KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK A. Salih TAŞDELEN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KENDİNİ TANIMAK NEDİR ACABA?
Advertisements

ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ.
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
TOHUMDAN FİDANA ELİF DUMANLI 6-C 725.
TED ANTALYA KOLEJİ REHBERLİK HİZMETLERİ.
ÜNİVERSİTEYE UYUM SÜRECİ
A TEMASI OKUL HEYECANIM
MESLEKİ REHBERLİK PDR SERVİSİ «Büyüyünce Ne Olacaksın»
ÖĞRETİM TEKNİKLERİ MİKRO ÖĞRETİM ASLIHAN AKBAĞ
DUYGULARIN YÖNETİMİ.
Hazırlayan: Öğr.Gör.FundaYORULMAZ
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
HER ŞEYİNİZ YETERLİ OLSUN EĞER YETENEK YOK İSE SENDE NE FAYDA ŞEYHİN KERAMETİNDEN.
Benjamin BLOOM ( ).
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
TOKİ ŞEHİT MUSTAFA DOLUMAY ANAOKULU
TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI
HÜMANİSTİK ÖĞRENME Hümanistik yaklaşımlar bireyin öznel algıları üzerinde yoğunlaşırlar. Buna göre bireyin kendine dünyayı ve olayları yorumlama biçimi.
İLETİŞİM.
2 SINIF YÖNETİMİ Prof.Dr. Mustafa Ergün
DERS PROGRAMI I. ÖĞRETİM
REHBERLİK.
KİŞİLER ARASI İLETİŞİM -2-
ANNE BABA TUTUMLARI.
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR Davranışlarımızla çocuğumuza model olmalıyız.
EĞER YETENEK YOK İSE SENDE NE FAYDA ŞEYHİN KERAMETİNDEN.
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
YAŞAM ŞEKLİ İYİ DÜŞÜN, DOĞRU KARAR VER. Kendini Tanı ! “İnsanlar kendini tanıma ve bilme yolcuğuna çıkmadıkça, diğerlerini anlayamaz ve diyalog,sevgi.
ERGENLİK DÖNEMİNDE ARKADAŞ ETKİSİ
ÖĞRENME ALANI: DEĞERLER VE AHLAK 9. SINIF 5. ÜNİTE DEĞERLER
ÖZGÜVEN GELİŞTİRME EĞİTİMİ
0-6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
EĞİTİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
İLETİŞİM BECERİLERİ KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
Kİşİlİk sahİbİ mİyİz?.
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ.
ÇOCUĞUN OKULA UYUM BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE OKULA UYUM
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR
ÇOCUKLA KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMEK
Çocuklarda zeka gelişiminin en yoğun olduğu dönem 3–11 yaş aralığı olup bu dönemlerde beyin gelişimine çok dikkat edilmelidir..
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARDA ZİHİNSEL GELİŞİM
Eğitimin ve Toplum.
ETKİLİ ÖĞRETMENLİK VE SINIF YÖNETİMİ
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
Kişilik Kuramları Giriş ve kavramlar.
KENDİNİ TANIMA Ses tonumuzun ve davranışlarımızın, yani iletişimde mesajlarımızın % 90'ının kontrolünü elimizde tutabilmemiz ancak kendimizi tanımamızla.
KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK.
BÖLÜM 5 İşgören Değerlendirme ve Seçme Yöntemleri.
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
OKUL HEYECANIM İLKÖĞRETİM HAFTASI
Yrd.Doç.Dr. Özcan PALAVAN
Öğretim Modelleri Anlamlı (Okulda) Öğrenme, Tam Öğrenme, Çoklu Zeka, Yapılandırmacılık, Dr. Kerim Karabacak.
Hazırlayan: Mustafa KUMCU Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Öğretmeni
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
1.Sınıfımızdaki arkadaşlarımızla benzerlikleriniz veya farklılıklarınız nelerdir ? Söyleyiniz.
BÖLÜM 6 Kültür, Çeşitlilik ve Değerler. BÖLÜM 6 Kültür, Çeşitlilik ve Değerler.
AİLE TUTUMLARI ve ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Aile Katılımı Nedir? Çocuğun gelişimi hakkında anne babaları bilgilendirme. Anne babalara duygusal destek sağlama. Çocuklarına öğretmenlik ve rehberlik.
PSİKOLOJİK TESTLER.
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
BEN FARKLIYIM. Toplumu oluşturan ve kendine özgü özellikleri olan her insan bir bireydir. Fiziksel özelliklerimiz, yeteneklerimiz, becerilerimiz, bizi.
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR. Kazanımlar Bu üniteyi tamamladığınızda aşağıdaki hedeflere ulaşmanız beklenmektedir: Gelişimle ilişkili olan.
KİŞİLİK VE BENLİK.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK A. Salih TAŞDELEN

KİŞİLİK: PERSONALITY Latince’de tiyatro oyuncularının yüzlerine taktıkları maske anlamına gelen “persona” kökünden gelmektedir.

