İSKENDER İMPARATORLUĞU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LİDYALILAR AYŞE EGE DOLANBAY 9-B 464
Advertisements

Tarih Boyunca Avrupa’da Savaş ve Barış
Çanakkale
ANADOLU.
HAZIRLAYAN GÜLÇİN ERENOĞLU
Anadolu Uygarlıkları Lidyalılar.
ÇALINAN HAZİNELERİMİZ
ASYA HUN DEVLETİ Büyük Hun İmparatorluğu (Çince: 東匈奴, anlamı: Doğu Hiung-nu), M.Ö. 220 yılında Hiung-nu'lar tarafından kurulan ilk imparatorluktur. (En.
Helen Birliği/İskender İmparatorluğu
Kapadokya
EGE VE YUNAN UYGARLIKLARI
1.
Avrupa Hun Devleti.
Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi Sosyal Bilimler Bölümü
MISIR MEDENİYETİ.
SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ
ANADOLU UYGARLIKLARI.
ANADOLU UYGARLIKLARI.

ALEXANDER THE GREAT.
SÜMERLER Ve İLERİ TEKNOLOJİLERİ.
ANADOLU MEDENİYETLERİ
SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ
HİTİTLER.
Halk Sağlığı Anabilim Dalı
ESKİŞEHİR SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ
ANADOLU UYGARLIĞI HİTİTLER UYGARLIGI (MÖ 1700-MÖ700)
SANAT TARİHİ.
ANADOLU MEDENİYETLERİ
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
Yunanistan’da Dorlar’ın istilasından kaçan Akalar Batı Anadolu’ya göç etmişlerdir. Akalar bu bölgede yaşayan yerli halkla kaynaşıp şehir devletleri oluşturdular.
HAÇLI SEFERLERİ.
,.
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
20. YÜZYIL BAŞLARI OSMANLI DEVLETİ
ESKİ ÇAĞLARDA TÜRKİYE VE ÇEVRESİNDEKİ
Büyük İskender.
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
10. Ege ve Yunan Uygarlığı Ege ve Yunan uygarlığı, Ege Denizi’ndeki adalar, Yunanistan, Makedonya, Trakya, Batı ve Güney-Batı Anadolu’da yaşayan toplulukların.
2D. EGE VE ESKİ YUNAN UYGARLIĞI
XIX. yüzyılın ikinci yarısına kadar derebeylik (feodal) düzenin hâkim olduğu Japonya, dış dünyaya kapalı bir ülkeydi. Şogun adı verilen ordu komutanı bu.
FRİGYALILAR KİBELE GORDİON
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
FERHAT PAŞA- İRAN BUCAŞ- LEHİSTAN İRAN
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TA®İH NOTLA®I.
Bir devletin kalkınmasında ticaret yapılan yollara ve denizlere yakın olmasının rolü nedir?
Anadolu ve Mezopotamya
Büyük selçuklu devletİ
SINIF İÇİ GRUPLAR ARASI YARIŞMA SORULARI
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLIKLAR
ÇANAKKALE SAVAŞI. ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARI SEYİT ONBAŞININ GÜLLEYİ KALDIRMASI.
İSKENDER İMPARATORLUGU- ROMA İMPARATORLUĞU-BİZANS İMPARATORLUĞU
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
Fatih KÖSE Yunus Emre KAYA Mert SARIALTIN 6 / E
KLASİK YUNAN MİMARLIĞI
Helen Birliği/İskender İmparatorluğu
TARİHİ ÇEVRE VE MÜZE BİLİNCİ
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Osmanlı Devleti’nin Hızlı Yükselme Sebepleri.
KOMMAGENE KRALLIĞI M.Ö. 290 – M.Ö. 163 – M.Ö. 72 Ş E N O L H A M Z A.
375’te Kavimler göçü sonucu Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılması sonucu İstanbul’da kurulmustur. Bizanslılar, Yunan ve Helenizm kültürüyle yoğrulmuş,
HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 4.Ders
SINIF İÇİ GRUPLAR ARASI YARIŞMA SORULARI
Büyük Selçuklu Devleti Kaan Tuvanç 7/D 219. Kurulduğu Yer: Horasan. Kurucusu: Tuğrul Bey. * Selçuklular, Oğuzların Üçok kolunun Kınık boyundandır. * Büyük.
Yazı Sistemleri.
BABİL HALKININ HAYATI VE TARİHİ ESERLERİ HAZIRLAYAN=FATİH KILIÇ.
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
XIX. yüzyılın ikinci yarısına kadar derebeylik (feodal) düzenin hâkim olduğu Japonya, dış dünyaya kapalı bir ülkeydi. Şogun adı verilen ordu komutanı bu.
KIZ KULESi.  Tarihi ve farklı objektiflerden manzaralar...Geçmişi 2500 yıl öncesine dayanan bu eşsiz yapı, İstanbul`un tarihine eş bir tarih yaşamış.
Sunum transkripti:

