Yersinia.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİST HİDATİK HASTALIĞI
Advertisements

DOLAŞIM SİSTEMİ İÇERİK Dolaşım sisteminin elemanları - Kan - Kalp
Canlı nedir?Cansız nedir?
DERVİŞ MURAT ÇELİK Veteriner Hekim BRUCELLA VE TEŞHİS METODLARI.
NEKROTİK ENTERİTİS (MULTİFAKTORAL PROBLEM)
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
VİTAMİNLER.
HAYVANLARDA ÜREME İnsanlarda olduğu gibi hayvanlardada bir hayat döngüsü vardır. Hayvanlar,beslenme,çoğalma şekli ve yavru bakımı açılarından farklılık.
Kan ve Bağışıklık Sistemi
EGZERSİZ VE KAN.
ŞARBON HASTALIĞI.
BAGIŞIKLIK SİSTEMİ.
Bakteri ve İnsan (virulans, patogenez,flora)
HEMATOPOEZ Kan Hücrelerinin Yapımı
TULAREMİ.
NEKROTİK ENTERİTİS.
Corynebacterium ve Listeria cinsi bakteriler
Escherichia coli ve diğer Enterobactericeae (Fırsatçı patojenler)
Salmonellalar Enterobacteriaceae ailesinde bulunur.
Shigella.
TRYPANOSOMALAR VE OLUŞTURDUKLARI HASTALIKLAR
Amfenikoller * Kloramfenikol * Tiamfenikol
MİKROORGANİZMALARIN SINIFLANDIRIMI
Bacillus cinsi bakteriler
Çevremizdeki Canlılar
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
GERÇEK SİSTEMİK (ENDEMİK) MİKOZLAR
Dipylidium caninum Köpek tenyası
ECHİNOCOCCOSİS KİST HİDATİK
BESİN MADDELERİ.
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
ROTA VİRÜS.
VİTAMİNLER.
İMMÜNOLOJİ VE İMMUNOPATOLOJİ
CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ
ETİYOLOJİ.
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
B. anthracis Şarbon etkeni Bu cins sporlu, aerobik- fakültatif anaerop
İNSANDA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
BRUCELLA Muhammed fatih Genç 2310.
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Lenfoid Doku ve Trafikler , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
 Çoğu bir hücreli olmakla birlikte koloni halinde yaşayanları da vardır.  Çekirdek zarı ve zarlı organelleri bulunduğu için prokaryotlardan ayrılırlar.
TİLAPİA (Oreochromis niloticus, Linneus 1758)’LARDA Edwardsiella tarda TÜRÜNÜN TÜRKİYE’DEN İLK BİLDİRİMİ Miray ETYEMEZ 1 Suna KIZILYILDIRIM 2 İbrahim DEMİRKALE.
SerdarSARICI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ SerdarSARICI
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
Campylobacter jejuni. Campylobacter jejuni Genel Özellikleri  Gram negatif  S veya virgül seklinde basiller  Polar monotrişiyöz flagellaları ile hareket.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Gastroenterit etkeni virüsler , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
Corynebacterium ve Listeria LABORATUVAR UYGULAMASI Arş. Gör. Dr. Nida Koçu 2016.
 Kuş gribi, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı.
TRYPANOSOMA CRUZİ VE Amerika Tripanozomyazı
BACİLLUSLAR.
Corynebacterium diphtheria
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ 6\F ECEM POLAT SİNEM GÖKDERE BUSE BAŞKURT
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
STAFİLOKOK ENFEKSİYONLARI
ENTERİK BAKTERİLER.
Endositoz ve Ekzositoz Prof. Dr
GİARDİASİS Etiyoloji:
Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit.
Mastitis.
Çevresel Mikroorganizmalar ve Önemli Özellikleri
Savunma eylemcileri ve üretilmeleri
MİKROORGANİZMALARIN ÜRETİLMESİ
 Plazmidler bakterilerde bulunan, ekstra kromozomal, çift iplikli, dairesel DNA molekülleridirler.  Hücre içerisinde boyutları ve kopya sayıları çeşitlilik.
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
(Avian influenza virus)
NEKROTİK ENTERİTİS (MULTİFAKTORAL PROBLEM)
Sunum transkripti:

Yersinia

Y. pestis, Y. pseudotuberculosis, Y. enterocolitica Enterobacteriaceae ailesindedir Y. pestis, Y. pseudotuberculosis, Y. enterocolitica Y.frederiksenii, Y.kristensenii,Y.intermedia

Yersinia pestis Veba hastalığının etkeni (Kara ölüm) İlk pandemi MS 542 Mısır’dan başlayarak yayılmış 60 yıl sürmüş 2.pandemi 14yy.da Orta Asya, Avr, Ort D, Hind ve Çin 3.pandemi 1894’de Burma Çin Kuzey Amerika’yı kapsamıştır. 1894’de Yersin tarafından Hong Kong’da izole edilmiştir.

Y. pestis 0.5-2m boyutlarında kokobasildir Polimorfizm gösterir Hareketsizdir Dokudan yeni izole edilenler mukoid bir tabakayla kaplıdırlar.

