Teknikleri KONULAR İ lkokul çocu ğ unun özellikleri İ leti ş im nedir? İ leti ş im türleri İ leti ş im engelleri Etkin.
İLETİŞİM.
MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ÇALIŞANIN MOTİVASYONU DEMEKTİR.
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bir Arada Yaşamanın Temeli : İletişim
İLETİŞİM NEDİR?. İLETİŞİM NEDİR? İLETİŞİM: Duygu,düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır. Bu sürecin amacı.
İLETİŞİM ANA-BABA TUTUMLARI
İLETİŞİMİN TEMEL BECERİLERİ
Bölüm 5 İLETİŞİM VE EĞİTİM
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
Safa ZORLU Halkla İlişkiler ve İletişim Uzmanı
İletişim nedir Temel İletişim. Bir aklın, başka bir aklı etkileme sanatıdır. İletişim.
Sunum transkripti:

ÇOCUKLA İLETİŞİM KURMAK

Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşıdakinin anlayabildiği kadardır. HZ.MEVLANA

İletişim; kişiler arasında duygu,düşünce ve bilgi alış verişidir.

Doğduğu günden itibaren çocuk, yaşayabilmek için ana-babasının desteğine muhtaçtır. Çocuğun kendi ayakları üzerinde durabilmesi, özgüvenin gelişmesi, kendisi ve çevresiyle barışık olabilmesi, kendisini düzgün ve doğru ifade edebilmesi ailenin vereceği eğitime ve iletişime bağlıdır.

Çocuğun hayatında ilk iletişime girdiği kişiler kendi ana-babasıdır Çocuğun  hayatında ilk iletişime girdiği kişiler kendi ana-babasıdır. Çocuğun kişiliğinin oluşumunda ana-baba modelleri çok önemlidir.

Çocuk, ana-babasıyla özdeşim kurar, ana-babasını model alır ve  taklit eder. Bu yoğun süreçte çocuğun ihtiyaç duyacağı sevgi ve güven gibi şeyler vardır. Bu iki temel duygu çocuğun ömür boyu sürecek yaşamsal değerlerini ve kişilik özelliklerini belirleyecektir. Ana-baba ve çocuk arasında sevgi ve güven duygusunun yoğunluğu aralarındaki iletişimle doğru orantılı olacak ve iletişim sevgi dolu bir ilişkiyi kurup sürdürebilmek için gerekli en önemli beceri olacaktır.

Çocuğunuzu başka insanların önünde utandırmak veya güç duruma düşürmek sadece içerleme ve düşmanlık duyguları hissetmesine neden olur, iyi bir iletişime değil.

gösterdiğiniz nezaketi gösterin. Çok yorgunsanız aktif bir dinleyici olabilmek için daha fazla çaba harcamanız gerekecektir. Gerçek bir aktif dinleme kolay iş değildir ve bedeniniz ve zihniniz yorgunken daha da zorlaşacaktır. Dikkatle ve nazik bir şekilde dinleyin. Çocuğunuz bir şey anlatmaya çalışırken sözünü kesmeyin. Çocuğunuza arkadaşlarınıza gösterdiğiniz nezaketi gösterin.

takdir ederek sağlayabilirsiniz. Aptal, budala, tembel gibi aşağılayıcı sözler kullanmayın. Çözüme yönelik somut adımlar geliştirmesi için çocuğa yardımcı olun. Çocuğu yaptığı veya yapmadığı şeylerden dolayı değil, kendisi olduğu için kabul ettiğinizi gösterin. Çocuğun açık iletişimi sürdürmesini destekleyin. Bunu, çocuğu olduğu gibi kabul ederek ve gösterdiği iletişim çabalarını takdir ederek sağlayabilirsiniz.

Davranışı çocuğunuzun kişiliğinden ayırın Davranışı çocuğunuzun kişiliğinden ayırın. Örneğin beni hayal kırıklığına uğrattın demek yerine hangi davranışı veya seçimini beğenmediğinizi ve neden beğenmediğinizi belirtin.

ÇOCUKLA İLETİŞİM KURABİLMEK İÇİN ANNE VE BABANIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

1. Kendinizi çocuğun yerine koyarak durumu değerlendirin 1. Kendinizi çocuğun yerine koyarak durumu değerlendirin. Çocuğunuzun duygularını yaşamaya, çevreye ve olaylara onun gözleriyle bakmaya çalışın.

2. Çocuğunuzun sizden ayrı duyup düşüneceğini, farklı bir yapı ve bünyeye sahip olabileceğini kabul edin.

3. Çocuğunuzun gelişim süreci içinde yaşının gereği bazı davranış ve duygularda bulunabileceğini kabul ediniz. Çocuk yetiştin değildir. Yetişkin gibi düşünemez,davranamaz ama zamanı gelince öğrenir.

4.Çocuk eğitiminde etkili olabilmek ve çocukla sağlıklı iletişim kurabilmek için çocuğunuzu olduğu gibi kabul ediniz.

5.Dayakla, tehditle cezayla ya da bağırıp çağırarak çocuğunuzun olumsuz davranışına o an engel olabilirsiniz ama davranışı ortadan kaldıramazsınız.

6.   Karşımızdaki kişilere saygı duyunuz. 7.    Onların varlığını kabul ediniz. 8.    Önemli ve değerli olduklarını hissettiriniz. 9.    Gerçekçi ve doğal davranınız.

10.    Abartıdan uzak, olduğu gibi davranınız. 11.    Çocuğunuzla yüz yüze konuşurken gerekiyorsa ona daha yakın olmak için yere veya yanına oturunuz. 12.    Basit ve karşınızdakinin anlayacağı dili kullanınız. 13.    Geribildirim veriniz.

14. İletişimin belki de en önemli öğesi empati dir. 16. Yumuşak ses tonuyla konuşunuz. 17. Göz teması kurunuz. .

19. Yer, zaman, boyut ve ölçüleri net ve açık bildiriniz 18. Soyut değil, somut sözcükler kullanınız 19. Yer, zaman, boyut ve ölçüleri net ve açık bildiriniz 20. ACELE sözcüğü net değildir. Zaman belirtilmelidir

ÇOCUKLA İLETİŞİM KURMADA KESİNLİKLE YAPILMAMASI GEREKENLER

2. Çok fazla konuşmayınız. 3. Saldırgan tavırlar takınmayınız.    1. Yargılamayın, eleştirmeyiniz.    2. Çok fazla konuşmayınız.    3. Saldırgan tavırlar takınmayınız.

4. Duygularınızı gizlemeye çalışmayınız. 5. Zıtlaşmayın ve tartışmayınız. 8. Ne olursa olsun savunmaya geçmeyiniz, sadece dinleyiniz. 9. Çocuğu veya kişiyi kararlar vermeye ve yorum yapmaya zorlamayınız.

"Sen" Mesajı Yerine "Ben" Mesajı

---"Sen" mesajı yerine. - Baba: Çok kabasın ---"Sen" mesajı yerine... - Baba: Çok kabasın! Her zaman sözümü kesiyorsun! ---"Ben" mesajı verin... - Baba: Bir şey söylemeye başlayıp ta bir türlü sonunu getiremediğim zaman çok rahatsız oluyorum.

---"Sen" mesajı yerine... - Anne: Kes şunu!! Çekiştirip durma kolumu!! ---"Ben" mesajı verin... - Anne: Kolumun çekiştirilmesinden hoşlanmıyorum.

Ø      "Sen" mesajı iletişimi engeller. Ø      "Ben" mesajı gönderen kişi, kendi hakkında yaptığı değerlendirmeyi karşısındaki kişiyle paylaşmak isteğindedir.