İSKENDER İMPARATORLUĞU

Büyük İskender, adı Doğu efsanelerinde yaşayan, o zamanki dünyanın yarısını 13 yılda fethetmiş, Pers imparatorluğunun güçlü ordularını yenmiş, M.Ö. 336-323 yılları arasında Makedonya kralı ve tarihteki en büyük komutanlardan biri.

Makedonya Kralı 2.Philip , Yunan şehir devletlerini birleştirmiş Helen birliğini kurmuştur. Philip in öldürülmesinden sonra İskender Helen birliğinin başına geçmiştir. Çıkan isyanları bastırmış MÖ 334’te Makedonyalı ve Yunanlılardan oluşan 35 bin kişilik bir orduyla Asya seferine çıkmıştır.

İskender Çanakkale boğazı üzerinden geçmiş Persleri Granikos ve İssos şavaşlarında mağlup etmiştir. Pers İmparatorluğu'nu yıkarak Persepolis'i almıştır. Edinilen zor savaş sonucu, Makedonya'dan Hindistan'a kadar uzanan büyük bir imparatorluk kurmuştur ve Eski Yunan uygarlığının Doğu'ya yayılmasında etkili olmuş ve efsanevi bir kahramana dönüşmüştür.

İskender'in kısa süren hükümdarlığı, Avrupa ve Asya tarihi açısından önemli bir dönüm noktası sayılır. Seferleri ve bilimsel araştırmalara merakı, coğrafya ve doğa tarihi gibi konulardaki bilgilerin gelişmesine katkıda bulunmuş, ayrıca büyük uygarlık merkezlerinin geliştirdiği bilgi birikiminin ortak bir potada kaynaşmasına zemin hazırlamıştır.

İskender 33 yaşında hayatını kaybetmiştir. Ölümünden sonra ülke generalleri arasında paylaştırılmıştır.İmparatorluk toprakları üzerinde üç krallık kurulmuştur.Bunlar ; Ptolomeler, Antigonitler , Selevkoslardır.

İskender Perslerde olduğu gibi ülkeyi Satraplıklara bölmüştür İskender Perslerde olduğu gibi ülkeyi Satraplıklara bölmüştür.doğudakilerin başına Persleri,batıdakilerin başına Makedonyalıları geçirmiştir.Askeri yönetimle sivil yönetimi birbirinden ayırmıştır. Büyük İskender’in izlediği politikaların ilk amacı imparatorluk topraklarında kentler kurmak ya da var olan kentleri yeniden düzenlemekti

İskender fethettiği topraklar üzerinde Helenleştirme politikası uygulamıştır.

İskender’in uyguladığı politika sonucu doğu ve batı kültürünün karışımıyla Helenistik Kültür oluşmuştur.Yaklaşık 300 yıl sürmüştür. (MÖ 330 - MÖ 30)

Ama İskender sonrasında Helenleştirme politikası, zaman zaman "zor"a da başvuran bir yönetim politikası olmuştur. Synokisis Grek dünyasının erken dönemlerinde farklı amaçlarla ve yönelimlerle ortaya çıkmış olsa da Helenistik Dönem'de istila edilen toprakların Helenleştirilmesi politikası için kullanılan bir iskan politikası olarak, "egemen güç" yani devlet tarafınan, çoğu kez zora başvurularak uygulanan bir yöntem olmuştur.

İSKENDER BÜSTÜ