Y. pestis Gram olumsuzdur Giemsa ve Wayson boyasıyla bipolar boyanır

Üreme Özellikleri 0-43oC’de üreyebilir. Optimum üreme sıcaklığı 25-30oC’dir Buyyon ve jelozda kolaylıkla ürer Kanlı by 1-2 günde küçük, gri, hemolizsiz, mukoid koloniler yapar

Fakültatif anaeroptur Glukozu ve mannitolü gaz yapmadan fermante eder İndol oluşturmaz VP negatif MK pozitiftir Üreazı yoktur Y. pestis Biyotip orientalis Y. pestis biyotip mediaevalis Y. pestis biyotip antigua

Antijenik Yapı Tümünde enterobakterlerin ortak antijeni Lipopolisakkaritler endotoksiktir F-1 zarf antijeni V ve W antijenleri Yersinia dış zar proteinleri

Virülans ve Patojenite Virülans ve patojeniteden sorumlu genler kromozom ve plazmitlerde bulunurlar Fraksiyon1 (F1 antijeni): Protein-polisakkarit, Dış kısımdadır Fagositoza karşı koruma Plazmit tarafından kodlanır Virülan suşlardan izole edilir

Dış zar proteinleri (Yops) Plazmit tarafından kodlanır 37oC’de Ca+2 yokluğunda fazla sentezlenir 11 protein bulunur Bu proteinleri taşımayan bakteriler dalaktan hızla atılırlar

V ve W antijenleri Birlikte üretilirler V sitoplazmada W yüzeydedir, lipoproteindir Y. psudotubercusosis ve Y.enterocolitica’da bulunur Septisemiyle ilişkilidir.

Pestisin 1 koagülaz ve plazminojen aktivatörü Plazmitlerce yapılır Pestisin 1 bakteriyosindir (Y. pestis) PA etkenin yayılması

Kalsiyum iyonuna bağımlılık Virülans faktörlerinin sentezi için Y.pestis 2.5mM Ca+2 gereksinimi vardır

Hemin depolama Y.pestis hemin depolar. Yayılma ve savunma Fare toksini Protein yapısındadır Hücre duvarındadır Fare ve sıçanlara toksiktir

Direnç Y.pestis doğal koşullara kısmen dirençlidir Nemli ortamda, soğukta kemirici yuvalarında aylarca canlı kalabilir Gün ışığı ve dezenfektanlara duyarlıdır %0.5 fenolde 10-15 dk da 55oC’de 10-15 dk ölürler.

Y.pestis’in Patogenezi Pireler, taşıyıcı hayvanın kanını emerler Bakteriler özofagus ile mide arasındaki ventrikülde çoğalırlar İnsandan kan emerken bakterileri bulaştırırlar.

Kanda hızla ürerler Nötrofil ve monositlerde çoğalmalarını sürdürürler Lenf bezlerinde bol basil bulunur ve hemorajik nekroz alanları oluşur Buradan kana geçerek diğer organlara yayılabilirler. Yaygın damar içi pıhtılaşma olabilir, kanamalar ve ölüm meydana gelir

Y. pestis’in yaptığı hastalıklar Hıyarcık vebası (Bubonik veba) 10-12 gün kuluçka d. Fare pireleriyle bulaşır Akciğer vebası Veba sepsisi

Laboratuvar tanısı İnceleme örneği; Hıyarcık vebasında bubondan aspire edilen irin Akciğer vebasında balgam Sepsiste kan, menenjitte BOS incelenir

İrin, balgam, BOS preparat hazırlanır ve gram, giemsayla boyanır Örnekler iki tane kanlı by İki Mac conkey agara ekilir. 28oC ve 37oC’de bekletilir.

Sepsiste kan kültürleri yapılır. Kobaylar ve fareler duyarlıdırlar Bakteri süspansiyonları deri altına veya periton içine verilir. 2-5 günde ölüm görülür.

Y. pseudotuberculosis 18-22oC’de hareketli, 37oC’de hareketsizdir Kutupsal boyanma daha az görülür Yersinia’ların ürediği by ürerler. V ve W, O, H antijenleri vardır 6 serotipe ayrılır 1. Serotip insanlarda daha sık görülür 2.,4. Serotipleri Salmonelalarla ortak antijenleri vardır.

Tavuk, kuşlar, kemiriciler, vahşi hayvanlarda endemiktirler. Ağız yoluyla bulaşır. Bakteriler ince bağırsaklara yerleşir Bağırsak mukozasında ülserlere, mezenterik lenfadenite yol açar. Kuluçka süresi 1 gün İshal, başağrısı, kırıklık, şiddetli karın ağrısı Sepsis, lenf bezlerinin büyümesi, iç organlarda pseudotüberküller oluşur.

Laboratuvar tanısı İrin, doku parçası (dalak, karaciğer, kemik iliği, ve seröz kavite sıvıları) ,dışkı, kan Mac Conkey veya CIN agara (sefsulodin-igrasin-novobiosin) örnekler ekilir.

Y. enterocolitica 22oC’de hareketli, 37oC’de hareketsizdir K fimbria, H ve O antijeni vardır. 50’den fazla serotipi vardır. Su ve besinlerle alınn bakteriler 4-7 günlük kuluçka döneminden sonra terminal ileumda ülseratif lezyonlar, peyer plaklarında nekroz, mezenter lenf düğümlerinde büyümeye neden olur.

Enterokolite yol açar. Çocuklarda hafif enterokolit Gençlerde akut apandisit Erişkinlerde ishalle birlikte veya ishalsiz farenjit görülür. Bazı kişilerde bakteriyemi gelişir.

Dışkı, irin, BOS incelenir. Y. pseudotuberculosis tanısındaki gibi örnekler incelenir. Doğal kaynak (kemiriciler, domuz, koyun, sığır, kedi, köpek) hayvanlardır Doğada göller, akarsular, göl kıyılarında yaygın bulunur. 4oC’de üreyebildiği için buzdolabında saklanan yiyeceklerde bulunabilir.