KİŞİLİK Kişilik, insan ilişkilerinin olduğu, insanlarla ilgili birilerine bilgi aktarıldığı veya onlarla ilgili değerlemelerin yapıldığı her yerde kullanılmaktadır. Bir insan hakkında olumlu ifadeler: “saygın bir kişilik” , “dört dörtlük bir kişiliğe sahip”, “namuslu, dürüst, kişilikli”, “Kişilik sahibi” “Güvenilir bir kişiliği var”, “Renkli bir kişiliği var” Bir insan hakkında olumsuz ifadeler: “Kişiliği zayıf”, “Zayıf kişilikli”, “Kişiliği silik”, “Kişiliksiz”, “kişiliği bozuk”

KİŞİLİK Kişinin toplumda oynadığı roldür. Bireysel farklılıkları vurgulamak için kullanılır. Geçmişin, mevcut zamanın ve geleceğin oluşturduğu bir bütündür. Yaşam tarzıdır. İnsanın ilgi alanlarını, tutumlarını, yeteneklerini, konuşma tarzını, dış görünüşünü, çevreyle uyum biçimini kapsayan bir kavramdır. Kişilik, insanın, konuşma, düşünme, hissetme, olaylara ve insanlara bakış şekilleriyle doğuştan getirdiği ve sonradan kazandığı, onu diğer insanlardan ayıran özelliklerin tümünün oluşturduğu bir bütündür.

KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ Doğuştan getirilen + sonradan kazanılan özellikler Sosyal ortam içinde sergilenen davranışların toplamıdır. Bedensel + zihinsel özellikler Davranışların toplamından oluşur ve davranışlara yön verir. Her kişilikte doğuştan getirilen bir mizaç vardır ve bu mizaç kişiliğin vazgeçilmez bir özelliğini oluşturur. Tutarlı ve süreklidir.

KİŞİLİĞİN TEMEL ÖZELLİKLERİ Her insan, başka insanları sevmede etkili olabilen birçok kişilik özelliği sıralayabilir. Yani, başka değişkenlerin eşit olması koşuluyla, dürüst insanları, dürüst olmayanlardan, yardım severleri yardım sevmeyenlerden, nazik olanları, kaba olanlardan hem kolayca ayırt edebiliriz ve hem de daha fazla severiz. N.Anderson’ın 1960 yılında yaptığı araştırmaya göre; üniversite öğrencilerinin en çok ve en az değer verdikleri özellikler şunlardır: Samimiyet Dürüstlük Sadakat Gerçekçilik Güvenilirlik Bağlanılabilirlik YalancılıkSahtekarlık Dürüst olmama

KİŞİLİĞİ OLUŞTURAN ÖGELER Kalıtımsal yapı faktörleri (göz rengi, ten rengi, boy, yürüyüş, duruş biçimi) Kültürel faktörler Aile faktörü Sosyal yapı ve sosyal sınıf faktörü Çevre ve arkadaş faktörü Kitle iletişim araçları

KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK Sınıf, öğrencilerin gürültü patırtısıyla sallanırken sert görünümlü hoca kapıda beliriyor. İçeriye kızgın bir bakış atıp kürsüye geçiyor. Tebeşirle tahtaya kocaman bir (1) rakamı çiziyor. “Bakın, bu kişiliktir. Hayatta sahip olabileceğiniz en değerli şey…”diyor. Sonra (1)’in yanına bir (0) koyuyor; “Bu, başarıdır. Başarılı bir kişilik (1)’i (10) yapar.” Bir (0) daha koyuyor. “Bu, beceridir. (10) iken (100) olursunuz”… Sıfırlar böyle uzayıp gidiyor: Yetenek… Disiplin… Sevgi… Eklenen her yeni (0)‘ın kişiliği 10 kat zenginleştirdiğini anlatıyor hoca. Sonra eline silgiyi alıp en baştaki (1)’i siliyor. Geriye bir sürü sıfır kalıyor ve diyor ki “Kişilik olmadan diğerleri bir hiçtir…”

TEŞEKKÜR EDERİM…